Používáme svobodný software. Umíme si vážit svobody?

Na gymplu nás učil jazyky jeden pan profesor navrátivší se z emigrace, jehož úžasným zvykem bylo neustále omílat čecháčkovství, kocourkovy či absurdistány (pohříchu většinou česky, takže z výuky toho většinou moc nezbylo). Kromě toho to byl taky vůl jak anděl, takže jsem veškeré jeho názory brala se značnou rezervou. Ale asi na těch jeho řečech občas přece jenom něco muselo být... předvedu to na příkladu lidí vesměs považovaných za v průměru poměrně rozumné, totiž na open source komunitě. Jeden případ u nás, jeden případ venku - a nezbude než doufat, že ten příklad z našich luhů a hájů je patologický i na místní poměry.

Mezinárodním příkladem budiž komunita kolem serveru LinuxChix.org, tlupa Linuxaček z celého světa, která se snaží povzbudit děvčata, aby se nebála počítačů a používala svobodný software. Projekt je to poměrně velký, jeho organizační struktura ale vcelku plochá - komunita si čas od času zvolí koordinátorku, ta získá právo nakládat se serverem a doménami a určité pravomoci umožňující vést komunitu žádaným směrem. Po nedávné rezignaci původní koordinátorky se této pocty dostalo jisté Mary Gardiner, železné dámě s jasnou vizí, jak dál. Spousta jejích nápadů byla mnoha členkám aktivnější části komunity poněkud proti srsti, dokud však bylo možné o nich otevřeně diskutovat, nikdo se příliš nerozčiloval a diskuse probíhaly většinou věcně.

Jednoho krásného dne však zřejmě Mary povolily nervy a jedna z jejích hlavních odpůrkyň dostala ban za své názory. V tom okamžiku se rozpoutala smršť a málokterá členka mailing listu nechala na Mary nitku suchou. Mary pochopila, že pochybila a udělala to nejlepší, co mohla - zrušila ban a rezignovala na svou funkci. Ostatní se s ní rozloučily ve vší slušnosti, chybu může udělat každý a pokud je ochotný za ni nést zodpovědnost, netřeba na něj být ošklivý.

Právě takhle by se myslím měl zachovat kdokoliv, kdo selže v roli vedoucího open source komunity podobně neomluvitelným způsobem - protože snaha připravit komunitu o dlouholetého aktivního člena jenom proto, že s jeho názory nesouhlasíme, je neomluvitelné selhání. Na kritiku je třeba odpovídat argumenty - pokud se nás kritik mýlí, komunita se za něj stejně nepostaví a on zmlkne. V opačném případě, kdy dojde ke sporu, je třeba problém řešit, ne kritika umlčet... ale to je jedno. Zkrátka, realita ukázala, že komunita kolem LinuxChix je zdravá a ani mizerné vedení na tom nemůže nic zkazit.

Jak to funguje u nás si přečtěte na fóru distribuce Ubuntu - nemám informace z první ruky jako na Chix, ale zvenku to vypadá skoro jako přes kopírák. Jeden z nejaktivnějších překladatelů si dovolil kritizovat současný stav fungování překladatelské komunity (a jeho kritika je evidentně zcela namístě, o "ochotě" Ubuntu spolupracovat s upstreamem si cvrlikají už i vrabci na střeše) a dostal ban. Ovšem zatím to nevypadá ani boží dopuštění mezi ostatními členy komunity, ani na rezignaci správců. Že bychom si u nás vážně nedovedli vážit svobody? Nebo se to týká jen jedné konkrétní české komunity?

Má to ještě trošku jiný rozměr Vlastimil Ott (19. 7. 2007 - 23:58) Sbalit(20)
Říkal jsem si, že nebudu reagovat ani na Abíčku ani nikde jinde... Ale.

Petra Tomeše osobně neznám, nikdy jsem s ním do kontaktu nepřišel, znám ho podle činů a skutků, které jsou popsány na webu. Pominu svůj osobní názor na něj, jen by se mohlo do mozaiky uvést také to, že před časem jej ze svého týmu vyřadila po dlouhém dohadování hlasováním CZilla, protože ji - podle tehdejších členů - svým konáním poškozoval. Zlý jazyk by řekl, že se tedy vrhnul na jiné aktivity - Ubuntu.

A oni ho nechtějí ani tam...

Aby to ode mě nebylo takové čecháčkovské a zaprdlé, uvedu snad jen to, že je podle mě schopný, ale neumí to s lidma...
petr tomeš aka lumpy? tak matejcik (20. 7. 2007 - 0:48) Sbalit(19)
petr tomeš aka lumpy? tak to si přisadím. nevím lautr nic o překladatelské komunitě Ubuntu, a letmo tuším cosi o czille, ale lumpyho znám "osobně" z diskusí. a v tomto případě bych vsadil milion proti staré papuči, že se vůbec nejedná o otázku svobody, ani nejde o čecháčkovství nebo o jednu konkrétní komunitu, ale o jednu konkrétní osobu. protože lumpy je člověk, kterému po třetí debatě přestanete věřit i nos mezi očima a lemma o dvou policajtech. pro komunitu a zdravou diskusi v komunitě zhoubný, protože s ním zdravě diskutovat nejde. (a to paradoxně i přes to, že zastává rozumné názory a dokáže je podložit věcnými argumenty)
taky bych se vsadil, že kdokoliv jiný by se pustil do stejné kritiky, vyvolal by konstruktivní debatu, která by nakonec mohla vést k řešení (alespoň některých) problémů.

hádám že tentokrát to vypadalo tak, že se lumpy klasicky rozjel, a když se ostatní chabě pokoušeli diskutovat, byli klasicky smeteni ze stolu. a že admina už to prostě nebavilo a lumpyho zabanoval.
a v komunitě se nestrhla smršť, komunita si oddechla.

jsou případy, kdy vyšší princip musí jít stranou pro zachování vyššího dobra.

--
whatever you think, you're wrong!
Jsou dvě úrovně komunity Pawell (20. 7. 2007 - 9:20) Sbalit(10)
Jsou dvě úrovně komunity kolem OSS projektu:

Ta co něco aktivně dělá - překládá, provozuje stránky, fórum - a ta si odhlasovala, stejně jako před lety CZilla, že PT mezi sebou, zřejmě ze stejných důvodů jako to udělala CZilla, nechce.

A pak je spousta lidí, co se kolem té první komunity jenom motají, jsou horlivými zastánci čehokoliv, co se jim zrovna líbí, a odpůrci všeho ostatního, ale nikdy s PT nemuseli řešit žádné jeho výmysly a vést nekonečné diskuze o nějaké úplné maličkosti ale hlavně s ním spolupracovat, a tak nyní z plna hrdla křičí, jakže se to někdo mohl opovážit udělat něco tak nesvobodného jako vyloučit PT z jejich komunity.

Z tohoto důvodu přeji té aktivní části komunity spousty síly stát si za svým rozhodnutím a nenechat se zviklat křičícím, do té doby však neaktivním, davem.
Heh Pinky (21. 7. 2007 - 18:57) Sbalit(6)
Aktivni cast komunity? Ona prave aktivni moc nebyla. A protoze zarlila a sama delala prd, tak jednoho z nejlepsich vyrazila. IMHO mne to prijde, ze si chce nekdo nahrabat prachy na nove zakladanem obcanskem sdruzeni... A otevrena kritika korytaru prijemna proste neni.
Petr tímto způsobem David Jaša (21. 7. 2007 - 19:05) Sbalit(5)
Petr tímto způsobem opustil už druhou komunitu. To naznačuje, že problém nebude jenom v "ostatních"...
Ano Pinky (21. 7. 2007 - 19:15) Sbalit(4)
Naznačuje to to co říkáte. Ale možná i to, že se smečka zbavuje těch silných...
Nemyslím Pavel "JasnaPaka" Cvrček (22. 7. 2007 - 13:42) Sbalit(3)
Nevím, zda jsi měl s Lumpym tu čest (či spíš smůlu) pracovat s ním na nějakém projektu. Podle tvých slov tipuji, že nikoliv, protože jak sis asi všiml, mezi těmi, kdo tu smůlu měli, panuje vzácná shoda. Pod pokličku projektu Ubuntu.cz nevidím, takže nechci hodnotit. Před pár lety jsem se však s Lumpym potkal v projektu CZilla. Projekt v té době šlapal moc fajn. Vzorový projekt OSS u nás, od kterého se má řada projektů u nás stále co učit.

Jediný kaz, který jsem tehdy pozoroval, byl právě Lumpy. Víš, on toho v projektu CZilla mnoho neudělal. Možná se snaží říkat jiné věci, ale reálně překládal pouze nějaký čas magazín Mozilla Links. Zbytek CZilly je práce jiných lidí, kteří namísto planých řečí šli a tvořili. O "silném jedinci" nemůže být ani řeč, nebyl to nikdo z core lidí, nikdo kdo by se nesmazatelně zapsal do projektu (v dobrém).

Když se řekne Lumpy, tak si namísto velkého množství odvedené práce představím člověka, co dělal svým fanatizmem ostudu projektu v různých fórech, člověka, co neustále sliboval, že udělá to či ono, aby nakonec po x slibech neudělal nic a začal zas slibovat něco jinde. K tomu si přidej jeho neustále výpady, nekonečné diskuse s ním, které nás tehdy brzdili v reálné práci a nakonec si přidej jeho schopnost vynést přístupové údaje k rozpracovanému projektu či tiskovou zprávu před uveřejněním.

Možná máš na něj jiný názor a já ti ho neberu. V takovém případě pak doporučuji, aby jsi mu nabídl spolupráci na nějakém projektu a jako "silného jedince" jej zapojil. Pak už mi nezbude nic jiného než ti popřát hodně zdaru a pevné nervy. Budeš je potřebovat.
"Jediný kaz, který jsem Petr Tomeš (22. 7. 2007 - 22:15) Sbalit(2)
"Jediný kaz, který jsem tehdy pozoroval, byl právě Lumpy. Víš, on toho v projektu CZilla mnoho neudělal. Možná se snaží říkat jiné věci, ale reálně překládal pouze nějaký čas magazín Mozilla Links."

...a věnoval tomu drtivou většinu svého volného času po dobu jednoho roku. Opět tu někdo shazuje něčí úsilí, hlavně, že jste kvůli němu tenkrát bytostně stáli a děkovali... Tvrdit teď opak je pokryteckost nejvyšší.

"jeho schopnost vynést přístupové údaje k rozpracovanému projektu či tiskovou zprávu před uveřejněním."

To zní jako nějaká pohroma, ale tak to smaozřejmě také nebylo. Že jsem něco konzultoval s jedním, dvěma lidmi, ke kterým jsem měl důvěru a nedostali to ven (= zůstalo to uvnitř) je úplně stejný princip, jako když na tom budou pracovta jen ti lidé. Jen s tím rozdílem, že já přivedl více zpětné vazby už ve fázích návrhů různých podprojektů, což je lepší - dříve a včas než pozdě a těžce to předělávat.

Únik tiskové zprávy o pár minut dopředu je také umělě nafukován jako pohroma. Ve skutečnosti je mnohem větší ostuda a pohroma prezentovat na firefoxu.czilla.cz a na czilla.cz po dobu až několika dní ke stažení produkty, na něž již vyšla bezepčnostní aktualizace, byla oficiálně oznámena a dokonce distribuována přes aktualizační mechanismus. Viz příklad Firefoxu 2.0.0.5 včera.
CZilla uz je nekde uplne Adam Pribyl (23. 7. 2007 - 16:49) Sbalit(1)
CZilla uz je nekde uplne jinde nez za tveho konani. Funkce CZilly postupne prebira Mozilla.org/com a aktualizace czilla.cz je minoritni. I vzhledem k prave automatickemu aktualizacnimu mechanismu a poskytovani ceskych produktu primo na mozille.
Díky, Pavle. Jsem rád, že Martin Böhm (21. 7. 2007 - 16:43) Sbalit(2)
Díky, Pavle. Jsem rád, že je na českém internetu někdo, kdo ví, o co kráčí.
Moc nedekuj. Pinky (21. 7. 2007 - 18:54) Sbalit(1)
Protoze ty nevis, o co kraci. A hodiny bijou bim bam, a lide vam utikaji bim bam...
Pawlle, tvůj příměr má Anonym (22. 7. 2007 - 11:33) Sbalit(1)
Pawlle, tvůj příměr má jednu vadu, a proto je zcela mimo mísu. Zatímco CZilla pokračovala ve své práci i beze mně, Ubuntu.cz nebylo schopno během čtvrt roku nic přeložit a diskutovat v lokalizační konferenci i něco dělat s projektem l10n.cz, který si založili. CZilla pokračovala v lokalizace bez mých názorů (i když revizi lokalizace Thunderbirdu jsi naplnil z mých představ asi tak ze čtrtiny, takže to nebylo zbytečné úsilí a čas tomu věnovaný, zvláště když šlo většinou o prominanetní funkce a tlačítka) a uživatelé z toho těžili. Ubuntu.cz nepokračuje vůbec a bugreporty nebere ani ze čtvrtiny, ani z desetiny. Prostě vůbec.
Ale jo matejciku, ja vim ze anicka (20. 7. 2007 - 10:18) Sbalit(8)
Ale jo matejciku, ja vim ze je Lumpy jaky je, ostatne ho mam na abicku v blocklistu, cimz mi zjevne unikaji paradni flejmy (a jeste ze tak). Jen to proste nic nemeni na tom, ze vyhazovat za jeho nazory je nefer - "zavreli jsme ho, aby neotravoval." Zvlast kdyz je ted nekdo svoji praci pro komunitu prinosem.

To je jedno, at si to delaji, jak chteji, nastesti s nimi nemam nic spolecneho (kdybych mela, po tomhle uz nemam) a jen tise zasnu. :-) Kazdopadne, podle te diskuse to oddechnuti nevidim tak jasne, spis jsou to poznamky typu "to je uz prece trochu moc, vzdyt prudil jen v jedinem threadu"
flamování = názor? che (20. 7. 2007 - 11:24) Sbalit(2)
Ne že bych do této konkrétní věci viděl, ale pokud někoho zabanuju za to že flamuje a dělá bordel tak se to zahrnuje mezi "ban za jeho názory"?
Re: flamování = názor? Robert (21. 7. 2007 - 17:38) Sbalit(1)
Také mě udivuje, s jakou samozřejmostí většina lidí přebírá Petrův výklad - tj. že jde o střet názorů. Podle postu na fóru Ubuntu to rozhodně nevypadá, že by motivací pro ban byly neshody _názorové_.
"zavreli jsme ho, aby neotravoval." Ondřej Surý (20. 7. 2007 - 15:14) Sbalit(5)
Pletete se. Ban byl udělen na základě toho, že Petr Tomeš opakovaně urážel a napadal ostatní diskutující na fóru, kdykoli když s ním někdo nesouhlasil. A netýkalo se to jenom adminů.

A myslím, že uplynula dostatečně dlouhá doba, aby se to mohlo zlepšit, ale nepohlo se to ani o píď směrem k lepšímu.

Stále ty samé eskalace typu: "Máte tam velké písmenko, kde má být malé, pokud to hned neopravíte, tak jste banda idiotů."

Dá se to tolerovat, otázkou jak dlouho, aby to pro komunitu nebylo zhoubné.
Ban byl udělen na Pavel Stárek (21. 7. 2007 - 15:57) Sbalit(3)

Ban byl udělen na základě toho, že Petr Tomeš opakovaně urážel a napadal ostatní diskutující na fóru, kdykoli když s ním někdo nesouhlasil. A netýkalo se to jenom adminů.




Chtěl bych vidět alespoň jeden jedinej odkaz na ty urážky.
Stačí se přečíst Vašek (22. 7. 2007 - 15:42) Sbalit(2)
Stačí se přečíst předchozí příspěvek :-)
Petr nedostal ban za názory, ale za způsoby, jakými je prezentoval. Bohužel neumí jednat s lidmi...
Každému, kdo si umí Petr Tomeš (22. 7. 2007 - 22:07) Sbalit(1)
Každému, kdo si umí spočítat jedna a jedna dohromady, musí být jasné, že pokud je někdo dlouhodobě opakovaně ignorován a snižovány zásluhy jeho práce, za kterou nic jiného nidky jindy nic nedostal, tak se mu to oprávněně nelíbí a nenechá to bez povšimnutí. Stejně tak musí být jasné to, že uživatelé mají užitek z toho jednoho, co něco dělá, a ne z těch padesáti lidí, kteří nic nedělají. Stručně se to dá shrnou takto: Neschopní rozhodují o schopných (a vyhánějí) je. A těch neschopných bývá bohužel více, než těch schopných.
"Stále ty samé eskalace Petr Tomeš (22. 7. 2007 - 11:43) Sbalit(1)
"Stále ty samé eskalace typu: "Máte tam velké písmenko, kde má být malé, pokud to hned neopravíte, tak jste banda idiotů.""

Ano, to jste a ví to každý, kdo si přečte, že jste ty připomínky nebrali vážně ani jednou, dvakrát, třikrát nebo desetkrát, opakovaně a dlouhodobě. Diskuse o stanovách je krásným příkladem, kdy jste chtěli zpětnou vazbu a když jste ji dostali opakovaně, stále jste nebyli schopni s tím něco dělat. Tak se chovají tak akorát argonantní lemplové, který pak nejsou schopni vymyslet nic lepšího, než zbavit se člověka, který udělal nejvíce, jen za to, že se mu oprávněně nelíbilo arogantní znežíváné jeho volného času a činnosti.
Jo, jo na ábíčku je o tom m4r3k (19. 7. 2007 - 23:59) Sbalit(1)
Jo, jo na ábíčku je o tom hezký flame. Obecně mne vnitřní vztahy v Ubuntí komunitě moc nezajímají. Ale co mi celkem vadí, že nespolupracují s upstreamem. Nicméně je otázka (při pohledu na jejich automatické překlady v KDE) jestli je alespoň u překladů vůbec o co stát.
:wq
Z toho mála co jsem na nijel (20. 7. 2007 - 0:08) Sbalit(1)
Z toho mála co jsem na Ubuntu-l10n-cs poznal, mi připadalo, že Petr je člověk, se kterým je těžká domluva. Bezpochyby za ním je kus práce a v mnoha věcech má pravdu, ale týmová spolupráce je s ním opravdu těžká.
S Lumpym je to těžké Adam Hauner (20. 7. 2007 - 12:42) Sbalit(1)
... opravdu hodně moc. Tým okolo open-source projektu má obvykle spoustu věcí k řešení, obvykle je těch věcí více, než dostupného času a lidí. Tým proto nemůže ztrácet značnou část času řešením rozdílnosti názorů jednoho člena od názorů zbytku týmu, protože jej to odvádí od podstatných věcí k podružnostem a to až do stavu, kdy se tým stane pro okolí irelevantním.

V CZille jsme chtěli řešit věci, které jsme si stanovili jako svoji misi, nikoliv donekonečna diskutovat otázku priorit, podružnosti či smělé plány nezajištěné zdroji. V případě Petra svou roli hrál i způsob, jakým přispíval do diskuzních fór, i to, že tato činnost byla spojována s CZillou.

Petr je prostě stále na cestě, kde hledá své místo pod sluncem, na nějakém vyloučení bych neviděl nic tragického, naopak mu otevírá cestu k dalšímu projektu.
Problematik P.T. Jarda (10. 8. 2007 - 15:37) Sbalit(1)
Aničko, myslím, že s úvahou kolem banu pro Petra Tomeše jsi mimo. Není to o svobodě, ale spíš o slušnosti. Ten člověk je génius na vyvolávání flamů, nedokážu si představit spolupráci s ním. Přesto, že jde o dvacetilého školáka, vystupuje arogantně, tváří se světaznale, rád poučuje a na poukaz na jakoukoli mezeru v jeho logice či tvrzeních reaguje vulgárnostmi proti oponentovi. Jde o outsidera, který se neprosadil v reálném životě, fixoval se tedy na ten virtuální a hledá, kde by mohl být užitečný. Jenže svou povahou nemůže přínosem pro komunitní činnost. Ve virtuálním světě se sice zoufalý nedostatek Petrových komunikačních dovedností daří chvíli skrývat, ale v okamžiku, kdy jeho rady a názory ostatní neberou, tón jeho komunikace se rychle mění v osočování. Proto se s ním všude a rádi rozloučí. Až trapná ukázka Petrova škemrání o odebrání banu, o znovupřidělení práv admina a rozšíření výčtu zásluh na českém webu Ubuntu vůči J.V. koluje jako chatový záznam po webu (týká se dřívějšího období, ne tohoto banu). Petr je lidsky nevyzrálý, hledá uznání, říká si o poděkování, rád by vystupoval z pozice autority (=byl admin), ale na to zatím prostě lidsky nemá. Po padáku z Ubuntu teamu si o to víc chladil žáhu na všemožných diskuzních fórech (ZIVE.CZ, ROOT.CZ...), kde agresivita jeho příspěvků ještě vzrostla (stačí zagooglit nebo na zmíněných serverech projít diskuze na téma Firefox či Ubuntu). I když se teď může cítit ukřivděný (ale spíš bych řekl, že spekuluje, komu by to zas někde v diskuzi "nandal"), taky jednou dospěje a přijde na to, že virtuální ban mu ublížil méně, než kdyby si to s ním v reálném životě někdo vyřídil ručně.