Co mají společného jogurty a autorská práva? ;-)

Když jsem byla malá, jezdívala jsem často do Řecka. Někdy skoro na celé prázdniny, spolužáci mi bohapustě záviděli. Ve skutečnosti to ale byla docela nuda - přivezené knihy jsem přelouskala za tři dny, moře omrzelo za týden... a pak už zbyl jen pohled na spoustu písku a vody a každý den byl stejný. Nejsvětlejšími momenty těch dnů se mi zdály okamžiky, kdy se podávalo něco dobrého k jídlu. Naštěstí pro mou duševní rovnováhu (a naneštěstí pro postavu) mají Řekové většinu základních potravin daleko chutnějších než my. V Řecku se mi stýskávalo po chlebu, doma skoro po všem ostatním. Jednou z těch věcí jsou jogurty.

To, co se prodává u nás, je většinou jen chabá náhražka za jogurt (pokud mi nevěříte, zastavte se někdy v řecké taverně v Revoluční a dejte si tamní jogurt s medem), některé značky mi však přesto chutnají víc než jiné. Asi nejlepší se mi zdá být Activia - trochu řídká, ale jinak moc dobrá. Bohužel se prodává v maličkých kelímcích, za ty peníze je to jak když plivne do Stromovky. Celkem smůla. Ale řešení existuje...

Velký Tučňák nám letos přinesl pod stromeček kopírku na jogurty - elektrickou plotýnku, na kterou se poskládají skleničky s mlékem rozmíchaným s breberkami, tedy malým množstvím živého jogurtu. Těm se v teplíčku dobře daří, a tak přes noc promění mlíčko v jogurt. A já si teď můžu pochutnávat na hromadě Activie za cenu jednoho malého kelímku a litru mléka. Mňam!

Něco mi říká, že kdybychom tohle začali dělat všichni, tak by se to firmě Danone moc nelíbilo - už vidím tu argumentaci: "když si každý hejhula pořídí naše jogurty za zlomek ceny, za chvíli zkrachujeme. To se musí zakázat!" A dřív či později by se ten zákaz pokusila prosadit... a když ne zákaz, tak aspoň daň z kopírek na jogurty.

Že to zní jako pitomost? Asi jo... ale OSA a spol. to dělají úplně stejně, a docela se jim to daří. Hudba se kopírovat nesmí, z cédéček platíme koruny a z tiskáren tisíce. Nejenže si to necháme líbit, ale někteří si dokonce nádavkem doopravdy myslíme, že kopírovat hudbu je nemorální. Tak co, najde se i někdo, kdo si myslí, že kopírovat jogurty je nemorální? ;-) A pokud hudba ne a jogurty ano, jaký je v tom vlastně rozdíl?

Dodatek pro zvědavé čtenáře, co se vyptávají, proč nepíšu: Ve škole máme zkouškové a v práci taky veselo, takže pokud vás nezajímá povídání o zápočťáku v Prologu, úložkách v Haskellu, debugování perlových modulů a žabomyších válkách, budete mé psaní muset ještě nějakou chvilku oželet. :-) Pokud jde o statistiku přístupů (viz diskusi k poslednímu článku), časem se určitě pustím do zkoumání, zatím nechávám logy z Apache odpočívat.

kopie a nekopie Martin Hassman (29. 1. 2007 - 9:21) Sbalit(3)
A chut opravdu stejna? Kdyz bys dostala ochutnat svuj vyrobek a original, fakt je nerozpoznas?

Timhle postupem presnou kopii nevyrobis. Nechas namnozit puvodni bakterky, to je ok, bakterky radostne vyprodukuji svoje latky, ok. Ale nevis, co dalsiho se pri procesu pridavalo, ani jake byly jeho podminky (teplota, doba, pH).

Zkus si to nekdy udelat vickrat za sebou. Z prvni domacky vyrobene Activie si vyrob dalsi varku, z te pak udelej dalsi varku... Tipuji, ze se po par cyklech rychle zacne chut od originalu dost lisit. Ale je mozne, ze v tom prvnim cyklu to jeste nebude moc znat. Na druhou stranu, pokud se ti podari vychytat podminky, muzes mit casem svuj poradne vychytany Anickovsky recept na super Anickovsky jogurt. Pokud se zadari, gratuluji.

Ale je to neco jineho nez kopirovani MP3, protoze kopie se lisi od originalu, spis bych to prirovnal ke klonovani s nejistym vysledkem 8-)

Pokud by nastala situace a lidi si vyrabeli jogurty doma hromadne, IMHO by se zavedlo neco, co dnes mame treba u geneticky modofikovaneho obili (to si musis porad kupovat znova a znova, doma si ho nenamnozis). Bakterky by se trochu upravili tak, aby se jim snizila zivotnost a aby ti doma rychle pochcipali a ty sis musela porad kupovat nove a nove. Ale to uz fantaziruju.

Dobrou chut 8-)
Kopirovani... anicka (29. 1. 2007 - 13:17) Sbalit(2)
Jasne, ze to zatim nemam tak technologicky propracovane, abych vyrobila presnou kopii... jenze s hudbou to donedavna bylo stejne, zkopirovane kazety byly taky horsi nez original. Mozna prave proto nahravaci spolecnosti nevyvadely tolik, co dneska, ale AFAIK je zakazano kopirovat i kazety.

Samochcipacich bakterii bych se az tolik nebala, jednak podobne experimenty u hudby (samodestrukcni CD apod.) ukazaly, ze to nema smysl, jednak v dnesni dobe plne hysterie z genovych manipulaci do toho asi hned tak nejaky vyrobce nepujde. Kdyz uz neco, sazela bych spis na ty dane... :-)
Autochcípání vorner (5. 2. 2007 - 12:59) Sbalit(1)
No, taky mrtvolka bakterie asi bude chutnat jinak než bakterie zaživa. Toho, že by udělali chcípací bakterie bych se nebál, to už dneska je a to jsou ty mizerné jogurty co se množit nedají a nechutnají.
Kopírování jogurtu - to jde?? m1c4a1 (29. 1. 2007 - 14:51) Sbalit(2)
Tak takovou "kopírku" bych chtěl vidět, nějak nevěřím, že to funguje. Dobře, pokud ten stroj vytvoří dobrou živnou půdu pro množení bakterií, tak ty se nějak snad rozmnoží. Ale jak se zaručí, že nebudeš mít půl kila bakterií a půl kila mlíka? Potom jogurt přece není jen mlíko + baktérie, ne?
Prostě bych to musel vidět na vlastní oči. :)
jde Martin Hassman (29. 1. 2007 - 21:14) Sbalit(1)
> Potom jogurt přece není jen mlíko + baktérie, ne?

Je 8-) Ty bakterii tam jen tak neplavou, ale musi z neceho zit, kdyz jim das spravne podminky k preziti (teplota, pH) zacnou se krmit a mnozit a rozkladaji nektere slozky mleka a tak vznika jogurt http://cs.wikipedia.org/wiki/Jogurt. Muzes k tomu pridat nejakou marmosku, kousky ovoce a je tu ovocny jogurt. Uz jen prelepit kusem alobalu a mas to i s vickem 8-)

Pamatuju si, jak jsme do delali pred lety bez pristroju v otevrene troube, ale moc se to nevedlo. Rika se, ze nejvic zavisi na te presne teplote. Ale kdyz mel nekdo stesti (rozumej presne spravne rozehrata kamna na magickou teplotu +-2 stupne), udelal jogurt i na ustrednim topeni.
Na co kopirku? :) Johanka (30. 1. 2007 - 12:44) Sbalit(1)
My si forkujeme jogurt manualne :) - ohrat litr mlika tak na 50 stupnu (od oka), smichat s lzici dvema treba hollandie, soupnout do uzavreny nadoby (pouzivame plastikovy kyblicek od kilovky brynzy z makra) a sup s tim nekam do tepla (do zahrate, lec vypnute trouby, pod perinu, na topeni...) Za par hodin (nejpozdejs za noc :)) je hotovo.

Ten fork je ridsi nez original, ale chutove stejny, to je definitoricka vlastnost cisteho jogurtu, ze ho muzete libovolne forkovat. Akorat tech cistejch jogurtu neni tolik, my mame nejradsi tu hollandii nebo chocensky bily. No a kdyz forkujete rekurzivne, tak se vam tak treti davka zkazi, protoze uz se tam premnozi/zkazi, co nema - teda mozna se to takhle deje jen u manualniho forku, kdy nejde presne vychytat, kdy uz to je tuhy a ma to jit do lednice.

Doporucuju nekdy zkusit udelat luxusni jogurt z bio mlika olma, ten je fakt super, lepsi jak original :) No a nebo vylepsit mliko smetanou - z cisty smetany jsem nezkousela, ale pixy si to kdysi ve svym zapisniku pochvaloval.

Taky si doma pestujem kefir :) Ten se neforkuje (teda taky muze...), mame takovy potvurky bily houbovity konzistence, co na stdin dostanou mliko, na stdout vyplivnou kefir, no a jako sideeffect se jeste rozmnozej :) Kdybyste nekdo chtel, reknete si, protoze uz jich zase mame moc, ujidat je nezvladam a vyhodit je mi lito :)
Pokud by jogurt v obchode abr (1. 2. 2007 - 22:47) Sbalit(1)
Pokud by jogurt v obchode stal 500Kc a vyroba hoummejd jogurtu by trvala cca 15min tak by to bylo adekvatni prirovnani.
A sakra... nula (3. 2. 2007 - 13:22) Sbalit(2)
Myslím, že s tím výpalným, tedy chci říct s paušálními autorskými poplatky, by se mělo něco dělat - protože platit nějakému ochrannému svazu jugurtáren poplatek z každé nádobky bych opravdu nechtěl ;-) Ale bezva tip, s těmi jogurty to asi taky zkusím...


A povídání o Prologu ani Haskellu tedy nebude?!
a je zajem... ? :-) anicka (3. 2. 2007 - 21:37) Sbalit(1)
Jestli o nej nekdo stoji, tak treba bude - stoji? :-) Ale nevim, kde vezmu ukazky, pisu v tom totiz jak prase :-) Zapoctak z Prologu snad nakonec nedopadl tak zle, nicmene ted se zrovna snazim cosi zbastlit v Haskellu a je to pekna cunacina...
offtopic - zkusenosti s drupalem maertien (5. 2. 2007 - 20:06) Sbalit(4)
Rad byc se te anicko zeptal, jake mas osobni zkusenosti s drupalem. Sla bys do jeho sloziteho nastavovani a zprovoznovani znovu?
Nikdy! anicka (5. 2. 2007 - 20:15) Sbalit(3)
Nastavovani a zprovoznovani neni zas takovy problem.

Ale je to neskutecny bastl, ktery jednak desne zatezuje server, jednak je v tom neco jako milion bezpecnostnich chyb a uz me nebavi porad updatovat...

...takze nakonec stejne napisu neco vlastniho, uz proto, aby to nebylo PHP (coz je taky neskutecny a neudrzovatelny bastl s hromadou bezpecnostnich chyb). Uz mam celkem predstavu o tom, jak to bude fungovat, jen cas ted nemam - a to, co planuju, nezvladnu spatlat za jedno odpoledne (jinak by to byl taky pekny bastl :-)).

Coming soon ;)
OK maertien (5. 2. 2007 - 22:06) Sbalit(2)
Uz se tesim na nove blogovatko :-) A btw v jakem jazyku to planujes psat?
uvidime... anicka (5. 2. 2007 - 22:12) Sbalit(1)
Pokud me prejde ma momentalni zamilovanost do Haskellu, tak v Perlu.
jeste by se samozrejme rgb (7. 2. 2007 - 15:15) Sbalit(1)
jeste by se samozrejme musela platit dalsi dan z mleka, nejen z jogurtovych kopirek, aby to postihlo i ty, co nekopiruji jako u CD/DVD...