Ženy do IT? Račte, ale rozhlédněte se před vstupem do vozovky :-)

Webové stránky ZkusIT.cz sleduji se zájmem už nějaký čas, přesněji řečeno od chvíle, kdy jsem se o nich dozvěděla od Bubli. Toho, že mezi IT odborníky není právě mnoho děvčat si v SUSE jaksi nejde nevšimnout a navzdory několika málo výhodám, které to čtyřem susačkám-vývojářkám přináší (např. absence front před sociálním zařízením), je to škoda. Když už pro nic jiného, tak kdyby nás bylo víc, nekoukali by se na nás ostatní počítačníci jako na exoty (tohle v SUSE naštěstí nehrozí, v open source komunitě už je to slabší).

Pohříchu se většina děvčat k počítačům pořádněji vůbec nedostane a v době, kdy si vybírají své budoucí povolání, počítačování jim často na mysl samo od sebe nepřijde. Něco osvěty v ideální cílové skupině (tedy zřejmě mezi děvčaty končícími střední školu) určitě může pomoct, zvlášť když se podá tím správným způsobem. Dělají to ty webové stránky správně? Skutečné výsledky se samozřejmě ještě dostavit nemohly, ale pojďme se nad tím zamyslet...

Představme si dívenku ve čtvrtém ročníku na gymplu, která neví, co dál. Termín podání přihlášek na vysokou se blíží, nervozita narůstá. Jednou si takhle prohlíží webové stránky (o moc víc toho se svým počítačem možná ani dělat nedovede) a BINGO! Stránky ZkusIT.cz přinesou vytouženou radu, zbývá jen vybrat si konkrétní vysokou školu. Kterou? Inu těžko říct - informatika se přece učí na VŠE, MFF, zemědělce, FJFI... vidí v tom nějaký rozdíl? A i kdyby, má z toho šanci něco poznat? Bude tušit, jak propastný je rozdíl třebas mezi webdesignem, správou sítě a vývojem operačních systémů?

Inu, to je jedno. Ponechme slečnu, aby si zvolila školu víceméně náhodou, třeba podle místa bydliště, a nechme ji jít dál. Dostat se tam dokáže tak jako tak, když přijímačky na matfyz se dají zvládnout i ve spánku.

Už tady mohla udělat první chybu. Nikdo jí neřekl, že když vystuduje informatiku na VŠE nebo zemědělce, získá tím kvalifikaci pro jakž takž zasvěcenou komunikaci se zákazníkem, ale ke skutečnému vývoji software ji mnoho zaměstnavatelů nepustí ani za zlaté prase. Zrovna tak netuší, že vybere-li si matfyz nebo FJFI, zřejmě se bude muset stát alespoň z části tím divným introvertem nadšeným do matematiky, jinak pravděpodobně nedostuduje. Málokdo, dostane-li na výběr takhle natvrdo, se nerozhodne, kudy dál. Je ovšem vhodné, aby to udělal, než si vybere vysokou školu.

S dalšími roky studia bychom mohli jít dál, nechme teď ale toho, jako příklad to myslím stačilo.

Inu, zkrátka: Iniciativa, kterou ty webové stránky vyvíjejí, je super. Nicméně nedej Tučňák, aby se dostaly do prohlížeče mladé slečně, která ještě neví co chce, a přivedly ji k tomu, aby se uvrtala do studia náhodné informatické vysoké školy, pokud by z něj pak neměla mít žádnou radost. Na matfyzu se naštěstí zatím takové nešťastnice často nepotkají, ale když ano, srdce nad nimi usedá. Něco maličko už jsem jich potkala a bylo mi z toho pokaždé dost smutno.

Když už podávat informace o IT a vysokých školách, tak rovnou všechny. Ve stručnosti zhruba takhle, ovšem pokud možno o něco korektněji:


Existují v zásadě tři typy IT škol. První, obvykle fakulty informatiky na státních školách s nepříliš souvisejícím zaměřením (aspoň podle názvu) nebo soukromé školy nabízející výuku "IT a management" apod. vás během studia nebudou příliš zatěžovat. Potkáte se s podivnými předměty na pomezí informatiky a ekonomie, budete řešit vztahy mezi firmami a dodavateli, ale vaše programátorské schopnosti skončí v lepším případě kdesi u zrcadlového otočení stringu a nikdo vám neřekne, co se doopravdy děje, když pošlete e-mail. Práci v IT najdete nejspíš jako osoba komunikující se zákazníky (protože pustit skutečné programátory k zákazníkům může jen ten, kdo stojí o okamžitý bankrot) nebo (v opravdu ošklivých korporacích) jako šéf rozhodující o lidech odvádějících práci, které ani za mák nerozumíte. Samozřejmě máte šanci se tomuto osudu postavit - pak ale budete muset věnovat dost úsilí samostudiu a stejně s dost velkou pravděpodobností neskončíte lépe než codemonkey nebo klikací admin (viz dále). Platy ve výše zmíněných pozicích nebývají špatné, ale pokud se firmě nebude dařit, poletíte první právě vy, ne programátoři. Pokud dojde k recesi v celém odvětví, budete právě vy tu práci marně hledat.

Další, typicky technicky zaměřené státní školy, vyžadují o dost větší úsilí. Nejdřív vás budou mořit matematickou analýzou a i později donutí absolvovat spoustu přednášek, o které můžete stát jen jste-li opravdový geek (pak ale na přilákání k IT nepotřebujete ZkusIT). Dlouhé zimní večery budete trávit ve společnosti kamaráda počítače (nadhoďte před matfyzáky téma softwarový projekt a uvidíte) a v noci se vám bude zdávat o datových strukturách. Podle toho, jestli jste na MFF, FELu nebo jaderce to budete prokládat databázemi, bastlením nebo fyzikou. Na konci, pokud to unesete, z vás bude člověk schopný všeho. ("Umíte Javu?" "Neumím, ale pokud potřebujete, odpoledne ji umět budu.") Zaměstnání si pak můžete vybírat jak podle zábavnosti práce, tak podle odměny. Jako odborník dostanete vždycky slušně zaplaceno.

Třetí možností jsou školy zaměřené hodně prakticky, typicky různé VOŠ nebo soukromé školy. Naučíte se tam přepojovat kabely mezi racky, naprgat v Javě prográmek s jedním okénkem a dvěma tlačítky či nakonfigurovat Cisco. Termity jako "paměťová složitost" ale nejspíš budete považovat za sprostá slova. Při troše štěstí a snahy z vás bude poměrně schopný správce sítě a použitelný programátor ničím nezajímavých klikacích aplikací typu n+1. klient od účetního systému nad Oraclem. Uvažování nad tím, o jak moc zábavnou práci jde, nechávám na vás. Když budete mít štěstí, dostanete za ni vyšší hodinový plat než na brigádě v KFC.

V kterémkoliv okamžiku (včetně toho před započetím studia) máte samozřejmě možnost se na všechno vykašlat a dál se učit po svém. V lepším (ale dost výjimečném) případě se i tak vypracujete na vynikajícího odborníka ve svém oboru (zdravím Altaira s Myshí), v horším skončíte jako miliontý průměrný webdesignér nebo statisící poskytovatel webhostingu (což samo o sobě není tak špatná práce, ale protože se to může naučit skoro každý, konkurence je ohromná).

Jednou zvolený kurs plavby se mění dost obtížně. Než si po střední škole vyberete, kudy dál, rozmýšlejte se pořádně.


Samozřejmě, že z první ruky mám jen zkušenosti s matfyzem, "typický výsledek" studia na dalších školách dávám dohromady dle svých četných interakcí s jejich absolventy. Bylo by určitě fér, kdyby se k tomu mohli vyjádřit i lidi z dalších škol. Přesto jsem ale přesvědčená o tom, že je na tom, co jsem napsala, mnoho pravdy.

Omlouvám se za mírnou zaujatost, má se to s ní tak: Vztahy matfyzáků vůči studentům a absolventům informatiky na škole typu VŠE jsou myslím obecně známy (zeptejte se svého VŠE informatika, co je třebas takový dnskový MX záznam a uvidíte proč). Pocit, že studium na matfyzu je bez (silného odhodlání || geniality) pěkná dřina je umocněn tím, že už pátý den sedím doma a mám učení plné zuby tak, že radši píšu tento blog.

A konečně: Milá děvčata, moc ráda vás uvidím u nás v SUSE. Pokud byste ovšem stála o to být u nás chovatelkami tučňáčků a ještěrek, vězte, že se vám to nejspíš podaří jen tehdy, ujdete-li aspoň kousek po té matfyzácké/felácké/podobné cestě.

V Plzni nejsou matfyzaci, Nemo (11. 11. 2007 - 9:14) Sbalit(1)
V Plzni nejsou matfyzaci, ale favaci a na ekonomce (FEK) uz tam taky
zavedli nejakou informatiku a situace je asi stejna jako v Praze. Je
pravda, ze v rocniku jsme urcite nemeli vic jak 10 holek a kluku bylo
pres 400 a na oboru (distribuovane systemy) se slecna neobjevila ani
jedna. Otazka je "zivotnost" slecny co na takovou skolu nastoupi. Ty
informace by meli byt zamerene i na to, aby nenastupovali zbytecne
holky, co vyleti po prvnim semestru a na lidi z IT si podle toho
udelaji nazor.

A jeste poznamka na konec, na statni vysoke skole se nosi uniformy,
ostatni vysoke skoly jsou bud verejne nebo soukrome. To nam vysvetlili
uz na nultem tydnu (tzv. tyden preziti na FAV).
VSE informatik :) Ondrej Cecak (14. 9. 2007 - 13:10) Sbalit(2)
"zeptejte se svého VŠE informatika, co je třebas takový dnskový MX záznam a uvidíte proč"

Tipuju, ze kdyz se zeptam sveho FEL informatika, nebude mit tuseni, ten lepsi to na rovinu rekne, mozna s poznamkou, ze to dokaze velice snadno najit.

Co rekne VSE informatik(*)? :)


(*) ted na to tak koukam -- chapu to jako vyucujiciho, pokud absolventa, tak je to myslim uplne stejne. ;)
FEL informatik :-P Echy (18. 9. 2007 - 10:53) Sbalit(1)
Mno, já se skromně označuju za FEL informatika, a to jsem teprve druhák na Softwarových technologiích a managementu. Co je MX záznam klidně řeknu, jako bonus přihodím i CNAME, A a když bude zájem dogooglím info o dalších:-). Ale jestli mě tohle naučili ve škole si nepamatuju, myslím že spíš ne, mě to prostě baví a dosamovzdělávávámse.
VŠE informatik Filip Jirsák (15. 9. 2007 - 19:57) Sbalit(1)
zeptejte se svého VŠE informatika, co je třebas takový dnskový MX záznam a uvidíte proč

Ten, komu říkáte „VŠE informatik“ klidně může odrecitovat, co to MX záznam je, ale nebude chápat souvislosti – a klidně se bude pokoušet ověřovat MX záznamy odesílatele e-mailu v rámci plamenného boje proti spamu (bohužel se mi nikdy nepodařilo zjistit, které MX záznamy ověřuj). Nemyslím ale, že to nutně souvisí s typem školy. Spíš to souvisí s přístupem dotyčného k práci (a vlastně všeobecně s jeho přístupem k čemukoli) – a podle založení si pak ti lidé vyberou tu kterou školu. Styl myšlení, který potřebuje programátor nebo analytik, stejně asi nemůže naučit nějaká škola za 4 roky (pokud vůbec není už v 18 pozdě na to, aby se člověk takovému stylu myšlení naučil – ono je to dáno asi hodně výchovou už v dětství).

Na VŠE jsem si třeba dobře uvědomil, proč nemůže fungovat výuka analýzy problému na vymyšlených příkladech (a proč vlastně nemůže fungovat klasický školský způsob výuky analytického myšlení) – při analýze je důležité vidět celý kontext i nepodstatných detailů, a teprve z toho vybírat, co je podstatné a co ne. Což samozřejmě nemůže fungovat na příkladu, kde už to podstatné a nepodstatné oddělil někdo předemnou. Jako zkušenost k tématu „jak vlastně vypadá analytické myšlení“ to pro mne bylo dost podstatné (ovšem z hlediska VŠE to samozřejmě bylo kouzlo nechtěného).

Ona totiž informatika nemusí být jen počítače, dráty, programování a sítě, ale obecněji to může znamenat analýzu problémů, vůbec popis problému, popis toho, co někdo (třeba zákazník) vlastně chce. A zrovna v tomhle může něco jako „ženský přístup“ najít docela uplatnění (třeba i proto, že zákazník-muž bude mít tendency technické věci ženě popisovat podrobněji, protože ona tomu přeic nemůže rozumět). Škoda jen, že tohle se asi nikde neučí (protože ten dříve zmíněný talent není všechno, určitě je dobré vědět i to, jakým způsobem ten talent vlastně funguje a jak jej má člověk využívat).

VŠE informatik, ještě stále studující, minimálně dva MX záznamy s různou prioritou ke každé spravované doméně mající, přičemž každý z MX záznamů k jedné doméně odkazuje na fyzicky různé stroje v jiné síti v geograficky jiné lokalitě ;-)
Vzdelani maertien(no_name) (17. 9. 2007 - 0:47) Sbalit(2)
Premyslim o tom, jestli je vzdelani pro budouci praci v dnesni dobe dulezite, kdyz ja jsem se svym zakladnim vzdelanim nasel praci, ktera je honorovana velice dobre. Ma mesicni sazba je vyssi nez plat ucitele. Samozrejme studuji dale (gymnazium), ale premyslim, jestli to vubec bylo nutne na te me skole zustavat...
Na to se da rict snad jen, anicka (17. 9. 2007 - 9:45) Sbalit(1)
Na to se da rict snad jen, ze co plati ted, nemusi fungovat za 5, 10, 20 let. Kdybys to same psal o vysoke, rekla bych Ti taky ale nemela bych pocit, ze je to tak vazne.

Sehnat dobrou pocitacovou praci, aniz mas maturitu, ani ted neni zas tak snadne, jak se snad muze zdat, spis jsi mel stesti. Znam asi tak dva lidi, co premysleli dost podobne jako Ty, a za par let jeste radi zabili vsechny sve vecery studiem gymplu pro zamestnane.
No, já osobně v okolí hanicka (16. 9. 2007 - 15:42) Sbalit(1)
No, já osobně v okolí mám pár holek, co se dokonce počítačů nebojí, ale i tak programátorky či cokoliv od IT z nich nikdy nebude, jsou vlastně tři, jedna po střední zdrhla dělat do obchodu, druha šla na pedagogiku a třetí šla sice na informatiku, ale asi jen proto, že ji nenapadlo kam jinam jít a tam šla většina spolužáků (kteří jí ochotně pomohou :)

A ačkoliv jsem byla na IT střední škole, tak přímo z oboru který byl na programování zaměřený vylezlo tak 4-5 lidí z 30 kteří programovat umí, ostatní se za čtyři roky nebyli schopni nic naučit. Ale ti co umí, by uměli i bez školy a teď problém na vysoké nemají. Bohužel výuka alespoň na té střední je pro dívky lehce nepřátelská. Na vysoké škole to už pak vykrystalizuje a jsou tam většinou ty co to přežily, ačkoliv jedna má spolužačka v zimním semestru na jaderce se dvakrát rozbrečela během cvičení, jednou když ji nešel pascal a po druhé když se nemohla přihlásit na unix, mezitím jí cvičící šel heslo změnit na nové.

Co se týče toho dat holce počítač, aby si hrála, proč ne, dala jsem sestře k vánocům krásný imac. Ačkoliv talent na práci s počítačem má, tak tam spíš chatuje a dívá se na filmy :/ To za mých mladých dob nebylo, doma jsme měli didaktik, to bylo něco jiného. Druhá sestra se počítačů spíš bojí, stačí jí dat ikonku někam jinam a už někoho volá, že to je rozbité.

PS: ano, je to lehce zmatené, ale něco jsem chtěla napsat :)
Zeny v IT Anonym (17. 9. 2007 - 15:18) Sbalit(4)
pridam si taky svoje do mlynku na maso.
1) To ze je holek v IT malo si nemyslim, akorat ne vsechny jsou samozrejme kernelovy programatorky. Asi mozna proto, ze vetsina holek si hraje od detstvi s panenkama a nikoliv s autickama.
2) Ja osobne bych zenu z IT oboru nechtel, protoze si myslim, ze lidi by nemeli mit spolecne naprosto vsechno. Po 8-12ti hodinach v praci jsem rad, ze si muzu doma povidat o normalnich beznych vecech popripadne o konickach me zeny ci jinych zenskych problemech. Clovek proste musi nekdy vypnout a resit jiny zalezitosti nez jen pocitace.
Draha musi poznat, kdy uz abr (17. 9. 2007 - 21:03) Sbalit(2)
Draha musi poznat, kdy uz "meles z posledniho". Kdyz to nepozna, tak te omrzi i ty "zenske problemy". Nezalezi, jestli hakuje kernel, anebo "manageruje". (sry za ty patvary v uvozovkach, melu z posledniho;)
Nikdo neumi cist myslenky. Anonym (18. 9. 2007 - 9:12) Sbalit(1)
Nikdo neumi cist myslenky. Poznat muze, ale taky nemusi. To je proste zivot.
To, ze se holka venuje IT Sara (3. 1. 2008 - 13:13) Sbalit(1)
To, ze se holka venuje IT jeste neznamena, ze se nebude schopna bavit o nicem jinym a ze nebude mit zadny konicky. Jsem studentkou MFF a pritel tez a ze zkusenosti muzu potvrdit, ze se o tom doma nebavime, neb mame spoustu jinych zajimavejsich temat - tanec, filmy, knihy... Jedinou vyjimkou je spolecna priprava na zkousky (vetsinou z matiky).
Studia Alvyn (13. 9. 2007 - 20:33) Sbalit(1)
Zdravím, docela zajímavý článek :) Osobně moc IT holčin neznám, vlastně jen dvě matfyzačky z plzně a u nich nevím, co budou dělat. Každopádně si myslím, že ani tak nezáleží na typu školy, jako spíš natom, aby se člověk naučil učit a kde vezme ty, které informace. Já obdivuju lidi, co maj nějakou vizi do budoucnosti. Takový ty, co od mala ví, co chtějí dělat. Je mi skoro 27, dodělal jsem teď vejšku a nastoupil do velice zajímavé práce, ale stejně nevím jestli je to to pravé. Ve svém životě jsem dělal celkem dost věcí, ale nic nikdy pořádně, samozřejmě i programoval.
Ja jsem proti tomu projektu abr (13. 9. 2007 - 18:24) Sbalit(3)
Ja jsem proti tomu projektu od te chvile, co jsem shledl jejich banner obsahujici gramatickou chybou v hesle, ktere se snazi potlacovat obzvlaste muzske touhy po blizsim poznani opacneho pohlavi. >D
Treba chtela autorka vypadat anicka (13. 9. 2007 - 18:38) Sbalit(2)
Treba chtela autorka vypadat jako drsny h4x0r, jen si bohuzel z te dvojice slov, kde chtela udelat preklep, nevybrala to spravne :-D

Kazdopadne, odpoved na jejich otazku je zcela zrejma a trivialni :-)
ROFL abr (13. 9. 2007 - 19:27) Sbalit(1)
V 18 je pozdě cartesienne (13. 9. 2007 - 0:02) Sbalit(3)
Především by ty stránky měly přiznat, že rozhodovat se teprve v posledním ročníku SŠ je trochu pozdě. To pak všichni ti, kteří nejsou "introverty nadšenými do matematiky" stejně skončí na VOŠkách, v lepším případě na ekonomických směrech.
Pokud má do IT jít víc holek než dosud, měli by především rodiče a zákonní zástupci pořizovat svých ratolestem počítače bez ohledu na to, jestli jsou to kluci nebo holky. Každé/mu jeden a už tak v osmi letech, protože jedině tak vykrystalizují ty správné programátorské typy, když si desetiletá holčička bude moct v klidu hackovat svůj vlastní počítač, instalovat linux, hrát si s ním, a bude ji to bavit.
Sama jsem dostala vlastní počítač teprve v 18, v 19 jsem sice začala tvořit webové stránky, ale teď se tím neživím. Linux jsem si instalovala o 6 let později, teď ovšem používám Mac. Zkrátka už od začátku mi bylo jasné, že hardcore geek rozhodně jsem, ovšem humanitní. :-)
Humanitni geekove, co se anicka (13. 9. 2007 - 9:17) Sbalit(2)
Humanitni geekove, co se neboji pocitacu, jsou pro IT strasne duleziti - kdo jiny nez oni muze delat kvalitni dokumentaci a lokalizaci? A popravde, hledaji se tezko.

Ale s tim pocitacem mas asi pravdu - ja mela prvni doma jako osmileta, a kdyz se nasi rozvedli a otec si svuj pracovni pocitac odtahl, uz jsem vedela, co mi chybi a vyprosila jsem jiny. Ale kdovi, jak by to vsechno bylo bez nej...

Kazdopadne, v te dobe pocitace neskytaly tolik lakadel jako dnes - hudbu to neprehralo (na zvukovku jsem stejne nemela), her se veslo na disk par a ty rychle omrzely, internet napred nebyl vubec, a pak zas byl nedostiznym snem... takze kdyz me fakt prestalo bavit hrat s tim kramem Prehistorika a marias, nezbyvalo, nez najit jine zpusoby, jak se s nim pobavit. Dnesni generace devcat, pokud nebude mit nejakou motivaci o ktere nevim, uz se dal mozna nedostane :( Leda tak malovat pekne obrazky a delat webove stranky, ale ani na to uz netreba vedet cokoliv o technologiich za tim.
noo, ja si humanitneho geeka mirka (16. 9. 2007 - 11:38) Sbalit(1)
predstavujem ako blazna do filozofie, historie, cudzich jazykov, literatury, pripadne niektorych inych umeleckych smerov. A toho, kto o sebe tvrdi, ze nim je, ako cloveka s rozne rozvinutym sklonom ku grafomanii, ci uz na poli krasnej literatury alebo napr. filozofie. Nepredpokladam, ze je medzi nimi vela takych, ktorych by pisanie technickych dokumentacii bavilo :)
VŠE Anonym (12. 9. 2007 - 20:34) Sbalit(7)
V popisu manažerských IT škol jsi to uvedla docela hezky, ale na konci opět ta stará známá písnička o neschopných informaticích z VŠE ;) Kdy už geniální programátoři pochopí, že na VŠE se prostě programování ani učit nemá (nebo spíš jen pro představu). Když programátor z matfyzu vytýká informatikovi z VŠE, že umí špatně programovat, to je jako když se kuchař směje majiteli restaurace, že neumí tak dobře vařit 8-)

malá pozn. VŠE studuji, ale ne informatiku, Linux používám, programuji, reference o tom, co se kde učí mám ;)
Co se tam vlastně učit Martin Mareš (12. 9. 2007 - 21:14) Sbalit(5)
Co se tam vlastně učit má? (Myslím tím tedy v oborech, které souvisí s IT.)

Když jste načal příměr s majitelem restaurace, já v něm s dovolením budu pokračovat: Pan majitel sice nepotřebuje umět vařit, ale určitě by měl umět poznat dobře uvařené jídlo. Což o "IT specialistech", kteří nikdy pořádně nepřičichli k programování, lze sotva říci.

("A teď mi vraťte mého psa,", jak praví klasický vtip ;-))
VŠE Anonym (13. 9. 2007 - 0:00) Sbalit(4)
Ehm, to jsou trochu kruté předsudky ne? Samozřejmě, že absolventi IT na VŠE vědí jak funguje TCP/IP, jak fungují sítě, databáze, šifrování, umí objektově programovat (většinou v javě) atd. atd. Pokud by tohle nevěděli, tak si nemůžou říkat informatici. Nikdy by mi nenapadlo tvrdit, že absolvent oboru, který tohle nezná, by mohl vykonávat pozici jako ředitel oddělení IT, projektant informačního systému apod. Ale je poněkud zbytečné, aby uměl perfektně v C++, assembleru, vyznal se v registrech procesoru atd. (tuhle práci za něj odvedou matfyzáci a zbylí). Naopak se mu docela hodí, když si dovede spočítat kolik to bude stát, zajistí dodávky, vyzná se v trhu apod. Znalost jaderné fyziky a perfektní integrály mu k tomu nepomůžou. To ostatně bylo v článku popsáno. Jak řikam líbil se mi a vlastně ani nejsem informatik, jen jsem se chtěl pokusit vyvrátit některé předsudky, které mi připadají nefér.
Moc bych si přál, aby to Martin Mareš (13. 9. 2007 - 9:36) Sbalit(3)
Moc bych si přál, aby to byly jen předsudky, ale ona je to bohužel krutá realita (pěkných pár šéfů IT, kteří podobným studijním programem prošli, jsem potkal, a absolventů při různých pohovorech jakbysmet). Vedoucí má především mít všeobecný přehled o celém oboru, jenže ten nemůžete získat absolvováním pár předmětů typu "Všeobecný přehled o XYZ", nýbrž jen tím, že porozumíte do hloubky mnoha věcem a z nich si pak obecný obrázek poskládáte.

Pokud se třeba za přehled o programovacích jazycích někdo pokouší vydávat znalost OOP v Javě, dopadá to velice smutně. Typicky tak, že se snaží zakazovat používat ve firmě jiné, třeba funkcionální jazyky, neb jim ani zbla nerozumí. Se sítěmi a šifrováním to bývá velice podobné (není tomu tak dlouho, co jsem jednoho takového šéfa několik hodin přesvědčoval, že používat na přenos spousty souborů TFTP opravdu není dobrý nápad).

Věru nezdá se mi, že by to byly izolované případy. Takže jsem přesvědčen, že daleko lepšího šéfa IT bude dělat matfyzák, který se naučil základy ekonomie, než ekonom, který se naučil "základy informatiky".
Ja si jednou musim najit cas anicka (13. 9. 2007 - 9:42) Sbalit(2)
Ja si jednou musim najit cas a sepsat, co jsem si na ruznych pohovorech vyslechla (nejen) od lidi s podobnym vzdelanim, nez to vsechno zapomenu. Jednak to vysvetli ty "predsudky," jednak trocha humoru nikdy neuskodi :-)

Pritom by jeden myslel, ze mit po libovolne IT VS lepsi prehled o IT nez ja coby ucho tri roky po maturite a v prvaku na matfyzu by nemuselo byt zas az tak tezke :-D
No já nevím, ale tihle Klárka (13. 9. 2007 - 10:09) Sbalit(1)
No já nevím, ale tihle týpci asi nebudou mít přehled zušlechtěný tou spoustou počítačových týpků, kolem kterých ses den co den motala, motáš a ještě motat budeš :-D. Faktem je, že by mohli mít alespoň tolik zájmu o počítače a programování, aby si pamatovali něco málo z toho, co v té škole zaslechli. Jenže pak se jich člověk poptá na nějakou banalitku typu "základy UNIXu" a nestačí se divit :-(.
Vsak rikam, ze jsem zaujata anicka (12. 9. 2007 - 21:20) Sbalit(1)
Vsak rikam, ze jsem zaujata :-)
Obavam se, ze mnohym matfyzakum se i pri snaze odlozit veskere predsedky bude jen obtizne darit nepovazovat informatiky z VSE za darmozrouty :-) Byt je to samozrejme osklive a nefer :-)

Kazdopadne, *VIM*, ze mnozi informatici ze skol pro manazery nemaji ani zakladni prehled. Je zrejme, ze jako matfyzacka mam mozna lehce posunutou predstavu o tom, co je to zakladni prehled... ale porad jeste verim ze nekdo, kdo rozhoduje o tom, jake firma nakoupi switche (nebo aspon aspiruje na takovou pozici) by mel sakrys prinejmensim tusit, jak funguje trebas TCP/IP.
Žádná anička? :-) Hmm m4r3k (12. 9. 2007 - 18:54) Sbalit(6)
Žádná anička? :-)

Hmm nějak si mě zviklala s tím zapojováním racků... A to jsem si myslel, že mff jasná volba.. Hrabat se v ošklivě zapojeném síťovém hardware je moje hobby :)
:wq
nové tváře lossos (7. 2. 2008 - 21:53) Sbalit(1)
potěšilo mě, že Anička nedělala křena a na stránkách se nakonec taky vyskytla. :-)
:-) anicka (12. 9. 2007 - 19:00) Sbalit(4)
Takove reci jsem kdysi vedla taky. Dokonce jsem prerusila matfyz a nasla si praci jako admin v SUSE.

Neumis si ani predstavit, jak rada jsem za par mesicu sve racky predavala nastupci, jak rada a tezce jsem se ucila alespon zakladum programatorskeho remesla, a jak jsem se tesila zpatky na matfyz :-D
:D ci sis myslela....není venca (15. 9. 2007 - 9:55) Sbalit(1)
:D ci sis myslela....není to žádná báseň
No já to tam určitě m4r3k (12. 9. 2007 - 20:45) Sbalit(2)
No já to tam určitě půjdu zkusit, poznat že se za matfyzáka jen maskuju můžu vždycky :-)
:wq
Jojo, v tom jsou lidi z anicka (12. 9. 2007 - 21:14) Sbalit(1)
Jojo, v tom jsou lidi z analyzy docela dobri. Odhali casto i dokonce i jarnikovane falesne matfyzaky.
A chováte tam taky Pepca (12. 9. 2007 - 19:04) Sbalit(4)
A chováte tam taky červené černé díry?
Jakou barvu má /dev/null? Martin Mareš (12. 9. 2007 - 19:32) Sbalit(3)
Jakou barvu má /dev/null? To už je skoro koan :-)
Který z významů slova m4r3k (12. 9. 2007 - 20:43) Sbalit(2)
Který z významů slova koan máš na mysli? Tento?
:wq
Jak ten, tak třeba i ten Martin Mareš (12. 9. 2007 - 21:19) Sbalit(1)
Jak ten, tak třeba i ten původní zenový.
Historka o Javě ... Martin Mareš (12. 9. 2007 - 19:38) Sbalit(1)
... není vůbec nadsázka, v životě praktikujícího matfyzáka je to docela častá situace. V mém případě to byla jen polovina odpovědi, ta druhá zněla "a do zítřka vás přesvědčím, že ji nechcete použít". A stalo se tak :-)
Ty stranky jsou demence Johanka (13. 9. 2007 - 13:14) Sbalit(14)
To je jak ty kvoty strany zelenejch na zeny v politice.

Tyhle snahy o pohlavni rovnost za kazdou cenu me vzdycky pobavi. Kdybyste vysvetlovali chlapum, ze na matersky nebo pri nejaky jiny typicky zensky cinnosti je to fajn a dobre placeny, stejne se vam na to vykaslou. Proste kazdy pohlavi ma specificky skilly a zajmy, jsou vyjimky, muzatky jako my nebo opacny pripady mezi chlapama, ale nejakej agitacni web to tezko zmeni.

Zrovna u programovani to hodne souvisi s typickymi marso-venusovskymi klise. Kdyz mne se neco nedari, tak se proste zeptam vhodne zvoleneho cloveka, on mi to rychle vyresi, ja ho dle moznosti odmenim a jsme oba spokojeni. Kdezto chlap se s tim proste musi porvat sam, jinak by nemel koule :) Ten konkretni problem pak sice resi dyl, ale stoupaji mu expy. Takze za stejnou dobu praxe bude podstatne lepsi nez ja, i kdyz za nami zustanou vystupy stejne kvality. Uprimne nevim, co bych delala, kdybych nevedela, ze vzdycky existuje nekdo chytrej, koho se v nouzi muzu zeptat (a to rozhodne neznamena, ze to delam denne, staci proste to vedet). Kdezto pro chlapa je takova situace vyzvou...

No proste neni to nahoda, ze se v nekterych profesi koncetruji jedni a v jinych zase druzi, a nevidim duvod, proc to menit.
"Mužatka" je normální, ne výjimka cartesienne (13. 9. 2007 - 18:57) Sbalit(11)
Johanko, nechtěla jsem už s tvým poněkud laciným antifeminismem polemizovat, ale tohle mi fakt nedá. Tady není řeč o biologii, ale o sociální roli! Holek, které by si hrály s počítači, by bylo víc (a tím samozřejmě netvrdím, že nutně tolik jako kluků), kdyby ten svůj nadupaný stroj doma měly. Problém je, že spousta holek, které na to mají buňky, si prostě s počítačem hrát nebudou, když jim okolí dá jednoznačně najevo, že počítače jsou přece chlapská záležitost a jim přísluší fintění před zrcadlem a tlachání s kamarádkami. Pokud půjde aspoň trochu zařídit, aby např. práce s dětmi a práce s počítači byla považována za stejně normální u chlapa jako u ženské a kariéra s vysokým platovým ohodnocením byla dostupná i lidem s malými dětmi (viz práce doma na půl úvazku přes Internet), budou mít podobné (feministické) snahy mou plnou podporu. Vždyť žijeme v informační společnosti, kde fyzická síla a podobné biologicky dané dispozice nerozhodují.

A Anička má pravdu. K psaní návodů a lokalizaci programů (s obojím mám zkušenosti) člověk nemusí ovládat matematickou analýzu. :-)
Tohle mi teda... Johanka (14. 9. 2007 - 14:01) Sbalit(10)
...zase prijde jako lacinej feminismus :)

Jaka socialni role proboha? To tu holku nekdo pridela retezem k zrcadlu? Bude ji prikazovat, at kapesny utrati za sminky a ne za komponenty k pocitaci? Starej komp jde dneska sehnat bez problemu zadarmo, kdo ma zajem, toho nikdo neomezuje. A snad pri dnesni urovni informovanosti ve spolecnosti se kazdy ditko dokaze rozhodnout, cim bude travit volny cas. Deti ani dospivajici nejsou nesvepravni. A pokud nekoho skutecne prikovou k zrcadlu a seberou mu komp, tak je na miste osveta pro rodice, ne pro to dite.

O diskriminaci pracujicich matek programatorek jsem si taky nevsimla. Nikdy jsem nemela zadny problem se svou praci, mam desetimesicni dite a od jeho pul roku pracuju doma (vyzkum v computer science) na full time.

Ty kecy o diskriminaci mi prijdou proste vymysleny, protoze osobne jsem se nikdy s zadnou nesetkala a ani nikdo z meho bezprostredniho okoli. K pocitaci jsem si taky cestu nasla uz ve velmi utlem veku, a to tehdy zdaleka nebyly tak dostupne jako dnes.
Omlouvám se, že se vám Klárka (14. 9. 2007 - 22:39) Sbalit(9)
Omlouvám se, že se vám pletu do diskuze, ale přeci jen si musím přilejt trochu toho oleje ;-). Ono něco jako sociální role vážně existuje. A to, že v našich končinách neobsahuje řetězy a je celkem volně definovaná, takže se do ní dá vecpat i v kalhotách, bez zmalovanýho ksichtu a s diplomem z přírodních věd, je celkem fajn. My máme místo řetězů jenom holčičí časopisy a očekávání našeho okolí ;-).

Ano, není náhoda, že se v některých profesích víc koncentruje jedno pohlaví a v jiných to druhé. Důvody ale vždycky nejsou rozumné. Chápu, že horník musí být osoba fyzicky zdatná a tak, takže to v naprosté většině bude splňovat chlap. Na druhou stranu znám ještě jedno povolání, které má podobné požadavky, a kolik zdravotních bratrů jste potkaly? Já zatím jednoho. V sanitě a měl vestu s nápisem "sestra". Ale flamů na tohle téma je na webu tolik, že to snad ani nemá cenu znovu propírat.

Celkem věřím, že se ve výzkumu v computer science neni diskriminace, ať už jenom žen nebo přímo matek. Ona je taky pravda, že alespoň v našem oboru je to v tomhle směru stále lepší a lepší, především pokud jsi skutečně velmi zdatný programátor. Vystrč ale růžky jenom trochu mimo akademickotechnickou oblast a rozhodně nedostaneš tvarůžek ;-).

Svého času jsem se ucházela o práci v několika firmičkách v jednom okresním městečku a těch historek, co jsem si o diskriminaci nahrabala :-). V jedné mi dokonce přímo řekli, že mám smůlu, páč jsem holka :-). A i když mám skvělou práci, všichni moji bezprostřední nadřízení mou maličkost neobyčejně podrželi (ani nevím, zda si to zasloužím), stejně jsem netušila, kolik věcí nemůžu dělat, protože přeci "musím myslet především na miminko/dítě".

A když už jsme u té diskriminace, taky jsem se v poslední době v IT začala setkávat s něčím, co zavání pozitivní diskriminací. Když se u pohovorů objeví holka, dost šéfů je ochotných jí vzít, i když třeba není zase tak dobrá (ale úplně blbá zase bejt nemůže, protže nějakou práci odvést musí). Né že by byli nějak pro rovnost a tak. Prostě je momentálně v IT "in" mít v týmu babu.

Jinak dámy, jsem feministka a hlásím se k tomu. Nemyslím si, že je to sprosté slovo. Už jenom kvůli všem těm ženským, který pochcípaly na tuberu v textilkách a při jiné skvěle placené práci v dobách divokého evropského kapitalismu, a kvůli té spoustě paličatých slečen, kvůli kterým můžeme studovat na vejšce. Ale pokud jde o zmiňované stránky, prostě to není ono. Když jsem to prolejzala, měla jsem pocit, že čtu Cosmogirl nebo něco podobnýho. Nehledě na to, že všichni v IT JSOU PODIVÍNI :-D (pardon, mají poruchu osobnosti).
Jinak dámy, jsem feministka m4r3k (15. 9. 2007 - 11:47) Sbalit(3)
Jinak dámy, jsem feministka a hlásím se k tomu. Nemyslím si, že je to sprosté slovo. Už jenom kvůli všem těm ženským, který pochcípaly na tuberu v textilkách a při jiné skvěle placené práci v dobách divokého evropského kapitalismu, a kvůli té spoustě paličatých slečen, kvůli kterým můžeme studovat na vejšce.


To co tady popisuješ je požadavek rovnosti (který tady je). Většina feministek brutálně prosazuje nadřazenost žen ve společnosti a to je ten důvod, proč je feminismus nadávka. Třeba já se nestarám o to jestli je ten druhý kluk, nebo holka. S každým jednám stejně. BTW krásná ukázka sexistických feministek rovnost šancí
:wq
Většina rozhodně ne, Klárka (18. 9. 2007 - 12:26) Sbalit(2)
Většina rozhodně ne, jenom ta hodně ukřičená malá radikální část. Doufám, že kolem tebe neběhají jen samá taková kvítka. I když podle toho, že považujes Rovnost Šancí za radikálky, si asi ještě žádnou skutečnou radikální feministku sexistického proudu na vlastní oko nespatřil :-D. Pokud o to stojíš alespoň virtuálně, propátrej si rodina.cz.

Neřekla bych, že Rovnost Šancí prosazuje brutálně nadřazenost žen, ač se díky požadavku kvót dají velmi okrajově zařadit mezi sexistické feministky. Část požadavků, které mají, je celkem rozumná (uskutečnitelnost a reálnost je už jiná věc). Řekla bych, že i díky jejich tlaku prošel jeden nejmenovaný zákon o domácím nasilí. Navíc čas od času mluví o "rodičích" a ne jenom ženě/matce ;-). Každopádně díky, žes mě donutil to přečíst. Ještě teď mě bolí oči a divně mi cuká ruka od myšky. Tak blbě udělanej web už jsem dlouho neviděla.

No vidíš, takže pokud vezmeme jednu z mnoha definic feminismu, tak vítej v klubu feministů ;-).

Já ten jejich program m4r3k (18. 9. 2007 - 17:41) Sbalit(1)
Já ten jejich program četl...
Ale bylo to celkem dávno (když byly parlamentní volby) a znova se mi to číst nechce. Takže konkrétní body nevypíchnu, ale vím například že je tam něco s procentuálním zastoupením jednotlivých pohlaví u profesí, což mi připadá hezky sexistické. Pak některé ty pasáže co se týkají alimentů jsou místy tak velice směšné. Ostatně mi to všechno příjde velice směšné. :-)

No a ostatní spořádané (nesexistické) feministky nejdou slyšet, protože k tomu není důvod. V české společnosti nebude hodně případů nějakého pohlavního útlaku. Takže v podstatě feministky nemají za co brojit, protože jsou ženy minimálně na roveň mužů. Spíše naopak. (Takže asi založím vlastní stranu "Rovnost šancí - reloaded") :-)
:wq
Sprosté slovo ... Martin Mareš (16. 9. 2007 - 21:21) Sbalit(4)
... to určitě není, zato činy většiny feministek (respektive těch, které se za feministky prohlašují) se sprostotou hraničí. Souhlasím s Tebou, že v naší společnosti vesele žije množství předsudků, které bychom měli bourat. Jenže to, co dnešní feministky hlásají, s bouráním předsudků nemá společného ani zbla, naopak se pokoušejí nové a nové předsudky vytvářet a navrhovat nesmysly, jako třeba všelijaké kvóty.
Tak, tak. Desim se dne, kdy anicka (16. 9. 2007 - 22:18) Sbalit(3)
Tak, tak. Desim se dne, kdy mi prijde na pohovor nejaka slecna, ktera nebude schopna prilis presvedcive prokazat sve schopnosti a kvality a odmitnuta pak zacne delat dusno ve stylu "nevzali me do prace, protoze jsem zenska" - coz je presne smer, kterym se dle vseho vydaly damy, ktere mam tu pochybnou cest identifikovat jako osoby hlasici se k feminismu.

A taky se desim dne, kdy se bude kolega stydet nabidnout se, ze mi odvlece do prudkeho kopce desetikilovy batoh, coz mi zrovna vcera na jedne outdoorove firemni akci vytahlo poradny trn z paty. V jiste zemi zaslibene, kde navic sidli i ta nase firma, by si to uz dost pravdepodobne nedovolil :( Kez by tak takove feministky racily anihilovat po stretnuti se svymi protejsky ze Svazu muzu :(

Ale ted vazne, jako priklad: Dat muzum pravo jit na rodicovskou dovolenou je skvela vec, muzi a zeny by meli mit stejna prava. Nutit kazdeho muze, aby se se zenou na rodicovske dovolene stridal (zakonem, bez zretele na rodinnou situaci a fakt, jestli o to jeho zena/dite stoji), je naprosto nechutna buzerace. Hadejte, jak to funguje v tech "pokrokovych" statech, co jsou pro nase feministky prikladem?

Opravdu nevim o tom, ze bych kdy slysela o nejakem muzskem pravu, ktere mi jako zene zustalo upreno (snad az na tolik omilane horniky, coz ponechavam bez komentare), zeny tedy pokud vim nemaji mene prav nez muzi. Prusvih je, ze feministky delaji vse proto, aby zeny tech prav mely vic nez muzi. V nekterych oblastech si uz bohuzel pomalu proslapavaji cesticku... :(

Kazdemu dle vlastnich schopnosti, ne podle toho, jestli je to "darkyne zivota" nebo "obycejny muz"
Doufám, že i když sem Klárka (18. 9. 2007 - 11:25) Sbalit(1)
Doufám, že i když sem teď identifikovaná jako osoba hlásající se k feminismu, ještě nezapadám do kolonky "dela dusno" ;-). Na radikální feministky mám stejný názor. Vlastně mám dojem, že by se už z definice ani feministky nazývat neměly, protože už jim o žádnou rovnoprávnost nejde.

Pokud jde o práva před zákonem, řekla bych, že chlap je na tom u nás hůř. Takže bychom vlastně měli brojit za práva mužů. Chodí později do důchodu, když jdou na rodičovskou, stát jim tuším neplatí pojištění, a určitě by se našla spousta dalších věcí. V té zvykové části je zase lepší mít dost velkou hubu a tvrdou hlavu, když je náhodou v cestě zeď.

S tou povinnou rodičovskou dovolenou pro taťky si někdy říkám, že by vůbec nebyla špatná věc. Znám pár jedinců, kterým by pomohla upravit pohled na svět (a nejen chlapů ;-). Ale dělat něco proti vůli lidí, aby pak buď pochcípali hlady, trpěli doživotním traumatem nebo hledali cestičky, jak to obejít, je prostě blbost.
Byla jsem diskriminovana! :) Johanka (19. 9. 2007 - 18:28) Sbalit(1)
Normalne ted jsem si vzpomnela, ze jsem skutecne jednou byla diskriminovana :) Chtela jsem nest zezlo na Mirkove promoci a nedovolili mi to, pricemz jejich jedinym zduvodneni bylo, ze jsem zena.

Ale nijak tim netrpim, beztak je tezky jak krava :)
Re: Omlouvám se, že se vám xxx (13. 2. 2015 - 12:42) Sbalit(1)
Naprosto souhlasím s tvým příspěvkem. Máš pravdu a dnes si to začínají spousta lidí uvědomovat i mužů. Doma i jednoho takového muže mám, který mě ve všem podporuje, tedy základ je najít si správného chlapa, který podobně dokáže podporovat v budoucnu vaše děti (i dceru). Takže sociální role existuje a ještě asi nějakou dobu existovat bude. Věděli jste, že z průzkumů vyšlo, že když má holka zaškrtnout v testu z matematiky, jestli je žena/muž klesne výkon o 10%? Přitom Koukolík (patolog) zdůrazňuje, že biologické rozdíly v mozku v rámci inteligence nejsou potvrzeny, jedná se o jedinečnou entitu determinována maximálně geny.
Ja myslim, ze nemas uplne anicka (13. 9. 2007 - 13:29) Sbalit(2)
Ja myslim, ze nemas uplne pravdu, Johanko. Feminismus je fuj, ale ty stranky se predevsim snazi ukazat, ze i v IT jsou prace vhodne pro holky, dokonce i pro takove holky, co nejsou maskovani chlapi jako Ty nebo ja. Jen to proste nedelaji uplne stastne.

Hadam, ze vetsina bab na stredni nevi, ze mohou delat spisovatelku technicke dokumentace, konzultantku nebo obchodnici se softwarem nebo pocitacovou grafiku, a ze to bude nejspis o dost lepe placene, mnohdy zajimavejsi a pritom nikterak zasadne obtiznejsi nez pro baby obvyklejsi zamestnani ucetnich nebo urednic v bance. A to je prave hrozna skoda, samozrejme predevsim pro ne.

Kdyz ty webove stranky ulovi sem tam nejakou potencialni hackerku, co leti na ruzovou barvu, tim lepe, ale souhlasim s Tebou, ze moc jich asi nebude, a to zejmena z duvodu, ktere jsi popsala.
No priznam se... Johanka (14. 9. 2007 - 14:20) Sbalit(1)
...ze jsem ty stranky do detailu fakt nezkoumala, protoze ruzova barva a uvod se soutezi "pocitac pro holky" me odradil dokonale. Jestli se tam skryva i nejaky soudny obsah, tak je skoda, ze ho takhle zazdili.
... Michal (13. 9. 2007 - 17:09) Sbalit(1)
Já bych absolvent(k)y VŠE a podobných škol úplně nezavrhoval. Teď mám kupříkladu prakticky zakázáno mluvit s lidmi s marketingu. Já si o nich myslim že jsou to pitomci kteří tráví čas vymýšlením kravin a oni si o mě pro změnu myslí že jsem ignorant který nechápe jejich geniální nápady. Ale jelikož s nima "nějak" komunikovat musím máme tu ženskou která si říká "Business Analyst" která vystudovala něco jako VŠE a umí trochu programovat, celkem dobře chápe co dělám i když sama by to naprogramovat neuměla a zároveň dokáže s těma pitomcema z marketingu dokáže mluvit jejich jazykem, takže nám tlumočí :) Myslím že se o ní dá říct že pracuje v IT a samozřejmě jako BA má i jiný věci na práci než bránit sprostým hádkám mezi dvěma týmy. Je to takový IT z větší výšky, ale je to IT.



Jinak tu máme celkem slušný zastoupení ženských. V mojí části APN Online máme ze 7 programátorů 4 holky a ze 6 adminů 2 holky. Teda ... v tomhle případě paní (jedna je oddaná 45-letá AIXačka a druhá je zkušená 50-letá Solarisačka). Pak máme jednoho vedoucího, ale to je kokot, ten se nepočítá a nad ním, světe div se, CIO - zase ženská. Takže skoro 50% ženských v čistě hardcore IT oddělení. To všechno bez jakýchkoliv kvót, pozitivní diskriminace a podobných hovadin. A to nezmiňuju národnostní složení. To by bylo povídání na další odstavec jen všechny země původu vyjmenovat :-)
ASHEVILLE TREE SERVICE Shoaib Ahsan (14. 5. 2022 - 7:20) Sbalit(1)
The best summary on the Czech internet. They quote you for example on diit.cz. Good work. https://www.treeservicesofasheville.com
Re: Ženy do IT? Račte, ale rozhlédněte se před vstupem do vozovky :-) Shoaib Ahsan (14. 5. 2022 - 7:19) Sbalit(1)
The best summary on the Czech internet. They quote you for example on diit.cz. Good work. <a href="https://www.treeservicesofasheville.com/">Car Detailing Asheville</a>