Vlajka pro Tibet

vlajka No jo, už zase. Ne, že by se za ten rok cokoliv změnilo... kéž smí zas jednou tahle vlajka vlát i nad Tibetem.

Kdo nerespektuje základní lidská práva? Kdo vězní lidi pro jejich náboženské přesvědčení? Kdo "ve veřejném zájmu" likviduje historické památky a z obyvatel celých čtvrtí dělá bezdomovce? Kdo neváhá donutit matku k potratu v devátém měsíci těhotenství? Kdo ničí životní prostředí beze snahy o nápravu? Kdo si vzal z komunismu i kapitalismu to nejhorší, co mohl, soustavně vykořisťuje většinu populace a ještě neváhá tvrdit světu pravý opak? Kdo má vedoucí postavení ve světě informačních technologií, pokud jde o uplatňování cenzury? Kdo běžně mučí vězně a odmítá zveřejnit množství lidí, které každoročně popraví? Inu, neznáte-li na některou z otázek odpověď, váš oblíbený vyhledávač napoví. Překvapuje vás, že na každou z nich lze pravdivě odpovědět stejně?

...vzpomeňte si, kdyby Vás náhodou napadlo rozplývat se letos nad olympiádou.

Pohled z jedné strany, z druhé strany. Zajímavé, že?

Navrh Logout (27. 3. 2008 - 15:01) Sbalit(2)
Navrhuji na protest proti chovani Ciny prestat hromadne pouzivat pocitacove komponenty vyrobene v Cine, to jim ukaze ! Ne, pockat, to nam ukaze :-(

Nelze zmenit jednani nekoho na kom je vyspely svet prakticky zavisly... :-(
CO MUZEME UDELAT PRO TIBET? Sandra (12. 4. 2008 - 1:40) Sbalit(1)
Co můžeme udělat pro Tibet? Když je to tak daleko a netýká se nás to? Momentálně chystáme návštěvu tibetských buddhistických mnichů, kteří by rádi přijeli do ČR prezentovat svoji kulturu a setkat se s lidmi, kteří tuto kulturu a Tibeťany chtějí poznat osobně. (Součástí vystoupení je tanec v maskách, hra na tradiční nástroje apod.) Jejich návštěva je ve stádiu příprav a podílet se na její realizaci můžete i vy. Kromě psaní komentářů a diskutování můžete umožnit lidem v ČR (i sobě), aby se seznámili s tibetskou kulturou a lidmi přímo, nejen prostřednitcvím zpráv, a aby se mniši sami mohli seznámit s námi. Pokud máte zájem nám pomoci a podílet se, kontaktujte nás emailem. Věřím, že kromě blogování o Tibetu se najde i dost těch, kteří mají kromě psaní příspěvků a mluvení chuť něco udělat. Návštěva je projektem určeným k prezentaci tibetské kultury a rovněž podporou pro její uchování. Je též jedinečnou příležitostí pro nás v České republice. Kolik toho vlastně o Tibetu a jeho kultuře víme?
To abych si v době konání m4r3k (10. 3. 2008 - 20:49) Sbalit(1)
To abych si v době konání olympijských her v Číně zablokoval jejich IPv6 rozsahy.
:wq
Ještě bych přidal Cabroušek (12. 3. 2008 - 23:22) Sbalit(2)
Ještě bych přidal otázku, kdo napouští těla popravených vězňů plastem a pak z jejich těl dělá "senzační" výstavu... A jinak potrat v devátém měsíci? Je to ještě potrat?
Na tohle zrovna jeste nemam anicka (13. 3. 2008 - 8:31) Sbalit(1)
Na tohle zrovna jeste nemam zadne dukazy, slysela jsem to jen jako domnenku. Ne ze by mi to prislo jako to nejhorsi, co muzou udelat, tem mrtvym uz je to jedno - fakt, ze je uz zaziva rozprodavaji na transplantace (coz se vi vcelku s jistotou, ostatne spousta lidi ze Zapadu se behem marneho cekani na transplantaci rozhodla, ze jejich zivot ma vetsi cenu nez zivot cinskeho vezne) mi prijde mnohem horsi.
> Kdo nerespektuje Bubli (13. 3. 2008 - 22:32) Sbalit(12)
> Kdo nerespektuje základní lidská práva?
> Kdo ničí životní prostředí beze snahy o nápravu?
> Kdo běžně mučí vězně ...?

No minimalne tyhle veci se dejou i v 'nejdemokratictejsi zemi sveta', s tou cenzurou si tim nejsem moc jista, ale nedivila bych se ... ;-) No flame, please.

S temi cinskymi potraty v 9.mesici je to trochu jinak - detatko jen co vystrci vrch hlavicky na svet, dostane injekci formaldehydu do mozku [1]. Bere se to tak, ze se narodilo mrtvy (zemrelo jeste v deloze), vrazda by to byla az ve chvili, kdyby mimco uz bylo uplne venku.

[1] Tom Clancy: Medved a drak (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Bear_and_the_Dragon)
Bubli: To me tesi, ze uz se anicka (14. 3. 2008 - 15:07) Sbalit(2)
Bubli: To me tesi, ze uz se naucili delat tyhle "potraty" tak, aby to aspon neublizilo matce. Ja cetla o pripadu, kdy tu injekci mrne dostalo jeste v deloze a pri vyndavani zbytku pak matku malem zabili.

A pokud jde o "nejdemokratictejsi zemi sveta"... bejvavalo... sem tam uz v EU zadaji o politicky azyl i Americani. Zatim to neni prilis bezne ani uspesne, ale obavam se, ze se blizi doba, kdy se do EU bude cpat fakt cely svet, snad mimo Australanu a tucnaku.

Na druhou stranu, v historii si zatim vzdy Amici vsechny excesy nakonec vyresili. Snad se proberou i ted, jeste porad maji sanci.
Stejně jako se najdou Anonym (15. 3. 2008 - 23:38) Sbalit(1)
Stejně jako se najdou evropani, kteří žádají o azyl v USA. A evropa (alespoň některé jeji státy na tom nejsou tak dobře...). Protišifrovací zákony v GB, připravované protišifrovací zákony v německu,....

Francie a USA mají tyto zákony taky... Ale v těchto zemích se alespoň netýkají vlastních občanů, ale jen těch co k nim cestují. Vzhledem k tomu, že člověk si může vybrat jestli do těchto zemí pojede tak mi ani tak moc nevadí. Ale kde se člověk narodí si moc vybrat nemůže...
> Kdo nerespektuje Anonym (15. 3. 2008 - 23:35) Sbalit(8)

> Kdo nerespektuje základní lidská práva?
> Kdo ničí životní prostředí beze snahy o nápravu?
> Kdo běžně mučí vězně ...?

No minimalne tyhle veci se dejou i v 'nejdemokratictejsi zemi sveta', s tou cenzurou si tim nejsem moc jista, ale nedivila bych se ... ;-) No flame, please.

Nevím jak vy, ale já osobně rozlišuju docela to co se děje vlastním občanům a to co se děje občanům cizí země. To že se chová USA špatně k cizincům by mi jakožto občanovi USA ani moc nevadilo. Spíš by mi vadilo, kdyby se špatně chovali ke mě.
Uz se nam tu tech anonymu anicka (16. 3. 2008 - 10:28) Sbalit(5)
Uz se nam tu tech anonymu mnozi nad unosnou miru. Nechcete se podepisovat aspon nejak jako "zajicek usacek," at jde rozlisit jeden od druheho? :-)

S tim, ze se Americani nechovaji spatne k vlastnim obcanum bych ale byla opatrna :-) Prece jen, to ze tam ve veznicich sedi vetsi procento obcanu nez v Cine ponekud smrdi...
> Prece jen, to ze tam ve m4r3k (16. 3. 2008 - 18:33) Sbalit(4)
> Prece jen, to ze tam ve veznicich sedi vetsi procento obcanu nez v Cine ponekud smrdi...

Tohle je celkem hloupý argument když vezmeme v potaz, že třeba v Číně se asi moc nehledí na autorská práva, takže bude jen minimum odsouzených lidí za toto, kdežto v USA se porušování autorských práv celkem tvrdě trestá.

Dále si dovedu zrovna v Číně docela hezky představit jak se tam některé spory řeší "oko za oko, zub za zub" v jednotlivých vesnicích. A ani se nedostanou před soud. Nedělám si iluze o tom, že by se něco takového nedělo i v některých částech USA, ale přecejen si myslím, že to procento bude podstatně vyšší, než v USA.
:wq
>Tohle je celkem hloupý anicka (16. 3. 2008 - 19:45) Sbalit(3)
>Tohle je celkem hloupý argument když vezmeme v potaz, že třeba v Číně se asi moc nehledí na autorská práva, takže bude jen minimum odsouzených lidí za toto, kdežto v USA se porušování autorských práv celkem tvrdě trestá.

Nemam zadne infformace o tom, ze by se za tohle v USA masove zaviralo, Ty ano? Pokud to tak je, tim hur. Zavirat lidi za zkopirovana cedecka (nevim) nebo za jizdu metrem nacerno (coz se dela) je overkill a rozhodne to nesvedci o tom, ze by stat zachazel se svymi obcany slusne.

> Dále si dovedu zrovna v Číně docela hezky představit jak se tam některé spory řeší "oko za oko, zub za zub" v jednotlivých vesnicích.

Moc se mi to nezda (to malo, co na tohle tema vim, svedci spis o opaku), ale i kdyby, na cislech za celou Cinu to moc neda - vetsina lidi zije ve mestech.

> A ani se nedostanou před soud. Nedělám si iluze o tom, že by se něco takového nedělo i v některých částech USA, ale přecejen si myslím, že to procento bude podstatně vyšší, než v USA.

Kazdopadne, kdyz srovnavas USA s dalsimi "rozumnymi" zememi, vyjde ten nepomer jeste mnohem hur nez pri srovnani s Cinou. Tezko rict, proc mnohe staty tehle "zeme svobody" nevahaji zavirat lidi v podstate za nic... mozna proto, ze americkych pravniku je moc na to, aby se uzivili jen na softwarovych patentech :-)
>Nemam zadne infformace o m4r3k (16. 3. 2008 - 22:07) Sbalit(2)
>Nemam zadne infformace o tom, ze by se za tohle v USA masove zaviralo, Ty ano?
Ne. Ono se nezavírá za porušení autorského zákona, ale za případně nezaplacení odškodnění, které určil soud. Ono se totiž občas stane, že patřičný občan/firma nemá z čeho to odškodnění a soudní výlohy zaplatit. A za neuposlechnutí rozsudku soudu se zavírá i u nás. [1]

Nehledě na to, že druhá část mého tak tvého tvrzení není v našich podmínkách moc ověřitelná, protože v USA pokud vím státní cenzura neexistuje, kdežto v Číně je to na denním pořádku.

Tím pádem probublá více špíny z USA, než z Číny.
:wq
Cenzura v USA next_ghost (23. 3. 2008 - 19:00) Sbalit(1)
Oficiální státní cenzura v USA sice není, ale i společnosti velikosti CNN mají strach z vlády.

Svobodná kultura, kapitola Pouhý plagiát (2. polovina textu, část o blozích)
Re: > Kdo nerespektuje ivzez (7. 12. 2008 - 11:50) Sbalit(2)
Podle mého názoru by se žádná země neměla chovat k cizincům chovat špatně. USA to ale bohužel prochází. Vadilo by mi žít v zemi, která se k lidem chová tak, jako USA nebo Čína.

K Tibetu a k OH v Číně:
Kvůli zakoupení přenosových práv na letošní OH jsem od 1. srpna odhlásila a zrušila televizi. ČT jsem sdělila i důvod - vadilo mi, že veřejnoprávní televize z koncesionářských poplatků podporovala okupaci Tibetu Čínou. (Vadila mi i předtava, že se naši představitelé chtěli zúčastnit oficiálního zahájení.) Může se to zdát jako gesto, ale pro mne to v tu chvíli bylo důležité, přestože jsem tím nikomu nijak nepomohla.
Re: > Kdo nerespektuje anicka (7. 12. 2008 - 12:44) Sbalit(1)
> Vadilo by mi žít v zemi, která se k lidem chová tak, jako USA nebo Čína.

Ono to sem tam někomu i vadí. Už jsme měli v EU Američany žádajícví o
politický azyl - přirozeně jej nedostali, vždyť USA je bezpečná země.

> Může se to zdát jako gesto, ale pro mne to v tu chvíli bylo důležité,
> přestože jsem tím nikomu nijak nepomohla.

Ale jo, pomohla - sama sobě. Ušetřila pár peněz a získala nějaký volný
čas, gratuluju! :-) (sama televizi ze všech sil ignoruju od dětství a
když jsem poprvé směla žít bez ní, brala jsem to jako výsadu :-))

S televizí je to velmi snadné. Vyhnout se čínským výrobkům je ale
bohužel řádově těžší. Tak trochu se o to snažím (u všeho kromě čaje a
počítačových komponent, tam to vzdávám předem) a je to čím dál
obtížnější, člověk už v obchodech potkává i "aljašského lososa" z Číny
:-(

Jestli je hlava venku nebo Anonym (16. 3. 2008 - 15:06) Sbalit(1)
Jestli je hlava venku nebo uvnitř je úplně irelevantní, podle mě když se to hejbe, křičí a koulí vočima, je to vražda. A teď si představ že existujou i tak barbarský státy, co dělaj potrat smrtící inijekcí dětem klidně i 600 měsíců starým!
sporná otázka ;-) Hans (12. 3. 2008 - 10:59) Sbalit(1)
Kdo si vzal z komunismu i kapitalismu to nejhorší, co mohl?

No, myslím si, že vládnoucí vrstva si to rozhodně nemyslí a ovládaná vrstva si to myslet nemůže :-P
ale notak, trochu rozumu do hrsti Anonym (14. 3. 2008 - 12:26) Sbalit(9)
Jsem si vzpoměl na veřejnou diskusi s nějakým klukem z Tibetu, které se kolega účastnil. Moderátor se z něj furt snažil páčit nějaké páky proti "těm zlejm číňanům", ale moc se mu to nedařilo. Závěr byl vcelku jednoznačnej: Číňani jim postavili železnici a zvýšili životní úroveň, a naprostá většina Tibeťanů to bere jako plus. Jde to samozřejmě hrotit jedním nebo druhým směrem, ale to už je čistá propaganda. Docela mě překvapuje že to jinak inteligentní Anička tolik žere.

Stejně je to ironie: dvě země, které suverénně vedou žebříček státní represe státu proti vlastním obyvatelům (stačí se podívat do statistik počtu poprav a počtu osob ve věznicích na tisíc obyvatel) se navzájem obviňují z porušování lidských práv.
To je jak argumentovat, ze anicka (14. 3. 2008 - 14:58) Sbalit(7)
To je jak argumentovat, ze za komunismu tu bylo lip, protoze pivo bylo levne, zdravotnictvi zadarmo a kazdy mel praci. Ze nebyla svoboda slova, muceni bylo beznou praktikou a lidi jako Miladu Horakovou popravili za nic, prece muze byt obycejnym lidem jedno... tak jsi to myslel?

Protoze presne tohle se deje v Tibetu, jen mnohem silneji - zivotni uroven definovana konzumnim zpusobem roste rychleji, potlacovani zakladnich lidskych prav je mnohem silnejsi.

Tohle nema co delat s inteligenci, ale s moralkou - chapu, ze jsou lidi, co udelaji pro kus zvance cokoliv a jeste si pripadaji hrozne chytri, dalsi ale radeji svobodu i za cenu relativni chudoby. (Ne, ze by tam Tibetani tu svobodu predtim meli, ale nikde taky nerikam, ze navrat k predchozimu zrizeni je to, co pro Tibet povazuju za spravne.)

Toho, co delaji "ti zli Cinane" je plny web, ostatne zrovna ted je to velmi aktualni. Pokud si ze vsech informaci vyberes tu jednu, ktera se Ti hodi... OK, je to Tve svate pravo, Ty se na sebe koukas kazde rano do zrcadla :-)
Asi takhle- nepochybuju o Anonym (14. 3. 2008 - 22:44) Sbalit(6)
Asi takhle- nepochybuju o tom, ze utlak je realnej, a rad bych proti nemu cokoliv podniknul. Ovsem kritika ze strany zapadu je hrube ucelova, to je bez debat.

Turci vesele plynujou Kurdy, statisice lidi ve vych. Timuru byly zabity ucelove a vedome dodanymi zapadnimi zbranemi, Izraelci kaslou na kde co a valcujou novinare buldozerama, ovsem to ti nevadi.. zato kdyz nekdo dostane pres drzku za vyveseni nevhodne vlajky, jde o porusovani lidskych prav, bla bla bla.
Ehm... anicka (15. 3. 2008 - 9:04) Sbalit(4)
> ovsem to ti nevadi

A to rekl jako kdo? Ty si o mne myslis same lepsi veci, koukam :-)

Samozrejme, ze vadi. Chovas se, jak kdybys potkal na ulici greenpeacaka s kasickou a serval ho, ze nevybira taky na nemocne deti, opustene psy, obeti valky v Cecensku a zbedovane indiany, co prisli o produkci koky. Neprehanis to uz? :-)
> Chovas se, jak kdybys Anonym (15. 3. 2008 - 13:28) Sbalit(3)
> Chovas se, jak kdybys potkal na ulici greenpeacaka s kasickou

Tohle bylo bohužel velmi trefné- opravdu mi tak ten blogpost přišel. Tibet je snad nejvíce overhyped "problém" který existuje. Minimu zainteresovaných opravdu vadí, ovšem těm kterým se hodí do krámu jsou zástupy. Naopak existujou desítky mnohem vážnějších, skutečných nespravedlností, které jsou cenzurovány. Nojo, hlavně že máme levný tantalový kondenzátory.

http://www.projectcensored.org/censored_2007/index.htm
No vidis. Tak si vyber anicka (15. 3. 2008 - 23:27) Sbalit(2)
No vidis. Tak si vyber nejaky problem, ktery Ti prijde zavaznejsi, venuj se mu jak uznas za vhodne a nezmensuj kvuli tomu ty ostatni. Protoze pokud je situace v Tibetu mene nez "skutecna nespravdelnost," tak mas na spravedlnost prinejmensim neobvykla meritka.
Dobře. Svobodný Texas! Anonym (16. 3. 2008 - 10:58) Sbalit(1)
Dobře.

Svobodný Texas! Propusťte Richarda McLarena! Řekněte svoje NE ilegální anexi! Kdo nerespektuje základní lidská práva? Kdo ignoruje mezinárodní právo, podle kterého je od roku 1861 Texas nezávislým státem? Ukončete ilegální okupaci!!! Podporujte TCPC! Texan Arise!!!
> rad bych proti nemu anicka (15. 3. 2008 - 9:08) Sbalit(1)
> rad bych proti nemu cokoliv podniknul

Mimochodem, zatimco proti tem ostatnim prusvihum, o kterych pises, asi vubec nic snadno delat nejde, u Ciny je to zcela trivialni.

Prosty bojkot cinskeho smejdu prospeje totiz predevsim Tobe. Nejde to u pocitacu, nejde to u nekterych dalsich druhu elektroniky, jde to skoro u vseho ostatniho a nakonec na tom jeste vydelas jak Ty, tak nase ekonomika.
ale notak, trochu rozumu do hrsti karel (16. 3. 2008 - 22:11) Sbalit(1)
"Stejně je to ironie: dvě země, které suverénně vedou žebříček státní represe státu proti vlastním obyvatelům (stačí se podívat do statistik počtu poprav a počtu osob ve věznicích na tisíc obyvatel) se navzájem obviňují z porušování lidských práv."

Toto není pravda ubuše sedí procento populace, ale včajně půldruha promile a zdaleka nejsou na druhém místě ve světě.

Jinak souhlas - lidi jsou povrchní, ovlivnitelní a ani zjevná schopnost myslet v tomto směru mnoho neznamená.