Uf! Teď už jen dvakrát ziterovat

Hurá! V pátek se mi povedlo udělat poslední zkoušku, a tak si teď můžu užít celý týden prázdnin (samozřejmě v práci, jak jinak).

Před rokem jsem byla hodně zvědavá, jak to dopadne a přesvědčená o tom, že když se nevzdám už v prváku, určitě pak na matfyzu vydržím (a tomu věřím pořád). Nakonec to dopadlo docela hezky, odnesla jsem si v indexu jen jednu trojku (pavěda jménem Principy počítačů) a dokonce poprvé za celou dobu strávenou v té či oné inkarnaci na matfyzu i jednu jedničku (ale není co slavit, vyhrála jsem ji v céčkovém Bingu).

Ale co je nejdůležitější: Vypadá to, že se mi opravdu plní přání, s kterým jsem do té školy nastupovala, totiž, že se tam naučím programovat. Tím nemám na mysli psaní kódu v nějakém konkrétním jazyce, těch asi deset jazyků, v kterých jsou mé susí balíčky mi bohatě stačí. (Jde o velmi různorodou rodinu: od stařečka Fortranu k divnostem jako Lua nebo Scheme, přes staré dobré céčko a perl až k perverzitám jako C++, které používám jen v sebeobraně).

Vzít třeba C nebo Perl a naťukat program, který zavolá nějakou knihovnu, udělá něco užitečného a skončí samozřejmě umím dávno, na tom nic není. Spravit v té knihovně něco, co je evidentně špatně, umím taky, tím se ostatně živím. Ale doopravdy něco naprogramovat?

Před rokem jsem považovala rekurzi za fakt hodně sprosté slovo a arzenál datových struktur, které jsem používala, začínal a končil linked listem. Během letošního roku mi ale nezbylo než napsat spoustu různých prográmků, ať už to byly zápočťáky, úkoly, pokusy pochopit probíranou látku či příprava na zkoušky a naučila se spoustu věcí. Na Neprocedurálním programování jsem se skamarádila s rekurzí. Na Algoritmech a datových strukturách jsem se potom dozvěděla o spoustě věcí, na kterých jsem si nový způsob přemýšlení mohla vyzkoušet (vlastně si myslím, že pořadí těchto dvou přednášek, které jsem si vybrala, je daleko lepší než to doporučené, byť je pak o dost těžší tu první zkoušku udělat). Díky céčku jsem se konečně dokopala k tomu, abych si přečetla normu a získala trochu nadhledu. Na Kombinatorice a grafech mě naučili, že ledacos je lepší spočítat, než snažit se to umlátit programem a hrubou silou. A co je nejdůležitější: Naučila jsem se koukat i dopředu, dozvěděla se o existenci spousty věcí, které je třeba ještě poznat, a na které se moc těším.

Když jsem před rokem přemýšlela, jestli má cenu jít zas studovat, byla jsem zvědavá, co si na to za rok odpovím. Teď už vím, že jsem udělala dobře. Matfyz mi dává věci, které bych se v práci nikdy nenaučila, a které mi ji přitom tolik usnadňují. Matfyz je pro mě ten rozdíl mezi "programovat" a "programovat dobře" a přijde mi docela legrační vědět, že kdybych nezkusila jít do práce dřív než jsem dostudovala, možná bych nikdy nezjistila, co všechno mi studium dává.

Docela by mě zajímalo, co si o tom všem myslí matfyzáci nastoupivší do práce až po škole :-)

Umeni programovat maertien (23. 9. 2007 - 22:04) Sbalit(1)
Je to svata pravda. Pracuju od kvinty jako programator v jedne firme, takze uz tri roky. Musim rict, ze prace mi dala hodne, co se programatorskeho umeni tyka a opravdu vnimam svuj rozvoj v teto oblasti.. Ale stale vnimam urcite rezervy, vicemene prave z te oblasti, o ktere si psala, ze na mff ziskavas informace... Asi tez pujdu studovat :-)
Rekurze Matěj Černý (9. 10. 2007 - 12:26) Sbalit(4)
Rekurze jako sprosté slovo? Tu jsme se učili v prvním ročníku střední školy...:-)
Me ucili rekurzi v pate anicka (9. 10. 2007 - 16:38) Sbalit(3)
Me ucili rekurzi v pate tride na Karlovi. Pak jsem z ni dokonce odmaturovala, meli jsme ji jako maturitni otazkou (na to trideni haldou za pul hodiny pripravy nikdy nezapomenu). Ale stejne jsem celou dobu tusila, ze si s ni uplne netykam. No a az funkcionalni programovani mi osvetlilo, jak by to vsechno mohlo byt doopravdy :-)

Ucit se na stredni skole a pochopit jsou dve hodne ruzne veci ;-)
Jé, v Karlovi jsem nikdy Matěj Černý (9. 10. 2007 - 23:29) Sbalit(2)
Jé, v Karlovi jsem nikdy nedělal. My začínali na želvě:-)

Chápu jak to myslíš, ale řekl bych spíš, že je rozdíl tu rekurzi pochopit a naučit si s ní ulehčovat život...
Ne tak docela. Protoze v tom anicka (10. 10. 2007 - 7:34) Sbalit(1)
Ne tak docela. Protoze v tom Prologu nebo Haskellu proste nic jineho nez rekurzi nemas, takze bud rozumis tomu, jak ji muzes pouzit a program napises, nebo smula. Taky me to prekvapilo :-)
Jsem rád, že to u takové m1c4a1 (29. 9. 2007 - 18:28) Sbalit(1)
Jsem rád, že to u takové well-known informatičky s praxí slyším. A to ten fakt, že vysoká škola dává rozhled, poznání do hloubky apod.
Jsem student 2. ročníku magisterského oboru inteligentní systémy na FIT VUT. Mnohokrát jsem se ocitl ve flamewaru, kdy do mě již pracující v oboru (často bez vejšky, ale to není tak podstatné) hustili, že vejška je na houby a že se dá všecko vyčíst z Googlu a že kdo chce, tak se danou problematiku naučí sám. Ano, jistě existuje dost profesionálních a dobrých programátorů, kteří se ve svém oboru a ve své problematice vyznají, ale většině chybí rozhled. Podvědomí, co se děje v jiných odvětvích, jak probíhá (aspoň náznakem) vývoj jinde... Prostě teorie. V práci mají praxi a teorii získávají postupně. Ve škole je to obráceně - teorie a přednášky a praxi získávají studenti často až po škole. Jenže mají tu výhodu, že v práci se otrkají za pár týdnů a budou na stejné úrovni, navíc bohatší o teoretické poznatky, které mohou zužitkovat. Kdo z profesionálních programátorů čte nějaké magazíny o vývoji v dané problematice? Asi celkem málo... respektive neznám žádného bastliče v PHP, co už dělá profi weby, který by se zajímal o vývoj na poli data-miningu apod.
Je to prostě přesně, jak píšeš - víš o těch počítačích a IT v širším záběru, máš víš souvislostí a všechno do sebe zapadá jako skládačka. To nepochopí a nepozná člověk, co se začal učit HTML, nabalil na to PHP, pak i MySQL a nic dalšího netuší, třeba proč dělá PHP něco tak a ne onak. Ano, někomu je to jedno, hlavně že mu ten "blackbox" s klávesnicí vydělává peníze, ale to je houby informatik, to není programátor duchem. :-)
Gratuluju k úspěšně Martin Petr (26. 9. 2007 - 22:38) Sbalit(7)
Gratuluju k úspěšně dokončenému semestru! Já jsem na tom podobně, teprve včera jsem dodělal Matematickou analýzu II, týden předtím Úvod do UNIXu a test z Céčka, takže už mám všechno hotovo. :o)

Po prvním roce na MFF musím taky říct, že se mi tam moc líbí, opravdu hodně jsem se toho naučil. Šel jsem tam prakticky jako neprogramátor, neuměl jsem skoro nic. Nejdřív jsem to bral jako nevýhodu (cítil jsem se hodně pozadu za většinou kolegů), ale má to i svá plus. Např. jsem si s sebou nepřinesl žádné programátorské zlozvyky, takže jsem mohl své vědomosti od začátku stavět pěkně spořádaně a "pod dohledem". :o)

I když se toho musím ještě sakramentsky hodně naučit. Takže teď, když už mám alespoň nějaké základy, jsem si řekl, že si vyhlédnu nějaký menší zajímavý projektík, do kterého bych se mohl zapojit a něco se tak přiučit. V linuxovém světě jich je spousta. :o) Přece jen je rozdíl udělat zápočtové testy, udělat na jedničku zkoušku z céčka (mimochodem, to "bingo" mě fakt rozesmálo :o)) a zvládnout něco "v reálném nasazení".

Jé, jak já se těším na ty čtyřdenní prázdniny, které mě čekají! :o)
Mne to Bingo tak vtipne anicka (27. 9. 2007 - 0:12) Sbalit(6)
Mne to Bingo tak vtipne neprijde (snazit se uhodnout, kterou odpoved povazuje zkousejici za spravnou, jsou-li dle normy spravne vsechny a v zavislosti na implementaci kterakoliv je imho spis k vzteku), ale chapu, ze je to vec nazoru ;-) Ja nejak nejsem na ty adrenalinove sporty ;-)
No, uznávám, že pro Martin Petr (27. 9. 2007 - 10:23) Sbalit(2)
No, uznávám, že pro člověka znalého norem a různých implementací to asi legrace nebyla. Zas jsi ale možná díky tomu měla po písemce připraven arzenál argumentů, proč je zrovna tvá odpověd taky správná. :o) Já, který jsem do té doby C++ neznal, jsem se učil jen podle minulých testů a podle slajdů z přednášek, takže jsem tenhle problém moc neřešil.
jojo, kdo spatne hada, musi anicka (27. 9. 2007 - 11:17) Sbalit(1)
jojo, kdo spatne hada, musi se hadat...

Ja se ovsem hadam nerada... samozrejme jsem pro pripad nouze mela sbaleny vytisk draftu C99 v batohu, ale nastesti to nebylo potreba (neuhodla jsem jen v jednom pripade).

Stejne to byla pekne divna zkouska. On i zapoctovy test je loterie, protoze nektere ulohy jsou nesrovnatelne lehci nez jine, ale tam mi to prijde v poradku a v zasade fer, zivot je taky takovy. Zato kdybych myslela vecer na Bingo, asi z toho budu mit spatne spani ;)
adrenalin hoboj (3. 10. 2007 - 21:54) Sbalit(3)
na mff se adrenalinu vubec pribyva. ja jsem v prvaku ted a misto c budem mit c#
zrovna včera jsme s kolegou Zabza (9. 10. 2007 - 11:38) Sbalit(1)
zrovna včera jsme s kolegou koukali do rozvrhu mff a říkali si, kolik je tam zajímavých předmětů, které za nás nebyly

ale teď si říkám, ještě že jsem vystudovala včas ;)
No jo... nedavno jsme si se anicka (4. 10. 2007 - 8:01) Sbalit(1)
No jo... nedavno jsme si se susimi matfyzaky povidali o tom, jak se meni povinne predmety a jeden kolega se neudrzel aby co chvili nevykrikl "ten matfyz uz jde uplne do ..."

Ale treba nebude tak zle, ono je taky dobre vedet, proc doopravdy nechces pouzivat C# :-)
Navic podle me lukas (29. 9. 2007 - 19:06) Sbalit(1)
Navic podle me nejdulezitejsi prednaska na matfyzu (pro praxi) je ADS II, takze ani po konci prvaku si nemyslim, ze by to s uzitecnosti informaci nejak slo z kopce.

Ja jsem s nejakou poradnou programatorskou praci (PHP nepocitam jako poradnou praci) zacal po konci druhaku a hodilo se mi vsechno mozny - linearni algebra, numericka matematika, grafovy algoritmy. A to si predmety zasadne nezapisuju s ohledem na jejich uplatneni v prumyslu.
Zas to clovek nesmi prehnat... Johanka (23. 9. 2007 - 18:36) Sbalit(1)
...ja uz jsem podle http://www.phdcomics.com overqualified na vetsinu jobu "tam venku" :)
Trochu ti závidím ten wr (23. 9. 2007 - 16:08) Sbalit(2)
Trochu ti závidím ten teoretický základ. Počítačům se věnuju už nějakých 20 let (od 13) a ve všem jsem samouk. Začínal jsem na proklínaném Basicu (navíc ještě v jeho hrozném dialektu na jinak nádherném C64), pak trocha Pascalu, něco málo Informixu a SQL a teď dávno mrtvé FoxPro, které kupodivu naši firmu živí dodnes. Když se někdo zeptá, co dělám, tak sice řeknu programátor, ale to jenom pro zjednodušení, ve skutečnosti vím, že jsem spíš pomocný zedník než špičkový architekt.
Ta teorie programování mě úplně obešla.
lol :) Anonym (25. 9. 2007 - 12:57) Sbalit(1)
je nas vic. akorat ze ja zacinal v roce 1986 na IQ151 blahe pameti.. basic a asm. a pak jsem skocil rovnou pri setkani s pc (1992) na ansi c, protoze muj tehdejsi "ucitel" sice delal pascal, ale nesehnal mi zadna skripta a prinesl akorat skripta z cvut na C.
no a stejne se dneska programovanim nezivim, protoze jsou lidi, kteri ho umeji vice a lepe nez ja... takze dneska lidem rikam, ze jsem administrator protoze umim nainstalovat ten lunetiks. ;0)