otevřenéSUSE z druhé strany ledničky

Bohužel nemůžu sloužit reportáží z pohledu účastníka, ale než se najde nějaký obětavý blogger z jejich řad, podělím se aspoň o pár organizátorských postřehů. Zkusím povědět něco málo o tom, co jsme ukazovali a povídali - než se do toho ale pustím, chtěla bych návštěvníkům poděkovat. Obě skupinky, které jsem prováděla, byly totiž moc milé a krásně se s nimi povídalo... možná i proto se nakonec obě prohlídky protáhly na necelé dvě hodiny a já tak prováděla v jednom kuse mezi třetí a sedmou hodinou.

Prohlídka susích prostor začínala v oranžové zasedací místnosti proměněné v hardwarové muzeum, které vybavili svými exponáty Pavel Machek, Yokotashi, Kyosuke a nejspíš ještě nějací další suselabáci. Největší zájem vzbudila asi "zelená příšera", totiž OLPC notebook, linuxový internetový komunikátor od Nokie a nejrůznější PDA. Bylo možné hrát si též s POS terminálem od IBM, multiseatem od Jožina a Bažiny a hromadou dalších drobností. Když se v této místnosti nastřádala dost velká skupinka lidí, nastal čas vyrazit dál.

muzeum hardware

Po krátkém seznámení s průběhem prohlídky (nejdůležitější byla asi pravidla soutěže: v každé místnosti položí vývojáři skupince soutěžní otázky, za správně zodpovězenou otázku je odměnou nálepka a kdo má v cíli nejvíc nálepek, získává cenu, totiž tričko) jsme nahlédli do sídla našeho dokumentačního týmu. Popovídali jsme si o těžkostech tvůrců dokumentace, o technologiích, které používají (docbook) i o lokalizaci a zodpověděli například otázku, co znamená v typografii, když se řekne parchant.

Následovala prohlídka yastárny, místnosti to poměrně velké a plné. Vévodil jí nafukovací tučňák a hlavním konverzačním tématem tu byl samozřejmě yast - susí konfigurační nástroj, který má v Praze zhruba polovinu vývojářů, a který je určitě největší konkurenční výhodou openSUSE ve srovnání s ostatními linuxovými distribucemi. Kolik má modulů, nevědí ani yastaři sami, najdete tu ale všechno možné přes nastavení hardware až ke konfiguraci síťových služeb. Prohlédli jsme si yast, obskurní programovací jazyk navržený pro vývoj yastu a další vypečenosti a potom nastal čas vyrazit k balíkářům. dveře

Balíkárny máme v SUSE dvě, světlou a tmavou (polovina balíkářů má ráda světlo, druhá tmu). Protože jde o můj vlastní tým, asi se o něm rozpovídám trochu víc... Na správě susích balíčků pracuje v Čechách 13 lidí (mnoho z nás ale studuje, takže vydáme spíš tak na osm a třetinu člověka) a staráme se zhruba o čtvrtinu z nich. V naší péči se nacházejí programy malé i velké, obyčejné i zběsilé - z těch známějších třeba PHP, MySQL, OpenOffice.org, python, openssh... Zabýváme se zejména debugováním programů, které neznáme, napsaných v jazycích, které neumíme, naše práce je tedy velmi veselá. Protože sháníme pomocníky z komunity, povídali jsme zejména o používání openSUSE buildservice, soutěžní otázky se točily zejména kolem C a dost se blížily mým úložkám.

Návštěva v balíkárnách se obvykle celkem protáhla, potom jsme se ale přesunuli do týmu L3. U těchto lidí se naši zákazníci dočkají podpory, když něco nefunguje, tento tým také řeší to, co většina ostatních vývojářů spíská. Jejich práce spočívá mimo jiné v hackování archaických kernelů z pět let starých distribucí a zatímco my všichni ostatní žijeme v zajetí termínů vydání budoucích produktů, oni stojí oběma nohama v minulosti.

Další místnost, SUSE Labs, je těžké popsat - sedí v ní poměrně různorodá banda lidí věnující se například kernelu, OpenOffice.org a KDE, spousta dalších suselabáků majících na starosti například gcc nebo glibc potom pracuje z domova. Udržují například nejrůznější subsystémy v mainline kernelu, produkují hromady mailů pro LKML... a také jsou z celé SUSE vidět asi vůbec nejvíc a o jejich práci se můžete pravidelně dočíst v libovolných linuxových novinách. I přes to všechno jsou ale velmi skromní :-) Sluší se ještě dodat, že to jsou ti, kteří spískali korespondenční soutěž. labs
soutěžní plakát

Cestou do dalšího patra jsme se zastavili ve vývojářské serverovně, kde jsme se podívali na něco podivných architektur a pokusili se odhadnout celkový výkon, to ale nebylo nic proti tomu, co následovalo.

U Quality Assurance pracuje kromě mnoha dalších také Yokotashi, který má na svém stole, pod stolem, kolem stolu a na cizích stolech celkem devět různých hardwarových architektur, od běžných přes méně běžné až po podivné. V QA jsme si je všechny prohlédli a vyslechli povídání o tom, jak se píší nástroje pro automatické testování a jaké těžkosti nese LSB certifikace. Yokotashiho muzea se týkaly i mnohé soutěžní otázky.

Nakonec jsme zavítali do sídla týmu SLEPOS, který vytváří operační systém pro pokladny. Můžete je potkat například v Bille a jsou to poměrně nadupané mašinky, na kterých lze snadno rozběhnout plnohodnotnou distribuci. V obchodě se obvykle potkáte jen s javovskou aplikací, která tam na Linuxu běží, tady bylo možné si osahat, co se skrývá pod ní. Prohlédli jsme si podivné periferie - čtečky, tiskárny, dotykové obrazovky i vnitřnosti pokladen, osahali klávesnice a dozvěděli se, jak těžké je psát na ty věci ovladače. A to bylo všechno... SLEPOS

Následovalo pohoštění, vyhlášení soutěže, možnost vyplnit dotazníky... někteří účastníci se v občerstvovací místnosti zdrželi v družném hovoru s vývojáři přicházejícími průběžně relaxovat u fotbálku i několik hodin.

Za fotky děkuju Markovi Stopkovi.

ach jo Martin Stiborský (24. 5. 2007 - 23:58) Sbalit(2)
S každým dalším blogpostem či vyprávěním o téhle akci, mě víc mrzí že jsme tam nebyl ..
Uvažuje se o opakování ? Třeba za rok ? :)
Opakovat si měl maturitu a m4r3k (25. 5. 2007 - 0:23) Sbalit(1)
Opakovat si měl maturitu a ne otevřenéSUSE :)
:wq
Pekne to bylo jenik (25. 5. 2007 - 0:17) Sbalit(1)
Pekne to bylo v SUSE, dychla na me takova pohodova atmosfera. Diky Anicko za prohlidku a za trpelivost ;)
hezké a dotaz Jirka (25. 5. 2007 - 5:35) Sbalit(7)
Ahoj Aničko,

píšeš čím dál lépe.

Prosím, mohla bys mi poradit, kde sehnat DB schéma a SQL kód nejlépe plně (hierarchické) diskuze? Protože na chatu jsem úplný outsider. Když jim radím sebelepší řešení pro MS SQL, oni říkají, my máme My SQL (a PHP). :'-)

Velice děkuji.
Uf, nevim. Doufam, ze se tu anicka (25. 5. 2007 - 9:16) Sbalit(1)
Uf, nevim. Doufam, ze se tu najde a odpovi nekdo, kdo se poradne zabyval webem v posledni dobe a ne pred mnoha lety jako ja ;-)
Hanička hanicka (25. 5. 2007 - 10:39) Sbalit(2)
MySQL! a PHP! jo ... když vydržíš do večera tak bych mohla něco udělat, stejne to potřebuji do hakanavu :)
nechci to pitvat Jirka (24. 6. 2007 - 5:54) Sbalit(1)
Ahoj Haničko,

nechci to veřejně pitvat, ale jsem strašně zvědavý na Tvojí hierarchii v SQL.

Znáš jiné odnože SQL? Co myslíš, to je o slabším místě MySQL Serveru??

Měj se moc hezky, držím Ti palce a budu moc rád, když se ozveš.
prima klima Jirka (25. 5. 2007 - 23:18) Sbalit(1)
Ahoj,

koukám je tu prima klima, je mi tu dobře.

Zdrojáčky já rád, SQL zvláště. Několikrát jsem na téma plně hierarchického My SQL neúspěšně googlil, jestli se to někomu povede, bude to IMHO něco na způsob bakalářské práce.
Koukni na tohle -- jednou ze Pepca (26. 5. 2007 - 0:34) Sbalit(1)
Koukni na tohle -- jednou ze součástí té podivnosti je i diskuzní fórum :)
díky, další řešení Jirka (26. 5. 2007 - 5:14) Sbalit(1)
Ahoj,

tomu principu SQL v projektu Josefa, zdá se, rozumím, je to požitek číst. Ještě jednou děkuji.

Budu velice vděčný, pokud se ještě někdo ozve, abych mohl srovnat řešení, stačí odkaz.
Yast výhodou? No to snad ne... Anonym (26. 5. 2007 - 1:14) Sbalit(13)
Yast je nutné zlo, kterým si musí administrátor projít. Konkurenční výhoda je snad moc, kór od lidí, kteří Yast znají nejlépe. A podpora Xenu ve SLESu 10? Není žádná, dokumentace, není žádná, podpora ze strany "partnera" Blue-Point? No to je snad nevkusný vtip... SUSE je prostě obyčejná Red Hat zprzněná distro s nástrojem, který je zkušenému adminovi k ničemu. Ale věřím, že moulové si to koupí. A fandím vám. Ať se toho prodává co nejvíc, vždyť i já z toho mám jistě prospěch.
Pokud mate k yastu anicka (26. 5. 2007 - 15:15) Sbalit(12)
Pokud mate k yastu jakoukoliv konkretni vyhradu, vezte, ze spravne misto, kde nadavat na SUSE je nase bugzilla, ne blogy vyvojaru.
Konkretni vyhrada k Yastu Anonym (27. 5. 2007 - 21:07) Sbalit(11)
Je od verze SuseLinux 7 stejna a vyvojarum (ci lidem od Vas na stancich) ji opakuji kdykoliv je vidim - je to nejpomalejsi cast systemu - v zivote jsem nenarazil na v tomto ohledu konkurujici konfiguracni nastroj... teda krom Novellu, proto Vas ostatne koupil - jeho produkty ve srovnani se Suse nevypadaji tak hrozne. Do bugzilly jsem vam to psal jednou, uz je to par let a jeste na to nebyla jedina reakce.
Pamatuju SuSe tusim 7 ci 8 na pentiu1, slouzilo nam jako router, pak prisel konec jeho pevneho disku a bylo treba nainstalit server novy, s hruzou jsem zjistil, ze ani po 24 hodinach tam 9.0 neni nainstalovana v truly minimal instalaci. Ono totiz zpracovani kazde jednotlive volby pri instalaci trvalo prave hodinu a osm minut, nakonec jsem se rozhodl to zmerit. Ondyno jsem taky instaloval Netware 5 ci 5.5 a s hruzou zjistil, ze pro instalaci na stroj, na nemz to utahne s prehledem 50 klientu to v podstate nejde nainstalovat pac ma malo ramky :)
Prijde mi opravdu legracni, ze instalace systemu, ktery bude behem provozu zatezovat stroj pod 5% trva dny...
Nove verze SuSe maji narocnejsi yast a uz se nesnazi tvarit, ze jedou na p1. Lec instalace na 2GHz s 1GB ram je stale porod (verze 10.neco, uz to nemam naladu to sledovat na cisla presne).
Zminovat takovy produkt jako konkurencni vyhodu muze jedine clovek, ktery o svem produktu ma potrebu lhat stejne jako M$ o svych widlich... ted uz mam mnohem realistictejsi pohled na SuSe, mnohokrat dekuji, povazoval jsem te dlouha leta za uvazujici osobu.
nooo, odbornik se ozval :-o) Anonym (28. 5. 2007 - 7:50) Sbalit(1)
nooo, odbornik se ozval :-o)
No, ja nevim - ja potkala anicka (28. 5. 2007 - 9:15) Sbalit(9)
No, ja nevim - ja potkala yast prvne na distribuci 9.1 (nez jsem zacala pracovat v SUSE, distribuci jsem neznala). Od te doby, coz je IMHO dulezite, se to porad znatelne zlepsuje - pokud jste videl yast ze SUSE 8 nebo 9, nemate tuseni, jak vypada ted.

Povedlo se nam uz skoro vyhazet SUSEconfig, coz je velka zmena k lepsimu. Jedina dalsi vec, na ktere obvykle drhneme, je stahovani seznamu baliku ze site (rikame uzivatelum, ze sitove repozitare, ktere nepouzivaji, maji vypinat... ale znate to) a parsovani toho XML.

Ale hlavne, divate se na to, jak kdyby byla rychlost jedina podstatna vlastnost. Coz neni pravda - kdyz nenainstalujete suse zrovna na predpotopni plecku, ale na neco rozumne noveho, tak to taky pobezi rozumne rychle. A pak se konecne muzete podivat poradne, co vsechno to umi, a ukazat mi nejakou distribuci s podobne vsetrannym konfiguracnim nastrojem :-D

Osobni urazky si laskave nechte na koledu, do vecne diskuse nepatri.
Můj názor na suse je m4r3k (28. 5. 2007 - 22:01) Sbalit(1)
Můj názor na suse je takový, že když nahradím yast --install za smart install nebo apt-get install tak se to používá skvěle, stejně jako každá další linuxová distribuce :) Dokonce i Factory mi obstojně beží, když si na ovladače k wifině napíšu vlastní .spec a udělám si vlastní rpm. :) (taky je tu možnost řešit si to mimo balíčkovací systém, ale to se mi nechce) :)
:wq
webové repozitáře jik (29. 5. 2007 - 7:35) Sbalit(3)
Tak toho, že doporučujete vypnout síťové zdroje jsem si ještě nevšiml - a hned to zkouším (a to parsování je docela dlouhé i tak - AthlonXP, 512 MB RAM). V takovém případě nestálo by za to označit webové zdroje nějakou značkou, která by zajistila jejich implicitní NEnačtení? (čte se soubor balíků, čte se překlad packages.cs, soubor balíků)
Tedy například instalační zdroje - status by měl 3. možnost - vzdálený. Potom by ho správce sw. nenačítal, ale buď
1)v roletě Filtr (profily, jazyky, hledat,...) by přibyly položky odpovídající takto označeným repozitářům. , které by se takto explicitně načetly, nebo
2) v roletě filtr - instalační zdroje by se vzdálené zdroje daly zapínat (pro danou relaci správce sw) - vedle name a URL čudlík status.
To jsou dobre napady, poslu anicka (29. 5. 2007 - 8:51) Sbalit(2)
To jsou dobre napady, poslu to dal :-)
Ještě doplnění: Asi by jik (31. 5. 2007 - 8:59) Sbalit(1)
Ještě doplnění: Asi by byla šikovnější varianta 2 - s čudlíky - a s možností dodatečně (dočasně) vypínat i ostatní zdroje přímo ze správce sw.

Další poznámka: Mám s OS10.2 problém s tím, jaké CD/DVD to po mě chce. Při instalaci pomocí správce sw vyskočí okno "vložte 20070108-101050 DVD1 ... ok, přerušit, přeskočit, vysunout". Jde zřejmě o nějaké datum (vypálení média?), ale nevím jaké, nevím, je-li to běžné instalační DVD nebo něco jiného. Prostě tady by to chtělo, aby ta zpráva byla nějak inteligentnější - třeba název repozitáře a potom definovat jména repozitářů (instalačního DVD, OSS repozitáře, packman, ...). Podobně by bylo vhodné definovat jména vzdálených repozitářů.
parsovani se zlepsuje? Anonym (1. 6. 2007 - 1:04) Sbalit(4)
No tak moment, to, ze stoupa rychlost kompu na kterem to bezi neznamena ze se zrychluje algoritmus. SuSe 10.cosi jsem videl a sice na dualcore s gigabajtem pameti - bylo to dost pomale na bezne pouzivani, ja nejsem zvedav na cekani kolem minuty po kazdem druhem kliknuti - asi se jedna o predpotopni plecku... inu jako u w3.1 alias porshche a w95 alias trabantu a jejich M$i obhajobe...
Osobniho utoku jsem se nedopustil, jen jsem si neodpustil konstatovani, ze jsem od nekoho takoveho cekal strizlivejsi postoj.
Rychlost Luboš Černý (7. 6. 2007 - 9:39) Sbalit(3)
Přiznám se, že příliš nechápu tyhle Vaše výlevy. Jednak mohu potvrdit, že instalace NW5 i NW6 proběhne do hodiny i na celeron, 512MB. V případě SuSe 10.2 mám z DVD nainstalován v Gnome verzi + OOo + aj. za cca. 35-40 minut. To mi připadá vzhledem k objemu dat (2.5GB) adekvátní.

Netuším, na jakém "serveru" jste instaloval 8 hodin, ale prohlásit za server (firemní) stroj horší jak celeron 1Ghz a 128MB RAM a pak nadávat kolem dokola asi nebude úplně normální ...

Prostě si zvolte svoji cestu, když máte tu možnost, ale soptit na někoho, kdo zastává jiný názor ?

S pozdravem
eL.
(OS/2, NW6, Ubuntu, SuSe, Mandriva, Windows - dle volby a potřeby)
Humor? Ne, jen nepochopeni... dejf (22. 6. 2007 - 13:28) Sbalit(2)
Ona jsou totiz vazeny pane i prostredi jako skoly, kde ma procesor nad GHz treba jediny stroj a sice notebook v prezentacni sestave. Vime?
V takovych prostredich se servery provozuji ne na zeleze optimalnim, ale takovem, ktere bezpecne utahne pozadovany provoz a pokud ma nekdo pocit, ze 1MBit linku je nutne routovat necim nad pentium100 je uplne mimo, neni. 8 hodin trvala instalace suse na nas skolni router, ktery nasledne za behu nikdy nemel load vetsi nez 0.2 i se squidem pro 30 pocitacu... Aktualne to resi dvojice celeronu kolem 500 na OpenBSD v redundanci - vysledek lepsi a instalace hotova za 20 minut, konfigurace za dalsich pulhodku a celou tu dobu se cekalo na disky nebo me, ne na nejaky instalacni skript.
Jako Netware5 server jsme tam meli nejaky celeron300 pote, co odesla do vecnych lovist K6-2. Servirovani pro 30 klientu nebyl problem s 48MB ram, ale instalator tvrdosijne trval na 64. Dnes jsem pravidelne baven nejaky tim jejich aktualnim resenim, ktere pri 50 stanicich nevystaci s gigabajtem pameti...
S windows se v posledni dobe setkavam stale mene a stale casteji zjistuji, ze v nich uz nejsem schopen trivialnich akci jako vysdileni pripojenene sitove jednotky ci routovani sitoveho provozu podle jednoduchych pravidel, ale jinak MacOS6, OS/2, Linux a mnohaBSD, chvilemi i Plan9 - tez dle volby a potreby :)
Soucasne suse si rozhodne anicka (22. 6. 2007 - 17:45) Sbalit(1)
Soucasne suse si rozhodne nehraje na to, ze by se umelo nainstalovat na pentiu 100, to rado prenecha jinym distribucim. Kdyz si nekdo neprecte navod k pouziti a v nem prerekvizity, tak dobre mu tak :-D
zelena prisera Anonym (28. 5. 2007 - 10:42) Sbalit(1)
Kde se da sehnat? Uz jsem nedoufal, ze se tu nekdy objevi.
zajímavé Dan (28. 5. 2007 - 14:33) Sbalit(1)
Zajímavá akce. Dobře, že jste "otevření" :-). Kolik dostávají Suselabáci zaplaceno?