Vedro, ještě větší vedro a státnice na obzoru

Můj milý deníčku, nastal velký den: dnes jsem byla na studijním zavřít studium. Zkouška ze struktur z krku, ročníkový projekt hotový, bakalářku už snad jen vytisknout a nechat svázat... a já se po dvou měsících konečně zastavila. Nemůžu se té nově nabyté svobody nabažit, i když vím, že je to jen na pár dní. Za týden musím zpátky do práce a veškerý volný čas zabere příprava na státnice.

Ještě v květnu jsem si myslela, že to nemám šanci stihnout všechno včas. Ukázalo se, že v dané situaci jsem asi měla pravdu, naštěstí mě ale napadlo poprosit v práci o dva měsíce neplaceného volna a můj milý zaměstnavatel vyhověl.

Od začátku června jsem čas trávila vymýšlením bakalářky. Píšu o kreslení rovinných grafů a práce na bakalářce byla docela legrace. Když jsem něco nevěděla, nechala jsem to většinou řešit Pánaboha bdícího nad křížením a rozmnožováním pěkných nakreslení a doufala ve slušně vychovaná náhodná čísla. Nakonec ale nezbylo, než začít doopravdy počítat, takže jsem se docela skamarádila s Mathematicou (a zvykala si na kontrast toho, jak geniální program to je, a jak pitomě se přitom ovládá). Vyřešit naštěstí umí ledacos, ale ani mít řešení není všechno. Zkuste si sázet rovnici na půl stránky...

Ale ještě než došlo na sázení, čekala mě zkouška z Matematických struktur. Když jsem se kdysi koncem prváku rozhodovala vykašlat se na matfyzácké OOP, kterému se lze vyhnout jen na oboru Obecná informatika (a ten má zas narozdíl od těch ostatních povinné struktury), samozřejmě jsem netušila, že se modulo státnice právě odsuzuji k nejtěžší zkoušce, kterou během studia absolvuju. Natož abych věděla, že mi to nakonec vyjde tak, že na ni budu mít jen jeden pokus (další termíny budou totiž až v září). Učila jsem se deset dnů skoro bez přestávky, v noci se mi o tom zdávalo a tu poslední před zkouškou jsem si místo spánku přeříkávala důkazy. Kam se hrabe Hales-Jewett na existenci volných algeber...

V mezičase mi nezbylo, než začít po roce nečinnosti křísit svůj skoro zapomenutý mocný plán napsat něco příjemnějšího než procmail. Ne, že bych se chystala překopávat to, jak mi chodí maily, ale předmět Ročníkový projekt - implementace je bohužel povinný. Z plánované podpory IMAPU zatím není hotový ani řádek, ale procmail už by mi to mělo být schopné nahradit - chcete-li si to vyzkoušet, umpf bydlí tady.

Zkrátka, od začátku června to byl jenom běh a klus a úprk. Ještě včera jsem psala manpage od umpf a dneska... jenom výlet pro razítko na studijní, pár podpisů na přihlášku ke státnicím... a potom klid. Ještě týden nemusím do práce a jediná povinnost, která mě čeká, je péče o svázání a odevzdání bakalářky. Pomalu začínám konsolidovat skripta (zatím si to představuju, že od srpna se budu denně čtyři hodiny učit a pak vyrazím do SUSE hackovat, tak schválně, jak dlouho mi to vydrží), nadšeně hledím na web statnice.matfyz.info, o kterém jsem se zrovna dozvěděla od Paskyho a chystám se na další úprk... ale teď bych přece měla odpočívat. Najednou mám spoustu času a nějak nevím, co s ním. Větší výprava do přírody asi nehrozí (v tom vedru mám problém ujít pět set metrů - a je takové vedro, že se hroutí i takové jistoty, jako možnost dát si pro lepší pocit zmrzlinu u Maca, teče jim ze stroje jen tekutá břečka), takže se možná přece jen rovnou začnu učit.

Dneska jsem ze studijního vyrazila do pražské ZOO. Chodívám tam poměrně často a ráda, mám roční permanentku, ale od té doby, co postavili novou rozhlednu (kopii původní rozhledny ze Smrku, která je narozdíl od té současné moc pěkná), jsem se tam dostala poprvé. Navíc jsem měla v plánu vykonat děkovnou pouť k tučňákům a podívat se na chameleona obrovského, kterého pražská SUSE čerstvě sponzoruje (ale viděla jsem jen obrovský kulový). Původně jsem chtěla projít spodní částí zahrady a zadem pak vystoupat k rozhledně, ale už u koček jsem pochopila, že je to hloupý plán. Půl třetí odpoledne, před sluníčkem se nebylo kam schovat... najednou padly i takové zásady, jako že lanovkou se v ZOO jezdí jen dolů (to je, narozdíl od směru nahoru, na ZOO nádherný výhled). Ostatně, výhledu si přece ještě užiju.

Nahoře mě zachránila Kavárnička, pobočka skvělého podniku u lávky v Troji, kde ještě dělají dobroty poctivě. S litrovým džbánem domácího ledového čaje (slušný zelený, vychlazený čaj, máta, citron, led, žádný cukr) jde všechno líp, jen tomu, že se všechen led rozpustil se ani nechtělo věřit (normálně zůstává na stole džbán zpola plný ledových kostek). Zejména po tom čaji ale šlo vylézt na rozhlednu.

rozhledna

Krásné dřevo, poctivá práce, nádherný výhled. Keltské hradiště, Bohnice, Suchdol, Dejvice, Hrad... všechno jako na dlani. Cestou zpátky jsem se vysmála bizonům i velbloudům, že teď na mě nemůžou a dozvěděla se od nich, kdy vyjde Perl 6. Až se prokoušou ven z této dřevěné ohrady:

velbloudi

A pak už domů, pod sprchu... Zatím to vidím tak, že zbytek volna budu trávit naložená někde ve vodě. Jen mám pocit, že na to budu muset odjet domů do Liberce. Nebo máme někde v okolí Prahy nějaké použitelné (tedy, extrémně nepřelidněné) koupaliště?

Fotky jsou od Medvěda.

Re: Vedro, ještě větší vedro a státnice na obzoru Martin Petr (26. 7. 2009 - 22:54) Sbalit(4)
Držím palce, ať to úspěšně dotlučeš do vítězného konce. :)

To já jsem sice zkoušky taky zvládl všechny a až na velmi smutný průběh Matematických struktur i docela úspěšně (asi v životě mi nebylo tak líto trojky :)), ale jak tak každou chvíli smutně koukám na tu hromadu běžících výpočtů neuronových sítí, tak to se mnou vypadá dost bledě. :/ Věřil jsem tomu, že to stihnu, ale docela dost jsem asi podcenil problematiku. No co, člověk se pořád učí a aspoň jsem se naučil spoustu zajímavých věcí. :)

V čem máš vlastně v plánu pokračovat v magisterském studiu?
Re: Vedro, ještě větší vedro a státnice na obzoru anicka (27. 7. 2009 - 10:57) Sbalit(3)
> tak líto trojky :)), ale jak tak každou chvíli smutně koukám na tu
> hromadu běžících výpočtů neuronových sítí, tak to se mnou vypadá dost
> bledě. :/ Věřil jsem tomu, že to stihnu, ale docela dost jsem asi
> podcenil problematiku.

Co těmi sítěmi vlastně počítáš? Už ani ne dva týdny, viď? :-(

Já ještě dneska počkám, jestli se mi náhodou neozve vedoucí (ale on mi
říkal, že až to sepíšu, tak mu to vlastně ani nemusím posílat, takže
nevím :-)) a vyrazím k Čápovi. Snad už je ten důkaz dobře :-)

> V čem máš vlastně v plánu pokračovat v magisterském studiu?

To ví jen Tux sám. Pokud vůbec v něčem, je to jednoduché: lidí z KSI a
KTIML se bojím a lingvistika mě silně nezaujala, takže zbývá jediná,
podle všeho poměrně náročná, možnost. Ale mám za sebou tři roky
naprostého šílenství a nejsem si vůbec jistá, jestli chci obětovat další
dva. Mamince snad bude jeden papír na hlavu stačit, SUSE to nikdy
nezajímalo... ale přece jen, je ještě pár předmětů, které bych si chtěla
poslechnout, takže možná přece jen zkusím ještě maličko popojít,
schválně, co to udělá.

Re: Vedro, ještě větší vedro a státnice na obzoru Martin Petr (27. 7. 2009 - 12:10) Sbalit(2)
> Co těmi sítěmi vlastně počítáš? Už ani ne dva týdny, viď? :-(

Řeším to, jak je přinutit spolupracovat s diskrétní kosinovou transformací k rozpoznávání ručně psaného písma. Původně jsem měl v plánu vymyslet rozpoznávání celého textu, ale to se ukázalo jako nad mé síly, tak to přenechám budoucím generacím, kdyby náhodou chtěly na výsledky mé bakalářky nevázat. :) Ani to není tak obtížná věc, jen je s tím hromada práce, když to chce člověk udělat poctivě. Otestovat kombinace různých parametrů a topologií, aby se to rychle a dobře učilo, aby to umělo dobře zobecňovat vstupy, které to při učení nevidělo... Je to docela zajímavé, i když bych si podruhé asi vybral trochu jinou aplikaci sítí (autentizace pomocí hlasu, nějaké aplikace v medicíně...).

> To ví jen Tux sám. ...

Tak to jsme na tom podobně. Já sice skoro celé tři roky mířil na ten KTIML, ale za poslední rok se mi vcelku dost otevřely oči. Teoretická informatika, umělá inteligence, neprocedurální programování, to mě sice děsně zajímá, ale nevím, jestli bych po tom dosavadním šílenství byl schopen ještě vyvinout dostatečně koncentrované intelektuální úsilí. Abych řekl pravdu, u těch struktur jsem si uvědomil, že už tím začínám být i trochu unavený. :(

Taky mám neustálé nutkání si konečně pořádně "zašpinit ruce" něčím pořádným. :) Ideálně se třeba konečně zapojit do toho obrovského chaotického termitiště jménem linuxový kernel a být taky pro změnu něčemu užitečný. Takže možná skončím (Tux mě chraň!), na tom KSI na nějakých operačních systémech. S tím, že bych si aspoň zapsal pár těch nejzajímavějších Bartákových přednášek z umělé inteligence, něco o funkcionálním programování... abych zůstal inteligenčně fit a moc tam nezakrněl. :))
Re: Vedro, ještě větší vedro a státnice na obzoru anicka (27. 7. 2009 - 12:22) Sbalit(1)
> nevidělo... Je to docela zajímavé, i když bych si podruhé asi vybral
> trochu jinou aplikaci sítí (autentizace pomocí hlasu, nějaké aplikace
> v medicíně...).

Tohle je něco, o čem vůbec nic nevím. Ale třeba se mi poštěstí si bokem
nějakou přednášku zapsat...

> > To ví jen Tux sám. ...

> úsilí. Abych řekl pravdu, u těch struktur jsem si uvědomil, že už tím
> začínám být i trochu unavený. :(

Mně se to děsně líbilo. Poprvé, opravdu poprvé za celé ty roky jsem
začínala mít pocit, že se mi celá ta matika, všechny ty roztříštěné
analázy a algebry a tuxvícoještě začíná skládat dohromady a dávat nějaký
hlubší smysl. Strašně ráda bych tenhle pocit blíže prozkoumala :-)

> něčemu užitečný. Takže možná skončím (Tux mě chraň!), na tom KSI na
> nějakých operačních systémech. S tím, že bych si aspoň zapsal pár těch
> nejzajímavějších Bartákových přednášek z umělé inteligence, něco o
> funkcionálním programování... abych zůstal inteligenčně fit a moc tam
> nezakrněl. :))

No, na to, aby se člověk dozvěděl něco o Operačních systémech, nemusí
hned upisovat duší ďáblu, ne? Slyšela jsem, že tyhle přednášky jsou
opravdu dobré a pokud budu pokračovat, určitě tam hodlám chodit (i když
nevím, kde na to vezmu čas), ačkoliv mi takto získané kredity budou jen
na ozdobu. Kdysi jsem šla na matfyz s tím, že když už se tím sakryš
živím, měla bych se naučit programovat a ne to jen úspěšně předstírat...
pokroky se dostavily, ale pořád to nějak není ono :-) No tak když se
hlavní cíl zjevně změnil, zkusím to bokem :-)

Re: Vedro, ještě větší vedro a státnice na obzoru hanicka (27. 7. 2009 - 11:47) Sbalit(5)
Ahoj, držím ti palce u státnic :) Nechtěla by jsi se svojí bc prací pochlubit? Já si nedávno hrála s kreslením grafu pomocí genetických algoritmů, takže by mne to docela zajímalo :)
Re: Vedro, ještě větší vedro a státnice na obzoru anicka (27. 7. 2009 - 12:03) Sbalit(4)
> Ahoj, držím ti palce u státnic :) Nechtěla by jsi se svojí bc prací
> pochlubit? Já si nedávno hrála s kreslením grafu pomocí genetických
> algoritmů, takže by mne to docela zajímalo :)

Časem asi jo, ale zrovna ta genetická heuristika nebyla žádné promyšlené
veledílo, spíš jen rychlá a uživatelsky nepřátelská pomůcka, jak
zjistit, co chci vlastně dokázat.

Prográmek, používané při genetickém hraní s bakalářkou je tady:
http://www.anicka.net/files/ouce.tar.gz

Práci zveřejním až ve stavu, v kterém ji odevzdám, a ten ještě pořád
není znám (současná verze v repository si tuším říká rc5).

A co pěkného jsi dělala s nakreslením grafů Ty?

Re: Vedro, ještě větší vedro a státnice na obzoru hanicka (27. 7. 2009 - 17:04) Sbalit(2)
> A co pěkného jsi dělala s nakreslením grafů Ty?

Snažila se udělat kreslítko konečných automatu pro můj Desátomat :)
https://akela.mendelu.cz/~xdusiko1/desatomat/?lang=index
Re: Vedro, ještě větší vedro a státnice na obzoru Šárka (28. 10. 2016 - 12:13) Sbalit(1)
Já když se učím tak používám výrobky z www.topkatalogy.cz a www.r-club.webnode.cz Jsou super. Vždycky mě strašně moc nakopnou. Jo a taky používám ruční žehličku od Eurony - skvělá manažerská věc.
Re: Vedro, ještě větší vedro a státnice na obzoru Eurona (5. 12. 2016 - 23:34) Sbalit(1)
Když jsem státnicovala koupila jsem si zelený čaj od wwww.katalogdrogerie.cz a ten mě nakopnu. Nebo je taky dobrej čaj od www.topkatalogy.cz. Tam mají různé druhy čajů. NAvíc se ta dá nakoupit i levněji.
Re: Vedro, ještě větší vedro a státnice na obzoru ngvadi (27. 7. 2009 - 16:39) Sbalit(6)
jéje, to znamená, že mě ta pěkná zkouška ze struktur taky čeká, jo? (mám jako obor OI.) nopotěškoště. a na UFAL nechceš, jo? :P tam jsou bezva lidi... :)
Re: Vedro, ještě větší vedro a státnice na obzoru anicka (27. 7. 2009 - 18:11) Sbalit(5)
> jéje, to znamená, že mě ta pěkná zkouška ze struktur taky čeká, jo?

Uz to tak asi bude :-) Ale ona opravdu moc pekna je. Je tezka, je nekde
na hranici toho, co jsem schopna zvladnout, ale stoji za to.

> (mám jako obor OI.) nopotěškoště. a na UFAL nechceš, jo? :P tam jsou
> bezva lidi... :)

Jo, ja vim, trebas Pavel Potvor Machek ;-)

Ale zcela vazne, bezva lidi jsou sice nutna podminka, ale jestli jsem si
kdy pohravala s myslenkou, ze bych sla na UFAL, po uspesnem absolvovani Uvodu do
lingvistiky me to zcela (a zrejme navzdy) preslo. Navic, osazenstvo KAMu
je taky vesmes moc fajn :-)

Re: Vedro, ještě větší vedro a státnice na obzoru ngvadi (27. 7. 2009 - 23:31) Sbalit(4)
no tos mě teda potěšila ještě víc. jestli je to něco, co je na hranici tvých možností, tak co teprv normální smrtelníci.

lidi z KAMu, co znám, mě fascinujou, kdybych neměla skoro jisté místečko na UFALu, vážně bych o něm uvažovala... ale já jsem víc na tu lingvistiku, no :) na úvod do lingvistiky jsem zvědavá, je to zase trochu jinej přístup než fildí lingvistika... (to má panevová, žejo?)
Re: Vedro, ještě větší vedro a státnice na obzoru anicka (28. 7. 2009 - 9:18) Sbalit(3)
> no tos mě teda potěšila ještě víc. jestli je to něco, co je na hranici
> tvých možností, tak co teprv normální smrtelníci.

Aaale, vzdyt ja te matice ve skutecnosti vubec nerozumim...

> lingvistiku, no :) na úvod do lingvistiky jsem zvědavá, je to zase
> trochu jinej přístup než fildí lingvistika... (to má panevová, žejo?)

Ja jsem na nej byla taky zvedava, dokonce jsem se docela dost tesila.
Byl to pak dost smutny zazitek. Ale treba se Ti bude libit vic.

Re: Vedro, ještě větší vedro a státnice na obzoru lukas (22. 9. 2009 - 23:36) Sbalit(2)
Tak jak? Mas to?

> Aaale, vzdyt ja te matice ve skutecnosti vubec nerozumim...

To nikdo.
Re: Vedro, ještě větší vedro a státnice na obzoru anicka (23. 9. 2009 - 9:54) Sbalit(1)
> Tak jak? Mas to?

Jojo, mam to.