Už ve čtvrtek: otevřenéSUSE 2008

Akce už je skoro za rohem a mně to nedá, abych se nepokusila podělit o to, co tam návštěvníky čeká. Program sice nebude výrazně odlišný od loňského ročníku, ale některé věci budou přece jen maličko jinak. Propozice s informacemi o tom, co, kde a kdy, najdete na susím webu.

Letošní program začne přednáškou Michala Vyskočila a Aleše Noska o novinkách v projektu openSUSE. Kdo viděl jejich povídání na LinuxExpu, ten se mnoho jiného nedozví, ostatním zájemcům o naši komunitní distribuci ji ale velmi doporučuji.

V průběhu celé akce budeme s Jirkou Bencem periodicky povídat o zadáních a řešeních úloh korespondenční soutěže. Ta sice skončí už před akcí, první příležitost dozvědět se od nás, jak se řešila ta zatrachtilá šestka, jakož i jiné úlohy, ale budete mít až v SUSE. Niel Ambrož, který by chtěl vidět na vlastní oči reakce neúspěšných řešitelů na řešení své úlohy, ale možná bude potřebovat ochranku... šťastnější část soutěžících se mezitím může zkusit zamyslet nad tím, jestli je kolega Niel Žid nebo Arab ;-)

Na úspěšné řešitele samozřejmě čekají slíbené ceny, možná navíc rozdáme i nějaké ceny útěchy. Už teď je téměř jisté, že se pokusíme například odměnit autora chybného řešení šestky, které nás dostalo do kolen. Znělo totiž "ambroz_je_vul".

Nejdůležitější částí programu ale samozřejmě bude prohlídka. Podobně jako před rokem se potkáte s každým týmem v jeho kanceláři. Protože mnozí z vás loni litovali, že ačkoliv povídání s vývojáři bylo fajn, pořád nevědí, jak vypadá jejich opravdová práce, zkusili jsme letos zařídit, abyste k té vývojářské práci aspoň trochu přičichli. Zacházet s debuggerem vás tam sice nenaučíme, ale možná se aspoň podělíme o to, jak vypadá radost z vyřešeného bugu. Horkým hlavám potom nabídneme zchlazení v serverovně.

Pro soutěživé jedince, kteří se nevyřádili už během online soutěže, budeme mít podobně jako před rokem připravené nějaké otázky související s vývojem openSUSE, nejšikovnějším odpovídačům se pak postaráme o slušivou tógu... eh, teda tričko... no vlastně, uvidíte sami... s ještěrkou :-)

Na cestách bludištěm našich kanceláří potkáte nejen statečné broukobijce, ale také jejich více či méně magické zbraně. Zřejmě budete mít šanci spatřit zase zelenou příšeru, jakož i jejího nového konkurenta, co se jmenuje jako když ta příšera zvrací - Eee. Yokotashi ale jistě překvapí i spoustou daleko nečekanějších neobvyklých potvůrek, jeho zoo se stále rozrůstá.

No a nakonec vám dáme najíst, a pak vás vyhodíme ;-) Pokud by vám to ale přišlo krátké, vězte, že už máme nové nápady na soutěžní úlohy, takže je slušná šance, že se vynasnažíme pozvat vás za rok zas :-)

Radost z bugu... Bluebear (14. 5. 2008 - 20:52) Sbalit(1)

Zacházet s debuggerem vás tam sice nenaučíme, ale možná se aspoň podělíme o to, jak vypadá radost z vyřešeného bugu.


Mám obavu, že pokud navštíví naši kancelář, tak uvidí spíše to, jak vypadá deprese z bugu, který řešení vzdoruje :-(
Dotaz k páté úloze Vojta Grec (20. 5. 2008 - 1:20) Sbalit(2)
Já bohužel zkejsl už na pětce, nejspíš to bude tím, že jsem strictly deb-based, takže s rpm si toliko netykám. Jen by mě zajímalo, jaké jsou (jestli jsou) parametry pro rpm, které balíček rozbalí včetně scriptletů. Já vykoumal jen rozbalení přes rpm2cpio, které scriptlety nevydalo. A že jsem ten princip od začátku tušil, v debu bych to našel hned...
Ne že bych to někdy v anicka (20. 5. 2008 - 11:05) Sbalit(1)
Ne že bych to někdy v životě potřebovala, ale pár minut s TFM mi vydalo tenhle příkaz:

rpm -q --scripts -p passwords-1-1.noarch.rpm
postinstall scriptlet (using /bin/sh):
tail -n 9542 /usr/share/passwords/wordlist.txt | head -n 1 > /tmp/heslo

Jinak na takové věci používám mc, je to pohodlnější.
Rád bych se přišel pajas (12. 5. 2008 - 22:25) Sbalit(7)
Rád bych se přišel podívat, ale bohužel se to kreje s tímhle: http://www.wug.cz/Aktuality/tabid/36/ctl/Detail/mid/492/ItemId/124/language/cs-CZ/Default.aspx

A WM u mě vítězí :-)
No, ne ze by se nedalo anicka (13. 5. 2008 - 8:13) Sbalit(5)
No, ne ze by se nedalo snadno stihnout oboje, Hradec je za rohem :-)

Ale jen si jed tam... davat prednost Windows Users Group, to se citim skoro urazena :-)
Dalo, autem snad pajas (13. 5. 2008 - 11:57) Sbalit(4)
Autem by se to dalo, ale stejně by to bylo ve spěchu a furt sledovat hodinky. Pak chytnu zácpu v Libišanech a půlka WUGu je pryč...

Neni to jedno, jakej kdo preferuje OS? Já mám všude Windows, i v mobilu. Doma i v práci. A co vlastně dělám? Starám se o servery s AIX a aplikace na nich :-))
Vsak jo :-) Zejmena proto, anicka (13. 5. 2008 - 17:07) Sbalit(3)
Vsak jo :-) Zejmena proto, ze kdyz nekdo pouziva Windows, tak dobre mu tak :-)
(Podle toho, co jsem slysela o aixu, to musi byt pekne divoka kombinace... :-))
zocelení AIXem :-) Anonym (14. 5. 2008 - 20:56) Sbalit(2)
Myslím, že pokud někdo zvládá AIX, tak už pro něj Windows nepředstavují žádnou výzvu :-)
Kdyz ja nevim... kdyz ma anicka (14. 5. 2008 - 23:13) Sbalit(1)
Kdyz ja nevim... kdyz ma neco shell, tak to nemuze prece byt tak straslive jako Windows... :-)
Rád bych se přišel Pev (24. 7. 2008 - 14:11) Sbalit(1)

Rád bych se přišel podívat, ale bohužel se to kreje s tímhle: http://www.wug.cz/Aktuality/tabid/36/ctl/Detail/mid/492/ItemId/124/language/cs-CZ/Default.aspx


A WM u mě vítězí :-)

Tfuj, jako Hradečák se stydím :-(.

Jinak díky za zajímavou soutěž.
Můžu se zeptat, jestli Věroš (13. 5. 2008 - 10:46) Sbalit(8)
Můžu se zeptat, jestli bude popis řešení i na webu?

My mimopražští pracující to máme do Prahy trošku z ruky. :-(


____________________

Doufám, že nic neprozrazuju (kdyžtak to prosím smaž):

  • Moc by mne zajímalo jestli se "uloha02.cpp" měla řešit hrubou silou a teplým procesorem, nebo jestli se to mělo řešit chladnou hlavou. (Za mne to řešila krajta.)
  • Tak reseni uz jsou online... anicka (15. 5. 2008 - 23:53) Sbalit(1)
    Tak reseni uz jsou online...
    Ahoj! Reseni na webu casem anicka (13. 5. 2008 - 16:12) Sbalit(6)
    Ahoj! Reseni na webu casem urcite bude, ale komu dame Tvoji cenu?

    Cpluspluskova uloha se mela resit chladnou hlavou a autor myslim usiloval o to, aby to pokud mozno hrubou silou do skonceni souteze neslo. Ale jestli to jde, se me prosim neptej, mne prisla odporna a jako jedinou z tech, co jsem sama nedelala, jsem ji odmitala resit :-)
    C++ Michal Kubeček (15. 5. 2008 - 1:01) Sbalit(3)
    Mně se vzhledem k noční hodině nechtělo příliš hloubat v temných zákoutích specifikace C++, ale na druhou stranu jsem usoudil, že řešení čistě hrubou silou by trvalo moc dlouho (no... spíš jsem byl líný ho napsat pořádně). Tak jsem zvolil osvědčený kompromis - trochu přemýšlení a trochu hrubé síly, kterážto kombinace ve výsledku vyšla na pár minut. Bohužel se to pak neplánovaně protáhlo o dalších pět hodin, protože ani jedno z dvojice nalezených řešení bohužel nebylo tím, které autor považoval za jediné... :-)
    To je mi líto, Věroš měl anicka (15. 5. 2008 - 9:11) Sbalit(2)
    To je mi líto, Věroš měl myslím podobný problém. Ale každý rok se povede nějaký kiks a bohužel na něj obvykle narazí lidi v první linii. Schválně, co spácháme příště :-)

    Každopádně, na přechytračení našeho největšího cpluspluskaře můžete být určitě pyšní :-)
    Aspoň jsem se vyspal na Michal Kubeček (15. 5. 2008 - 9:46) Sbalit(1)
    Aspoň jsem se vyspal na řešení poslední úlohy, i když zrovna tu bych asi měl za pět minut i po celonočním flámu... Ale líbilo se mi, že jak jsem si posléze ověřil, s /dev/urandom to nezkonverguje, takže se metodou hrubé síly řešit nedala. Tedy pokud si člověk nechce prošoupat myš. :-)
    To si fakt zasloužím cenu? Věroš (13. 5. 2008 - 22:04) Sbalit(2)
    To si fakt zasloužím cenu? Jé...

    ad: cplusplus, tak to mne těší - řešení hrubou silou trvalo našemu mapovému serveru asi 20 minut počítání. Vzhledem k tomu, že to bylo myslím ve dvě v noci, tak to byl řádově lepší výkon než jsem byl schopen podat já.

    (Když já mám z téhle úlohy asi největší radost...)
    Haha, to se zase Lubosovi anicka (13. 5. 2008 - 22:22) Sbalit(1)
    Haha, to se zase Lubosovi vysmejeme... Pred rokem se snazil o totez, ale taky jsme to doma umlatili, abychom se na ten hnus nemuseli koukat :-) Ale letos radsi organizuju, to je jeste vetsi legrace :-)

    Jsi na sedmem miste, pro to cenu urcite mame, sice ne tak peknou jako dejme tomu pro druheho, ale presto docela hezkou - prijed :-) Sice jsem se jednu chvili tesila, ze budes druhy, ale holt nevyslo... i tak blahopreju!