Trocha bloggerské politiky

Když někdo píše o blogování, tak jako já teď, je to takový "metablog." A nebo filozofické plky - obvykle se tomu vyhýbám, ale někdy není zbytí. Pokud vás nezajímají, přeskočte jej. Ale pak se případně neptejte, kam mizí vaše komentáře...

Mít blog je občas radost a jindy prokletí: Radost, když jej čtou kamarádi, známí a spřízněné duše. Když díky blogu potkáte někoho, kdo stojí za to. Když slouží k výměně informací a myšlenek, ke konstruktivní diskusi. Když pomáhá svému autoru a (snad) i čtenářům.

Tohle bohužel obvykle funguje právě tak dlouho, dokud blogovátko sleduje rozumně malé množství lidí. Jakmile návštěvníci přibudou, znamená to počátek plíživé katastrofy - vím to, už jsem si to vyzkoušela jednou než umřel bernardýnek (a i mnozí další by mohli vyprávět), a jak tak koukám, právě strkám hlavu do oprátky podruhé (kupodivu to zase začíná u podobného průměrného množství čtenářů jako posledně). Bohužel se tomu nedá nijak zabránit, když zcela odřízneme cestu náhodně příchozím, připravíme se o potenciální kamarády. A snaha o důsledné antiSEO taky nikam nevede (vyzkoušeno s minulou, Googlu nepřátelskou, verzí mého blogovátka). V čem je tedy vlastně problém?

Inu, ve větším množství návštěvníků se projeví neúprosnost statistik a začnou se mezi nimi vyskytovat primitivové. Lidi, kteří přijdou jen proto, aby si odplivli. Nesnaží se o konstruktivní diskusi, prostě se jen zastaví, plivnou nadávku (samozřejmě bez podpisu), odejdou. Ani jich nemusí být moc, někdy stačí jeden. Naučit svůj už tak dost vytížený filtr spamu, aby jejich jednořádkové plivance zahazoval, bohužel neumím, takže se tím musím nějak probrat sama. Hm, tak teda jo, oheň a bič na vás!

Jak už jsem jednou v podobné situaci shrnula, sice tu na netu máme svobodu slova, ale to neznamená, že nás majitel webu nemůže vyhodit, uzná-li to za vhodné. A jak tak na to koukám, mám nejvyšší čas vyhlásit něco, co se až chmurně podobá jistým pravidlům moštárny. Zatím bude jen jedno:

Kdo si v komentáři uplivne (tedy plácne nějaké moudro, aniž se pokusí o argumentaci - přičemž hodnocení je mé a tedy subjektivní) a nepodepíše se tak, abych ho dokázala identifikovat (pokusy o podpis podivnou přezdívkou typu fglrx se nepočítají), bude smazán. (Identifikovatelně podepsané lidi se pokusím nemazat, nerada bych je připravila o možnost dělat si veřejnou ostudu. :-)) S pravděpodobností hraničící s jistotou budou mazány taky vulgární příspěvky. Howgh.

Snad to stačí. A když ne, přitvrdíme. A když ani to nebude stačit, dám si zase rok pauzu a pak budu nějaký čas vesele blogovat na mýtince :-)


BTW (smutný povzdech): Vždy jsem měla dojem, že lidi komentující na Rootu se vzhledem k odbornosti toho serveru projevují až nepochopitelně často výše uvedeným způsobem, a že je tam kvůli tomu dost divné ovzduší. Nejen v porovnání s Abíčkem, ale když je zrovna zalezlý azor Astor, tak dokonce i se Živě... a teď mám další potvrzení této hypotézy. Protože i když sem občas masově chodívají lidé přes link z Abíčka nebo ze Živě, nikdy to nedopadlo tak zle jako po odkazu z Roota.


souhlas s rootem qk (3. 7. 2007 - 23:09) Sbalit(1)
Naprosto s tebou souhlasim ohledne rootu. To co se tam obcas v komentarich vyskytuje za lidi je az s podivem a clovek si rika, jestli vubec maji neco spolecneho s linuxem (minimalne bych rekl ze s jeho myslenkou ne). Bohuzel ted root upadl natolik, jak kvalitou clanku, tak zpravicek, ze na nej jdu maximalne kdyz si chci precist nejaky starsi dobry clanek. Doufam ze abicko se nevyda tim smerem, tim bych si mohl cist uz jen linuxsoft.
Na-mýtince :-) Věroš (4. 7. 2007 - 0:13) Sbalit(5)
Aničko, doména na-mytince.cz je ti stále k dispozici, stačí se ozvat :-)

BTW: Použít tlačítko "poslat do chlívku" či "smazat" není ostuda. Asi si to dám udělat na tričko.
Juuu... to je krasne, to si anicka (4. 7. 2007 - 9:21) Sbalit(4)
Juuu... to je krasne, to si zapamatuju a v nouzi nejvyssi se ozvu.

Doufam, ze kdyz si tam postavim hospodu, nezacnou tam chodit lidi :-)
ja mam ostatne... Johanka (4. 7. 2007 - 19:31) Sbalit(3)
...jiz nejakou dobu take blog na mytince :) Lidi mi tam nechodi (krome tech asi tri vcetne Verose, co o nem vedi), protoze na nej odnikud nevede link a vybruteforcovat jeho nazev asi nejde ani omylem ;) Je fakt, ze posledni dobou to flakam, uz tam pisu akorat kdyz Helence vyroste novej zub :)
Ono asi na všechno co je m4r3k (4. 7. 2007 - 23:52) Sbalit(1)
Ono asi na všechno co je na-mytince.cz (vyjma RSS validatoru) nevede odnikud moc linků. :) empirický důkaz


Pokud jsem dosud něco nepochopil, tak mi to prosím ani neříkejte a jen tiše se usmějte za svými monitory. Děkuji :)
:wq
Přesně tak. Flákáš to, Věroš (5. 7. 2007 - 2:27) Sbalit(1)
Přesně tak. Flákáš to, já se těším na nějaké pikantní podrobnosti z Helenčina života a ono furt nic.

Už přemýšlím o tom, že si napíšu generátor RSS feedu a přidám si tě do čtečky.

Souhlas Jakub Dvořák (4. 7. 2007 - 8:17) Sbalit(1)
Zcela s Tebou souhlasím. Často lidé využívají té internetové "anonymity" ke zvyšování svého ega. Mám s tím bohatou zkušenost a nejlepší řešení je, tyto lidi zcela ignorovat. Mazat jejich anonymní výkřiky a nevšímat si jich. Takoví lidé jsou a budou a ti, kteří se snaží na Internetu solidně publikovat, se s tím musí smířit.
Je to tak ... Botanicus (4. 7. 2007 - 9:01) Sbalit(3)
Ahoj Anicko. Bohuzel se neda nez souhlasit. Co se Roota tyce, sam moc nechapu, proc tomu tak je ... osobne jsem si zvykl takove komentare naprosto ignorovat, takze z toho zadnou ujmu na dusevnim zdravi rozhodne nemam, nicmene kdyz se nad tim clovek zamysli, je to hodne smutne. Je to obecny trend nebo je to proto, ze jsme v neandrtalske CR? Doufam (a i verim) v to druhe, coz slibuje vyhlidku, ze se to casem zlepsi ... kdo vi?

qk: upada kvalita clanku? Mohu poprosit o specifikovani? Ja si to nemyslim, ostatne se snazim delat vse pro to, aby si to nikdo myslet nemusel ;) Pokud mas nejake pripominky nebo napady na zlepseni, budu rad, kdyz se ozves na stastnyiinfo.cz, treba se poucime :)
Clanky uz jsou zase vetsinou anicka (4. 7. 2007 - 9:20) Sbalit(1)
Clanky uz jsou zase vetsinou fajn (byvalo obdobi, kdy to bylo nepomerne horsi, nekdy v te prelomove dobe, co odchazela Johanka), ale s lidmi to bylo nanic uz kdyz jsem pro Roota zpravickovala ja a je to spis porad horsi - proto taky ctu Roota cim dal min, z kazdeho rana kdysi se stalo cosi jako jednou tydne mozna.

Jako opravdove maso mi ale prijde to, ze Root v tomhle prevysuje vetsinu jinych serveru, ktere znam (az na ty masove zpravodajske vlastne snad vsechny) - nevim, cim jste si to vyslouzili, a jde-li s tim neco delat, ale moc bych Vam prala abyste na to prisli :-)
Dobre, poslal sem ti to na qk (4. 7. 2007 - 12:31) Sbalit(1)
Dobre, poslal sem ti to na maila. I kdyz spis nez kvalitu clanku sem psal o zamereni clanku.
Ochrana proti nezvanym prispevatelum do diskuse maertien (5. 7. 2007 - 14:13) Sbalit(2)
2anicka - Napadla mne jedna moznost. Slo by treba povolit prispivat do diskuse pouze registrovanym uzivatelum? Treba by si to takovy blbecek, ktery chce jen popichnout, rozmyslel. Je to jen napad..
To by asi zabralo, navic by anicka (5. 7. 2007 - 14:53) Sbalit(1)
To by asi zabralo, navic by to dost ulehcilo serveru, ktery si uziva privalu spamu.

Ale nechce se mi s tim spechat, zatim od neregistrovanych uzivatelu hodnotne prispevky prece jen velmi prevazuji :-)
Tvůj blog čtu, i když do m1c4a1 (10. 7. 2007 - 22:18) Sbalit(5)
Tvůj blog čtu, i když do diskuzí moc nechodím, takže nedokážu moc posoudit, jak moc blbě se tam někteří projevují.
S čím ale souhlasím, tak je klesající úroveň odborných serverů, respektive diskuzí v nich. Možná už jsem starej, ale pamatuju si časy, kdy jsem něco potřeboval o Linuxu, vlezl jsem na Roota, našel si článek a pročetl celou diskuzi, protože to bylo plný hodnotných příspěvků. A teď? Diskuze se na Rootu zvrhávají ve flamewary, do toho se motají rádobysrandisté s jakýmsi Blekem v čele, najít nějaký dobrý příspěvek je jako hledat jehlu v kupce sena. Sice mám nastaveno, aby se mi tam zobrazovaly příspěvky jen se skóre 8 a výš, ale on málokdo ty bláboly známkuje. Na abclinuxu se diskuze zvrhávají v "první!" trend a na ten thread navazující další rádobyvtípky. Diskuze na Živě nekomentovat.
Nevím, čím to je, můžu jen tipovat: že by rostoucím rozšířením internetu mezi běžné lidi? Větší dostupností počítačů, kdy má PC už každé 13-leté děcko? Rozšířením linuxu a tím pádem i nárůstem začátečníků, neumějících používat Google? Možná to bude všechno dohromady.
Svoboda názoru je sice fajn, ale vlastník blogu má stejný právo veškeré podobné nepříjemné elementy eliminovat - i to je jeho svobodná volba. Někdo může argumentovat, že to je cenzura, ale já bych to tak nenazýval; filtrování spamu taky není cenzura.
Takže jen tvrdě do nich, klidně tu zaveď registraci ala Nyx, je to jedinej prostředek, jak se dá s podobnýma živlama bojovat.
ono to neni tak primocare... anicka (10. 7. 2007 - 22:24) Sbalit(4)
rádobysrandisté s jakýmsi Blekem v čele

Nevím, čím to je, můžu jen tipovat: že by rostoucím rozšířením internetu mezi běžné lidi?


...kuprikladu Blek je pritom kernelovy hacker, ktery napsal docela zajimavy filesystem.

Nekdy mam pocit, ze root ma moc delat paka i z rozumnych lidi :(

Jo, tohle zatrideni me taky Johanka (10. 7. 2007 - 23:09) Sbalit(1)
Jo, tohle zatrideni me taky dostalo :) Nicmene myslim, ze Mikulasovu blekovskou image nevyrobil root, kraviny psaval/pise hlavne na zena.centrum.cz, ne? :)
No já si myslím, že m4r3k (10. 7. 2007 - 23:32) Sbalit(1)
No já si myslím, že zrovna BLEK je i přes celou tu poruchu osobnosti jeden z těch lépe komentujících lidí na Rootu. Najdou se tam mnohem větší kvítka, a občas, když vidím některé signatury v té diskusi tak ji raději ani neotvírám, případně si "vykliknu" jen ty o nichž vím, že by mohli něco hodnotného napsat.
:wq
Já nepopírám jeho jiný m1c4a1 (13. 7. 2007 - 15:56) Sbalit(1)
Já nepopírám jeho jiný zásluhy, co kdo umí a v čem je dobrej, neznám ho; já ho vidím jen ve všech diskuzích na rootu (i když už to trochu opadává), kde mává nějakou poruchou osobnosti.
Dalsi napad na reseni maertien (13. 7. 2007 - 16:30) Sbalit(7)
Napadl mne dalsi napad, jak to zkusit vyresit. Jednalo by se o zruseni moznosti komentovat kazdy clanek primo pod nim. Komentovat by se dalo jen v oddelenem foru (bud zakladat topic ke kazdemu clanku a nebo mit jakysi guestbook). Uzivatel, ktery chce jen tak vykricet, co ho zrovna napadlo, by si to treba rozmyslel, kdyz by se musel preklikavat jinam. A clovek, ktery chce opravdu neco sdelit by to podstoupil. Jaky na to mate nazor?
A nebo jako antispamovou m4r3k (14. 7. 2007 - 1:15) Sbalit(6)
A nebo jako antispamovou ochranu pokládat pár záludných otázek. Většina těch "taky komentujících" by na ně asi nedovedla odpovědět a bylo by po problému. :-) Třeba já se chystám už dlouhou dobu vymyslet na svůj webík antispamovou ochranu v podobě napište funkci primitivní k funkci... kde se funkce náhodně rotují a výsledek je zapsán v předem dané formální gramatice. :-)
:wq
Heh ;-) Kdyz jsem neco anicka (14. 7. 2007 - 9:31) Sbalit(5)
Heh ;-)
Kdyz jsem neco takoveho zamyslela ja, premyslela jsem jen o kvadratickych rovnicich :-)
Já mám v plánu m4r3k (15. 7. 2007 - 22:55) Sbalit(3)
Já mám v plánu rafinovanější lsti. :-) Ale kv. rovnice můžou být taky fajn.
Hello world maertien (16. 7. 2007 - 12:50) Sbalit(2)
A nebo by nebylo take spatne pozadovat Hello world v libovolnem jazyce :-) Nejlepe v AWK :D
Hello world Michal (28. 7. 2007 - 16:17) Sbalit(1)
Aha, takže úloha na copy & paste ;-)

http://www.roesler-ac.de/wolfram/hello.htm
Diky BaHnO (12. 8. 2008 - 13:56) Sbalit(1)
Diky za inspiraci, realizovano u me na http://bahnos.wz.cz v sekci vyzbleptnik.(Zda-li se jako spam, souhlasim).