S Vistou k víře v lepší zítřky

Čas od času se mi ozve redaktor nějakého více či méně počítačového plátku, který by rád, abych pro něj napsala něco o Linuxu. Jednorázově či pravidelně, na stránku nebo deset... stejně tyto nabídky téměř vždy odmítám, protože na to prostě nemám čas. Paradoxně - kdysi, když ještě psaní počítačových blábolů tvořilo poměrně podstatnou část mých příjmů, neměla jsem zdaleka tolik na výběr. Zatímco teď jsem se z časových důvodů vzdala i zpráviček pro LE a s Živě je to, obávám se, jen otázka času.

V posledních pár týdnech se s těmi žádostmi doslova roztrhl pytel a všechny mají jedno společné: "Chceme připravit článek o Windows Vista a jako protiváhu bychom rádi zveřejnili článek o tom, jak je na tom konkurence." Časopis ten či onen, teď naposledy dokonce i rozhlas. (Do toho jsem sice taky nešla, ale nebojte, připravit Linux o reklamu ve veřejnoprávním médiu samozřejmě nemůžu - našla jsem za sebe víc než skvělou náhradu.)

Mám z toho ohromnou radost. Kdo by to byl před pár lety řekl, že i počítačoví redaktoři poměrně mainstreamových plátků budou nejen znát Linux, ale dokonce jej i považovat za konkurenci systému od Microsoftu? A podle stavu mého mailboxu se zdá, že letos je to úplná samozřejmost.

A tak si můžeme zas s o něco větší vírou s Gándhím a Red Hatem broukat v unisonu: "... Then you win."

Měla si do toho jít.. M4r3k (6. 2. 2007 - 11:47) Sbalit(7)
Do toho rozhlasu si jít měla. A ono ohledně konkurence, dá se polemizovat jestli je to aby byl Linux považován jako konkurence Windows žádoucí. Já ty dva operační systémy tak neberu.
Zrovna jsem si doposlechla anicka (6. 2. 2007 - 12:05) Sbalit(6)
Zrovna jsem si doposlechla zaznam, a myslim, ze to dopadlo docela dobre - a rozhodne lip, nez kdybych ten zpovidany nestastnik byla ja :-)

Krome toho, ja se zrovna valim v posteli s chorobou a nemuzu poskytovat interview :-)
A kohos tam poslala? (ne, Johanka (6. 2. 2007 - 12:11) Sbalit(3)
A kohos tam poslala? (ne, hledat jednou rukou se mi to fakt nechce ;))
nech se prekvapit... anicka (6. 2. 2007 - 12:30) Sbalit(2)
17.15, radiozurnal... :-D (ale Ty to stejne uhodnes :-))
a kdy? Anonymní pán (6. 2. 2007 - 13:16) Sbalit(1)
Dneska? Dneska tam mají jakousi konzumaci alkoholu nebo co :-(
Radio cartesienne (6. 2. 2007 - 15:53) Sbalit(2)
Marně pátrám na stránkách Radiožurnálu. Kde se dá poslechnout ten záznam? "Žebráci, žebrání, alkoholismus" to asi nebude. :-)
nevim... anicka (6. 2. 2007 - 16:59) Sbalit(1)
my jsme si to nahrali, kdyz to vysilali rano. Treba to casem pridaji.
Vista sux maertien (6. 2. 2007 - 12:26) Sbalit(5)
Vista: Silene narocne, nebezpecne, uzavrene, odpuzujici...
Linux: Pomerne privetivy, vykonny, otevreny, bezpecny... Je pomerne lehke se do nej zamilovat :-)
Vista je dobry operacny igor (21. 3. 2007 - 14:59) Sbalit(4)
Vista je dobry operacny system. Problemom moze byt trochu vyssia narocnost ale fakt stoji za to, oproti XP to nie su len kozmeticke zmeny. A linux je sice otovreny ale pre mna je velmi obmedzujuci, neexsituje pre neho kvalitny softver, ani len napr. e-mail alebo IM klient (nie kopete ani padajuci gaim sa nepocitaju) ...
oproti XP to nie su len anicka (21. 3. 2007 - 15:55) Sbalit(3)
oproti XP to nie su len kozmeticke zmeny.

To je fakt, DRM, zamerne snizovani kvality multimedii a podobne radosti, to se rozhodne za kosmetickou zmenu povazovat neda :-) Lec kdo chce kam, nechme jej tam dojit :-)


neexsituje pre neho kvalitny softver, ani len napr. e-mail alebo IM klient (nie kopete ani padajuci gaim sa nepocitaju)

Achjo. Kdyz uz nekdo siri protilinuxovy FUD, nemusel by aspon lhat.

Tak namatkou, e-mailove klienty, co povazuju za kvalitni: Evolution, Kontact, Thunderbird, Opera Mail Client, Mutt, Balsa... kazdy ma trochu jine vlastnosti a jine naroky... ale IMHO nektery z nich uspokoji naroky kazdeho uzivatele. Co Tvuj oblibeny klient pro Windows umi a nektery z techto ne?

Pokud jde o IM klienty, nezminil ses o svem oblibenem protokolu... kazdopadne Gaim pouzivam denne a nespadl mi uz nekolik let (tenkrat kdyz padal, mel jeste cislo verze nizsi nez 1). Kdyz si vzpomenu na dobu, kdy jsem jeste pouzivala Windows, a oficialni ICQ klient byl na kolenou kazdou chvili... no nic. Pokud snad Tobe Gaim pada, proc uz to neni v bugzille? :-)

Nevim. Krome toho, ze pro Linux neexistuji rozumne CADy (ktere ale pravdepodobne nepotrebujes), vetsi vyber ucetnich systemu pro nase prostredi (byt honeycalc pro drobne podnikatele a orsoft pro vetsi firmy staci), Photoshop (ale kdo krome profesionalnich grafiku jej doopravdy potrebuje? A i ti ostatni maji na Linuxu vic moznosti nez GIMP.) a hromada games, myslim, ze s vyberem software na tom vubec nejsme spatne. Mame srovnatelne kancelarske nastroje, velmi slusnou nabidku kvalitnich vyvojarskych nastroju, srovnatelny software pro praci s multimedii... tak v cem je vlastne problem? :-)

To, ze linuxovy software neni stejny jako ten wokenni neznamena, ze je mene kvalitni, jen je proste treba stravit odpoledne tim, ze se s nim naucis zachazet, a ne nadavat, ze je jiny a tudiz stoji za houby :-))

A mimochodem, kdyz uzivatel Windows nadava, ze na jeho nove instalaci Linuxu nejaky software pada, je to velmi casto proto, ze si nedal tu praci pochopit jak funguje distribucni balickovaci system, a instaluje nahodne postahovane balicky tak, jak je zvykly u software pro Windows.

Pouzivej system, ktery se Ti libi (kdyz Ti vyhovuji Windows, je to jiste dobry duvod u nich zustat), ale rikat, ze pro Linux neexistuje kvalitni software, to je proste lez, at uz z nevedomosti nebo ze zle vule. :-(
Pro Linux existuje ernie (24. 3. 2007 - 14:56) Sbalit(2)
Pro Linux existuje rozumných CADů několik, ale nejsou pod OpenSource ani jinou free licencí.
Mezi nimi je například český VariCad.(Tuším že zná pracovat se soubory AutoCadu a má studentskou licenci na rok zdarma. )
Co se účta týče, viděl jsem jedno ze Slušovic, databáze běží na firebirdu , ten pro Linux je , a klient šel spustit přes wine.
Photoshop také, pokud jej někdo nutně potřebuje, běhá poměrně slušně pod wine.

Tak kecám, VariCad pro ernie (24. 3. 2007 - 15:10) Sbalit(1)
Tak kecám, VariCad pro studenty je za tisíc peněz. :oD
Celebrita Michal Vyskočil (6. 2. 2007 - 15:47) Sbalit(2)
To je holt těžký úděl všech známých lidí :-)
Ikona m1c4a1 (8. 2. 2007 - 4:40) Sbalit(1)
No jo, Anička je taková ženská ikona české informatiky. :)) Vlhký sen mnoha programátorů s mozolnatými zadky. :D
Tak uz nas nenapinej Bubli (8. 2. 2007 - 19:15) Sbalit(2)
Ehle, Anicko, prozrad, na ktere stanici to bylo a kdy ... at to muzu vytahnout z archivu a poslechnout si. Jsem docela zvedava :-)
ja nenapinam... anicka (8. 2. 2007 - 23:40) Sbalit(1)
v utery, na radiozurnalu, jednou po devate rano a podruhe po pate vecer - vsak uz jsem to nekde psala, ne?
podmínky pro článek/zprávičku? Ripper (9. 2. 2007 - 9:21) Sbalit(2)
Zajímalo by mě, jestli by ty počítačové magazíny/plátky přijali i článek od nějakého víceméně neznámého člověka? Je možné např. Živě.cz zaslat článek, s tím, ať jej otisknou, pokud mají zájem? Nebo se jinak domluvit? Jak to probíhá?

Taky by mě zajímalo, jak to na Internetu chodí v případě článků na jiných webech? Například, velice mě zaujme zprávička na cdr.cz a líbilo by se mi, kdyby vyšla jako zprávička na Živě. Je k jejímu otisknutí potřeba souhlasu původního autora (ono to je zas určitě odněkud jinud převzaté/přeložené), nebo se na takový věci na Internetu vůbec nehraje? Pokud by to nějak jednoduše šlo, tak bych tam některé zajímavé zprávičky klidně čas od času plnil :)
Dle mych zkusenosti muzete anicka (9. 2. 2007 - 11:47) Sbalit(1)
Dle mych zkusenosti muzete na Zive zaslat clanek a v pripade, ze ma clanek hlavu a patu, se s Vami nekdo z redaktoru domluvi na podminkach zverejneni. Dobrych clanku neni nikdy dost, takze zrejme muzete ocekavat naslednou nabidku na dlouhodobou spolipraci.

Pokud jde o zpravicky, napsat/prelozit zpravicku sam a odkazat na zdroj informaci je OK (to novinarum zakon dovoluje), zkopirovat zpravicku z jineho webu OK neni a i kdyby Vam to autor dovolil, dalsi server nejpis stejne nebude mit zajem o zpravicku, ktera vysla jinde. (Ostatne, pokud nekam posilate svuj clanek, ocekava se, ze nevysel jinde - pokud ano, rozhodne byste mel redakci upozornit.

Jinak, autorske pravo plati i pro veskera autorska dila zverejnena na Internetu :-)
záznam? aToM (14. 2. 2007 - 20:55) Sbalit(1)
http://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv/_audio/00503683.mp3