Ohlédnutí za druhákem

Dnes je sice středa, ale přesto nám začal nový semestr. Některá cvičení k povinným předmětům jsou narvaná, další zejí prázdnotou. Všichni otravují s povinnou účastí (vlastně mám asi právo na jiné podmínky, ale chodit na cvičení je stejně zdravé, tak to nebudu řešit). Souboje se SISem jsou líté a nemilosrdné (dneska došlo i na bugreport, z okamžité odezvy jsem byla nadšená). Jak bude vypadat letošní rok, zřejmě přecpaný ročníkovým projektem a bakalářkou, ještě nevím. Ale můžu aspoň vyprávět o tom minulém...

Největším strašákem zimního semestru pro mě byla Matematická analýza III. První dva semestry jsem měla uznané z někdejšího studia na matice, což v praxi znamenalo, že jsem žádné nechutné limity, hnusné diferenciály a odpornou implicitku neviděla už pěkných pár let, o integrálech a spol. nemluvě. Nakonec to naštěstí nebylo tak zlé - vybrala jsem si paralelku paní docentky Staré, a přestože zkouška u ní je pravděpodobně obtížnější než v konkurenční paralelce u Klazara, nelitovala jsem. Přednášky byly pěkné, seznam vět a definic ke zkoušce úctyhodný, cvičení s Lukášem Poulem (bohužel už asi neučí) pro šest lidí hodně pomohlo. Sice jsem písemkou z počtů prošla až napodruhé, ale ústní zkouška pak byla velmi příjemná a přestože jsem sama měla štěstí na otázky (navíc jsem se asi tři týdny učila důkazy každý den hodinu, takže jsem toho většinu uměla dobře - jo, takhle se bát ostatních zkoušek, to by se to studovalo) a moc nakopávat nepotřebovala, v okolí bylo znát, že paní docentka ochotně postrkuje správným směrem.

Nejtěžší zkouška byla Kombinatorika a grafy II. Že je přednáška anglicky, nevadilo, cvičení byla dost užitečná, samotná náplň kurzu z větší části překrásná (v regularity lemmatu ale žádnou krásu zatím najít nedokážu), takže mě učení neskutečně bavilo. Což nic neměnilo na tom, že vět a důkazů byla spousta, v Diestelovi, z kterého jsem se učila, jsem dokázala postupovat rychlostí tak stránka za dvě hodiny a pokud jde o otázky u zkoušky, asi jsem měla víc štěstí než rozumu. Doporučuju všem, co si chtějí pořádně sáhnout na nějakou pěknou matematiku, která se dá skoro vždycky moc pěkně představit.

Hodně jsem si užila předmět Haskell nejen pro informatiky. Neprocedurální programování jsem měla hotové už z prváku a protože se mi po Haskellu stýskalo, přišel tento předmět jako na zavolanou. Chodilo nás tam asi pět, výuka se skládala částečně z přednášky (nic zběsilého - víceméně to, co je potřeba k psaní opravdových haskellových programů, které si umějí povídat se zbytkem světa), částečně z referování článků - v tom počtu na každého přišla řada asi třikrát za semestr, takže to byla dřina, ale byla dost zajímavá. Lituju ovšem, že jsem za sebou už v tu chvíli neměla Automaty a Logiku, užila bych si to víc - snad někdy najdu čas přečíst si ty články znovu, když teď mám o něco lepší pozadí.

Moc se mi líbilo Programování v Unixu. V práci se k opravdovému programování moc nedostanu a učím se většinou jen to, co zrovna nezbytně nutně potřebuju, tento předmět mě ale dokopal konečně se spoustu věcí naučit pořádně. Doporučuju všem, kteří marně hledali čas přečíst si (nejlépe všechny) manuálové stránky od syscallů - to, co chodí jen na Linuxu, ale na zkoušku raději zas zapomeňte. A pokud máte rádi Johanku, vyberte si cvičení s Honzou Chadimou.

Počítačové sítě s Peterkou patří k matfyzáckému folkloru. Potvrzuji, že na přednášky není třeba chodit (i když mít na to čas, nevynechám je, určitě přednáší moc hezky) a ve slajdech je všechno (tedy skoro - detaily většinou zná anglická Wikipedia). Zkouška je sice ošklivá loterie (předem znáte odhadem tak dvě stě až tři sta otázek vrtající se v detailech jednotlivých přednášek - i kdybyste sebelépe znali kontext, pokud vám úplně vypadne konkrétní podrobnost, už je to nejlíp za tři), ale hodnocení písemky je poměrně vstřícné a vyhrát jedničku není tak těžké - jen si člověk nesmí věřit, že stačí dvakrát přečíst slajdy, ale místo toho probrat jednu otázku po druhé a ujistit se, že na ni umí odpovědět přesně.

Na přednášky z Internetu jsem bohužel nechodila, ale předpokládám, že minimálně Forstova půlka stála za to už kvůli tomu, jak pěkně umí přednášet. Z předmětu je "jen" klasifikovaný zápočet za webovou aplikaci, na výsledek mého konání v tomto předmětu právě hledíte.

Algoritmy a datové struktury II v Medvědově podání určitě patří k tomu nejhezčímu, co může studium na matfyzu nabídnout - něco pěkné teorie připravené k okamžitému použití potěší vždycky a tahle byla odpřednášená tak dobře, že nebyl problém si většinu věcí pamatovat z přednášky. Navzdory objemu jsem se na předtermín učila asi dvě odpoledne. (A protože na předtermín nebyl třeba zápočet, smolila jsem honem fourierku coby cestu nejmenšího odporu až v září.)

Posledním zimním předmětem, které jsem si zapsala, bylo praktikum k ACM. Na soutěž už jsem sice stará, ale to mi nijak nebránilo spunktovat úžasnou legraci a chodit po večerech hackovat s Katkou a Terkou coby naprosto jedinečným holčičím týmem. Z celkových asi tří hodin jsme mohly využít jen jednu, protože potom holky utíkaly na sbor, ale na vyřešení jedné úlohy a získání aktivní účasti na zápočet to obvykle stačilo. A já se naučila zatraceně rychle ťukat různá načítání obskurních vstupů a ke konci už jsem si celkem rozuměla se scanf. (Už si toho zase většinu nepamatuju - jen to, že spousta věcí, co píšou v manu o zacházení s mezerami, fungovala v praxi úplně jinak.)

V létě od prvního pohledu vypadala nejstrašidelněji Výroková a predikátová logika. Se skupinkou spolužáků - dobrodruhů jsme se odhodlali dát si cvičení s Mlčkem, která slibovala nevšední zážitek. Pan docent z nás býval celkem nešťastný, protože na přednášku nechodil vůbec nikdo (ono to nemělo smysl, kdo se nevešel do prvních dvou řad, neměl šanci cokoliv slyšet) a co bychom vlastně měli umět jsme lovili až za pochodu ze skript, ale všichni jsme bojovali statečně. Probrali jsme toho myslím o dost víc, než bylo potřeba, ale bylo to zajímavé a člověk se o tom všem naučil přemýšlet. Zápočet nakonec naštěstí dostal každý, kdo přišel na poslední cvičení, báli jsme se, že to nutně musí dopadnou buď všichni nebo nikdo. Zkouška samotná chtěla notnou dávku štěstí, obtížnost jednotlivých zadání se lišila dost propastně a člověk si musel dávat pozor, aby nezapomínal psát i detaily - vynechat jeden krok mohlo znamenat místo sedmi bodů nulu a vyhazov. Napoprvé jsem v tom neměla jasno, napodruhé to už naštěstí šlo. Překvapilo mě, že mnoho poměrně schopných spolužáků na tom bylo dost podobně, trojky a čtyřky lítaly jak na běžícím pásu.

Automaty a gramatiky jsem dost ignorovala, což se mi vymstilo. Vzkazem pro další generace by mohlo být, že Bartákův kvalifikační test je opravdu tak nechutný, jak se říká. Že naučit se pořádně ten probíraný formalismus je k úspěchu nezbytně nutné, tušit, jak to celé funguje, rozhodně nestačí. A na cvičení nestačí spát. Stydím se, stydím, ale mám trojku, a to až na druhý pokus.

Letní semestr bohužel nadělil i nějaké povinné předměty od KSI. Databázové systémy mě sice dokopaly pořádně se naučit psát selecty od SQL, což je celkem užitečné, ale kdyby to tam taky skončilo, vůbec bych se nezlobila. Neplánuju aspirovat na kariéru pochybného analytika, co nepotřebuje znát programovací jazyky (aspoň něco takového zrovna říká jeden inzerát visicí ve škole na nástěnce), ale zato dovede malovat kulaté čtverečky, pardon, ER diagramy. A v nejednoznačném definování strašlivého formalismu jménem relační kalkul taky nespatřuji mnoho užitku, jako cvičení mozku je ta Štěpánkova logika myslím přece jen zajímavější.

Pokud jde o Základy operačních systémů, přiznám se, že jsem navštívila jenom první přednášku a víc vidět vlastně ani nechtěla. Fanouškům jisté firmy žijící z výroby střepů ji lze jednoznačně doporučit. Pro ostatní mám drobnou radu: až se budete, stejně jako skoro všichni, učit ze s0cketky, přemýšlejte o tom, co se učíte. Spousta věcí je pravda jen napůl, některým chybí kontext, některé jsou zcela špatně, některé chybějí úplně. Pro většinu lidí je to lehká zkouška, na kterou se učí jedno odpoledne, já jsem se učila asi týden - rozhodně to stálo za to zjistit, jak je to všechno doopravdy.

Pro Počítačové sítě II platí víceméně to samé, co pro jedničku. Zapište si je. Ta povinná jednička je sama o sobě strašlivá pakárna, ale když si dáte i dvojku, tak se vám to všechno krásně složí dohromady a pochopíte, proč jste se to učili - zničehonic získáte přehled, o kterém se mně tedy ani nesnilo. Soucítím s Peterkou, tohle opravdu mělo zůstat nedělitelnou dvousemestrální přednáškou.

Čas na haskellovou kratochvíli - v létě učil Milan Straka Pokročilé techniky funkcionálního programování. Na seminář samotný jsem moc nechodila (stíhat Milanovo vražedné tempo bylo nad moje síly), ale každotýdenní poctivé programování zápočtových úkolů samo o sobě výrazně zvýšilo mou schopnost napsat v Haskellu něco rozumného (a rozumně rychlého). Jen ty pokročilé techniky se pak u mě tak úplně nekonaly...

Nechala jsem se přemluvit a neplánovaně jsem si zapsala Temno se Simonem. Přestože jsem nestihla jít na zkoušku, poctivě jsem odchodila všechny přednášky a musím říct, že to přednášel moc pěkně. Někde u kofinálního zobrazení jsem se sice ztratila tolik, že jsem se už pořádně nikdy nevymotala, ale mám rozhodně v úmyslu se to ještě naučit. Další kus pěkné, moc hezky odvyprávěné teorie - mňam.

A zbývají už jen drobnosti. Předmět Ročníkový projekt - specifikace je v podstatě vítaným důvodem pořádně vzkřísit svůj hackweekový projekt a pustit se do náhrady za procmail, jehož syntaxi naprosto nenávidím. Kdybyste se chtěli podívat, máte možnost, ale zatím to moc skutečné práce nedělá. (A navíc to sotva bude chodit jinde, než na Linuxu, těžko budu mít náladu se učit, jak se zamykají mailboxy zrovna u vás.)

Na konci druháku bývá zvykem též udělat zkoušku z angličtiny. Šla jsem tam s dvěma semestry uznanými z matiky (za až čtyři odchozené semestry lze získat spoustu bodů navíc, nemít je je možná trochu handicap) a knížkou Algorithms v batůžku (člověk si měl s sebou přinést nějakých třicet stránek odborného textu, který četl, tak jsem si cestou rozmyslela, kde ji chci otevřít). Veškerá příprava spočívala brouzdání po Wikipedii a čtení o euklidovské geometrii... ale i orezlá angličtina, jejíž kvalita se neustále snižuje používáním výhradně pro komunikaci v bugzille, na jedničku stačí. Popovídání s rodilým mluvčím, který mému jednoduchému textu o grafech bez problémů rozuměl, bylo navíc příjemné a osvěžující - naštěstí jsem se vešla k němu. Nic proti českým lektorům, ale k té dámě, která už během písemky narušovala naše soustředění hlasitým nadáváním nad výsledky předchozích částí zkoušek, jsem neměla pocit sympatie. (Ono je fakt super psát esej a poslouchat přitom obecné nadávky na téma "proč sem lezete, když nic neumíte.") Mimochodem, pokud jde o tu esej, zadání "matematik, fyzik nebo informatik, kterého obdivuji" se naštěstí dalo snadno ztransformovat na pojednání o architektuře linuxového kernelu. Další části (poslech, gramatika... možná ještě něco) byly celkem trivka (když jsem se na ústní části ptala rodilého mluvčího, proč mám zaškrtané některé věci v písemce z gramatiky, říkal mi, že si myslí, že jsou dobře - takže pozor na škrty od českých lektorek, nemusejí vědět, že každá otázka nemusí mít jedinou správnou odpověď). Za "odbornou" část bylo jen asi deset bodů z cca dvou set, takže nemá cenu truchlit, když si nevzpomenete, jak se řekne paprsek... zkrátka, celé dohromady zkouška náročnější na diplomacii než na znalosti.

A to je všechno. Co můžete čekat příště? Povinné předměty Organizace a zpracování dat, Algebra I, Pravděpodobnost a statistika... a možná i Úvod do lingvistiky, Složitost I a ledacos dalšího. Tak šťastný nový rok všem matfyzákům!

Re: Ohlédnutí za druhákem Jirka (2. 10. 2008 - 3:23) Sbalit(2)
Hezký, děkuju.

Článek jsem přečetl jedním dechem. Doufám, že budeš studovat ještě dlouho, abys nakonec doplnila nultý zákon robotiky.
Re: Ohlédnutí za druhákem anicka (11. 10. 2008 - 22:47) Sbalit(1)
> Článek jsem přečetl jedním dechem. Doufám, že budeš studovat ještě
> dlouho, abys nakonec doplnila nultý zákon robotiky.

Už to tak vypadá. Rozvrh není nafukovací, takže ještě nejmíň příští rok
hodlám studovat, chci stihnout nějaké předměty, co se letos nevešly.

Ale kdy se takhle budu moct konečně forknout? :-)

Re: Ohlédnutí za druhákem m4r3k (2. 10. 2008 - 20:44) Sbalit(8)
To se někdo má. :-) Taky bych chtěl mít 2 roky studia za sebou. :D Jinak Počítačové sítě I jsem si taky předběžně zapsal. :-)
Re: Ohlédnutí za druhákem anicka (2. 10. 2008 - 20:49) Sbalit(7)
> To se někdo má. :-) Taky bych chtěl mít 2 roky studia za sebou. :D
> Jinak Počítačové sítě I jsem si taky předběžně zapsal. :-)

Proč? Na matfyzu je dobře, hádám, že nakonec si spíš budeš přát, abys
měl ještě dva před sebou :-) (Katka mi teď zrovna vyprávěla o Xofově absťáku,
který si léčí tím, že letos cvičí diskrétku... :-)) Ostatně, s ní i
spoustou dalších spolužáků se na Sítích určitě potkáš, obvykle se na ně
chodí až ve třěťáku. Ale zapsat si je v prváku určitě ničemu nevadí :-)

Ostatně, zrovna dneska mi nezbylo než smutně konstatovat, že budu muset
do čtvrťáku. Martinovy Algoritmy a jejich implementace a Kratochvílova
Lineární algebra v kombinatorice nakonec vytlačily Složitost a Grafové
algoritmy zpátky do bufferu... a stejně, jestli stihnu to, co jsem si tento
semestr zapsala, budu moct kredity rozdávat :-)

Re: Ohlédnutí za druhákem m4r3k (2. 10. 2008 - 21:14) Sbalit(6)
Na matfyzu se mi líbí... To spíš z Prahy jsem na prášky :D Nikde nic nemůžu najít, když chci někam dojet trávím spoustu času studováním idosu :D Prostě je to komplikované, ale to se snad časem zlepší. :-)
Re: Ohlédnutí za druhákem anicka (2. 10. 2008 - 21:18) Sbalit(5)
> Nikde nic nemůžu najít

Jojo, tenhle skill člověk obvykle získá rychle. Ani se nenaděješ a budeš
odříkávat trasy všech pětadvaceti linek tramvají zpaměti :-)

V kterých končinách ses nakonec zabydlel?

Re: Ohlédnutí za druhákem m4r3k (2. 10. 2008 - 21:24) Sbalit(4)
Kousíček od tebe :-) V Holešovicích... Takže na Malostranský matfyz to mám kousíček. :-)
Re: Ohlédnutí za druhákem anicka (2. 10. 2008 - 21:26) Sbalit(3)
> Kousíček od tebe :-) V Holešovicích... Takže na Malostranský matfyz to mám kousíček. :-)

Tak to si přijď zas někdy pohrát s kocourem :-) Tedy teď zrovna ne, je
chudák nějaký nemocný, asi zítra vyrazíme na veterinu :-(

Re: Ohlédnutí za druhákem m4r3k (2. 10. 2008 - 21:31) Sbalit(2)
> Tak to si přijď zas někdy pohrát s kocourem :-) Tedy teď zrovna ne, je
chudák nějaký nemocný, asi zítra vyrazíme na veterinu :-(

No tak já posečkám až se chudák uzdraví a pak se někdy stavím ho pěkně rozmazlit :-) Vytáhnu z tebe nějaká ta moudra,... :-)
Re: Ohlédnutí za druhákem anicka (2. 10. 2008 - 21:33) Sbalit(1)
> Vytáhnu z tebe nějaká ta moudra,... :-)

Moudra, obávám se, žádná nevedu, ale stav se i tak :-)

Re: Ohlédnutí za druhákem Cabroušek (2. 10. 2008 - 20:47) Sbalit(2)
Ó, jak je praktické takové ohlednutí... na samém okraji mého druháku.
Re: Ohlédnutí za druhákem anicka (2. 10. 2008 - 20:55) Sbalit(1)
> Ó, jak je praktické takové ohlednutí... na samém okraji mého druháku.

Tak to je dobře, že se to hodí i takhle :-) Byť hádám, že ledacos už
letos není pravda. Koukám, že analýzníci se kompletně vyměnili (ó jaká
škoda, že nezažiju Pultra - ale v létě mě stejně čeká na strukturách). U
ADS je na výběr mezi uspávačem a uspávačem, což asi značně snižuje
umělecký dojem a Kombagra letos prý má mít výrazně nižší obtížnost (něco
se bude stějovat do Kombagry III). Ale rady ohledně Sítí a Logiky asi
budou platit ještě velmi dlouho...

Re: Ohlédnutí za druhákem lukas (5. 10. 2008 - 18:29) Sbalit(2)
| Pokud jde o Základy operačních systémů,
| přiznám se, že jsem navštívila jenom první
| přednášku a víc vidět vlastně ani nechtěla.

Musim rict, ze do hlouby operacnich systemu moc nevidim, ale dojem z tehle prednasky jsem mel celkem dobry (minuly rok). Prednasejici to rikal jasne, konzistentne a nebyl problem to pochopit. Faktickou spravnost ale posoudit nedovedu, neb jsem zdrojak OS necetl.

Sice jsem dostal dvojku a nikdy se nedozvedel proc, coz je mi trochu lito (alespon se dozvedet o tom, co jsem mel v pisemce spatne, by bylo fajn)...
Re: Ohlédnutí za druhákem anicka (5. 10. 2008 - 19:00) Sbalit(1)
> Musim rict, ze do hlouby operacnich systemu moc nevidim, ale dojem z
> tehle prednasky jsem mel celkem dobry (minuly rok). Prednasejici to
> rikal jasne, konzistentne a nebyl problem to pochopit. Faktickou
> spravnost ale posoudit nedovedu, neb jsem zdrojak OS necetl.

Pokud jde o jasné a konzistentní povídání, zcela souhlasím. Přesto mi
vadily dvě věci (na té první přednášce, víc jsem neviděla). Jednak,
přišlo mi, že na můj vkus přednášející míchá poměrně povrchním způsobem
moc nepříliš souvisejících věcí dohromady (to když mluvil o různých
kernelech a virtualizaci). Jednak sem tam říkal věci (jasně, byly to v
zásadě nepodstatné detaily - jenže o ty mi šlo, to ostatní dávno umím,
nemohla bych bez toho dělat, co dělám), o kterých jsem si byla naprosto
jistá, že nejsou pravda, a moc jsem nestála o to se naučit případné
nepravdy tam, kde to nepoznám - měla jsem pocit, že si to tak úplně
nemůžu dovolit, protože bych pak na mailing listu vypadala jak pablb :-)
(Matně si vybavuju poznámku o tom, jak nikdo nepoužívá mikrokernely...
zrovna jsem tam s sebou měla jeden dost rozšířený... nebo mám pocit, že
říkal o ext3 něco, co nebyla pravda, ale díky čemu pak ntfs vyšlo líp -
tam už si ale nepamatuju detaily. O naprosto nepodloženém proslovu na
téma, "proč je kernel od Windows lepší než linuxový" ani nemluvím, to je
jen třešnička. Kdyby se rozhovořil o důvodech, aspoň se dozvím něco o
tom, co je třeba zlepšit :-))

Že to podobným stylem pokračovalo sem tam i dál si dovoluji odhadnout
podle slajdů, které jsem četla kvůli přípravě na zkoušku. Zjistit, jak
doopravdy funguje to PPC, co dělá "inverzní stránkování" byla docela
fuška a napasovat realitu na ty slajdy nešlo ani přinejlepším.

Určitě si myslím, že to bylo odpřednášené hezky. Ale na to, aby se to
člověk naučil líp než z přednášky, nakonec potřeboval možná méně času,
než by proseděl na těch přednáškách.

> Sice jsem dostal dvojku a nikdy se nedozvedel proc, coz je mi trochu
> lito (alespon se dozvedet o tom, co jsem mel v pisemce spatne, by bylo
> fajn)...

Přístup zkoušejícího je kapitola sama pro sebe. Škoda mluvit. Já dostala
jedničku, ale kdybych dostala dvojku, taky asi nebudu mít sílu snažit se
zjišťovat proč, i když jsem věděla, že to umím tak, jak se to dá naučit
nejlíp, pokud si člověk s těmi věcmi nehrál doopravdy. (Včetně toho
podezřelého algoritmu na počítání výpadků stránek - ještě mi pořád nikdo
nevysvětlil, jakým kouzlem se zařídí, že záznam sice může padnout do
dvou stránek, ale ty se nikdy neocitnou v různých tabulkách nebo jak
tomu říkal - není to švindl?)

Přiznám se, že zážitek ze zkoušky mě zvládl přesvědčit o tom, že si v
žádném případě nechci zapsat Principy překladačů, přestože jsem se
původně těšila, že se naučím spoustu věcí, co už dávno chci umět.
Kdybych si chtěla připadat jak kus masa, tak přece můžu jít na
ekonomku...

Re: Ohlédnutí za druhákem Martin Böhm (16. 10. 2008 - 0:10) Sbalit(7)
Ach jo, zase jedna, co nesla na zkousku :o) Pan profesor Simon to dela tak lehke, jak jen muze byt, a Vy tam ani pro tu jednicku nezajdete :o)

Ted v lete si chci zkusit Mlckovo teorie, to je pry jine kafe, uz se moc tesim, protoze mi ted Forsing nevysel a Algebra s Mirou jsou sice krasne matematicke, ale porad mi to nekompenzuje mou velkou temnou lasku :o)
Re: Ohlédnutí za druhákem ten samy (16. 10. 2008 - 0:12) Sbalit(3)
A ne, dnes neni 16.9. :o)
Re: Ohlédnutí za druhákem anicka (16. 10. 2008 - 10:10) Sbalit(2)
> A ne, dnes neni 16.9. :o)

Koukám, koukám, že tu mám nějaký mimořádně důmyslný bug :-)

Re: Ohlédnutí za druhákem anicka (16. 10. 2008 - 10:25) Sbalit(1)
> Koukám, koukám, že tu mám nějaký mimořádně důmyslný bug :-)

Hm.
perl -e 'print "RTFM!\n"x100;'
Díky za upozornění.

Re: Ohlédnutí za druhákem anicka (16. 10. 2008 - 10:09) Sbalit(3)
> Ach jo, zase jedna, co nesla na zkousku :o) Pan profesor Simon to dela
> tak lehke, jak jen muze byt, a Vy tam ani pro tu jednicku nezajdete
> :o)

Když já nerada chodím na zkoušky, když nemám pocit, že to umím nejlíp,
jak se to dokážu naučit. U povinných předmětů, které mě nebaví, nic
jiného nezbývá. Ale jít na zkoušku k člověku, který je tak milý, z
předmětu, který se mi tak líbí, a z kterého umím tak první třetinu?
Copak mu to můžu udělat?

Trápit hodné vyučující kvůli kreditům, které jsou nepovinné (a vlastně
je vůbec nepotřebuju) mi osobně prostě nepřijde fér.

Mimochodem, už začátkem semestru jsem potkala spolužáka, který byl ze
zkoušky vyhozen, takže to (IMHO naštěstí) s jedničkami zdarma není tak
žhavé.

>
> Ted v lete si chci zkusit Mlckovo teorie, to je pry jine kafe, uz se
> moc tesim, protoze mi ted Forsing nevysel a Algebra s Mirou jsou sice
> krasne matematicke, ale porad mi to nekompenzuje mou velkou temnou
> lasku :o)

Mně stačilo to cvičení s Mlčkem, aby mi bylo jasné, že je to sice jen
problém vkusu, ale že tudy moje cesta nevede. Jo, třeba takový LAK s
Kratochvílem (středa 10.40, cvičení buď 9:30 nebo 12:20, kdybys chtěl
zajít), to je jiná :-)

Re: Ohlédnutí za druhákem Martin Böhm (16. 10. 2008 - 23:05) Sbalit(2)
Inu, já to "zdarma" tak nemyslel, spíš jen, že si nemyslím, že si jedničku zasloužil kdokoli jiný než pan profesor :o)

LAKování bych si rád zapsal, ale bohužel, středa mi bohužel vůbec nesedí - mám tam matematickou algebru (následovanou teleportem na Grafové algoritmy). Mrzí mne to, to jistě - ale týden bohužel není 14denní, abych si mohl zapsat prakticky každou přednášku na KAMu a ještě další... ale já jsem spokojen, moje současné školní i mimoškolní aktivity (ok, nevím jak moc KSP je mimoškolní aktivita) mne naplňují radostí.

(Přiznávám, Pavel Klavík si jich zapsal KAMáckých předmětů více než já, ale on to skutečně zbožňuje, já to jen mám rád :o)
Re: Ohlédnutí za druhákem ten samy (17. 10. 2008 - 0:14) Sbalit(1)
Tu prvni vetu kdyztak ignoruj, nez abys hledala logicke nekonzistentnosti v me vypovedi, nasel jsem si je sam :o) Pisu, jak mi prsty narostly.
Re: Ohlédnutí za druhákem mirka (20. 10. 2008 - 19:14) Sbalit(1)
Ach jo, cnie sa mi za matfyzom.