O žrádle kočičím a povaze lidské

Pečovat o kočku v bytě není tak těžké. Stačí postarat se jí o dostatečné množství zábavy (broušení drápů, dlouhé hlazení, akční hry... většinu toho při troše štěstí dost dobře zvládne druhé kočka), čistý záchůdek (s moderními stelivy pohodička) a něco dobrého do mističky.

Selský rozum praví, že když chceme dobře nakrmit kočku, je nejlepší chytit myš, rozpitvat ji a pokusit se její nutriční hodnotě co nejvíc přiblížit. Dá se to řešit buď snahou o nákup vhodného krmiva (minimálně 70 procent vody a 15 procent bílkovin, minimum sacharidů) nebo metodou "co dům dá" (zajdeme k řezníkovi, nakoupíme maso tak, aby v něm bylo deset procent kostí, deset procent vnitřností a zbytek svalovina; syrové, nejlépe pro jistotu přemražené, pak dáváme své kočce). Cokoliv jiného než myš či jiný malý savec nebo pták je jen náhražka toho, čemu se kočka přizpůsobila za tisíce let evoluce. Samozřejmě, selský rozum sám o sobě neukáže, jestli jí méně kvalitní náhražka uškodí nebo ne, ale to ani není potřeba. Že kočky žerou myši víme ze školky, nepotřebujeme na to doktorát z biologie.

Před pár dny vyšla v MF Dnes speciální příloha o tom, jak krmit kočky. Lidi (samozřejmě včetně mě) dělají v dobré víře daleko víc stupidních věcí než to, že krmí kočky drahým šmejdem, který jim ubližuje, takže nad většinou toho, co tam psali, nemá smysl se pozastavovat (taky jsem to dělala, než jsem se odhodlala začít myslet vlastní hlavou). Jedna věta mě ale přesto donutila jít si párkrát praštit hlavou do zdi:

"Podle některých chovatelů myš není nutričně hodnotná a je lepší, když kočka dostává vyváženější stravu."

Ona je neskutečná tragikomedie sledovat, jak my lidi věříme, že co je dobré pro nás, musí být dobré pro všechny. Zkusme si to představit trochu obráceně a poslechnout si následující pohádku:

Za spoustou ledových ker žili byli lední medvědi. Lovili tuleně, vychovávali medvíďata a měli se dobře. Pak se jim ale najednou jejich arktický ráj začal měnit před očima: věčný led v létě mizel, čas vhodný pro lov se krátil a loviště začali zabírat lidé na těžbu ropy. I dali medvědi hlavy dohromady, usoudili, že takhle to dál nejde a vyhynout ještě neplánují. Poměrně rychle vynalezli jaderné zbraně, chemické zbraně, biologické zbraně a většiny lidí na Zemi se zbavili dřív, než si toho ti lidé stihli všimnout. Sem tam někdo přežil a medvědy brzy začalo bavit chovat si lidi jako domácí mazlíčky - někteří se ostatně dali vycvičit pro spoustu užitečných věcí, měli totiž mnohem šikovnější prsty než medvědi. Medvědi je samozřejmě chovali ve svých doupatech a netroufali si pustit je ven, takže museli vyřešit otázku stravy. Přirozené lidské jídlo - obiloviny, brambory, luštěniny a tak, samozřejmě z větší části neměli, z ryb a bobulí ale dokázali namíchat něco poměrně rozumného. Fungovalo jim to k veškeré spokojenosti přesně do chvíle, než přišel medvěd Chytrolín s myšlenkou, že tohle jídlo pro lidi přece vůbec není vyvážené (jak málo je tam přece některých vitamínů, zejména A nebo D...). Od té doby většinu lidské porce tvořily různé vnitřnosti, jako třeba tresčí játra a na medvědích mazlíčcích se začínaly pomaličku projevovat plíživé příznaky otravy... smrt přišla sice předčasně, ale přesto až za dost dlouhou dobu na to, aby si to medvědi nikdy nespojili s nevhodnou potravou.

No a přesně tohle děláme našim kočkám. Necháváme je celkem běžně trpět cukrovkou, o které u nich ještě před pár desítkami let nikdo nevěděl, protože myslíme, že když jsou sacharidy vhodné pro nás nebo pro psy, jistě budou svědčit i kočkám. (Opak je pravdou: patent udělený v USA ukazuje, že většina kočka se dostane z cukrovky natolik, aby nepotřebovala inzulín, stačí změnit stravu - ovšem ne na obvyklou komerční veterinární dietu. Pro víc informací si můžete přečíst knížku držitelky patentu, paní doktorky Hodgkins. Dozvíte se tam ledacos nejen o kočičí cukrovce, ale i chronickém selhání ledvin, struvitech i oxalátech, jakož i dalších kočičích civilizačních chorobách, které bývají způsobeny nevhodnou stravou a léčeny ne o moc lepší veterinární dietou.)

Ona existuje spousta důvodů, proč krmit kočku granulemi (je to levné, pohodlné, nesmrdí jí bobky, dělají to všichni, takže to musí být v pořádku...), a kdybych neviděla, co udělalo pár měsíců na opravdovém jídle s našimi kočkami, dávno se na to vykašlu. (Minuta žere, kolik chce, a přesto nemá nadváhu - je z ní teď kočičí kráska. A jak jsem nedávno s překvapením zjistila, Damiánovi by mohla kvalitu srsti závidět kdejaká načinčaná výstavní kočka.)

Ty důvody jsou sice ke kočkám dost kruté, ale v zásadě přijatelné. Ovšem co může vést lidi k tomu, aby se rozhodli, že vědí, co je pro kočky zdravé lépe, než matička příroda, to je mi záhadou. Zvlášť když už si jednou tak naběhli s taurinem a od té doby by měli vědět, že kočka není malý pes a už vůbec ne člověk.

A úplně nejhorší je uvědomit si, že celé to kočičí neštěstí jen vhodně ilustruje daleko horší problém. Co myslíte, jak by se nám žilo, kdybychom dokázali neměřit všechno podle sebe?

kocicky :) Elis - hosteska z linux party ;) (22. 8. 2008 - 20:47) Sbalit(5)
Ahoj Anicko :)
Tak konecne muzu taky prispet svym komentarem, kdyz clanek neni o linuxu ;)
Musim rict, ze s Tebou souhlasim a fandim Ti. Ac kocky doma nemam, tak je mam moc rada, takze me toto tema moc potesilo :) A naprosto souhlasim s tim, ze priroda vi nejlip, co je pro koho nejlepsi. Vsak se staci podivat, kam to dotahla lidska rasa - to jsou porad nejake umele nahrazky vseho mozneho, premira techniky... a bum, planeta je skoro znicena, lide jsou nemocni... A rozum zustava stat nad tim, ze nekterym lidem to porad jeste nedochazi :/
Kazdopadne Ti drzim palce, a preju hodne uspechu Tobe i Tvym kocickam ;)
Ahoj, buď vítána! anicka (22. 8. 2008 - 21:53) Sbalit(1)
Ahoj, buď vítána! :-)
Přijď se někdy na kočky podívat :-) Mají potvory rády návštěvy, a my zas máme rádi návštěvy, které zabaví kočky :-)

Ale buďme optimisti, já mám pocit, že se to konečně pomaličku začíná obracet, že to začínáme brát za správný konec. Třeba to stihneme ještě včas...
> lide jsou nemocni.. To je m4r3k (23. 8. 2008 - 12:14) Sbalit(3)
> lide jsou nemocni..

To je možné, že jsou lidé nemocní, ale průměrná délka dožití je nejdelší v historii lidstva, takže v době kamenné to asi tak slavné nebylo :-)

> A rozum zustava stat nad tim, ze nekterym lidem to porad jeste nedochazi :/

Ano, třeba různým ekologickým aktivistům nedochází, že jaderná energie je zatím to nejlepší co máme :-) Alespoň do chvíle, než začneme těžit na měsící :-)

:wq
Jak kde, Marku. Lidi, co anicka (24. 8. 2008 - 12:02) Sbalit(2)
Jak kde, Marku. Lidi, co bydlí v oblastech zamořených těžkými kovy v Indii nebo v Číně, na tom dost možná ještě nebyli hůř. A my jsme na tom na jednu stranu skvěle, na druhou pořád prohráváme na celé čáře s rakovinou, a to, že u nás na ni umře málem každý druhý dost pravděpodobně souvisí s tím bordelem, který jíme, pijeme a dýcháme... to, že by to mohlo být horší, není dobrý argument :-)
Rakovina AirGuru (24. 8. 2008 - 23:11) Sbalit(1)
To že nejčastější příčinou smrti je rakovina, samo o sobě není nic obzvlášť negativního. Něco přece na vrcholu žebříčku být musí. Zajímavé je, že pro žebříčky typu : http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_causes_of_death_by_rate , něco jako "přirozená smrt" neexistuje. Fakt, že nejvíc lidí umíra na rakovinu znamená, že se daří mýtit ostatní příčiny, jako infekční choroby třeba, které si pro lidi přicházely v životě dřív. Až se zbavíme rakoviny, dostane se na vrchol žebříčku jiný problém, postihující lidi v ještě pozdějším věku.
Možná kacířská m4r3k (22. 8. 2008 - 0:44) Sbalit(7)
Možná kacířská otázka... Ale pokud je myš opravdu nejvhodnější potravou pro kočku, proč ji jednoduše nedopřát tu myš?
:wq
mys... Albert (22. 8. 2008 - 8:35) Sbalit(2)
Ono to neni tak jednoduche. Pokud bys ji chtel dat bytove kocce zivou, at si ji ulovi, tak je velke nebezpeci, ze ti mys nekam zaleze a kocka ji neulovi. A ne kazda kocka zvykla na predkladanou stravu ulovenou mys i zere. Dale ma lov mysi v byte za nasledek krvave fleky, povalujici se vnitrnosti, napul ohlodane mrtvolky...
Nebo muzes mysku zabit a kocce lehce predupravit, ale to taky neni prilis cista cinnost....
Albert BaHnO (22. 8. 2008 - 8:49) Sbalit(1)
Uf, nic proti, ale jmenujes se stejne jako muj had. Uz sem myslel ze zdrhl z terka(terminal v nem nema) a rozebira tu nutricni a chutove vlastnosti mnou predkladane stravy. Asi uz to nebudu hulit...
Neprakticky BaHnO (22. 8. 2008 - 8:45) Sbalit(4)
Mysi sou pomerne drahy, vychovat si kvalitni mysi (nebo v mem pripade kreciky) neni uplne jen tak, navic "ochranci zvirat" si vymysleli, ze zvire schopne prijimat mrtvou stravu musis krmit mrtvou stravou. Ale daji se obcas koupit mrazeny mysi/potkani, to by pro kocku nemuselo bejt zas tak spatny.
Tenhle clanek potvrzuje moji teorii, ze kocku by clovek nemel chovat v byte, ale jen s ni sdilet kus planety, nechat ji at si lovi a jenom ji obcas v zime ten zivot trochu zprijemnit.
Pomineme-li cenu, bordel jak anicka (22. 8. 2008 - 12:52) Sbalit(3)
Pomineme-li cenu, bordel jak v tanku a zákony na ochranu, jsem asi útlocitná, ale zatímco rozumné zabíjení zvířat na maso mi až tolik nevadí, dívat se na kočičí hry s polomrtvou myší je něco, na co nemám žaludek. Stačí mi to s mouchami a můrami...

Na mražené hlodavce ty své rozmazlené potvory jednou možná naučím, ale jdeme pomalu... zatím jsem šťastná jak blecha, že už žerou kosti, aniž jim je sekám na úplně malé kousíčky.

S teorii o chovu koček v bytě máš skoro určitě pravdu. Ale chápeš, pro venkovanku ve velkoměstě je prostě život těžký, že nemůže mít psa jí je jasné, ale pořád věří tomu, že pro kočku se doma rozumné podmínky vytvořit dají. Je to ovšem těžší, než se zdá na první pohled... Navíc, když sebereš v Praze na ulici malé toulavé kotě, můžeš ho buď nechat chcípnout (trpět), strčit do útulku (trpět) a nebo vzít domů a dělat, co umíš. (To je příběh Minutky, Damiána jsem jí pořídila na hraní.)
Myši se dají docela m4r3k (22. 8. 2008 - 17:07) Sbalit(2)
Myši se dají docela efektivně "pěstovat". To mám odzkoušené, ale v době kdy jsem kupoval svou poslední laboratorní myš tak byla cena za kus nějakých 6kč :-) Nevím jak je to teďka.
Asi jo, ale já to zabíjet anicka (22. 8. 2008 - 21:55) Sbalit(1)
Asi jo, ale já to zabíjet nebudu... v tomhle mají kočky smůlu, budou muset vzít zavděk "myší" poskládanou z krav a drůbeže :-)

Příznivci přirozené kočičí stravy (prey model) tomuto způsobu krmení říkají "frankenprey," tak si vždycky s tím sekáčkem nad hromadou masa a kostí představuju, jak skládám tu myšku :-)
Re: O žrádle kočičím a povaze lidské Mirka (19. 1. 2012 - 16:48) Sbalit(2)
Ahoj,
knížka na kterou odkazuješ asi není k mání v češtině, že?
Moji Julče zjistili silnou cukrovku a k tomu poškození jater. Nepřipadá mi humánní píchat ji dvakrát denně inzulín, ale chtěla bych ji alespoň částečně vrátit chuť do života..poradíte?
Re: O žrádle kočičím a povaze lidské anicka (19. 1. 2012 - 16:51) Sbalit(1)
> knížka na kterou odkazuješ asi není k mání v češtině, že? Moji Julče
> zjistili silnou cukrovku a k tomu poškození jater. Nepřipadá mi humánní
> píchat ji dvakrát denně inzulín, ale chtěla bych ji alespoň částečně vrátit
> chuť do života..poradíte?

Knizku bohuzel pokud vim zatim nikdo neprelozil. Pokud by Ti to bylo k necemu
dobre, muzu Ti pujcit anglicky vytisk.