Největší žrouti linek: P2P, spam... a RSS :-)

Mám pocit, že některé druhy programů by se měly zakázat zákonem a jejich autoři pověsit za nohy na klandr. Patří mezi ně třeba RSS čtečky, umožňující stahovat uživateli feed automaticky jednou za pět minut, aniž se předtím obtěžovaly aspoň zeptat, jestli je něco nového. Grrr!

Když jsem na čísi žádost nastavovala feed tak, aby zobrazoval i obsah článků, neměla jsem z toho příliš dobrý pocit, a právem. Ukázalo se, že ne právě bezvýznamná část uživatelů mého feedu si stahuje obsah třeba i dvacetkrát za hodinu, a je tedy celkem rozdíl, jestli má dokument dvacet kilo, nebo sto. Že je to tak příšerné jsem zjistila náhodou až včera po nakouknutí do logu ze zcela jiného důvodu (konkrétně šlo o kochání se pohledem na seznam přístupů na naše nové oddžíkovávátko :-)) - a rozhodně to tak nenechám.

Pro začátek jsem zredukovala množství článků poskytovaných přes RSS z deseti na tři. A nyní nezbývá než apelovat na vážené čtenáře: Na tomto webu se mění obsah obvykle jednou za uherák a checknout si RSS nejvýše jednou za hodinu bohatě stačí. Takové ubližování jako stahování feedu jednou za pět minut si chudák server nezaslouží, buďte na něj prosím hodní! Docela vážně uvažuju o tom, že obsah článků zase z feedu vyhodím, zvlášť pokud se nepolepšíte. (A až budu mít čas, připravím si na ty největší lumpy pořádné kladivo :-))

Dloubanec do zad by si zasloužili také autoři Drupalu. Feed se totiž až do včerejška generoval dynamicky při každém požadavku a občas mu to trvalo taky pět vteřin. To mu samozřejmě nelze trpět, nyní se o feed stará strýček Cron... a mě počáteční nadšení začíná opouštět. Pomalu začínám litovat, že jsem si nainstalovala takovou příšernou obludu a nezůstala raději u vlastnoručně zbastleného blogovátka. Opravovat chyby ve vlastním kódu je totiž mnohem jednodušší než pacifikovat cizí.

Vlastni soft maertien (29. 12. 2006 - 0:36) Sbalit(3)
Co se tyka blogovacich softiku, tak dle meho nazoru je lepsi udelat si ho sam, neni to natolik slozita aplikace, aby to bylo nejak zvlast casove ci jinak narocne :-)
:-) brozkeff (29. 12. 2006 - 21:22) Sbalit(1)
Nebo použít existující od anicky, nechat si ho opatchovat od matejcika a hanicky, a pak ho jen ostylovat a naplnit obsahem :ep Není nad to si věci správně zmanažerovat :D

Vlastní soft? Věroš (2. 1. 2007 - 13:46) Sbalit(1)
Vlastní blogovadlo: bude nějakou dobu stačit, ale pak ho člověk bude obvykle vylepšovat a vylepšovat, až zjistí, že tím stráví více času než vlastním blogováním a kdyby použil něco již existujícího, ušetřil by spoustu času.

Oproti tomu již hotové blogovadlo: sežere spoustu času, kterou člověk stráví jeho ohýbáním k obrazu svému. Po nějaké době ohýbání přijde na to, že ty skvělé funkce až tak moc nepotřebuje a kdyby si napsal udělátko sám, tak to bude mít možná rychleji a bez chyb.

Život se skládá z iterací mezi bodem 1 a 2 :-)
už budu hodný Anonym (29. 12. 2006 - 1:22) Sbalit(1)
Omlouvám se, liferea už nebude otravovat tak často, máš pravdu .. každému feedu ve čtečce věnuju zvláštní pozornost a trochu si pohraju s intervaly zjišťování nových příspěvků
rss2email pepca (29. 12. 2006 - 1:50) Sbalit(1)
5,25,45 * * * * /usr/bin/r2e run 2>&1 >/dev/null


Zlobím hodně? :D
Mám vlastnoruční RSS čtečku: Krígl (29. 12. 2006 - 3:22) Sbalit(1)
Jednou za čas proklikám v oblíbených jednotlivé položky a je. Tuhle stránku navíc používám i jako rozcestník (kromě Kyklopa nemám v záložkách nic a i na toho lezu z práce tadyma), takže RSS fakt nepotřebuju. Aspoň uniknu kladivu (bude napsané v céčku nebo v Perlu?).
Zajimave by bylo porovnat Martin Hassman (29. 12. 2006 - 8:39) Sbalit(1)
Zajimave by bylo porovnat mezi sebou i jednotlive ctecky. Tedy, zda je problem spis v tom, ze nektere maji vychozi stav prili nizky nebo v tom, ze si to nekteri nedockavci nastavuji sami.
Když ono to je.. M4r3k (29. 12. 2006 - 17:06) Sbalit(2)
.. implicitní nastavení. :-) Už jsem to změnil. ;-)
Drobna rada. anicka (29. 12. 2006 - 20:17) Sbalit(1)
Mimochodem, novy feed se ted generuje jednou za hodinu, takze stahovat ho casteji opravdu nema zadny smysl. Melo by se to dit vzdy v celou, takze v celou a par minut ho muzes mit vzdy bezpecne cerstvy.

Coz plati i jako odpoved pro pepcu - 5 * * * * bude mit uplne stejny efekt a obema nam usetri linku.
Un-geekovátko brozkeff (29. 12. 2006 - 21:25) Sbalit(2)
Liší se nějak kromě copyrightu toto odgeekovátko od toho již existujícího?
Jedna vyhoda vedle druhe :-) anicka (29. 12. 2006 - 23:33) Sbalit(1)
Jasne :-) Nejsou tam reklamy na blazniva online casina, nejsou tam nektere chyby (jine asi jo), umi se vzpamatovat z chyb v kodu, muzes si stahnout zdrojovy kod a pripadne chyby spravit a umi to dekodovat i furry code (ve skutecnosti jsme to psali kvuli furcodu, parsovatko geekcodu je tak trochu neumyslny vedlejsi efekt).

Proste je uplne nejlepsi :-P
A to máš na tom serveru m1c4a1 (30. 12. 2006 - 1:54) Sbalit(4)
A to máš na tom serveru nějakej FUP, že to něčemu vadí? :) Já teda RSS na blogy nepoužívám, každopádně když to je třeba 120kB za hodinu, tak to není takový zlo, ne? :) Otázkou je, kolik máš čtenářů, jestli jsou to řádově tisícovky, tak je to horší, to je fakt... ale přijde mi, že stránky běží svižně, tak to tak vytížený snad nebude. :-)
Jednak by se mely podobne anicka (30. 12. 2006 - 12:43) Sbalit(3)
Jednak by se mely podobne problemy uslapavat v zarodku, jednak tyhle stranky na tom serveru nejsou samy, a tak by mely byt ohleduplne ke svemu okoli.

Navic... nemam rada opravdu zbytecne plytvani.
Já vím, že nadávat na ostatní je děsně moderní... Mirek (30. 12. 2006 - 15:08) Sbalit(2)
... ale nebyl náhodou hlavní problém v tom, že Drupal nepočítá s tím, že budeš RSS feed nabízet přímo? Takže ho asi ani necachuje, ani neumožňuje klientům použít možnosti HTTP, které by ušetřily linku (If-Modified-Since, ETag). Při jejich použití klesne provoz dotaz-odpověď na zanedbatelné stovky bajtů. Které RSS čtečky neumí používat podmíněné HTTP požadavky?
No, nevim. Rozhodne se anicka (30. 12. 2006 - 16:57) Sbalit(1)
No, nevim. Rozhodne se nesnazi nic takoveho naznacovat :-)
některé chytřejší hanicka (30. 12. 2006 - 14:40) Sbalit(3)
některé chytřejší čtečky umí cookies :) a pak se da implementovat aby server posílal opravdu jen nové příspěvky, na neštěstí to neumí každá čtečka :) ale i to se dá vyřešit...
pak je také dobré komprimovat gzipem přenos, takové xml s textem se VELMI dobře komprimuje :)
Jojo... anicka (30. 12. 2006 - 16:58) Sbalit(2)
jen by se mi bylo byvalo libilo, kdyby takove veci Drupal umel sam od sebe :-)
neeeeeee, ja nechci zas hanicka (30. 12. 2006 - 19:09) Sbalit(1)
neeeeeee, ja nechci zas delat dalsi patche pro nejakej-dalsi redakcni system :D
Novy protokol maertien (5. 1. 2007 - 18:33) Sbalit(2)
Tak navrhuji navrhnout a implentovat vlastni protokol ala rss, ale samozrejme binarni na jasne definovane strukture - zadny xml (:-)) a vsechno sifrovat a pak cely komprimovat. Udelat na to par bashovejch skriptiku pro prijem a hotovo. Mozna jeste komunikaci podminit registraci. A problem s trafikem je vyresen :)
sifrovat a pak cely Anonym (23. 2. 2007 - 9:39) Sbalit(1)
sifrovat a pak cely komprimovat

... nebo radsi v opacnem poradi? ;-)
uspesnost aToM (10. 1. 2007 - 9:43) Sbalit(1)
Jak je Tva litanie uspesna?
Pozorujes nejaky pokles trafficu.
aToM
RSS - testování Věroš (16. 2. 2007 - 12:45) Sbalit(1)
Už jsi další, kdo nakousl problematiku RSS. Vhod kanál do http://rss.na-mytince.cz/ a uvidíš sama.

Většina čteček už je naštěstí inteligentních a umí to samé, co ta testovací stránka.