Návod na mimino

Posledních pár generací je u nás zvykem, že když ženská zjistí, že čeká dítě, začne se shánět po literatuře. Přečte si knihu od vynikajícího odborníka (co na tom, že je to nejspíš chlap teoretik), a pak se snaží naučené aplikovat v praxi. Pokud má ona i její mimino rozum, stejně je nakonec všechno jinak.

Tak přesně takhle jsem na to nešla. Jako samice druhu homo sapiens přece musím vědět, jak se starat o mimino, i když si o tom nepřečtu tunu chytrých knížek, jinak by lidstvo už dávno vyhynulo, ne?

Nikdy jsem nebyla mateřský typ. Malé děti mě nechávaly chladnou, řvoucí malé děti mi lezly na nervy. Vždycky jsem dávala přednost počítačům. Ale čas utíká, důchod nebude, a koneckonců, s vlastním to přece musí být jiné.

Je obecně známo, že když samici po porodu odnesete mládě, když jí ho vrátíte, nejspíš se o něj odmítne starat. Není důvod se domnívat, že by tohle nemělo význam i u lidí - sice jsme chytří a co nezvládne příroda, to jakž takž napravíme rozumem, ale to se pak asi neobejdeme bez těch chytrých knížek a možná i léků na poporodní depresi. Dá se čekat, že když se do té hormonální bouře po porodu nebude zasahovat, samice si s mládětem docela dobře poradí sama i bez manuálu. (O tom, že to tak skutečně funguje, ostatně nedávno moc pěkná knížka vyšla. Ještě lepší než číst si o tom je ale vyzkoušet si to na vlastní kůži.)

Takže místo abych věnovala v těhotenství veškerou energii výběru výbavičky ve správné barvě a pečlivému studiu knížek typu Péče o dítě, tak jsem vydávala SLERT, vysvětlovala Dharmu v našem buddhistickém centru (většinu té doby, co jsem vůbec nepsala blog, jsem byla zašitá v Německu nebo ve Francii a studovala buddhismus) a řešila, jak porodit dítě, aniž by do mě chtěl někdo píchat, šťouchat, stříhat, odnášet mimino umýt a šup do inkubátoru, jen co vyleze na ten boží svět.

V civilizovaných zemích je zvykem nechat zdravou ženu normálně porodit pod dozorem porodní asistentky, do ničeho se nemontovat (tohle krásně popisuje Michal Ludvig u kiwiáků), narozené dítě plácnout mámě na břicho a nechat v klidu působit přírodu.

U nás je zvykem (každý den vyjde nejmíň jeden porodní deníček popisující něco takového třeba na emiminu) ženskou položit na záda, propichovat vaky blan, kapat oxytocin, skákat jí po břiše, nastřihnout, dítě jí nechat přinejlepším dvě minuty, a pak je přinést často až za několik hodin. Ubránit se tomu znamená vybírat si porodnici velice pečlivě, připravit se jak do boje a mít s sebou někoho, kdo ten boj nevzdá, až na něj rodička nebude mít sílu. Poslouchala jsem další a další neveselé příběhy a lámala si hlavu, jak to provedeme.

Dlouhý příběh zkraťme - nakonec jsem dostala číslo na skvělou porodní asistentku z Neratovic, které naštěstí máme nějakých 15 km od domu. S trochou štěstí (neměl službu žádný doktor, který by měl potřebu věci řešit) a s trochou trpělivosti (do porodnice je třeba jet co nejpozději to jde, aby nikdo neměl potřebu tvrdit, že porod nepostupuje, a začít to řešit) to vyšlo báječně. (Téměř kdekoliv jinde bychom asi, vzhledem k tomu, jak to nakonec probíhalo pomaličku, dopadli o hodně hůř.) A pak už jen pěkně přitulit a tulit, a tulit, a tulit... (Kupodivu mě ještě překvapilo, když jsem se dozvěděla, že ve většině porodnic nechtějí nechat mimina spát s mámami v posteli.)

No a ono se ukázalo všechno samo. Dětská postýlka? Ha ha, slouží jako sklad věcí na přebalování. Kočárek? Pro tatínka a babičku se hodí, ale v šátku to jde i bez řevu. Kojení po třech hodinách? Proboha, kdo to vymyslel? Když má hlad, tak si řekne, a jak krásně přibírá. My přece taky jíme, když máme hlad. Koupání? Nejlepší je to s mámou a s tátou ve vaně. Režimek? Od začátku chodíme spát spolu kolem jedenácté a spíme v klidu až do rána. (Když chce napít, vzbudí mě tím, že se sápe po prsu, dostane ho, a já se ani nemusím úplně probudit.)

Když už fakt nevím, stačí se zamyslet, jak by se to líbilo mně. Balit zadek do igelitu? Fujtajksl, sobě bych to neudělala. (Naše nejoblíbenější plínky jsou Anavy.) Nosit mimino zavěšené za rozkrok v nějaké takovéhle strašné moderní věci? Blé, sama bych si na popruhu nehověla, i kdyby mi ortoped říkal, jak je to zdravé. A motat šátek zas nedá tolik práce, když to člověk dělá čtyřikrát denně, naučí se rychle. Za odměnu může doma i venku dělat, skoro všechno, co se mu zamane, a bez řevu. Třeba sedět u počítače a datlit blog. (Je teda fakt potřeba kvalitní šátek. My jsme si nechali dobře poradit a koupili ukrutně drahé Indio, ale když už fakt hodně potřeboval vyprat, nechtěla jsem utrácet další majlant za druhý a koupila Šanami. Ó já, ó selúša... je to neuvěřitelný rozdíl. Ještě, že to schne celkem rychle.)

No a dneska máme za sebou právě tři měsíce a zatím všechno výtečně klape, tak si myslím, že nastal čas se podělit o funkční přístup. Pravda, když člověk dělá věci tak, jak se líbí miminku a jemu, celkem nutně skončí jako alternativní poděs, ale tím je prostě třeba nenechat se zmást.

Manuály jsou pro blbce, a to, co se v nich dočteme, bývá často úplně špatně, a nebo aspoň horší, než co vymyslíme sami. A neplatí to jenom pro ty počítače.

Re: Návod na mimino Dominik (6. 11. 2013 - 13:29) Sbalit(1)
No Tvoje stránky zavítám pravidelně tak 1x za rok až dva, takže trochu opožděně gratuluju ;) Je vtipné, že k dítěti přistupuješ stejně jako moje manželka i já :) Jenom mě občas na nemluvňatech štve absence jednoznačných stavových kontrolek. Tak se moc těším až začne mluvit i druhý potomek i když vím, že toho bude ještě hodně litovat :D
Tak ať se daří a nálepek jako alternativní bych se fakt nebál :D
Re: Návod na mimino Jana Grew (30. 6. 2013 - 11:27) Sbalit(1)
Zajímavý článek, také jsem si se svými dětmi užila svoje a individuální přístup je nejlepší, nyní jdu nakupovat kombinované kočárky http://babycar.cz/285-kombinovane-kocarky-kpw protože už čekám další a těším se na něj :)
Re: Návod na mimino Martin Böhm (14. 3. 2013 - 14:06) Sbalit(3)
Prirozene taky blahopreju, i kdyz to by asi chtelo modul do tohoto blogu s checkboxem "Gratuluji". :-) Vysvetlujes dharmu v BP jeste nekdy, treba zridkakdy? Mozna bych si nekdy zasel ji poslechnout.

Ten pribeh zni hezky, ale ja se nemohu zbavit te prichuti "alternativniho pristupu k zivotu". Ten samotny by mi teda nevadil (to bych se asi jinak ani o ten buddhismus nezajimal), avsak uvedomuju si u nej, jak malo je obcas podlozeny na faktech a jak to cloveka muze svest na zcesti.

Nekdy mam totiz z tech alternativnich pristupu pocit, ze se udela hypoteza, overi se experimentalne na extremne malem vzorku (nekomu to fungovalo) a pak se to prohlasi za alternativni pravdu. To je jedna potiz. Druha potiz je, ze casto lide prijimaji ne jednu alternativni hypotezu, ale cely balik. Rozhovor s alternativni propagatorkou pak v novinach zacne tim, ze strava chuda na zpracovane maso je zdrava (overeny fakt) a konci tim, ze ta pani odmita ockovani a tvrdi, ze je to na Zapade bezna vec.

(Jsem docela rad, ze se tenhle blog ockovani vyhnul.)

Mam mensi zkusenosti prave s vyzivou (u dospelych), kde prave koluji ruzne hypotezy, ktere na prvni pohled vypadaji rozumne, ale na druhy pohled jsou to desne hlouposti. Priklad za vsechny: "Jezme vic jako nasi predkove, oni byli zdravi a instinkt je k tomu vedl!" Ta veta je fakticky spatna na nekolika urovnich. (Predkove jedli, co meli, ne to, co chteli, dlouho taky nezili a rakovina a infarkty se jen neznaly, ne ze by neexistovaly. Viz nedavne studie o kornateni tepen mumii -- i kdyz ty byly na celkem malem vzorku.)

Nakonec se to vsechno da vztahnout k te vire. Buddhismus [1] docela zduraznuje to, ze vira je docela potreba. Zen [1] rika: vira je nadbytecna. Vira v to, ze jsem si koupil dobry satek, posili mou radost z toho, ze ten satek funguje. A tak.

Ale abych podtrhnul to dulezite, tak jsem moc rad, ze Vam to funguje. Kdybys ale nekdy znala nejakou k-tici [2], co taky napsala blog o zazitcich behem rodicovstvi, ale sla na to nejak ultra-geekovsky & utra-vedecky, tak to si taky rad prectu. :-)

At to pokracuje stejne spokojene!

---

[1]: Plne si uvedomuji, ze to rika nektery buddhismus a nekdy, a nektery zen a nekdy. V par sutrach, respektive v par zenovych knihach to napsane je (mohl bych to asi ocitovat, kdybych nebyl liny :-) ), ale kazda sekta zduraznuje jinou cast uceni, a tedy to muze chapat jinak.

[2]: Puvodne jsem chtel napsat par (mamka, dite), ale pak jsem si uvedomil, ze to tak jednoduche neni. :-)
Re: Návod na mimino anicka (14. 3. 2013 - 15:48) Sbalit(2)
Ahoj Martine ;)

Povídat o Dharmě chodívám v průměru tak jednou za tři týdny. Musí se sejít ty
správné okolnosti, například počasí na to, aby Toníček mohl být s tatínkem
venku celý večer, protože vevnitř spolu zatím v klidu nevydrží. Když Tučňák dá,
tak příští týden.

Myslím, že trochu čteš, co tu není. :-) Já vůbec netuším, jaká konkrétní
implementace je pro koho správná a myslím, že to se vůbec říct nedá. To jediné,
k čemu jsem chtěla povzbudit, bylo "pokud to jde, nerušte přirozené biologické
procesy a buďte otevření" - z toho se totiž každému vynoří ta správná řešení a
opravdu nemyslím, že to u každého bude první tři měsíce dítě visící celé dny v
šátku na břiše. Ale Tonda to tak chtěl. :-)

Pokud jde o výživu, znáš to - jedl slaninu, umřel, jedl zelí, umřel taky. :-)
Jestli existují nějaké správné odpovědi tady, budou se týkat spíš toho, "jak"
jíst než "co" jíst, myslím. (Třeba "přiměřeně" a "rozmanitě"? Nic kázat nebudu,
sama žeru kvanta jídla a pořád toho samého dokola, kojení je prevít.)

Pokud jde o očkování, jsem si zcela jistá, že i tam správná odpověď leží někde
ve středu mezi dvěma extrémy, kde jedním je neočkovat nikdy nic, a druhým začít
podle české vyhlášky prát do dítěte v devíti týdnech vakcíny proti nemocem,
které zatím nemá jak chytit (jako třeba žloutenka B). Jak přesně je to správně
neví asi vůbec nikdo, ale leckde v Evropě to dělají způsobem, který vypadá
důvěryhodněji.

A pokud jde o tu víru, nakoupila jsem taky předem spoustu věcí, které vypadaly
báječně, ale nikdy (nebo skoro nikdy) jsme je nepoužili. Ale určitě budou
fungovat zas někomu jinému. :)

Re: Návod na mimino Martin Böhm (18. 3. 2013 - 17:15) Sbalit(1)
Diky za odpoved!

Kdyz mi pak das vedet, jestli to bude pristi (tenhle?) tyden nebo ne, tak budu rad.
Re: Návod na mimino Elanorka (11. 2. 2013 - 19:50) Sbalit(3)
Ahoj,
gratuluju ke správnému výběru porodní asistentky (Věra nebo Milada??)! :-) Představ si, že v Neratovicích jsem pracovala před mateřskou jako gynekolog-porodník :-). A ještě v prosinci jsem tam měla sem tam nějakou službu :-)). Jsem moc ráda že se Ti tam líbilo a nikdo Tě neprudil!
Re: Návod na mimino anicka (12. 2. 2013 - 9:36) Sbalit(2)
Miládka, ale která z těch dvou to bude už si vybíral Tonda. Vybral dobře, ale
asi nemohl vybrat špatně. :)

Re: Návod na mimino Elanorka (12. 2. 2013 - 22:21) Sbalit(1)
Ne, nemohl si vybrat špatně :-). Gratuluji i k broukovi, ať vám dělá jenom radost! :-)))
Re: Návod na mimino Kacíř (11. 2. 2013 - 7:09) Sbalit(2)
No nazdar,
blahopřeju k rozmnožení i ke správnýmu přístupu! :-)
Moderních nosítek se neodříkej, ale musej bejt ergonomický, Manduca, Ergo, Beko... Mrňous tam nevisí za rozkrok, ale spokojeně sedí s podepřenejma zádama jak ve správně uvázaným šátku...
K.)
Re: Návod na mimino anicka (11. 2. 2013 - 8:59) Sbalit(1)
Jé, ahoj, jak se vede? :)

Ve středu přišlo KIBI, ale zatím mi tam řve, budeme to muset vypilovat.