Odpověď na příspěvek

Re: Návod na mimino Martin Böhm (14. 3. 2013 - 14:06)
Prirozene taky blahopreju, i kdyz to by asi chtelo modul do tohoto blogu s checkboxem "Gratuluji". :-) Vysvetlujes dharmu v BP jeste nekdy, treba zridkakdy? Mozna bych si nekdy zasel ji poslechnout.

Ten pribeh zni hezky, ale ja se nemohu zbavit te prichuti "alternativniho pristupu k zivotu". Ten samotny by mi teda nevadil (to bych se asi jinak ani o ten buddhismus nezajimal), avsak uvedomuju si u nej, jak malo je obcas podlozeny na faktech a jak to cloveka muze svest na zcesti.

Nekdy mam totiz z tech alternativnich pristupu pocit, ze se udela hypoteza, overi se experimentalne na extremne malem vzorku (nekomu to fungovalo) a pak se to prohlasi za alternativni pravdu. To je jedna potiz. Druha potiz je, ze casto lide prijimaji ne jednu alternativni hypotezu, ale cely balik. Rozhovor s alternativni propagatorkou pak v novinach zacne tim, ze strava chuda na zpracovane maso je zdrava (overeny fakt) a konci tim, ze ta pani odmita ockovani a tvrdi, ze je to na Zapade bezna vec.

(Jsem docela rad, ze se tenhle blog ockovani vyhnul.)

Mam mensi zkusenosti prave s vyzivou (u dospelych), kde prave koluji ruzne hypotezy, ktere na prvni pohled vypadaji rozumne, ale na druhy pohled jsou to desne hlouposti. Priklad za vsechny: "Jezme vic jako nasi predkove, oni byli zdravi a instinkt je k tomu vedl!" Ta veta je fakticky spatna na nekolika urovnich. (Predkove jedli, co meli, ne to, co chteli, dlouho taky nezili a rakovina a infarkty se jen neznaly, ne ze by neexistovaly. Viz nedavne studie o kornateni tepen mumii -- i kdyz ty byly na celkem malem vzorku.)

Nakonec se to vsechno da vztahnout k te vire. Buddhismus [1] docela zduraznuje to, ze vira je docela potreba. Zen [1] rika: vira je nadbytecna. Vira v to, ze jsem si koupil dobry satek, posili mou radost z toho, ze ten satek funguje. A tak.

Ale abych podtrhnul to dulezite, tak jsem moc rad, ze Vam to funguje. Kdybys ale nekdy znala nejakou k-tici [2], co taky napsala blog o zazitcich behem rodicovstvi, ale sla na to nejak ultra-geekovsky & utra-vedecky, tak to si taky rad prectu. :-)

At to pokracuje stejne spokojene!

---

[1]: Plne si uvedomuji, ze to rika nektery buddhismus a nekdy, a nektery zen a nekdy. V par sutrach, respektive v par zenovych knihach to napsane je (mohl bych to asi ocitovat, kdybych nebyl liny :-) ), ale kazda sekta zduraznuje jinou cast uceni, a tedy to muze chapat jinak.

[2]: Puvodne jsem chtel napsat par (mamka, dite), ale pak jsem si uvedomil, ze to tak jednoduche neni. :-)
Předmět:
Jméno:
E-mail:
Napište 11 ve dvojkové soustavě

Text příspěvku: