Morálka internetového věku

Mapovat historii vývoje etických zásad a morálních pravidel by bylo dost složité a vyžadovalo by to solidní znalosti historie filosofie. Konkrétní detaily naštěstí nejsou podstatné: důležité je jen uvědomit si, že běžné morální zásady rozhodně nevypadaly vždy stejně jako dnes. Nedá se předpokládat, že by novinky na tomto poli vznikly nějak samovolně. Všechna nová pravidla musel nejprve někdo prosadit - a ve většině případů to jistě nedělal z filantropie a víry v lepší zítřky, ale protože mu to přinášelo prospěch.

Zkusme se zamyslet třeba nad postojem většinové společnosti k sexu: podivné pokrytecké chování, které doputovalo v západní společnosti přes pár staletí až do našich časů, je roztomilým dárečkem katolické církve (křesťané to samozřejmě zdědili s Tórou od židů). V předkřesťanských dobách se lidé v tomto směru projevovali o hodně svobodněji a jistě tím nestrádali. Těžko říct, proč se církvi vyplatí lidi svazovat těmito zákazy, ale dá se předpokládat, že lidu zničenému sexuální frustrací se snáze vnucují i další absurdní pravidla. Nebo z jiného soudku: je celkem známé, že kdysi bylo z hlediska morálky v pořádku otroctví, narozdíl od půjčování na dluh. Časy se mění...

I v dnešní době máme nová morální pravidla a nové autority, které se nám je snaží vštěpovat do svědomí. Když se nad nimi zamýšlíme, měli bychom si především uvědomit, jaký prospěch z nich mají ti, co je prosazují. A pak si nejméně třikrát rozmyslet, jestli to, co halasně prohlažují za nemravnost či dokonce zločin, náhodou není podle našeho vnímání světa úplně v pořádku. Manipulaci je snadné podlehnout.

Dnes se na síti nejčastěji setkáme s mravoučnými kázáními na téma "kopírování zabíjí hudbu" a podobnými texty, které dělají lumpa a zloděje z každého, kdo zkopíruje cédéčko. Je snadné jim uvěřit, ale než to uděláme, měli bychom nejprve uvážit: opravdu je morálně nepřípustné zkopírovat si záznam nějaké události? Neživili se náhodou umělci po staletí koncertováním? Proč se celé věky opisovaly a později kopírovaly knihy a všichni to považovali za samozřejmost, zatímco dnes abychom skoro bojovali o své právo číst? Odpověď nechť si najde každý sám za sebe - co si myslím já, je asi zřejmé, ale jsem daleka toho, abych někomu svůj názor vnucovala. Přece se nesnížím k tomu, co dělá temná strana síly :-)

Poslední dobou mi lehce vyráží dech další novinka na poli morálky v době internetového věku. Jak už to bývá, prosazují ji provozovatelé jednoho serveru, bohužel jde o mé oblíbené abíčko. Lehkou ochutnávku najdete například v této diskusi: od adminů abíčka se tam dozvídáme, že shlédnutím reklamy platíme za obsah, a kdo reklamu blokuje, ten se chová jako zloděj. Uf, uf, uf... dlouho, předlouho jsem vrtěla hlavou, když jsem si přečetla něco podobného z klávesnic lidí, kterých si vážím za jejich práci. Nejprve jsem se samozřejmě zamyslela nad mnoha technickými detaily: Jsem lump, pokud čtu abíčko z lynxu, tedy bez obrázků? (Pokud ano, znamená to, že jsem povinna se vybavit softwarem schopným konzumovat web vcelku? Pokud ne, hřeším ve chvíli, kdy surfím z grafického prohlížeče s vypnutými obrázky, třeba proto, že stažení reklamy po GPRS by mě stálo několikrát víc než abíčko dostane za její zobrazení?) Jsem zloděj ve chvíli, kdy reklamu stáhnu, ale neshlédnu (a abíčko tím peníze za zobrazení dostane)?

Pak jsem dospěla k závěru, že zabývat se podobnými úvahami je pitomost. Ve chvíli, kdy je potřeba řešit takové problémy, je něco špatně: dokud server svými reklamami neobtěžuje uživatele, nebude se uživatel obtěžovat přidáváním pravidla do blokovátka reklam. Stačí zachovat rovnováhu a o zisk je postaráno. Chování adminů abíčka je prostě a jednoduše absurdní (a IMHO dost sprostá) manipulace - něco podobného, jako když by se nás snažil provozovatel televize přesvědčit, že nahrát si na video film a při koukání přetočit (nebo nedej Tučňák vystřihnout) reklamu je zlodějna. A vydavatel deníku Metro se přidal s tím, že kdo si neprohlédne reklamy v jeho zadarmonovinách, nemá morální právo číst si v nich články. Hm. Zaťukat si na čelo...

Takže jsem po nějakém půldni uvažování sama sebe přesvědčila, že vydávat za morální zásadu něco podobného je pěkná konina (jako vždycky - nechť si laskavý čtenář utvoří vlastní názor, vím, že i druhá strana má pár drobných argumentů). Přestože abíčkovskou reklamu, pokud zrovna nejsem na GPRS, neblokuju (nezdá se mi být tak otravná, aby to stálo za námahu - viz výše), jsem z postoje vedení serveru docela otrávená. Prosazovat vlastní zájmy působením na morálku druhých mi prostě přijde jako čuňačina. Kdyby Leoš a Robert místo toho napsali "buďte tak hodní a neblokujte reklamu, opravdu ty příjmy z reklamy potřebujeme, aby mohlo abíčko běžet," jistě by většinu lidí blokovat ani nenapadlo. Takhle zůstává jen pachuť v ústech.

Přiznám se, že mě to celé zasáhlo dost silně. To, že jsem se konečně rozhoupala k rozchození vlastního blogovadla, je vlastně přímým důsledkem. Nějak se mi příčí podílet se na obsahu serveru razícího takovouto politiku... a bolí to o to víc, že tenhle nápad vzešel ze světa svobodného software.

Abych Dag (26. 8. 2006 - 9:41) Sbalit(8)
Proč by měl "vyšší princip mravní" nutit k koukání na reklamu jsem také nepochopil. Asi jsem nemrava, mravně otrlé a zpustlé individuum pohrdající ideály humanitními, ale reklamy blokuji.
Ale abych byl, jak mám v obyčeji, zpochybňujícím:
Píšete: Zkusme se zamyslet třeba nad postojem většinové společnosti k sexu: podivné pokrytecké chování, které doputovalo v západní společnosti přes pár staletí až do našich časů, je roztomilým dárečkem katolické církve (křesťané to samozřejmě zdědili s Tórou od židů). V předkřesťanských dobách se lidé v tomto směru projevovali o hodně svobodněji a jistě tím nestrádali.
No, taková obludnost, jako Viktoriánská morálka se těžko nejde. Ale předpisy omezují sexuální volnost byly snad všude? Nejspíš racionální důvody. Se sestrou plodit dítě bych neměl a naopak v místech odříznutých od dalších lidí by návštěvník plodit děti měl, trochu ty geny oživit. Mláďata vychováváme hodně dlouho, tedy je potřeba u té naší samice vydržet... a tak.
Jak to bylo v předkřesťanských dobách. On to nikdo moc neví. Ale houževnatě se traduje, že to bylo úžasně krásný. Já bych si to zase tak nemaloval. Kdo ví, čím a jak strádali.
U některých kmenů je třeba normální (v rámci iniciačních obřadů dospělosti) amputace jednoho varlete. Také omezení nadměrné sexuality. Je tohle lepší a radostnější?
P.S. Já mám v zásadě "divochy" za vyspělejší civilizaci nežli tu naší, jen bych to neidealizoval.
P.S.II Do textu patří řada smajlíků.
"P.S. Já mám v zásadě Marian Kechlibar (12. 10. 2006 - 13:49) Sbalit(7)
"P.S. Já mám v zásadě "divochy" za vyspělejší civilizaci nežli tu naší, jen bych to neidealizoval."

LOL :-) Postmoderní Evropa, ano ano. Proč se jich tolik stěhuje k nám a proč se prakticky nikdo nestěhuje k nim?
Stari kousci se dobrovolne mgolem (15. 10. 2006 - 7:33) Sbalit(1)
Stari kousci se dobrovolne nestehuji. Mladi jsou rebelove jako vsude, a potrebuji si najit svuj prostor.
Zivot je v postmoderní Evrope snazsi. Proto se po procitnuti nevraceji houfne z5.
Vyspelejsi civilizace jeste neznamena, ze nekteri lide v ni nejsou "jednodussi". Pak uz je jen krucek k zivotu v jednodussim a anonymejsim svete. Je ale jednodussi zivot synonymem pro vyspelost civilizace?
Podobne duvody jsou pro neexistenci exodu k nim.
Proč se jich tolik stěhuje dag (19. 10. 2006 - 15:01) Sbalit(5)
Proč se jich tolik stěhuje k nám a proč se prakticky nikdo nestěhuje k nim?
No protože vědí, co je lepší. No... Třeba jako ty mouchy, co si tu sladkou mocholapku taky najdou. nebo můry to nejlepší světlo -- svíčku. :-)

Né, fakt. Ono se těžko hladovej vymrzlej a nebo vyschlej od sluníčka rozněžňovat nad západem slunce a radovat se z volnosti ve volné přírodě bez konzumní společnosti. Já si tý přírody užil a užívám dost a vím, co je to za kur... pardón, je tu dáma, macechu. Sedět u tv a přežírat se je fajn. Jestli to je ale pro nás a potomky lepší a jestli je to vyspělejší? Vyspělejší, hmmm... ? To bych si nebyl moc jistej.
P.S. My s tam taky stěhovat dag (20. 10. 2006 - 8:18) Sbalit(4)
P.S. My s tam taky stěhovat nemůžeme. Už na to nemáme schopnosti. Já, vetchý padesátník předbíhám do kopce mladé ženy a muže v rozpuku sil. Většina současných postmoderních evropanů bez pc, mobilu... natož vytápěné místnosti a zmražené pííícy chcípne. Ani nalovit si neumí! Když mají naštípat dřevo, tak se hned zraní a s každým odřením běží na pohotovost. Jó, našinec si i nalovil, bylin jedlých nasbíral a když jsem si řádně přiusekl prst, tak jsem si ho sám zašil. :-)

Nemohu se zbavit, přiznávám, jistého opovržlivého nadhledu nad intelektuálem, který neví, za jaký konec se drží sekyrka, nezapálí mokré dřevo a netuší, a že v souboji na nože se tento opírá do dlaně! Haf, haf!

Smajlíky.
jop brozkeff (21. 10. 2006 - 19:09) Sbalit(3)
Podepisuji v plném rozsahu, přestože do té definice "mladého postmodernisty" celkem slušně zapadám.
Ale pořád se uklidňuju, že na dvacetitisícovém maloměstě, kde je les hned "za humny", se žije zdravěji než v Praze, kde jsem teď 3 dny byl a mám tak akorát dost... rozdíl je už jenom v tom, že v tomhle našem "Záhrobí" si kamkoliv dojdu pěšky, zatímco v práglu je zeleně poskrovnu a všude se jezdí v lepším případě metrem/tramvají, v horším případě autem... a tolik lidí a hluku v centru! No fuj :e)
Však já jsem také dag (22. 10. 2006 - 10:37) Sbalit(2)
Však já jsem také postmodernista, jen k tomu postmladej. Sedím u pc a jsa sám doma, si k obědu ohřeju v troubě zmraženou picu. :-)
Postmladej :] hihi brozkeff (23. 10. 2006 - 18:16) Sbalit(1)
A to se mě líbí ten termín postmladej! :-) To si budu pamatova,t, že tímhle prefixem se dají zjemňovat nejrůznější termíny :e)
Docela zajímavá úvaha o morálce David Majda (26. 8. 2006 - 14:19) Sbalit(1)
http://paulgraham.com/say.html
Musím poděkovat adminům ábíčka Krígl (5. 9. 2006 - 15:33) Sbalit(1)
Tuhle stránku sem už dávno odepsal ze záložek, po resuscitaci sem občas zkontroloval, jestli se tu něco neděje, ale nedělo a matfyzácké vtipy už mám dávno na disku. Takže je fajn, že Tě ábíčkáři konečně nakopli k obnově bloku, vítej zpět. Jinak co bylo špatného na starém systému? Mě se líbil.