WANTED: webový prohlížeč, nejlépe živý

Nachlazení ne a ne přejít, programy jsou ošklivé, bugy otravné, počasí rovněž... ale jednu radost přece jen dnešní den přinesl. Dozveděla jsem se o existenci opensusího repozitáře Mozilla Legacy. Firefox 3 jsem tak poslala tam, kam patří, totiž na smetiště, ale zatím nevím, kudy dál...

Totiž když jsem poprvé nainstalovala nějakou alfu od openSUSE 11.0 a v ní našla budoucí Firefox 3, popadl mě děs. Jednak se v něm chová divně zoom, na kterém jsem coby pidlooká, brýle nenosící, životně závislá (nejde zvětšit jen písmenka, zvětšují se všechny prvky stránky, takže to vypadá děsně a moc se toho na displej nevejde), jednak je to neuvěřitelně otravné.

Pokud se chcete dostat na stránku se self-signed certifikátem, musíte se proklikat přes tři dialogová okna a vysvětlit prohlížeči, že se tam fakt chcete podívat a neodradí vás od toho ani další varování (kolik za to asi Google dostal od Verisignu?), pokud je certifikát špatně nějak víc, nedostanete se na ni vůbec. Ani kdybyste se na hlavu postavili.

Žít s Linksem je dlouhodobě poněkud monotónní (v poslední době jsem si ho ale neplánovaně užila dost, když Firefox použít nešel), Konqueror je nesnesitelně pomalý... co dál? Dnes objevené řešení je sice super, ale používat starou verzi dlouho nepůjde, stejně jako nešlo zůstat do nekonečna u někdejšího úžasného Firebirdu 0.7. Současný Firefox je opravdu hrozný, ale ostatní prohlížeče jsou ještě horší...

...přitom toho nechci zas tolik. Stačí, když to bude umět ukazovat všechny webové stránky, zvětšovat písmenka a podporovat taby. Příjemným, ale nikoliv doopravdy podstatným bonusem navíc by byla gesta myší a něco, co se aspoň částečně chová jako Web Developer Toolbar. Jo, a bylo by hrozně fajn, kdyby to bylo svobodné.

Zatím to vypadá, že se budu muset minimálně posledního požadavku vzdát a přejít na Operu. Nebo znáte něko nějaký jiný rozumný prohlížeč?

Já už čekám jak na nijel (14. 7. 2008 - 22:42) Sbalit(7)
Já už čekám jak na smilování na to, až Epiphany přepíšou na Webkit. Ale s Geckem se to taky dá používat lépe než Firefox 3 (i když po tom co jsem přišel na to, jak ho donutit, aby při otevření remote linku neukradl focus a hlavně se nenacpal na aktuální workspace, už mě neštve tak neuvěřitelně moc :-)). Ale ekvivalent Web Developer Toolbaru jsem zatím nikde nenašel...
Vida, to je dobrý nápad, anicka (14. 7. 2008 - 23:35) Sbalit(3)
Vida, to je dobrý nápad, zas jednou vyzkoušet, kam se pohnula Epiphany. BTW, čím by měla být lepší s WebKitem než s Geckem?
Třeba tím, že nové Gecko nijel (15. 7. 2008 - 10:05) Sbalit(1)
Třeba tím, že nové Gecko je ještě dementnější pro začlenění do něčeho jiného a zatím z něj i přes snahy vývojářů občas vyhřeznou klasické Firefoxové hlášky, třeba to se self signed certifikátama.
Zkousel jsem build jesusjimenez (15. 7. 2008 - 11:21) Sbalit(1)
Zkousel jsem build epiphany@webkit a je to proste rychlejsi :) epiphany@gecko pouzivam denne a da se to.
Web Developer Toolbar Tom (18. 7. 2008 - 11:19) Sbalit(3)
Tím toolbarem se myslí tohle: Web Developer? Nebo jde o něco jiného?
Jojo, presne tohle. Clovek anicka (18. 7. 2008 - 14:16) Sbalit(2)
Jojo, presne tohle. Clovek vubec nemusi delat weby na to, aby se mu to hodilo na spoustu drobnosti ;)
Firebug maertien (18. 7. 2008 - 15:36) Sbalit(1)
Tusim, ze pro FF je obdobny Firebug..
Konqueror vorner (14. 7. 2008 - 23:06) Sbalit(3)
Je pomalý renderováním a nebo startem?

Co se týče startu, tak musí načítat pár knihoven a startovat kded, scanovat konfiguraci a tak (protože používá docela velký kus KDE), ale dá se naučit preloadovat a preloadnout si nějaký při přihlášení. Pak už se po něm dá chtít okamžité objevení ‒ u mě je to prohlížeč, který mi startuje nejrychleji, i když je to takto trochu podvod.
Vím, že loadování se dá anicka (14. 7. 2008 - 23:33) Sbalit(2)
Vím, že loadování se dá řešit, ale ani jsem se do toho nikdy nepouštěla... libovolná stránka se složitějším javascriptem mi chodí ukrutně pomalu. AFAIK je to opravdu známý problém jeho renderovacího jádra, tak to třeba časem bude lepší, ale zatím nic moc.
To mi prijde vazne zvlastni, edois (15. 7. 2008 - 12:54) Sbalit(1)
To mi prijde vazne zvlastni, sam konqueror pouzivam a jednim z duvodu je prave rychlost..

zrovna slozitejsi javascripty jsem zkousel a to, na cem si iceweasel (firefox) vylamal zuby (konkretne radkovy program na tv.seznam.cz, kdyz si tam tech kanalu dam 20, neda se s tim rozumne hybat), chodi v konqueroru uplne skvele.. mozna mame rozdilne verze, ja mluvim o konqueroru 3.5.5 a iceweaselu 2.0.0.14...
Zkus starou dobrou Mozillu. Pepca (14. 7. 2008 - 23:42) Sbalit(1)
Zkus starou dobrou Mozillu. Sice tomu pár věcí chybí, ale chvíli se s tím přežít dá.

Pak můžeš ještě posbírat nějaký ten čas a kouknout na Aroru. Je to v qt4+webkit, verze 0.2, ale vkládám do toho veliké nadějě. Zdrojáky celkem pěkné, takže hurá do psaní...
Zkus starou dobrou Mozillu. Pepca (14. 7. 2008 - 23:43) Sbalit(2)
Zkus starou dobrou Mozillu. Sice tomu pár věcí chybí, ale chvíli se s tím přežít dá.

Pak můžeš ještě posbírat nějaký ten čas a kouknout na Aroru. Je to v qt4+webkit, verze 0.2, ale vkládám do toho veliké nadějě. Zdrojáky celkem pěkné, takže hurá do psaní...
eh, pardon, spamfilter uz anicka (15. 7. 2008 - 9:39) Sbalit(1)
eh, pardon, spamfilter uz zase nefunguje tak, jak ma - to on ty komentare sezral. Ale uz to jenom nejak rychle ohackuju a dneska zacnu psat novy system, co tu jednou bude bydlet a jeho komentare bude obhospodarovat normalni spamassassin.

Zkusit Mozillu taky neni vubec spatny napad, diky. K ruznym novackum jsem ponekud skepticka a qt4 zatim nevypada zrovna jako zaruka kvality, ale podivam se.
Zväčšovanie textu stránky a SSL Scrool (15. 7. 2008 - 3:02) Sbalit(4)
Spôsob ako sa vrátiť späť k zväčšovaniu iba textu je ľahký: Návrat zvětšování textu do Firefoxu 3.0

Čo sa týka SSL certifikátov, dá sa to skrátiť o jeden klik. Ale to je tak všetko. Ako na to nechám na čitateľ{ovi,ke}. (o:
No, vetsi smula je, ze u anicka (15. 7. 2008 - 9:41) Sbalit(3)
No, vetsi smula je, ze u nekterych stranek (bohuzel vesmes intranetovych, takze nemuzu predvest), se to tam naklikat neda vubec :(

Ale za prvni navod diky :-) Ja jsem z tech gui vzdycky takova zmatena, prohlizec je asi jedina takova vec, kterou pravidelne pouzivam.
No, vetsi smula je, ze u Filip Jirsák (16. 7. 2008 - 13:42) Sbalit(2)
No, vetsi smula je, ze u nekterych stranek (bohuzel vesmes intranetovych, takze nemuzu predvest), se to tam naklikat neda vubec :(
To dělala některá z betaverzí, ale finální verze už snad dovolí na požadovanou stránku přejít vždy. Alespoň mi kdysi PT někde vynadal, co používám za starou betaverzi, že ta dva dny stará už umožňuje vždy stránku zobrazit.

„Vtipné“ na těch certifikátových dialozích je to, že to uživatel sice musí 3× odkliknout, ale když v zápalu boje s dialogy zapomene odškrtnout jeden checkbox, přidá se certifikát (nebo doména nebo co) do výjimek. Ve výsledku se tak podle mne zabezpečení certifikátů ve FF3 zhoršilo.
To, co jsem pouzivala, byl anicka (17. 7. 2008 - 2:12) Sbalit(1)
To, co jsem pouzivala, byl update (tedy ne puvodni beta vydana s nasi 11.0), jehoz cislo verze bezpecne zacinalo trojkou (betam jsme predtim rikali 2.99..), takze me svedomi je ciste. Dela to porad. Jen to bohuzel momentalne neumim predvest, abych to mohla nabugzillovat :(
Galeon Yenya (15. 7. 2008 - 10:16) Sbalit(1)
Zkus Galeon. Je teda trochu problém že ho ještě neupravili pro nový xulrunner/FF3, takže je třeba downgradovat i gecko. Umí co potřebuješ a spoustu dalších věcí pro "power users" (třeba doplňování jmen souborů tabulátorem u schématu file:///, smart bookmarks, detach/attach tab do nového okna). Snad jen ten developer toolbar jsem nepotkal.

Hloupé je, že autoři začali věřit tomu že vývoj Epiphany někam povede a přestali Galeon vyvíjet, jen ho udržují. Ale i v současném stavu zimního spánku je myslím Galeon nejpoužitelnější prohlížeč (zvlášť když člověk používá GNOME). Seznam toho co Epiphany oproti Galeonu (ještě?) neumí, je na stránce

http://live.gnome.org/Epiphany_2fGaleonIssues

Ale některé věci jsou tam už tak 2-3 roky a stále je Epiphany nemá. Ještě mi někdo doporučoval Kazehakase, zatím jsem nezkoušel (ale japonské jméno je dobrý bonus :-).

-Yenya
Operu sem používal skoro Krígl (15. 7. 2008 - 17:10) Sbalit(1)
Operu sem používal skoro dva roky, tak jen varování - blokování reklam a flashe se s FF nedá srovnávat, neumí zobrazit zdroják výběru, jen celé stránky a tam je občas děsně zpomalená a nedá se v tom zdrojáku rozumně pohybovat (nepovedlo se mi vysledovat žádný vzor, kdy kde a proč). Jinak je to příjemný prohlížeč a při současném uplivování nad FF3 a Gnome v posledním Ubuntu je v zásadě jen otázkou vítězství nad leností, abych se vrátil k Xfce a možná i k Opeře (ach jo, ten Gnome byl spíš jen "dát tomu zas šanci", ale Firefox sem míval rád, proč sakra museli dát do nové verse tolik "vylepšení"?).
zvětšování písma Filip Jirsák (16. 7. 2008 - 13:59) Sbalit(2)
Já se na současný stav zvětšování písma ve Firefoxu dívám jako na mezikrok (ovšem otázka je, kdy bude následovat nějaký další). Zvětšování písma, jak bylo implementované ve FF2, bylo totiž totálně rozbité, a nedaly se kvůli němu prakticky dělat stránky, které by bylo možné opravdu zvětšovat (tj. v řádu desítek a stovek procent, ne v řádu 20 nebo 30 %, jak to používají lidé, kteří nemají se zrakem větší problémy). Zahodit tenhle mód zvětšování bylo tedy správné, ovšem bylo by dobré k tomu kromě plného zoomu přidat ještě rychlé zvětšování výchozí velikosti písma (které uměl už MSIE6 a stará Gecka k tomu svému špatnému zvětšování došla zřejmě „vylepšením“ způsobu, jakým písmo zvětšoval MSIE6), případně rychlé zvětšení DPI. Obě dvě varianty by umožnily webdesignerům stránky navrhnout tak, aby se mohlo zvětšovat všecho, co rozumně zvětšovat jde, ale ponechat třeba bitmapové obrázky nezvětšené.

Ale jinak nějaký použitelný webový prohlížeč už sháním několik let, a stále marně. Webový prohlížeč totiž jako „ajťák“ používám od rána do večera, ať programuju nebo něco administruju, pořád potřebuju nějakou dokumentaci. Takže na takový program mám dost velké nároky, ale dostupné prohlížeče jsou spíš takové „průměrné“ :-(
No, popravde, zvetsovani ve anicka (17. 7. 2008 - 2:14) Sbalit(1)
No, popravde, zvetsovani ve Firefoxu sice rozbijelo stranky (pouzivala jsem bezne zvetseni nejmene o nejakych 80 procent, opravdu jsem pidlooka), ale mimo to se to vetsinou porad dalo pouzivat. Chapu, co se snazi napravit, ale pro me je ten soucasny stav jednoznacne krokem k mnohem horsimu :(
Tak nevím, já mám v menu Petr (18. 7. 2008 - 1:18) Sbalit(2)
Tak nevím, já mám v menu checkbox s názvem Pouze velikost textu. Jinak mám nastavené obludné rozměry písmenek a minimální velikost fontů v předvolbách už od dob Netscape, takže zoomování používám minimálně. Ale je pravda, že vidím dobře. Velká písmenka jako v čítance se mi prostě líbí a lépe se mi čtou.
To je asi vyhrávající anicka (18. 7. 2008 - 10:26) Sbalit(1)
To je asi vyhrávající strategie. Ovšem to bych nesměla být lemra a vyrobit si několik identických profilů s nastavením, které se budou lišit jenom tímhle v závislosti na tom, od jak velkého displeje na to zrovna koukám (doma občas používám notebooky jako xkové terminály) a přepínat mezi nimi je možná větší otrava, než zvětšovat podle potřeby.

Ale těmi klikátky bych se asi zas někdy měla zkusit proklikat... bojím :-)