Počítač je jako ženská...

...aspoň pokud jde o spotřebu času a peněz. Původně jsem si malovala, že poslední týden své dovolené strávím couráním po lesích, objímáním stromů a tancem v dešti. Nakonec tomu ale chtěl velký Tučňák jinak a část volna padla za oběť křemíkovým kamarádům. Počasí mi přálo: většina dnů byla naprosto ideální pro ťukání do klávesnice.

Protože to vypadá, že odzvonilo časům, kdy jsem v poledne nevěděla, kde večer složím hlavu, začala jsem nedávno uvažovat o pořízení desktopu. Moje milovaná freya sice slouží již téměř dva roky výborně, ale mžourání do dvanáctipalcového displeje je se zhoršující se oční vadou čím dál obtížnější (a nechci nosit brýle, protože bych vypadala jako matfyzačka :-)). Operační systém, na kterém běží, jsem si sice kdysi pochvalovala, v poslední době ale Tigera spíš proklínám: ono to sice chodí, ale je to všechno takové neohrabané... místo rozumné práce člověk řeší tu jak rozchodit NFS, jindy jak donutit terminál zacházet rozumně s češtinou, později zas jak dotáhnout do konce polovičatou integraci applích x11 s Aquou. Provozovat na PowerBooku Linux je neštěstí, nad kterým už jsem jednou plakala. A to jsem se ještě zapomněla zmínit, že se přehřeje a vypne při každém pokusu o zkompilování kernelu, a o další spoustě podobných radostí.

Původně jsem plánovala pořídit zase nějaké PPC, ale konfrontace s realitou ukázala, že to není úplně nejlepší plán. Applí desktopy jsou odporně drahé (o dvouprocesorovém PowerMacu G5 ale samozřejmě budu snít dál), u Pegasa není poměr ceny a výkonu také nijak oslnivý a hackovat herní konzole by sice byla legrace, ale na rozumnou práci by se takový počítač asi moc nehodil. Když jsem navíc zjistila, že na domácím počítači potřebuju provozovat SUSE Linux stejně jako v práci, bylo rozhodnuto: zatímco rozchodit naši distribuci na PPC vyžaduje smlouvu s peklem (kdybyste to potřebovali, mohu zapůjčit), na x86_64 chodí nádherně. Další postup už byl poměrně snadný: prohrabat nabídku počítačových obchodů, vybrat použitelnou desku s pasivním chlazením (ATI... tfuuuj! nikdy!... nForce... no tak teda jo, když to jinak nejde), zaradovat se, že starý dobrý Venice už stojí méně než dva tisíce s daní, vybrat malý pěkný case (dokonce má i modře podsvícený displej, takže nebudu muset bastlit modré ledky na zdroj jako obvykle), zaplakat nad cenou pamětí... no však to znáte. Správné pracoviště se neobejde bez úžasného LCD: vybrala jsem si Samsung SyncMaster 940N, což je levnější obdoba displeje, který mám v práci. Očička chrochtají blahem, protože PowerBook má sice skvělý displej, ale 1280x1024 na dvanácti palcích není pro slepýše to pravé.

Skládání naštěstí nepřineslo větší problémy: nepodařilo se sice natěsnat vedle sebe všechny chladiče a skříň jsem jako obvykle pokřtila vlastní krví, ale to se rozhodně nedá považovat za komplikaci. Instalace byla o něco zábavnější, protože xkový ovladač si příliš nerozuměl s mou grafickou kartou. Šlo o onboard nVidii, které jsem už od začátku právem nevěřila ani pozdrav, a byla jsem připravena ji nahradit něčím jiným. Nakonec ale problém "vyřešila" zbabělá instalace binárního ovladače. Takže přechod na svobodný software zase nevyšel, ale aspoň nemusím koumat, jak nainstalovat distribuci bez flashe a acroreadu. Nejtěžším úkolem celého odpoledne bylo ale stejně, jako obvykle, vymyslet jméno. Nakonec jsem sáhla po jednom předpřipraveném fallbacku a počítač pojmenovala taygeta. (Jsem přesvědčená o tom, že počítače by měly dostávat ženská jména, jako lodě.)

Dnes se také dostalo nového železa jabberwockovi, počítači, na kterém běží kromě jiného i celý tento cirkus. Naštěstí jsem se jeho instalace zúčastnila toliko jako občasný kibic ("ne, já už nechci být admin, slyšíte?" křičela padajíc do /dev/null). Dneska jsme ho s Martinem nesli do serverovny a jak se ukázalo, nezůstalo to utajeno ani očím místních návštěvníků. Přiznám se, že mě to trochu vyděsilo. Kráčím si tak s prázdnýma rukama vedle legendy (když to píšou na Lupě, tak to přece musí být pravda) české linuxové obce s ohromnou, pozornost poutající skříní, ale odhalena jsem já. To je pěkný bordel (teda nevěstinec) - český počítačový lid je podle všeho spíš na ženské, než na legendy.

A mimochodem. Linuxáci nejsou chudí, ale šikovní. Umějí stavět tak lehké počítače, že není problém je na místo určení dopravit ekologickým způsobem.

Potřebuju taky jméno pro thingwath (31. 8. 2006 - 23:42) Sbalit(13)
Potřebuju taky jméno pro počítač. To je nejhorší fáze instalace čehokoliv.

No, s tou krví, to je dobrá poznámka. To přece není úchylka, když mám citový vztah k počítači, pro který jsem musel tolik krvácet :-) (tenhle šrot má pěkně ostré hrany, jednou se budu chlubit jizvama...)
hostname brozkeff (1. 9. 2006 - 0:13) Sbalit(11)
Podepisuji v plném rozsahu - především to o věčném problému jak pojmenovávat počítače :]

Můj desktop linux (FC5) dostal jméno Codringher. Pro nějaký slabší stroj (router?) jsem si tudíž ("for future use") rezervoval jméno Fenn... ovšem co dál? SUSE 10.1 ve VirtualPC dostalo provizorně jméno virtualsuse, neboť mě nic zrovna nenapadalo... Windowsy dostaly překvapivé jméno brozkeff a víc kompů, servrů a routrů zatím naštěstí nemám :]

Jména vikingských, egyptských a jiných bohů, nebo artušovských postav mě přijdou celkem profláklá, ale myslím, že zůstávají jasnou volbou pro situaci, kdy nic člověka nenapadne... zkrátka ten "fallback" :-) virtuální SUSE tak asi bude Odin :] pořád lepší než to virtualsuse, že :)

Linuxové instalátory by v sobě prostě pro podobné případy měly mít nějaký generátor originálních a dobře znějících jmen... nemám to napsat na SUSE jako feature request? :D Prostě by se buď generovalo bez parametrů, nebo třeba s parametrem "znějící vikingsky", "vypadající latinsky", "à la manière française" atd. :]]
To je ale genialni napad, anicka (1. 9. 2006 - 0:15) Sbalit(8)
To je ale genialni napad, ten generator jmen :-)
Pridavam do seznamu veci, ktere chci nekdy napsat :-)
Priorita brozkeff (1. 9. 2006 - 0:26) Sbalit(6)
Prima:) teď už jen zvýšit nice této operace, ať to máme funkční ASAP :]
Kdyz se toho pak zas ujmes, anicka (1. 9. 2006 - 0:28) Sbalit(5)
Kdyz se toho pak zas ujmes, az me to prestane bavit... :-)
Chtělo by to iniciativu thingwath (1. 9. 2006 - 5:12) Sbalit(4)
Chtělo by to iniciativu globálnější, přece kvůli vám nebudu přecházet na nějaké suse :-)
no, ono napsat konzolovou hanicka (1. 9. 2006 - 10:35) Sbalit(3)
no, ono napsat konzolovou aplikaci ktera ti to vygeneruje neni zas takovej problem, podobne jsou i vbaliku programu pro hry na hrdiny jako d&d ... tzn neco takoveho udelat a instalator si to uz zavola sam a co se mu vrati at libovolne pouzije, kdyt mame vlastne unixy kde na kazdou blbost je jeden malej program (staticky zkompilovanej z celym KDE ci GNOME :)
Ale proč by se měla nula (1. 9. 2006 - 16:43) Sbalit(2)
Ale proč by se měla konzolová aplikace linkovet s KDE nebo GNOME?

Stejně KDE ani GNOME nemají na unixu co dělat ;-)
TQrGqxbcneDxQvj ampbkzhfzj (22. 7. 2010 - 11:37) Sbalit(1)
2WurB7 <a href="http://fiyvgvyixwzu.com/">fiyvgvyixwzu</a>, [url=http://zwnumxhnhzcb.com/]zwnumxhnhzcb[/url], [link=http://cenhbnokoduc.com/]cenhbnokoduc[/link], http://mkkzxirtqydc.com/
jeden jednoduchy happybarney (13. 9. 2006 - 15:33) Sbalit(1)
jeden taky jednoduchy :-)
tie mena na prekvapenie aj celkom dobre vyzeraju :-)

#!/usr/bin/perl -l

my $vow = [ qw( a e i o u y ) ];
my $con = [ grep { ! {map {$_=>$_ } @$vow}->{$_} } 'a' .. 'z' ];

print map {$_->[int rand @$_] } $con, $vow, $con, $vow, $con, $con;

Pro mě je generátorem jmen thingwath (1. 9. 2006 - 5:09) Sbalit(1)
Pro mě je generátorem jmen moje oblíbená fantasy literatura a mytologie :-) Ale generátorů jmen už je, to by stačilo nějaký využít. Stačí pohledat, mají i přepínače.

No, nevím proč by se měl router/firewall/server (no jo, nadoma :-)) jmenovat jinak než Heimdall (navíc když se v síti používá doména asgard :-)), i když je to profláklé totálně. Byl Maelgwn a Gil-Galad, ale pomřeli. Ty jména nedávám jen tak náhodně, ale snažím se aby to mělo i smysl, nějakou společnou vlastnost se vzory po kterých se to jmenuje. Starý notebook u kterého furt cvaká disk jsem (taky v posledním tažení, ale co se dá dělat) pojmenoval Ukko, který je mimo jiné i bohem hromů. Cvaká dost výrazně :-)

Jenže teď už nevím kam. Napadá mě Morana (možná nějak elegantně změním pravopis ;-)), uvidíme. Jmenování odložíme až bude citový vztah :o)
To jsem vazne jediny, kdo si BillyThe.Pilgrim (13. 10. 2006 - 18:09) Sbalit(1)
To jsem vazne jediny, kdo si svoji domaci gateway pojmenoval jako "johanka"? ;o)
Nomenové omenové dag (4. 9. 2006 - 9:45) Sbalit(1)
Když jsme vymýšleli jméno pro dítě, což je taky nakonec docela závažné, tak jsme zodpovědně pročítali seznamy možných jmen, domýšleli dle významu jména a původu... No zodpovědná práce. Nakonec dostal jméno Jan. Běžné a ještě stejné jako já, což jsem původně nechtěl. :-)
Má snad cenu říkat, že jedno pc se jmenuje localhost, druhé Debian a třetí, óóó, té invence -- Dagles (náš pes)? :-)
PPC DESKTOP Grovik (31. 8. 2006 - 23:45) Sbalit(2)
mrkni na tohle http://pegasos.jinak.cz/hlavni.html

to je slusny PPC desktop... a stale se vyviji a ve finale to neni zase takova raketa ;-)
Deska s G4 na gigu za pet anicka (1. 9. 2006 - 0:11) Sbalit(1)
Deska s G4 na gigu za pet set dolaru sice nezni na prvni pohled spatne, ale Venice s deskou stal jen necele ctyri tisice korun a srovnavat vykon z ucty ke sve oblibene platforme radeji ani nechci... Jinak, Pegasos byl samozrejme horky kandidat.
Fotečka? brozkeff (31. 8. 2006 - 23:56) Sbalit(5)
Nějaká fotečka jakpak ten nový úžasný desktop vypadá by třeba nebyla? ;-)
A malá otázečka, jako stvořená pro flame: Gnome nebo KDE? Nebo snad něco minimalistického - Fluxbox, PekWM, EvilWM,... ? :]
Fluxbox, jak jinak :-) anicka (1. 9. 2006 - 0:09) Sbalit(4)
Fluxbox, jak jinak :-)
a nad openboxem (nástupcem Anonym (3. 9. 2006 - 11:29) Sbalit(3)
a nad openboxem (nástupcem fb) jsi přemýšlela? ;-)
Premyslela... anicka (9. 2. 2007 - 0:04) Sbalit(2)
...a moc se mi libi, ale nenavist ke XML konfigurakum je silnejsi.
Forknout OpenBox? :-) Jakub Hegenbart (23. 2. 2007 - 18:52) Sbalit(1)
Co takhle forknout nějakou ne-XML verzi? ;-)

BTW, tu skříň mám taky, jestli sis ji koupila se zdrojem, radši si zkontroluj, co že Ti to dali. Jelikož ten můj měl být Fortron a přitom to byl nějaký OEM šrot. Ještě ho musím jít reklamovat - pochopitelně vyhořel. Je otázka, jestli jsem takhle dal vydělat jen distributorovi nebo přímo čínskému výrobci.
Tyy jo, Johanka (1. 9. 2006 - 13:11) Sbalit(1)
to uz ses natolik usedla, ze si porizujes desktop? To jsou veci :) My naopak behem let spejeme k cim dal vetsi mobilite, nejdesktopovejsi pocitac je tu Epii krabicka, ktera se da v pripade nouze taky strcit do batohu :), a pak uz jen sada notebooku :)
ono to sice chodí, ale je to všechno takové neohrabané... nula (1. 9. 2006 - 16:41) Sbalit(2)
No príma, že to vidím aspoň někde... když tohle někde řeknu já, tak mě hned všichni bijí a nadávají mi do fanatických linuksáků :-(


Mě na iBooku chodí Linux prakticky bez problémů (je jakási potíž s 3D akcelerací, která sice perfektně jede, ale než se OpenGL aplikace spustí, tak to strašně trvá... ale jinak nic dalšího, i Airport chodí a celé je to teď šíleně rychlé). Teda je to starý G3 (už bílý hranatý model).


Mimochodem, jak vypadá ten malý pěkný case? Chystám se opatřit bratříčka (nebo sestřičku?) mojí Ultře 20 (x86_64 od Sunu) a hledám něco menšího...


Běhá mi tam OpenSUSE (10.0 ještě pořád) a mile mě překvapilo, jak docela pěkně to funguje ... takže děkuji ;-) (i ostatním lidiškám se SUSE, co na tom dělají, samozřejmě) :-)

Ale Acroread tam samozřejmě mám ;-)
Skrin anicka (1. 9. 2006 - 21:09) Sbalit(1)
PB 12" straw (1. 9. 2006 - 22:36) Sbalit(1)
„PowerBook má sice skvělý displej, ale 1280x1024 na dvanácti palcích není pro slepýše to pravé.“ - PB 12" s timhle rozlisenim - chci to videt(!). ;)
Kompilace kernelu jayjay (1. 9. 2006 - 23:43) Sbalit(2)
Tak jsem si tak vzpomnel ne kompilaci kernelu na mem NB ... taky byl do peti minut tuhy ...
Vynasel jsem na to ale fix ...

a) Bud kompilovat v zimnich mesicich na balkone
b) v kteremkliv rocnim obdobi v lednicce

Oboji dvoji nekolikrat ozkouseno ...
Moznost a) s venkovnim klimatem nijak nezhybe
Moznost b) ale znacne upravi mikroklima lednicky, zvlast pokud se ten optimalni kernel nepovede napoprve :)
Podtaktovat? brozkeff (12. 9. 2006 - 18:49) Sbalit(1)
Copak to nejde na dobu kompilace podtaktovat CPU a sice si počkat trochu déle, ale zato to mít spolehlivé i za normálních podmínek?
SUSE Linux na Pegasos II G4 Luky (9. 9. 2006 - 15:04) Sbalit(2)
Ahoj, nejnovejsi SUSE Linux pro PowerPC na Pegasos II G4 mi bezel celkem fajn...
Tak to mas ohromne stesti anicka (9. 9. 2006 - 21:15) Sbalit(1)
Tak to mas ohromne stesti :-) Mne se to bez problemu povede nainstalovat rekneme tak na kazdy treti pokus, ale ty dva mezitim byvaji peklo :-)