Po škole: nová noční šifrovací hra v Praze

Mám dvě zprávy, jak už to bývá, jednu dobrou a jednu špatnou. Začneme tradičně tou špatnou: soutěž Po drátě v původně plánovaném termínu nebude. A teď ta dobrá: čas ušetřený přípravou online gamesy bude Pomocná škola (ve spolupráci s Velkým Vozem) věnovat přípravě vlastní noční šifrovačky Po škole, která se bude konat první víkend v červnu v Praze. Samozřejmě jste zváni!

Zkušeným účastníkům šifrovaček už o mnoho víc povídat nemusím (ovšem i pro ně se v závěru článku najde souhrn informací). Naše hra je ale z mnoha důvodů velmi vhodná i pro začátečníky. Pro všechny ty lidi, co o šifrovačkách četli, slyšeli vyprávět... občas se zamýšleli nad tím, jestli by nezvládli postavit vlastní tým, ale nakonec si to rozmysleli. Zkusím tedy rozptýlit obvyklé obavy, které nováčci z šifrovaček mívají:

"To bude moc těžké, skončíme hned na první šifře..."

Některé šifrovačky jsou těžší než jiné. Zatímco dojít Bednu je pro většinu týmů cílem jejich šifrovací kariéry, jiné hry (třeba moji oblíbenou Krtčí norou) dochází značná část týmů a značných úspěchů v nich dosahují i začátečníci. Nižší obtížnost přitom nijak nesouvisí s herním prožitkem, obtížnost a elegance šifer jsou totiž dvě zcela různé věci, které spolu moc nesouvisejí, a někdy jdou navíc zcela proti sobě. Slibovat začátečníkům úspěchy na Bedně by bylo pošetilé, naše šifrovačka ale bude lehčí, k většině šifer navíc budou dostupné nápovědy. Žádná začátečnická frustrace by se tedy neměla konat.

"Noc je dlouhá, je tma a zima."

Naše šifrovačka se bude konat v červnu, tedy je poměrně slušná pravděpodobnost, že počasí bude přinejmenším snesitelné a i toho světla celkem dost. Navíc bude o něco kratší, než podobné hry obvykle bývají.

"Chůze po vlastních zní děsivě a historky o přesunech na Tmou ještě děsivěji - já to neujdu."

Jako tým fyzické vorvávačky vesměs těžko snášíme, noční bloudění po lesích, jakož i další aktivity náročné na fyzičku a orientaci nás spíš netěší a užíváme si především samotných šifer. Co nemáme rádi, nebudeme činit jiným, takže vás čeká příjemná procházka po Praze, která vás nevyvede do míst, kam v noci nejezdí MHD. Celonočního dusání po asfaltu se ale taky obávat nemusíte, i v matičce měst je spousta pěkné přírody a cesty příjemné pod nohama.

"Zní to dobře, ale nechci tím zabít celý víkend - půlku ho proluštit a druhou prospat."

Nemělo by to být tak zlé. Hra proběhne v noci z pátku na sobotu (začne přitom o něco později než běžné šifrovačky, nechceme pracující připravit o dovolenou) a skončí v sobotu v poledne, takže i pokud jste ospalci, v neděli už určitě budete bezpečně připraveni pro následné víkendové radovánky.

"Dobře, pár kiláků ujdu a luštěnky všeho druhu mám rád. Co tedy udělat, abych se mohl zúčastnit?"

Základem úspěchu je sestavit tým. To znamená dva až pět hráčů, přičemž se již mnohokrát osvědčilo pravidlo, že víc hlav víc vymyslí. Určitě přitom není nutné, aby všichni byli matfyzáci a podobná sebranka - spíš naopak. Našemu týmu se vždy vyplatilo, když měl s sebou nějaké spoluhráče bez kurzu matematické logiky, zato však s pořádnou porcí selského rozumu - on někdo musí být schopný vyluštit všechny ty jednoduché šifry, víme? :-) Nebojte se tedy oslovit mladšího brášku ze střední nebo přítelkyni z filosofické fakulty, užijete si to všichni.

Samozřejmě, je pár věcí, které by účastník šifrovačky měl znát: zamyslet se nad tím, proč A=1 a Z=26, prohlédnout si, jak vypadá morseovka a vzít si tabulku s sebou... no a to je asi tak skoro všechno, dobrým zdrojem k prolistování je Manuál Tmou.

A potom už stačí jen svůj tým zaregistrovat, zaplatit startovné a začít se těšit.

Tak, tolik propagace pro šifrovačkami dosud nezasažené jedince (snad je brzy uvítáme mezi námi). Teď pár drobností pro ostatní: týmy 2 - 5 lidí, věk 16+, GPS a elektronika ano, přátelé na telefonu ano, nápovědy terénní... a pokud jde o šifry, snažíme se, aby k jejich vyluštění bylo potřeba nápadu, a ne usilovné dřiny a nebo širokých znalostí. Jinými slovy, chceme, aby vám cokoliv z té povolené techniky bylo pokud možno úplně k ničemu (a nebo aspoň, aby hráči bez ní neměli žádnou výhodu), pro hackery organizujeme jinou hru.

Doufám, že se s Vámi potkáme v cíli!

Re: Po škole: nová noční šifrovací hra v Praze <script>document.write('ahoj')</script> (1. 5. 2009 - 13:41) Sbalit(1)
Re: Po škole: nová noční šifrovací hra v Praze Peťa (18. 5. 2009 - 21:16) Sbalit(1)
Ale ale ale... kdopak se nám tu snaží "testovat" stránky?
Jinak taky zdravím Aničku, ale na poškole nejdu (bedna mi stačila)
[tým Obelisk, 7. šifra]