otevřenéSUSE a hackits po susácku

Už delší dobu jsme v SUSE uvažovali o uspořádání akce na způsob "dne otevřených dveří" - nápady, jak na to, se postupně vršily a přibývaly tak dlouho, že když došlo na realizaci, vyšla z toho překvapivě ohromná akce plná programu a soutěží všeho druhu. Narozdíl od oficálního oznámení nabídnu lehký pohled do zákulisí, ale pokusím se přitom neprozradit žádné překvapení.

Předesílám, že pokud k nám někdo zamíří s cílem poslechnout si "marketing blurbs," patrně bude zklamán - v české pobočce SUSE sedí téměř jenom vývojáři (a zbytek jsou admini a administrativa), takže zatímco zájemce o Linux a programování zřejmě uspokojíme měrou vrchovatou, o produktech Novellu se toho mimo příběhů z kuchyně mnoho nedozvíte. Na druhou stranu, program by měl být zajímavý nejen pro odborníky, ale i pro obyčejné uživatele Linuxu - pokud si chcete prohlédnout novou verzi distribuce, pohrát si s nějakou obskurní architekturou, zahrát si na pokladní z obchoďáku nebo osahat OLPC, budete vítáni. Samozřejmě se ale můžete přijít taky pochlubit svou novou sbírkou patchů do kernelu, vysvětlit nám, co a jak jsme napsali beznadějně špatně, a nabídnout opravy.

Protože linuxoví hackeři jsou hraví tvorové a od svých návštěvníků očekávají totéž, připravili jsme taky nějaké soutěže. Jednu z nich si může vyzkoušet každý a hned: stačí jen poslat email na adresu soutez@suse.cz s předmětem "0:zaciname" a dostanete bližší informace o soutěži spolu s první úlohou. Úložky jsou duchem podobné soutěžím jako je slyfx nebo hackits, o kterých jsem psala nedávno. Prvních pár úložek by měl být schopný vyřešit každý, kdo se někdy potkal s počítači víc než maličko, obtížnost ale postupně narůstá. Kdo se prokouše až na konec a dorazí na otevřenéSUSE, ten si vyslouží čest, slávu a nějakou drobnou cenu.

Další soutěž proběhne přímo během akce: Jednotlivé susí týmy (jestli si myslíte, že vám to pomůže, povím vám, že u nás máme QA, L3, vývojáře yastu, vývojáře SLEPOSu a všehochuť kernelových a jiných hackerů známých pod jménem SUSE Labs) si kromě představení připraví také veselé soutěžní otázky, které budou většinou souviset s jejich zaměřením. Pokud je mi známo, některé týmy to pojaly spíš veselejším způsobem, u jiných bude třeba předvést nějaké znalosti programování - šanci ulovit nějakou správnou odpověď by tedy měl mít každý a na ty nejúspěšnější budou čekat ceny.

A jak bude vypadat samotná prohlídka? Na začátku si vás vyzvedne některý průvodce (většinou to budou lidi, které můžete znát např. z abíčka: Jirka Benc, Kyosuke... a nebo taky třeba já), provede vás jednou kanceláří po druhé, seznámí s jejich osazenstvem, dá vám dost času na popovídání, prozradí další soutěžní úložku a vyslechne si odpověď. Promenádu započneme v hardwarovém ráji a skončíme v relaxační místnosti, kde budete moci nabrat síly na cestu domů nebo další iteraci.

Sluší se dodat, že pokud by se u nás někomu zalíbilo natolik, že se mu nebude chtít vracet, můžeme mu nabídnout i volnou židli...

Těším se jak malé m4r3k (11. 5. 2007 - 8:51) Sbalit(1)
Těším se jak malé dítě... :-) Ale ještě musím nastudovat perl :D
Že bych se přišel Michal Čihař (11. 5. 2007 - 9:16) Sbalit(1)
Že bych se přišel podívat, jak si žijete? :-)
Jak jhe to se [suse]? logyc (11. 5. 2007 - 19:59) Sbalit(2)
Aničko, moc mě trápí jedna věc a málem jsme si kvůli tomu omlátili notebooky o hlavu. Pracuješ pro [suse] × [susí] × [sjús] × [sjúzí] či někoho úplně jinýho?
Ja tedy rozhodne pracuju anicka (11. 5. 2007 - 20:26) Sbalit(1)
Ja tedy rozhodne pracuju jedine pro [suse]! :-)
u ulohy 3 je chyba :) kdyz hanicka (12. 5. 2007 - 13:49) Sbalit(7)
u ulohy 3 je chyba :) kdyz poslu odpoved tak se ten odpovidac/kopac na druhe strane vypne a pripoji se znovu a odpoved zadna :/
Hmm... to se mi sice uplne anicka (12. 5. 2007 - 13:55) Sbalit(6)
Hmm... to se mi sice uplne nezda, protoze to spousta lidi uz vyresila, ale stiznost preposlu na spravne misto ;)

Kazdopadne, to ze na spatnou nebo prilis opozdenou odpoved vykopava je featura ;)
no ted uz se ani nepta hanicka (12. 5. 2007 - 13:57) Sbalit(5)
no ted uz se ani nepta :)
muj odpovidac na otazku vzdy kdyz odpovedel tak ten kopac se odpojil :)
Mne to funguje: 16:06 Hi jikos (12. 5. 2007 - 16:09) Sbalit(4)
Mne to funguje:

16:06 Hi there, jikos_! Send me back message
16:06 RESULT_IS XYZ
16:06 Where XYZ should be substituted for the result of (22850560 + 71515136) modulo 756370
16:06 Great! Password to the next level is

nicmene podivam se na to proc se ten bot obcas odpoji a zase pripoji. Co mu ten Vas bot posila? Zacne na query ihned neco posilat, nebo ceka na to az dorazi cele zadani a pak teprve neco posle?

Nicmene behem dnesniho dne existuji opet dalsi uspesni resitele teto ulohy.
no jednak jednu chvili ten hanicka (12. 5. 2007 - 17:04) Sbalit(3)
no jednak jednu chvili ten bot nepsal nikomu nic (asi dve hodiny) a kdo by to rekl ze mezi prikazem a parametrem irc musi byt dvojtecka? :D
Ano, tuhle ulohu jsem napsal jikos (12. 5. 2007 - 17:08) Sbalit(2)
Ano, tuhle ulohu jsem napsal jako plugin do IRC bota "acidblood", a ten, jak se ukazuje, ma sve musky a obcas se zacykli. Uz jsem to v nem fixnul, takze dalsi resitelum uz by se tohle nemelo stat. Diky za upozorneni a na druhou stranu gratuluji k odstraneni bugu a uspesnemu vyreseni ulohy :)
Já měl taky to štěstí m4r3k (12. 5. 2007 - 22:47) Sbalit(1)
Já měl taky to štěstí několikrát toho bota shodit mým ubastleným botem :)