Není nad opravdovou zeď

Za pár dnů to budou čtyři roky, co pracuju pro SUSE. Během těch let se změnilo mimo atmosféry asi tak úplně všechno: přestěhovali jsme se, je nás minimálně dvakrát tolik a v neposlední řadě konečně nejsme pro komunitu tajemní jak hrad v Karpatech. Samozřejmě, ne všechny novinky jsou radostné...

Tenkrát dávno už sice SUSE tak rok patřilo Novellu, ale moc se to nepoznalo. Byla to klasická malá firmička čítající bandu hackerů, pár adminů starajících se o infrastrukturu pobočky, nějaké ty účetní... a všichni všechno dělali po svém, tak, jak bylo pro firmu ideální.

Korporace, která nás požrala, ovšem byla přesně taková, jaké už korporace bývají - začala nás připravovat o všechny ty věci, které odjakživa fungovaly, a my jsme je považovali za samozřejmost. Náhradou nám mají být nástroje a procesy horší, dražší, pomalejší, méně pohodlné a flexibilní... ale používané v celém Novellu. Nořit se do podrobností nemá cenu - jednak by to bylo jen k vzteku, jednak se to těm, co to nezažili, stejně pořádně popsat nedá.

Používání různých obskurních pomalých nástrojů je sice otrava a neustálé obcházení rozličných nesmyslných vymyšleností zabírá spoustu času, ale podle všeho je to pořád ještě maličkost. Dneska jsem se dozvěděla, jak to bude vypadat, až nás jednou duch korporace ovládne doopravdy.

Osud mě totiž zanesl do onoho vyhlášeného centra na Chodově, kde sídlí spousta velkých jmen jako Sun, IBM, Dell, CA... a já nestačila žasnout. Jedno skleněné akvárium vedle druhého, za výkladními skříněmi lidi v open space naskládaní u monitorů, hlava na hlavě. Hrůza. Dodnes jsem nevěděla, jak strašidelné věci se mohou skrývat za označením IT firma.

Nejde mi to do hlavy. Sedím v kanceláři pro šest lidí a už když se nás tam sejde víc než čtyři (v týmu nás dělá na různé zlomky úvazku tolik, že to nebývá časté), obvykle se víc tlachá než hackuje, protože stačí jedna komunikující dvojice a soustředění je v háji. Jak to dělají ti lidé ve výloze, že dokážou být v ruchu open space natolik produktivní, aby jim byl někdo ochotný platit za to, co dělají?

No nic. Aspoň vím, že si mám pořádně vážit svého zaměstnání, protože přestože to v průběhu let jde od desíti k mínus pěti, lepší stejně jen tak nenajdu. Kdybych vzala práci v akváriu, asi bych si musela přestat vážit sama sebe, protože méně vhodné podmínky pro duševní práci už nabízejí snad jen třinecké železárny. Kdo by to byl řekl, kolik úcty si zaslouží opravdová zeď, okno, které jde otevřít a roh kanceláře, do kterého se dá zalézt...

Re: Není nad opravdovou zeď Martin Hassman (26. 9. 2008 - 9:05) Sbalit(2)
Kdyby to byl jen snížený pracovní výkon. Ono se skoro zdá, že několikaletá práce v open space se negativně podepíše i na tvojí psychice.

Způsobům zaváděným velkými korporacemi se říká Dilbertův princip, doporučuji shlédnout pár dílů jeho seriálové podoby http://blog.jasnapaka.com/2008/03/02/dilbert-povedeny-serial/
Ačkoliv je to komedie, je to místy velice depresivní.

Co se týče open space, kdosi mi říkal, že to původně vzniklo pro telefonní operátorky, a bylo to jasně levnější než budovat kanceláře. Tam to ale nevadilo, protože měli na uších ustavičně sluchátka. Pak si té možnosti ušetřit všimli i jinde a začal nový trend.
Re: Není nad opravdovou zeď Petr Stodulka (30. 9. 2008 - 15:48) Sbalit(1)
Budete se divit, ale openspace měl Baťa ve své Jednadvacítce ve Zlíně už ve třicátých letech.
Jestli tento koncept sám vymyslel, nebo ho přivezl z Ameriky, se mi bohužel nepodařilo zjistit.
Homeworking wr (26. 9. 2008 - 10:46) Sbalit(1)
Proto každý den děkuji zaměstnavateli, že mě nechá dělat doma :)
In perfect isolation Krígl (26. 9. 2008 - 18:18) Sbalit(1)
here behind my wall.
No potěš, mě stačilo vidět takový ten zrůdný barák v Karlíně (do trojúhelníku a prosklené úplně všechno, včetně výtahu), když tam makal kámoš. Ona ta práce s kamrlíkem pro sebe a společností tvořenou pár stovkama serverů měla něco do sebe, jak tak koukám.

sakra, mědvědi přece dělají "kdo to spal v mé postýlce?"
Re: Není nad opravdovou zeď vagojan (26. 9. 2008 - 19:57) Sbalit(1)
Na druhou stranu třeba HP má již tolik zaměstnanců a tak málo místa, že si musí člověk knihovat místo k sezení pár dní do předu. agregace je 3:1 ;-). Za chvilku to bude jak na malých dieslových taktických ponorkách, teplé kavalce. Kdo pracuje, nepotřebuje kavalec ;).

P.S.: Otevřený prostor (směšný to název, pro plac co se v něm pro stoly nedají ani dělat závody na kolečkových židlích) mne čeká v lednu, i když to ještě spíš budu v 1.PP v serverovně rozjíždět první žiletky. Fakt se tam netěším, jediné plus je sprcha pro zaměstnance.
Re: Není nad opravdovou zeď Satai (28. 9. 2008 - 19:15) Sbalit(1)
Tak to se s na Chodove asi divala do spatnych oken. V Sunu mame (alespon co se tyka vyvojaru) kancliky po sesti (v nasem pripadem s vyhledem na holky ve fitku, ale to se lisi team od teamu). Na asocialni nalady je dobra prace z domova - ale v posledni dobe zjistuji, ze ji pouzivam mene, nez bych mohl. Mozna vliv vyhledu na fitko :-D
Re: Není nad opravdovou zeď maertien (29. 9. 2008 - 19:45) Sbalit(1)
Nu. Openspace je hrozna vec. Ja mam na stesti vlastni kancelar. Vyvojarit s nekym vedle stolu bych zvladl asi jen tezko...
Re: Není nad opravdovou zeď fikus (6. 10. 2008 - 9:44) Sbalit(1)
My jsme taky v praci banda pogromatoru v jednom kancliku a staci moment
kopru (KOPR=kurevsky odpor k praci) a uz kecame a nemakame.