Není admin jako admin

Kdo viděl IT Crowd, dobře ví, co jsou zač admini: týpci, co se starají o své počítače a vtipkují na účet těch blbých uživatelů, kterým mají pomáhat. Většinou právem - takový admin ví obvykle o svém hardware i software mnohem víc než kdokoliv jiný v jeho firmě a nepěkné vtipy bývají jediným způsobem, jak s ostatními vydržet. Ovšem někdy to může být úplně naopak...

Admini v naší firmě potřebují značnou dávku ochoty nechat si poradit a naučit se něco nového, protože se nestarají o síť tlupě nemotorných úřednic, ale bandě vývojářů hackující systém, který mají spravovat. Ať už si vyberou jakýkoliv software, vždy si mohou být téměř jistí, že ve firmě sedí alespoň jeden hacker, který se aktivně podílí na jeho vývoji a tudíž toho o něm ví výrazně víc než oni. A jak už to tak v open source komunitě bývá, pokud si všimne, že páchají nějakou hloupost, dá jim to hlasitě najevo... některým adminům to vyhovuje víc (vývojáři se dají využít k vyřešení problému a ještě naučí něco nového) a některým méně (přicházet o pocit vlastní důležitosti nebývá nic příjemného).

Spolupráce vývojářů a adminů tak obvykle končívá v zásadě dvěma různými způsoby: buď se admin časem naučí tolik, že zatouží pokročit zas o kus dál a stát se vývojářem (což se před dvěma lety přihodilo například i mně) a nebo o rady nestojí a rozhodne se jít hledat štěstí někam, kde jsou uživatelé mimo a on je pánem, jak se patří. Ať už to zrovna dopadne jakkoliv, znamená to, že nám nikdy žádný admin moc dlouho nevydrží...

Hledat admina do SUSE znamená nejen hledat člověka, který má nějaké zkušenosti s harwarem a softwarem, ať už serverovým nebo desktopovým, ale také člověka, který se nebojí programování, má chuť se učit něco nového a počítá s možností, že časem nebude svůj software spravovat, ale vyvíjet. Zároveň to musí být někdo, komu je příjemné komunikovat s lidmi - sebevětší expert to u nás nebude mít snadné, pokud nebude ochotný sdílet informace o své práci s ostatními, naslouchat jim a akceptovat jejich připomínky. Správa susí sítě, má-li všechno klapat, zkrátka musí být otevřená a průhledná zcela stejně jako software, který u nás admini používají - open source v pravém slova smyslu.

Vím, že si prostě můžu dát inzerát "hledám linuxového admina" a doufat, že se mezi spoustou zájemců najde i někdo, kdo sice nutně nemusí oslňovat svými znalostmi, ale zato je fajn, nebere se příliš vážně a jde mu především o řešení problémů tím nejlepším možným způsobem, a ne o to za každou cenu prosadit svou. Takové hledání ale připomíná pátrání po jehle v kupce sena, protože to všechno, co píšu v tomto článku, se do inzerátu napsat nedá.

Inu, můžu nabídnout rozumnou pracovní dobu, mnoho zajímavých věcí k učení, hromadu hardware na hraní, vlídné zacházení, spoustu dobrých rad do začátku a přísun coly zdarma. Jako bonus navíc také možnost denně chodit na oběd se známými linuxovými hackery, naučit se od nich spoustu užitečných věcí a věnovat hackování otevřeného software (a nebo učení se, jak se to dělá) část pracovní doby.

Pokud snad někoho z milých čtenářů nabídka zaujala a hledá práci v Praze, podívejte se prosím podrobněji na požadavky, pošlete životopis... a těším se na setkání u pohovoru :-) Konec reklamy, díky za pozornost :-)

back to the future... bobbin (21. 4. 2007 - 11:03) Sbalit(2)
Himl, nemohla jsi to publikovat o rok pozdeji ? Nabidka je to velmi lakava...
Ted se mi to vubec nehodi :(
Zavazky vuci zamestnavateli a drahe polovicce, da-li se to tak rici, hraji vetsinou prim >:(

-b-
Na druhou stranu... mozna to anicka (21. 4. 2007 - 11:41) Sbalit(1)
Na druhou stranu... mozna to muzes zkusit za rok taky. Z admina, ktereho najdeme ted, klidne muze byt za rok vyvojar :-) A nebo k nam pak jako vyvojar muzes nastoupit rovnou, do zacatku trebas v QA tymu taky neni potreba spolknout vsechnu pocitacovou moudrost sveta hned v dobe nastupu :-)
Být tak z Prahy.. m4r3k (21. 4. 2007 - 12:20) Sbalit(1)
Být tak z Prahy a mít po škole tak bych do toho šel hned. Myslím si, že je to dobrá příležitost se něčemu naučit od těch lepších.. Jinak colu taky nepiju, ani minerálku, pouze čistou vodu :D
Zajimave ale... Anonym (24. 4. 2007 - 10:37) Sbalit(4)
Hmmm...Zase ta ... Praha. Vsechno v Praze, vse z Prahy. Kdyz je clovek z Plzne, pripada si pomalu jako kdyby nebyl. Nevim, zda by bylo realizovatelne tam jezdit kazdy den.
Admina delam pres 15 let (nebude prekazkou vek ? Dnes je doba frikulinu ... i kdyz zrovna kolem Open Source tyto stupidity necekam...), v Unixu a Linuxu se myslim, docela vyznam, kdysi jsem castecne pracoval i jako programator, DNS, LDAP, postovni servery atd... jsou pro me naprosto bezna vec ... A zase z toho nic nebude :-(
Bez prace nejsem, ale delat pro Novell by bylo jiste zajimavejsi nez to kde delam dnes.
Na druhou stranu, v Praze anicka (24. 4. 2007 - 15:51) Sbalit(3)
Na druhou stranu, v Praze snad nakonec nekoho najdeme... shaneni v Plzni by melo znacne nizsi pravdepodobnost uspechu. BTW, nemyslim, ze by dojizdeni z Plzne nutne musel byt az takovy problem, busem to netrva zas o tolik dele nez z jednoho konce Prahy na druhy...

Pokud jde o vek... myslim, ze je to asi tak to posledni, na cem zalezi :-)

Bylo by opravdu prima mit admina, ktereho bychom s LDAPem nemuseli ucit pracovat za pochodu... vazne to nechcete zkusit? :-) Mame kolegu co k nam dojizdi kazdy den z Usti a nevypada, ze by mu to delalo zasadni potize :-)
Za zkousku by to mozna hm (26. 4. 2007 - 8:15) Sbalit(2)
Za zkousku by to mozna stalo. Kdybych mel alespon hrubou predstavu o financni strance veci. Chapu, ze mozna pusobi blbe ihned hovorit o techto zalezitostech, ale vzhledem k nutnosti dojizdeni, ktere ma sve naklady, to hraje jistou ne nevyznamnou roli.
Neni moznost obcas pracovat vzdalene ? Dovedu si predstavit, ze i vas admin nemusi kazdy den sedet ve sve kancelari ci pobihat po firme. Spousta veci se da delat pres VPN na dalku (jsem zvykly tak obcas pracovat i ted)...Samozrejme tim netvrdim, ze by fyzicka pritomnost mela zcela odpadnout, ale jsou dny, kdy urcite neni nezbytna :-)
Zatimco nasi vyvojari z anicka (26. 4. 2007 - 10:03) Sbalit(1)
Zatimco nasi vyvojari z domova castecne pracovat po dohode mohou, u admina je potrebna denni pritomnost ve firme. Je to dane tim, ze ma na starosti nejen software, ale i tu fyzickou stranku cele veci - muze vypadnout elektrina, hardware odejit do kremikoveho nebe, v siti zacit strasit, tiskarna chrlit hromady prazdnych papiru... a je potreba mit jistotu, ze kdyby se cokoliv zavaznejsiho prihodilo, je ve firme nekdo, kdo to spravi ASAP - to, ze vyvojari nebudou moct pracovat, je pro firmu neprijatelne.

Pokud jde o financni stranku veci... to se vyloupne az z pohovoru. Vy nam reknete, kolik chcete/potrebujete a my se v zavislosti na vysledku pohovoru rozhodneme, kolik Vam jsme ochotni dat. Kazdopadne, pri rozdilu v cenach najmu v Praze a v okoli se z mest ve vzdalenosti kolem sta kilometru vyplaci dojizdet vetsinou i financne - ja jsem puvodem z Liberce a tam to plati s jistotou :-)

Myslim, ze za jednu cestu do Prahy nic nedate, prijedte se na nas podivat a uvidite sam.
Ahoj, fakt moc pěknej Anonym (24. 4. 2007 - 9:41) Sbalit(1)
Ahoj, fakt moc pěknej článek. Přeju Vám, abyste někoho takového opravdu brzy našli.
Kdybych někho takového hledal, nenapsal bych to líp.
Moc zajímavá práce Petr (25. 4. 2007 - 9:11) Sbalit(4)
ale chybí mi znalosti. Sice komunikaci s lidmi ovládám, programovat programuji (v Delphi, což je v tomto případě k ničemu), v bashi jsem sice něco napsal, ale netroufám si říct že bash znám. Napsal jsem něco v C++/QT, bohužel znalost nic moc. Angličtina by byla snad v pořádku.
LDAP jsem v provozu nikdy neviděl :-). Linux používám denně, ovšem pouze doma. V práci je všechno kromě serverů na Windows.
Chtěl bych někdy pracovat v Linuxové firmě typu Suse :-). Musím studovat, zkoušet a učit se. Třeba budete časem hledat admina a já už to budu mít nastudované a ověřené v praxi.
Programování v Delphi mě už nebaví. Chci se učit něco nového.

Petr
Tohle opravdu nezni jako anicka (25. 4. 2007 - 10:23) Sbalit(3)
Tohle opravdu nezni jako idealni kvalifikace na admina, ale uplne zle to taky neni. Mame jednu pozici, na kterou nejsou tal velke naroky jako na vetsinu jinych, lze se na ni hodne naucit a casem zase treba pohnout jinam. (V SUSE nam krasne funguje migrace mezi jednotlivymi tymy.)

Nevim, jak moc toho umite a nemuzu slibit, ze to vyjde... ale zkuste nam poslat zivotopis a my Vas pozveme na pohovor. Pokud dovedete napsat shellovy skript vetsi nez uplne trivialni, pokud nenaletite na prvni ucebnicovy trik, pokud se nebojite C++, pokud si to vsechno zkusite trochu osvezit v pameti, nez se k nam vydate... myslim, ze by to melo jit, protoze kdyz ma uchazec zajem se ucit, je to vzdycky velke plus.
Vám se stává, že se na Petr (25. 4. 2007 - 10:57) Sbalit(2)
Vám se stává, že se na nějakou pozici hlásí člověk, který se nerad (nebo nechce) učí něco nového?
Já bych se tak rád učil!
Asi bych nezvládl napsat script víc než triviální :-). V tomto směru je mé sebevědomí dost nízké. C++ se rozhodně nebojím. Už se ho nějakou dobu snažím dostat do hlavy, ale zatím ne s moc velkými úspěchy.
Moc jste mě potěšila s tím, že to se mnou tak úplně zlé není :-). Budu víc studovat, psát scripty a programovat v C++/QT. Snad se brzy odhodlám a uvidíme se na pohovoru (pokud tam budete), případně někde na LinuxExpu a podobných akcích.
Petr
Pasky ma na svem webu anicka (25. 4. 2007 - 11:08) Sbalit(1)
Pasky ma na svem webu spoustu krasnych shellovych ulozek na procvicovani, kdybyste mel chut se do toho pustit poradneji :-)

U pohovoru na vyvojarskou pozici se neptkate se mnou, ale s nasimi vyvojarskymi vedoucimi... ale treba se pak budeme potkavat u toho obeda :-)
Jsem zvedavej Ka (21. 4. 2007 - 0:37) Sbalit(8)
kolik lidi se chytne na pohovor, je aby se setkalo s bajnou Anickou :)
Ooops, jdi s bajnou Anickou anicka (21. 4. 2007 - 8:52) Sbalit(7)
Ooops, jdi s bajnou Anickou kamsi... :-)

Ale kdyz uz bys mel pravdu, tak bych se spis trochu desila toho, kolik lidi prijde na pohovor s touhou stat se adminem, aby potom mohli cist moje maily :-D Ale takove dobraky jednak odfiltruju, jednak stejne pouzivam gnupg... takze to risknu :-)
To gnupg ti poiuy (21. 4. 2007 - 15:19) Sbalit(6)
To gnupg ti nepomoze(keylogger) :-)
Heh, od vyvojarskych stroju anicka (21. 4. 2007 - 15:40) Sbalit(5)
Heh, od vyvojarskych stroju nastesti nasi admini nemaji roota :-) A krabicky u klavesnice bych si vsimla, vzhledem k tomu ze mam cele to sve monstrum na stole :-)
A mas okolo monstra na stole Ka (21. 4. 2007 - 16:02) Sbalit(4)
A mas okolo monstra na stole hroznej bordel, nebo si svetla vyjimka s uklizenym stolem? U me by nekdo shoval klidne i tu krabicku :/
Jasne, ze tam mam poradek:-) anicka (21. 4. 2007 - 20:06) Sbalit(3)
Jasne, ze tam mam poradek:-) Pocitac, displej, monitor, dve klavesnice, dve mysi, pes, par hrnku... a o moc vic veci uz se tam ani nevejde.
dvě myši a dvě hanicka (22. 4. 2007 - 13:49) Sbalit(2)
dvě myši a dvě klavesnice? jeden monitor? jeden počítač?! to máš na book?
Ne, druhy pocitac stoji anicka (22. 4. 2007 - 14:15) Sbalit(1)
Ne, druhy pocitac stoji vedle stolu... staricky B&W PowerMac
Jé to by se mi líbilo ernie (21. 4. 2007 - 2:32) Sbalit(3)
Jé to by se mi líbilo :)
Vážně se neberu, rád řeším problémy nejlepším možným způsobem, spoustu rad potřebuju.
Jenže znalostmi neoslňuji vůbec a cola mi nedělá dobře :)
A hlavně neznám englicky.
Cola problem neni (mineralku anicka (21. 4. 2007 - 8:53) Sbalit(2)
Cola problem neni (mineralku mame taky), s anglictinou je to horsi... TFM Ti asi nikdo prekladat chtit nebude :-(
TFM's jsem schopnej ernie (21. 4. 2007 - 12:39) Sbalit(1)
TFM's jsem schopnej relativně přelouskat,nevím jak, ale najdu co potřebuju :)
A nemate nahodou pobocku Anonym (21. 4. 2007 - 13:03) Sbalit(1)
A nemate nahodou pobocku nekde pobliz Parize? Hned bych se prihlasil... Ted jsem se dival a tuhle oblast trestuhodne zanedbavate ;o)
admin manual mirka (21. 4. 2007 - 16:57) Sbalit(6)
hmm, v Prahe sa sice nenachadzam a o adminovani viem nearly houby a navyse hrozne nesystematicke houby. akurat ze povedat, ze teorie mam plne zuby je v mojej sucasnej situacii slabe. chcem vediet aj nieco PRAKTICKE. doporucis nejaku litaraturu, web-stranku, alebo tak neco?
Hmm, no nevim (trochu to Anonym (21. 4. 2007 - 17:12) Sbalit(5)
Hmm, no nevim (trochu to vypada jako mala provokace). IMHO spojeni "naucit se neco praktickeho" a "odkaz na web, pripadne knizku" moc dohromady nejde. Osobne mi nejvic pomohlo nejdriv si to (cokoliv zrovna potrebujes) zkusit u sebe na kompu. Cim je "to" specifictejsi, tim lepe - lip se potom hledaji materialy (treba na tom webu). Podstatne rychlejsi postup je hledat "procmail howto", nez "system administration for dummies" a v tom se hrabat k procmailu (nebo cemukoliv jinymu). Nejhur se asi hleda info o zabezpeceni, ale to casem prijde samo. Nejdriv udelas par blbych instalaci, seknes si nejakou chybu, ale cim pujdes vic do hloubky, tim vic se o tom dozvis...
no to je prave ten problem, mirka (21. 4. 2007 - 19:51) Sbalit(3)
no to je prave ten problem, ze to prave takto robim, takze moje poznatky a skusenosti su strasne nesystematicke (co je v poriadku, lebo normalny clovek ovlada to, co potrebuje), no bez AKEHOKOLVEK zakladu. Niezeby som uz nebrowsila dost manualov, no aj tak ich nikdy necitam od zaciatku, lebo ma k tomu nikdy nenutila napriklad skuska. Skor nez klasicku nudnu prirucku co a ako urobit, by som, myslim, potrebovala zbierku problemov - cviceni, ktore musi bezny admin riesit (rozumne narocnostne usporiadanych) - v podobe cohosi ako hry uplne najlepsie, lebo ja sa najviac naucim prave snahou odpovedat na otazky (asi ako kazdy). Taku vec som ale na nete este asi nevidela (a bez admin-znalosti ma za admina pochopitelne nikto nevezme, takze cestou "hodit do vody a plavaj" to asi nepojde). Tie hackovacie hry, na ktore tu bol odkaz su asi zaujimave, no este som sa na to nepozrela, je to asi predsa vyssi level. (na slyfxe sa mi ktovie preco nepodarilo zaregistrovat, mozno to treba hacknut, ako kvalifikacnu ulozku).
Na slyfxu nebyval problem s anicka (21. 4. 2007 - 20:05) Sbalit(2)
Na slyfxu nebyval problem s registraci, pokud vim... takze doporucuju zkusit znovu a lepe. Nektere gamesky opravdu potrebuji cracknout registracni formular coby nulty level, ale tohle neni zrovna ten pripad. (Narozdil trebas od mod-x.co.uk, ktere se tvari, ze je orientovane na bezpecnost a moc se mi libi).

Z gamesek, na ktere jsem narazila, maji ty, na ktere jsem v clanku delala reklamu, relativne nizsi obtiznost, takze na nich doporucuju zacit (a ani jedna AFAIK nepotrebuje crackovat uz pri registraci).

Adminske znalosti Ti to, Mirko, neda, ale zakladni pouceni o tom, jak funguji site, a jak je to se zasadami bezpecnosti na ni, ano. A i to se pocita... kdyz si mezitim zkusis jeste parkrat na svem vlastnim stroji zkonfigurovat par serverovych sluzeb, a sem tam si nejaky novy pocitac postavit a nainstalovat, budes brzy umet, co je potreba :-) Ale neni Te nahodou na admina skoda?
dik za rady. a adminstvo? mirka (21. 4. 2007 - 22:16) Sbalit(1)
dik za rady. a adminstvo? zadne dvierka :) .... lebo mi fakt lezie krkom travit cas hladanim tej spravnej definicie! kryptografickej sily ... toz tolko o tom, cim sa (okrem ineho) zaobera (velmi) teoreticka kryptografia. so slyfxom je u mna ten problem, ze konfirmacny mail mi nedosiel ani na artaxiu (i ked v .procmailrc nebol nastaveny spam-filter), ani na gmailovu adresu. No s hrami je to u mna ako so vsetkym, nanestastie ... i s konfiguraciu serverovych sluzieb ... bavia chvilu. Doposial som hrala 2 podobneho razu ... http://deathball.net/notpron/ a jednu trosku viac programatorsku, ale to bolo pred sto rokmi ... no vydrzim tak 2 tyzdne. Pri softwari, ci uz instalacii alebo konfiguracii to vacsinou skonci tak, ze "tu sluzbu zasa az tak velmi nepotrebujem" (co nie je ziadny div, ked clovek upravuje makefile bez toho aby sa obtazoval ho poriadne analyzovat, co si osobne myslim, ani velmi nejde).
prakticky az za hrob Anonym (23. 4. 2007 - 15:41) Sbalit(1)
mam:
na svem kompu
na svem routeru czfree
a na svem serveru v serverhousingu
prakticky cokoliv

xen od odby co se o nem vypraveli jen pohadky
plone zope
ldap kerberos
kolab horde
pxe nfs
... ...
(otazka je co ne)
a ted nove integrovany knihovni system koha
nikdy jsem ale nic z toho nepodarilo prodat

takze schrnuto a podtrzeno prakticky je k nicemu
koncim s admin. linuxu a budu delat keramiku
Držím se radši svého cartesienne (21. 4. 2007 - 21:30) Sbalit(1)
Držím se radši svého kopyta, takže dej vědět, až budete potřebovat překladatele z angličtiny. :-)
Nechcete to adminování Michal (4. 5. 2007 - 5:25) Sbalit(1)
Nechcete to adminování outsourcovat na východ? Pohovorem bych možná o fous prošel, ale s dennodenním dojížděním do Suse bych to moc nadějně neviděl ;-)