Na sever a zase zpátky

Normální lidi se dopravují z Prahy za polární kruh letadlem. U železničních maniaků, kteří navíc málem do poslední chvíle nevědí, kdy budou moct odjet na dovolenou, je tomu ovšem jinak a cesta vlakem má navíc nejen pro ně spoustu výhod: jednak, z Norska se toho uvidí mnohem víc (a pohled na skandinávskou krajinu z okna vlaku je úžasný), jednak se ScanRail průkazkou se dá cestovat velmi flexibilně, a nakonec se na tom i maličko ušetří.

Jak se tedy jezdí za polární kruh? Možností je několik, my jsme si vybrali následující: z Prahy do Berlína (to je ale stará vesta), z Berlína lehátkovým vláčkem do Malmö (trajektem mezi Sassnitzem a Trelleborgem), rychlovlakem X2000 do Göteborgu (wifi celou cestu v ceně, leč neužili jsme si toho - tahat notebook na vandr nemá valného smyslu), norským pendolinem do Osla (jezdí tam jako obyčejný rychlík, že je to pendolino jsem objevila až když se mi po několika hodinách začalo dělat špatně od žaludku) - mimochodem, to už jsme na 24 hodinách cesty - a pak dle libosti rychlíky do Trondheimu a dále do Bod?, malého městečka význačného zejména tím, že tam norská železnice končí. Kousek kolejí mají Norové ještě o chlup severněji, v Narviku, pak se ale skoro až do Trondheimu musí přes Švédsko. Prý je to nejhezčí norská trať vůbec, ale nevím, nestihli jsme tam dojet. Z Bod? dál lze jet lodí nebo autobusem, ale můžeme také zůstat - polární kruh jsme překonali už dávno kdesi v pustině za městečkem Mo i Rana.

Čtrnáct dnů je na cestování po Norsku poněkud málo - mnohé jsme sice viděli, ještě víc však bylo věcí, kterými jsme se jen lehce namlsali a okamžitě začali plánovat další cestu za důkladnějším poznáním. I tak jsme viděli všelicos.

Přestože se v Norsku smí stanovat skoro kdekoliv, nakonec jsme strávili každou noc buď ve vlaku nebo v kempu. Kempů je naštěstí spousta, narozdíl od většiny dalších věcí nejsou úděsně drahé (v Norsku jsou téměř u všeho ceny stejné jako u nás, smůla ovšem je, že norskou korunu dostaneme za tři a půl naší), do přírody je od nich blízko a mít se kde osprchovat a uvařit má něco do sebe.

A tudy vedla naše cesta...

Oslo

Představte si velkoměsto mezi fjordem a horami poskládané z dřevěných domečků. Metropole s poměrně malým množstvím výškových budov samozřejmě musí být rozlehlá, rozličné prostředky hromadné dopravy (vlaky, metro, tramvaje, autobusy, lodě) po ní ale umožňují velmi pohodlně cestovat. Na návštěvníky tady čekají spousty nejrůznějších lákadel, my jsme nakonec svůj oselský odpočinkový den strávili zejména vymetáním muzeí. Zabydleli jsme se v kempu na kopci Ekeberg (asi není ani nejlepší ani nejlevnější, ale je zdaleka nejblíž od nádraží), z kterého je náhledný výhled na celé město, takže jsme na další toulky vyráželi odtud směrem do centra. Tam se nachází většina místních pamětihodností, které jsme tu a tam bez většího plánování potkávali - národní divadlo s parádní fontánou, moderní radnice s budovatelskými reliéfy a nádherným orlojem, parlament hlídaný ohromným kamenným lvem... a ledacos dalšího. U radnice jsme potkali pouliční výstavu fotek v podobném ražení, jako byla před rokem v Praze na Kampě, tentokrát šlo ovšem o fotografie zvířat od Steva Blooma. Nádhera.

Pokračovali jsme lodí do muzea vikingských lodí, kde ukazují tři zhruba tisíc let stará plavidla vyhrabaná z jílu kdesi na severu, jelikož jejich původní majitelé se v nich nechali se vší slávou pohřbít. Lodičky vypadaly tak, že by asi nedalo moc práce zařídit, aby mohly plout po moři i dnes - poctivá práce, docela by mě zajímalo, jak se těm Vikingům dařilo tak nádherně tvarovat dřevo. (V muzeu sice nějaké povídání o výrobě těch plavidel měli, ale bohužel nikterak detailní.)

Původně jsme chtěli pokračovat do polárnického muzea, ale nakonec jsme se raději otočili a vyrazili na druhý konec města, protože se nám v jakémsi letáku povedlo vypátrat adresu technického muzea. Mimochodem, v každém městě jsme potom neprodleně zamířili do turistických informací, rozdávají tam zadarmo plánky měst, prodávají turistické mapy okolí a z jejich letáčků se lze dozvědět spoustu užitečných věcí. Cesta metrem a tramvajkou příjemně ubíhá, ani jsme se nenadáli a konečná, vystupovat.

Technické muzeum je vcelku rozlehlá budova obsahující několik tematických výstav (historie medicíny, výroba papíru, zpracování kovu, samozřejmě těžba ropy ze Severního moře...), které bohužel příliš nehýří anglickými popisky, ale i z norštiny se dá ledacos vyluštit, navíc mnoho z těch věcí není třeba komentovat. Kromě toho taky poměrně malou, ale velmi zábavnou hračkárnu podobnou babylonskému IQ parku - spousta věcí se tam shoduje, ale hlavolamy jsou zcela jiné a mnohé experimenty také. Nejvíc jsme si vyhráli asi s veleTantrixem, termokamerou a klapkami letadýlka ve vzduchovém tunelu. Velmi zajímavý je i obchod, ale hmotnost a rozměry hraček nás držely na uzdě, takže jsme si jen pečlivě zapamatovali, jak se co jmenuje a kdo to vyrábí. (Sady na výrobu krystalů, stropní svítidlo - Měsíc...)

Sice jsme se ještě chtěli jít projít do kopců za městem, vykoupat někde v jezeře nebo prohlédnout zblízka Holmenkollen (je vidět zdáli odkudkoliv ve městě), ale únava nás zahnala zpátky na kopec, nabrat sílu k dalšímu dlouhému cestování.

Trondheim

Cesta z Osla do Trondheimu trvá přibližně sedm hodin a je překrásná - přestože vede mezi městy hned u mořské hladiny, nejvyšší bod trati leží nad tisícovkou metrů nad mořem, kdesi mezi vřesovišti, břízami a říčkami v okolí Hjerkinnu. Viděli jsme několik míst, kde bychom nejraději vyskočili z vlaku a dál putovali pěšky, tento plán ale odkládáme na příště...

Trondheimu jsme si nakonec užili jen něco jako osm hodin při čekání na noční vláček na sever, na prohlídku tamních pamětihodností to ale bohatě stačilo. Po krátkém zkoumání nádražních úschovních skříněk (mají je na každém nádraží, které jsme viděli a do jedné se pohodlně vejdou dva velké batohy) nás nohy donesly na místo, kam nejspíš míří poprvé skoro každý, ke slavné katedrále Nidaros, kde bývají korunováni norští králové. Budova je to sice úctyhodná (a narozdíl od našich památek podělaná nikoli od holubů, ale od racků), ne však tolik, aby slibovala interiér, jehož shlédnutí stojí i za věru nekřesťanské vstupné. Takže jsme si raději prohlédli místní moderní umění ve větvích stromů a parkohřbitov, poobědvali v obchodním centru (jak kdyby těm našim z oka vypadlo), pokusili se vyfotit na město z výšky shlížejícího Olafa Tryggvasona, seděli na bývalých hradbách dívajíce se na vláčky, lodě a ostrůvek, z kterého kdysi vykázali neřestné benediktiny a jejich klášter přestavěli na vězení... a v neposlední řadě se taky škrábali do ohromného kopce. Kdybychom byli cyklisté, mohli bychom tam místo toho vyjet výtahem, prvním cyklistickým výtahem na světě. Takhle je ale vyhlídka z hradeb místní pevnosti jistě zaslouženější. Než jsme se vrátili na nádraží, ještě jsme si v přístavu prohlédli repliku Leifa Ericsona darovanou městu americkými Nory.

Moskenes

Během desítky hodin nás vláček přenesl přibližně o 700 kilometrů - norské dráhy se o nás nádherně postaraly a ke spaní nám, ač jen sedícím na pohodlných sedačkách, rozdali deky, špunty do uší, nafukovací polštářky a klapičky na oči, takže jsme slastně spali. (Lůžko v tomto vlaku je zcela mimo možnosti normálního člověka.) V Bod? jsme přestoupili na trajekt a v časných odpoledních hodinách dopluli do míst, která se časem ukázala být nejsevernějším bodem naší cesty, do vesničky Moskenes na Lofotách. Ubytovali jsme se v krásném kempu u moře kousek od přístavu (ale koupání rozhodně nehrozilo, déšť byl skoro neustálý a vítr studený), zakoupili mapu a začali plánovat cesty po okolí.

Na Lofotách nemají moc turistických stezek a kde žádná nevede, tam by se muselo po skalách, takže jsme neměli moc na výběr. V okolí se nacházela jen jedna zajímavá trasa, vedoucí ze sousední vesnice S?rv?gen okolo kaskády čtyř jezer pospojovaných nádhernými vodopády, mezi vřesy, břízami, borůvčím a lišejníky, po skalách cestou necestou k chatičce klubu norských turistů, a pak zase zpátky. (Ve skutečnosti by bylo možné udělat okruh, ale museli bychom jít opačným směrem a shánět laskavého převozníka přes fjord do pustiny.) První den jsme ji jenom načali a déšť nás zase zahnal, na kamenech bylo kluzko a řetězy jen někde, druhý den prošli celou a déšť nás zastihl až těsně před návratem do kempu. Večery jsme trávili velebením prozíravosti místních správců, kteří vybavili kemp kuchyňkou s elektrickým vařičem, protože v lofotském počasím bychom toho na našem vařiči nejspíš mnoho neuvařili. Vlastně jsme ale asi nepotkali kemp, kde by kuchyňka nebyla.

Zpáteční cesta byla o hodně veselejší než cesta tam - uvítal nás vítr a déšť a vlny na moři byly takové, že lodička musela pěkný kus cesty plout úplně jiným směrem a získala solidní zpoždění. Snaha lodníků plout navzdory vlnám končila kolébáním až lehce strašidelným, na obří loď plnou aut (i když, kam jsme se hrabali na trajekt, co nás předtím vezl i s vlakem) jsme na můj vkus až moc připomínali křehoučkou bárku. I přes občasné spršky jsem cestu strávila venku, protože jinak by mě dozajista skolila mořská nemoc, ještě večer se pak se mnou houpal stan (představte si čtyři hodiny na atrakci z Matějské...).

Bod?

Na cestě na sever se nám tohle město zalíbilo natolik, že jsme pojali úmysl zdržet se tady delší dobu. Lákala nás jednak Bod?marka (poměrně velké a pusté kopečky za městem), jednak nádherný výhled do všech stran a v neposlední řadě také místní jedinečné letecké muzeum. Město samotné jsme si prohlédli na tříkilometrové cestě do kempu. Luxusní kuchyňka, sprchy v ceně, moře na dohled od stanu... co víc si můžeme přát? Snad jen, aby stíhačky z blízkého vojenského letiště nedělaly takový randál.

První den je poněkud deštivo, takže jsme jej strávili potloukáním se v okolí kempu, prohlížením muzea v přírodě (spousta krásných dřevěných domečků na pobřeží), zkoumáním stařičkého kostela Bodin pamatujícího ještě katolíky a v neposlední řadě taky výpravou do muzea. Budova ve tvaru vrtule má v jednom křídle výstavu vojenských letadel, v druhém civilní, uprostřed potom kontrolní věž přenesenou z místního letiště, na které je z ní pořád nádherně vidět. Smáli jsme se tomu, že Norové potřebují trojživelná letadla, prohlíželi norské hydroplány, povídání o letištní bezpečnosti (skoro všechny popisky jsou k dispozici i anglicky), místní hračky (zkuste si řídit letadlo apod.), všeliké stíhačky... inu, bylo by to na dlouhé povídání, strávili jsme tam nejméně čtyři hodiny.

Při cestě do města jsme potkali tamní věznici (jako jedna z mála staveb nebyla ze dřeva, zato za plotem z ostnatého drátu skrývala poněkud očesaná kola - i tam se krade?), katedrálu (vcelku nová s nádhernou věží), skleněnou husu (tedy obchodní centrum Glasshuset, v jedné z tamních restaurací jsme si dali úžasné ryby)... a samozřejmě taky turistické informace a v nich mapu. Mapy klubu norských turistů s obdivuhodnou přesností zakreslují téměř neznatelné pěšinky ve vřesovištích, takže i v částech Bod?marky bez jakéhokoliv značení jsme nikterak nebloudili, a místo toho jsme si užívali radostí, které skýtala tamní krásná příroda. Další dva dny už nepršelo (naopak, bylo přes třicet stupňů), takže jsme se koupali v ledovém jezeře, při chození po kopcích se spálili od sluníčka, mlsali borůvky a vůbec užívali léta. Kdyby nebylo nutné vyrazit zas na jih, abychom stihli vlak z Malmö, na který jsme měli místenku, určitě bychom tam chtěli zůstat mnohem déle.

A teď už zbývá jen odkázat na fotky...

Sever, koleje ... Botanicus (16. 8. 2007 - 10:26) Sbalit(1)
Taky mam rad vlacky, ale hlavne koleje ;) A co se severskych zemi tyce, vzdycky jsem si pral se tam podivat ... snad to nekdy vyjde :)
imod nord mirka (16. 8. 2007 - 16:03) Sbalit(2)
hmm, pred troma rokmi som si hovorila - preco si doslaka 8 nie prilis majetnych studakov zvoli sa ciel prazdninovej cesty najdrahsiu krajinu Europy? ale musim povedat, ze za takmer pat tyzdnov na ovsakoch, spagetach, akciovom "gudbrandalsoeste" (pre navstevnikoch diskusie, to je ten slavny sladky syr, co aspon ja normalne (teda pri standardnom civilizacnom vybere potravin) fakt nemusim, ale ked clovek vela ineho jedleho nema, aj ten padne dobre), a co priroda dala, noclahom zasadne zdarma (na stanicnom perone v otte, v lesiku za trondheimom, pod mostom v oslo a na bezprizornych flekoch v divocine) sme sa mozno stali aspirantmi na titul "majster usporneho prezitia". my sme vtedy sli s EuroDominom na 4 dni a zvysne prejazdy sme sa snazili odstopovat (v osmych ziadna slava teda). kazdopadne, napriek tomu, ze sa mi ku koncu v Svartisene uz aj snivalo o normalnom jedle, bolo to fakt jedinecne. fotky trochu pripomenuli. vdaka.
Kdovi, mozna jste si tak anicka (16. 8. 2007 - 16:27) Sbalit(1)
Kdovi, mozna jste si tak uzili z Norska veci, ktere nam zustaly utajeny. Spaget jsme si samozrejme dopravali do sytosti, ale krome toho jsme si hojne uzivali takoveho luxusu jako cerstvy chleba, uzeny losos, krevetova pomazanka, sobi salam... a syr mi nahodou moc chutnal :-)

Kazdopadne, kdybychom nocovali v Trondheimu, mozna by to byl taky les - kempy jsou tam silene daleko a ponekud nedostupne. Kdybych ale chtela spat venku v Oslu, asi spis zkusim vyrazit za mesto do lesa nez pod most :-) Popravde, ve studentskych dobach by si ale asi do Norska netroufla, vsechna cest - ne ze bych mela problem s tim skromnym zivotem, ale jet zrovna tam bez penez na nepredvidatelne udalosti, to by bylo trochu moc zbesile :-)
jsem jazykový primitiv a lední brtník (16. 8. 2007 - 22:11) Sbalit(1)
jsem jazykový primitiv a tudíž cestovatelský zbabělec, ale nad Pohledem z Norska jsem se rozeštkal.
skoda jindra (17. 8. 2007 - 11:42) Sbalit(7)
skoda ze jsem to nevedel zes tam byla :-( prave jsme se vratili z vyletu (autem) na nordkapp, mohli jsme vas z Narviku vzit, v aute neco mista bylo.
Chtel jsem se zeptat, jak to bylo v Norsku s chlebem - taky byl sladkej jako ten ve Svedsku/Finsku? My jsme tim uplne trpeli, nakonec jsme museli zkoumat slozeni, zda neobsahuje sirup nebo cukr. Ve svedsku to jeste slo, svedstine jde jakz takz rozumnet, ale ve finsku... nastesti maj vetisnou i slozeni napsany svedsky :-)
V Norsku jsme jedli chleba anicka (17. 8. 2007 - 20:00) Sbalit(6)
V Norsku jsme jedli chleba strasnou spoustu druhu, od v zasade veky az po tmavy chleba dost podobny tem nasim... ale ze by kterykoliv z nich byl sladky si nevybavuju.

A pokud jde o svezeni... diky, trebas to vyjde nekdy priste. Jak bylo na Nordkappu, miste co neni ani nejsevernejsi, ani na kontinentu? :-D
Knivskjellodden Michal (23. 8. 2007 - 14:18) Sbalit(5)
Hnidopichu ;-)

Ale máš pravdu, my byli před pěti lety ještě o 1.5km severnějc, úplně sami. Nad turisty mířícími na Nordkapp se jen shovívavě usmívám: http://gallery.logix.cz/v/michal/norsko2002/3-17.jpg.html

Každopádně největší zážitek z Norska jsou Lofoty. Jedno z nejhezčích míst kde jsem kdy byl.
Re: Knivskjellodden Michal (23. 8. 2007 - 14:20) Sbalit(4)
No dobře, druhý pokus: http://gallery.logix.cz/v/michal/norsko2002/3-17.jpg.html

(taky by to blogovátko mohlo rozpoznávat URL...)
Neboj, casem bude. Uz me anicka (24. 8. 2007 - 10:14) Sbalit(3)
Neboj, casem bude. Uz me Drupal taky stve, takze planuju spojit uzitecne s uzitecnym a napsat v pristim semestru coby zapoctak ultimatni reseni vsech bloggerovych problemu :-P

Na Lofotach bylo opravdu nadherne... ale kupodivu se mi asi v okoli Bodo libilo jeste o chlup vic. A opravdu to je jedno z nejhezcich mist, co znam.

Nicmene, vy tam na Zelandu musite mit nadhernych mist vic, nez jste schopni prochodit, ne?
To vis, clovek je vzdycky Michal (24. 8. 2007 - 11:43) Sbalit(1)
To vis, clovek je vzdycky nespokojenej a mysli si ze jinde je to jeste hezci ;-)
Tak to doufám, že tam m4r3k (27. 8. 2007 - 11:05) Sbalit(1)
Tak to doufám, že tam naprogramuješ ochranu proti spamu pomocí integrálů :-) Někde jsem tu o tom psal, ale nějak to nemůžu najít :-/
:wq
ahoj alexandr (23. 8. 2007 - 20:30) Sbalit(1)
pred casem jsem objevil tenhle blog anicky a velice jsem se pobavil. obcas jsem precetl od anicky i neco na rootu nebo na zive a behem jednoho dne jsem precetl vsecky starsi clanecky od roku 2004. musim rict, ze tohle je moje krevni skupina :-) anicka to je baba: linux, matfyz, bsdm, klobouk dolu :-)