Lunapark pro geeky

V Liberci máme už nějaký čas zábavní centrum Babylon - dům jako hrad, již na první pohled vypadající lehce hrůzostrašně. Nachází se v něm akvapark, lunapark a spoustu dalších nejrůznějších zabijáků volného času pro všechny věkové skupiny. Bohužel to tam podle toho taky vypadá - jezdit na tobogánu by mohla být ohromná zábava, kdyby se na něj běžně nestály dlouhé fronty. Kupodivu ale poskytuje i místo, kde nejspíš příliš plno nebývá. A matfyzák obecný se tam rozhodně nebude nudit.

Popisovat podrobněji, jak to v libereckém IQ Parku vypadá, by znamenalo připravit čtenáře o spoustu překvapení - běžte se tam podívat sami a uvidíte. Zkusím ale stručně popsat, co se tam nejvíc líbilo mně.

Velice zajímavé je oddělení optických klamů - nekonečná zrcadla, zrcadla s opravdovým obrazem, podivuhodné obrazce, kouzelnické triky... většina z nich samozřejmě profláknutá, ale určitě tam najdete i něco nového. Doporučuju zejména tajemné převracedlo modrých písmenek :-)

Vůbec, kdo si pořádně neužil na střední fyzikálních pokusů, může se tady pořádně vyřádit. Já jsem si tam krásně vyhrála, přestože jsem rozmazlená z gymbb, kde nás učil fyziku pan Drozd z KDF a dělal s námi naprosto šílené věci... ale přece jen, bazének plný hraček jako Archimedův šroub jsem ještě neviděla, stejně jako většinu místních chaotických kyvadel (malujících celkem pravidelné obrazce), o parádních blescích nemluvě. IQ Park ale neslouží jen fyzikálním nadšencům...

Na každém kroku se potkáte s nějakou veselou úložkou nebo hlavolamem... některé jsou známější, jiné méně. Většinou jsou to mechanické hračky nebo skládačky, občas se objeví matematická hříčka nebo dokonce hra pro dva hráče. Poprvé v životě jsem si tam zahrála opravdové trojrozměrné piškvorky - bohužel jen 3x3x3, ale stejně to byla krása. Příznivci pokleslé počítačové zábavy si mohou vyzkoušet gamesu - obyčejná lyžařská gameska, ovládá se ale pomocí podivuhodného vstupního zařízení, na kterém stojíte a nakláníte se, jako byste lyžovali (mimochodem, to je jediná věc, na kterou se tam občas stojí fronta). Pro vyřešení některých problémů je třeba být chytrý, pro jiné šikovný, čas od času oboje - můžete si tedy vybrat zábavu odpovídající obtížnosti :-)

Neměla bych zapomenout na ohromné zrcadlové bludiště (matfyzák tam ale bohužel zabloudit nemůže), parádní bublifuk (Bubli by se tam mohla schovat do bubliny), rozkládací modely lidského těla... sem tam jsou bohužel některé exponáty víc nebo míň poničené, ale věřím, že jsou také průběžně spravovány. Celkový dojem: naprosté nadšení a předsevzetí, že se pokusím zcela neignorovat mainstreamovou zábavu, skrýva-li takovéto poklady. Doporučuju. (Důležitá informace: mají tam klimatizaci :-)

tajemné převracedlo m4r3k (17. 7. 2007 - 20:17) Sbalit(2)
tajemné převracedlo modrých písmenek
To je zařízení, které převrací písmena jen a pouze modré barvy?
:wq
Minimalne se Ti to snazi anicka (18. 7. 2007 - 8:38) Sbalit(1)
Minimalne se Ti to snazi autori exponatu namluvit... ale kdyz se nedas, mozna na ledacos prijdes :-)
Babylon Satai (19. 7. 2007 - 14:22) Sbalit(1)
Damy prominou, ale asi dam pri dalsi ceste na sever prednost Babylonu. IQ Park zni skvele, ale hlavu zamestnavam temer nostop :(