LinuxTag - den první (a pro mě taky poslední)

Protože v ruchu výstaviště se moc pracovat nedá, trávím dnešní den většinou procházkami mezi stánky a povídáním s vystavovateli. Rozhodně je na co se dívat - v rozlehlých výstavních prostorách lze potkat zástupce téměř každého projektu, na který si dovedu vzpomenout. Výstava je navíc vhodně rozčleněná a zatímco v okolí našeho susího stánku se vyskytují samé zajímavé projekty, podivné výtvory pro manažery, které nás (snad aspoň) živí, jsou uklizeny zase jinde. Co jsem zatím viděla?

Kus rána jsem věnovala povídání se zástupcem projektu LiMux, proslulým snahou nasadit Linux na mnichovské radnici. Po všech rozličně si protiřečících zprávách, které se porůznu válejí na webu, bylo velmi osvěžující vyslechnout si, jak je to všechno doopravdy. Mnichov má přibližně patnáct administračních jednotek a v tomto okamžiku plně na Linux přešla jedna, ostatní zatím čekají na výsledky a mezitím zkoušejí Firefox s OOo. Migrace dost vázne na třetích stranách, které se flákají s portováním potřebného software na Linux, projekt se ale přesto pohybuje přískoky vpřed. U stánku předvádějí parádní e-learningový systém, který používají pro školení uživatelů. Málo textu, spousta obrázků, celé je to založené na demonstracích a když se chce nějaká interakce po uživateli, krásně mu to hlasem radí. Kromě toho, LiMuxové KDE menu, narozdíl od všech dalších pokusů posvěcených usability experty, se mi zdá být opravdu jednoduché a relativně příjemné na používání. Tedy pokud nějaké menu může být doopravdy příjemné :-)

Na stánku LinuxBIOSu toho moc k vidění není, ale pohybují se tam lidi v tričkách s nápisem "May the FORTH be with you," kterému se chechtám ještě teď. Originálních triček je tu vůbec k vidění spousta, zaujali mě například lidé na fedořím stánku, co měli na zádech nápis "I am Fedora" - tomu se říká oddanost distribuci. Sadističtí vývojáři mplayeru zase na zádech sdělují světu "Patches wanted," jako by někdo měl mít nervy se v té čuňačině hrabat. (Viděla jsem už během svého balíkaření ledacos, ale mplayer je stále nepřekonatelný. A to ani není ve Fortranu.) Mimo organizátorských triček je tu i spousta zajímavých oděvů na prodej, kdokoliv sem přijde s touhou podpořit svůj oblíbený projekt nákupem a nošením trička, má možnost.

Hodně zajímavá je BSD část výstavy. Popovídala jsem si chvilku s lidmi od NetBSD (ukazovali tam naprosto neuvěřitelnou obstarožní desku s armem, radost pohledět, a prý to mělo i openfirmware) a dlouze s lidmi od OpenBSD. Ti předváděli zběsilé routovátko, vlastně jen jakousi minimalistickou desku s Geode, ke které se leze sériovou konzolí a vyznačuje se zejména tím, že skoro nic nežere. Navíc měli propojené dvě tak, že mohla kterákoliv z nich vypadnout... pěkné, tomu říkám řešení domácího routování. Zajímalo mě, jak se vlastně liší pf od iptables a dočkala jsem se pořádné přednášky, která ve mně vyvolala mírnou závist a velké nadšení. Odnesla jsem si dojem, že nastavování pravidel pro pf připomíná logické programování, syntaxe není nikterak absurdní a implementace čehokoliv složitějšího o dost kratší než s iptables. Brzy si to budu moci vyzkoušet pořádně, protože když jsem se doznala, že jsem to nikdy neviděla, dostala jsem instalační cédéčka pro hromadu architektur. Nakonec jsem se rozpačitě přiznala taky k tomu, že se v SUSE starám o openssh a dostala pozvánku na setkání vývojářů OpenBSD, která vypadá velmi lákavě.

Zaujala mě i prezentace OpenStreetMap - databáze se jim rychle rozrůstá a mapový software přibývá, rozhodně to stojí za vyzkoušení. Německo je zmapované hezky, u nás je to horší - lituju, že jsem Bednu nechodila s GPS, hned mohla být spousta dat. Ale třeba příště... hlavně by stálo za to u nás ten projekt pořádně zpopularizovat.

Za zmínku rozhodně stojí místní plyšárna - zatímco na českém LinuxExpu obvykle potkáme jen tučňáka pankáče, tady kromě Tuxe bydlí taky Beastie, perlový velbloud, texovský lvíček, dráček Konqi, bsďácká žlutá rybka, potsgresql sloník, GNU gnu... a já pořád nevím, jak se přesvědčit, abych si něco z toho neodnesla domů. I když, stejně, ačkoliv je to možná politicky nekorektní, přivezu si nejspíš debianí mikinu - je pěkná a venku je zima, takže se ihned bude hodit. (Ale ještě si nejsem jistá, že to nebude raději mikina od OpenBSD nebo od FSF.)

No a co ještě? Asi tak milion stánků Ubuntu všeho druhu. A mnoho dalších distribucí: Arch, Skolelinux, Debian, Fedora, samozřejmě naše openSUSE... z těch běžnějších vlastně asi všechny. Nějaké redakční systémy, například Zope nebo Joomla! Banda gamesníků a poblíž FlightGear. KDE, GNOME, Wikipedia, OpenOffice.org, amaroK... Různorodé skupinky hackerů se spoustou zajímavého hardware. A uprostřed toho všeho samozřejmě hnutí proti softwarovým patentům a FSF.

Nevím, kdo prostor pro všechny ty komunitní stánky zaplatil, ale výsledek je úžasný: ohromná plocha plná linuxových hackerů a jejich projektů všeho druhu. Nevěřím, že se něco takového jednou podaří i v Praze, Německo je ohromné, ale prostor pro zlepšování stejně máme... třeba bude jednou víc než cca 6 komunitních projektů k vidění i na LinuxExpu.

Během akce se koná taky spousta přednášek. Minimálně některé jsou tematicky rozdělené a zrovna dnes je openSUSE Day, časem řada dojde třeba na Fedoru či BSD. Všechny přednášky, které mě v programu zaujaly, jsou bohužel německy, takže nemám možnost je pořádně docenit. Ještě pořád ale můžu aspoň žasnout, jak ohromné celkové množství přednáškových slotů zde dostaly komunitní projekty. Organizátoři si zřejmě uvědomují, že na akcích pro veřejnost přilákají řádově víc lidí na praktické informace než na marketingové bláboly - jak to celé zvládli finančně nevím, ale výsledek je opravdu moc pěkný a nezbývá než doufat, že se LinuxExpo jednou přiblíží LinuxTagu i v tomhle.

Vím, srovnávat LinuxTag a LinuxExpo je trochu nefér, ale to srovnání se přímo nabízí... leč zatímco LinuxExpo je rok od roku menší a méně navštěvované, místní výstavní plocha je ohromná, kypí životem a své si tady najdou hackeři i kravaťáci.

OpenStreetMap misch (30. 5. 2007 - 16:03) Sbalit(3)
U nás je nepatrný problém (no, problém, ona je to spíš výhoda) v tom, že mapy ČR pro GPS jsou neuvěřitelně levné. 2000 Kč za detailní mapu, ve které je zakreslená i každá zapadlá ulička v každé dědině, a která je navíc routovatelná, je v porovnání s mapami ostatních zemí hodně málo.
Takže v ČR je OpenStreetMap spíš pro hračičky, a pro ty kterým naskakují pupínky z čehokoli neSvobodného :).
Na druhou stranu, pokud tam časem vznikne použitelná mapa Prahy, může se to některým cizincům hodit. Ovšem vzhledem k tomu že mapa ČR bude nejspíš příští rok integrovaná do obecné mapy Evropy od Garminu, tak potom už ani cizinci nebudou potřebovat free mapy, protože když si jednou koupí tu svou, získají automaticky i mapu ČR.
Takže jsem vůči tomuhle projektu dost skeptický.
OpenStreetMap Gustav (31. 5. 2007 - 15:26) Sbalit(1)
Náhodou, tenhle projekt mne moc zaujal. Víš jak by bylo príma, mít propojený články na Wikipedii rovnou s mapou? Jako se o to snaží (jenže to je především u firem) seznam. A kdo přispívá do seznamu do wiki pro mapy? Řekl bych, že nikdo.

Na wiki jsou u velkých měst príma články o památkách i se spoustou fotografií.
Nejde tak ani o cenu mapy, walley (19. 6. 2007 - 10:29) Sbalit(1)
Nejde tak ani o cenu mapy, ale o to co s ni potom chcete delat, jak ji dal pouzit, mit moznost si ji treba sam upravit, apod. svoboda neni v cene. A hlavne muzete do projektu prispet aniz byste cokoliv delali, staci si v navigaci (pokud to umi, iGO to umi) nastavit zaznam trasy a tu pak poslat do openstreetmap ( http://www.openstreetmap.org/traces) a zpracuji to za vas jini.
hm hm hm Dan Ohnesorg (30. 5. 2007 - 22:47) Sbalit(1)
Teda Ty to umis tak podat, ze se tam zajedu v patek podivat. Uz jsem se dlouho rozhodoval a tohle mi dodalo.

:-( taky bych chtěl, snad m4r3k (31. 5. 2007 - 10:01) Sbalit(3)
:-( taky bych chtěl, snad příští rok :)
:wq
Za rok bude AFAIK LinuxTag anicka (1. 6. 2007 - 10:19) Sbalit(2)
Za rok bude AFAIK LinuxTag zase v Berline, dokonce na stejnem miste, takze mas sanci ;)
Taky si rikam, ze kdyz me tam za rok nezavede prace, pojedu se tam kouknout po vlastni ose :-)
No já bych tam zajel i m4r3k (1. 6. 2007 - 16:53) Sbalit(1)
No já bych tam zajel i tento rok, ale já se o nějakém LinuxTagu dozvěděl až ze zprávičky na ABClinuxu. A z tvého blogu. :) Asi málo sleduju dění kolem Linuxu. :( Ale příští rok, pokud nebude LinuxTag v mém maturitním týdnu tak jedu určitě. :)
:wq
A nebylo to zběsilé ernie (1. 6. 2007 - 23:47) Sbalit(4)
A nebylo to zběsilé routovátko náhodou Wrap, ty běhají na AMD Geode,které se bohužel už nevyrábí, takže se nedělají an Wrapy.Byla to zajímavá věcička, dá se do toho doletovat i USB, no prostě paráda. Teď místo toho kupujeme routerboardy od MictoTiků, ty ,tuším, běží na MIPSu ale mají svůj OS bez měj koupit nejdou, ale jsou levnější.
alix abr (2. 6. 2007 - 14:08) Sbalit(2)
Nemeli tam misto wrapu nejaky prototyp ALIXu? Mate na RBckach Mikrotik bo *nix?
Mikrokik OS bo jaxe to ernie (2. 6. 2007 - 22:18) Sbalit(1)
Mikrokik OS bo jaxe to jmenuje :)
Samozrejme jsem se tam anicka (2. 6. 2007 - 16:48) Sbalit(1)
Samozrejme jsem se tam dozvedela, jak se ta deska jmenuje, ale nebylo to nic, co bych znala, takze jsem to zase zapomnela. A urcite to nebyl Wrap.
Mplayer zde (7. 6. 2007 - 9:42) Sbalit(2)
Co je na něm zběsilého? Se teď schválně koukám na zdrojáky. Normální čistý céčko.. akorát je ho celkem hodně, no. 1036 modulů, z toho jen 76 obsahuje inline asm. Ale běhá jim to hned z krabice..
Když používá normální m4r3k (7. 6. 2007 - 16:01) Sbalit(1)
Když používá normální čistý céčko tak by se mělo jednat o C podle normy ANSI C a v takovémto případě by měl jít mplayer přeložit Intelovským kompilátorem, což IMHO nejde...