LinuxExpo, openSUSE a KDE

Posledních pár týdnů nestíhám vůbec nic. Mezi běžné povinnosti mi totiž přibyla jedna poměrně milá a zábavná, leč taky značně časově náročná: organizace prezentace projektů openSUSE a KDE na letošním LinuxExpu. Tento článek můžete brát jako takové nenápadné lákadlo :-)

Stejně jako před rokem, i letos se vývojáři z české susí pobočky budou starat o stánky dvou komunitních projektů, openSUSE a KDE. Hlavním cílem je umožnit návštěvníkům, aby si openSUSE i KDE osahali a následně také odnesli na DVD domů. Zájem o média byl loni veliký, proto je letos nebudeme pálit za běhu, místo toho jsme si předem přichystali k rozdávání slušnou zásobu lisovaných DVD s 32-bitovým openSUSE 10.2. Protože jsme před rokem byli na roztrhání a kromě očekáváné práce nás taky překvapilo slušné množství nejrůznějších žádostí o pomoc a podporu, pokusili jsme se na to letos připravit. V každé směně susích vývojářů přítomných na stáncích by měl být alespoň jeden kernelový hacker, jeden odborník na YaST, jeden odborník na balíky a Build Service, atd - vyřešení všech problémů to sice nezaručí, ale aspoň budou pomáhat ti nejpovolanější. Asi bychom neradi, aby se nám snaha o poskytování podpory zvrhla v installfest, s běžnými problémy ale poradíme rádi. Když na to bude prostor, pokusíme se pomoci i s rozcházením obskurního hardware (na to bude zvlášť vhodné úterní odpoledne, protože se na stáncích sejdou dva kerneloví hackeři).

Propagaci obou projektů se budeme věnovat nejen na stáncích, ale i v přednáškách: v úterý dopoledne bude povídat Luboš Luňák o novinkách v KDE, k večeru se potom pokusí návštěvníky okouzlit Jirka Benc s Milanem Vančurou - na programu je předváděčka nejrůznějších cool drobností, které Linux dovede, a o kterých mnozí ani netuší. Dočkají se i návodu, jak to všechno potom rozchodit doma. Ve středu ráno se budu s Martinem Vidnerem věnovat openSUSE. Ukážeme, že openSUSE není jen ta placka, kterou si můžete odnést z výstavy, ale i mnoho dalšího: komunitní podpora na mailing listech a IRC, dokumentace na wiki, prostředí pro kompilování balíků... Budeme se snažit o tom všem nejen mluvit, ale také předvádět, jak se to používá: v závěru například nahlásíme bug v přímém přenosu, abychom se naučili, jak se to dělá správně.

Pokud potřebujete pomoct s vyřešením nějakého problému s openSUSE či KDE nebo se o nich jen něco nového dozvědět, určitě se přijďte podívat! :-)

poprosim potom nejaku Anonym (13. 4. 2007 - 12:00) Sbalit(2)
poprosim potom nejaku reportaz,ak to bude mozne, ci uz sem alebo na suseportal.cz
vdaka:-)
nemame to zo Slovenska tak blizko do Prahy.
Jedna akce tykajici se SUSE anicka (13. 4. 2007 - 13:08) Sbalit(1)
Jedna akce tykajici se SUSE se tou dobou bude konat i v Bratislave: Linux is ready Road Show
LinuxExpo Petr (13. 4. 2007 - 14:53) Sbalit(2)
Dobrý den,

škoda že není LinuxExpo o víkendu. Přes týden se tam nemám šanci dostat :-(.
Vzal bych sebou notebook, nemohu na něm nijak rozumě rozhodit ACPI :-(. Nefunguje pořádně v žádné distribuci. Je dost možné že je to rukama. Google mi nepomohl a sám na to bohužel nemám znalosti.
Aničko držím Vám palce a moc obdivuji Vaši práci. Ať se Vám daří.

Petr
ACPI byva obcas osklive - anicka (13. 4. 2007 - 16:32) Sbalit(1)
ACPI byva obcas osklive - urcite bychom s tim zkusili neco udelat, ale kdovi jak by to dopadlo, Pavel Machek tam s nami bohuzel nebude. A treba jednou usporadame i nejakou vikendovou akci...