Lesk a bída šifrovacích her

Poprvé od jara zase vážněji uvažuji o tom, vyrazit na nějakou šifrovačku. Protože jsem kůže líná, nepříliš ochotná motat se v noci po cizím městě, pošilhávám po zbrusu nové pražské hře Noc tapürů. Fakt, že jde o první ročník propagovaný způsobem nepříliš dalekým od rozesílání spamu sice není právě povzbudivý, ale samo o sobě to nemusí pořád ještě nic znamenat. Odhodlala jsem se ke smělému plánu a namísto abych vyzvala svůj tradiční tým, s kterým se snad sejdeme nejpozději na Bedně, chystám se spáchat jistou zběsilost, moc se na ni těším a doufám, že to vyjde.

Ona už startovní listina vypadá zajímavě, zatím je přihlášeno pět týmů a jestliže se už v takhle malém počtu scházejí postavy jako Tribon nebo Křižík (tedy Tormans Elefernus - nechci vědět, co bude mít s sebou místo baterky), určitě se je na co těšit. O tom jsem ale vůbec psát nechtěla.

Zlí lidé si pořídili wiki, na které kromě jiného spravují klíč k určování šifer. Trošku to připomíná klíče k určování kytek nebo ptáků - když je tam něčeho 12, hledej měsíce nebo hodiny, když je to rozměru 2x3, pátrej po Braillovu písmu... a tak dále, a tak podobně. Vlastně tímto způsobem spoustu šifer luštíme už dlouho - spočítáme kolik je tam čeho... a to je mnohdy všechno. Práce na pět minut (v horším případě následuje ještě deset minut mechanické dřiny), totální nuda - na takové druhy šifer nevzpomínáme buď vůbec, nebo poněkud znechuceni. (Ukáže-li se, že jsme dostali n-tou variantu mobilu, vztekáme se, protože dnes už spíš než "napřed zkus morseovku" platí "napřed zkus mobil.")

Nevim, jak to vnímají ostatní týmy, my se na šifrovačkách těšíváme z nových nápadů a nových šifer. Doma pak radostně vzpomínáme na hříčky jako poslední matrixové tramvajky, bednářskou mřížku nebo odpor marný. Stou a první obfuskovanou morseovku, sudoku nebo hodinový ciferník (extrémní recyklací nápadů vynikala IMHO například poslední Tmou, takže si letošní účast velmi rozmýšlíme) luštíme jedině z nutnosti a buď odcházíme zklamaní za pět minut, nebo jednou za čas, zejména k ránu, (ale to je vážně naše mínus) pěkně otrávení za pár hodin (když vytuhneme pět hodin na originální šifře, tak organizátory velebíme, v opačném případě nadáváme sobě i jim).

Šifrovačky se nám vesele množí a mezi pěknými šiframi se hromadí ty fousaté jako vata, což je hrozná škoda. Přitom právě kvůli šifrám na ty hry chodím - proto se mi loni mnohem víc líbil mírně zmateně organizovaný Matrix s nádhernými šiframi než precizní, leč v mnohém čím dál stejná Bedna. (A to ačkoliv jsem si plně vědoma toho, že v recyklační hře, pokud to nebude fyzicky maso jako Tmou, se dostaneme nesrovnatelně dál.)

Očekávám tedy novou šifrovací hru s napětím a jsem zvědavá, kterou cestou se vydá. Bude to procházka neznámou krajinou, nebo si budeme na pátém stanovišti říkat "mobil, hodiny, Braille... hele, ještě nebyla Morseovka"?

Mou šifrovací hrou pro m4r3k (9. 9. 2007 - 22:50) Sbalit(4)
Mou šifrovací hrou pro tento rok bude moje maturita z historie české a světové literatury :-/
Bojím, bojím :-) Naopak se těším na maturitu z matematiky, mikroprocesorové techniky a telekomunikačních zařízení :-)
:wq
Maturita z cestiny? To anicka (10. 9. 2007 - 11:53) Sbalit(3)
Maturita z cestiny? To nestoji ani za rec, ne?
Ja jsem kdysi cely svatak gamesila, dostala jsem otazku, kterou jsem nevidela ani z rychliku... ale patnact minut na potitku stacilo na poskladani jakztakz vnitrne konzistentniho blabolu a dvojku :-)

No a ostatni predmety (v mem pripade anglictina, matematika a informatika) nestaly skoro ani za rec (i kdyz tedy z rekurzivniho trideni haldou psaneho behem pulhodiny mam nocni muru jeste dneska).
No právě maturita z m4r3k (10. 9. 2007 - 22:12) Sbalit(2)
No právě maturita z češtiny je to jediné co za řeč stojí :-). To je to jediné co mi dělá vrásky na tváři, z ostatních předmětů nemám ani nejmenší strach (jen jestli si sebou nejsem až moc jistý :-) ), ale ta čeština...

Je to obrovské množství údajů, které si nějak ne a ne zapamatovat :-/ Respektive uložit je zvládnu, ale jen po dobu nezbytně nutnou... Tj. našprtat o přestávce, vysypat u tabule, zapomenout. Ale jejich dlouhodobější uložení je téměř nemožné, což bude nejspíše dáno i mým absolutním nezájmem o tento předmět :-)

:wq
Ja jsem v te dobe mela anicka (10. 9. 2007 - 23:49) Sbalit(1)
Ja jsem v te dobe mela takovou tenouckou knizecku a v ni nejbeznejsi maturitni okruhy shrnute kazdy tak maximalne na tri stranky. Posledni rok pred maturitou jsem to systematicky a dokola cetla na hodinach ZSV, protoze to byla porad jeste lepsi zabava (ZSV u nas na gymplu bylo tragicke) a ledacos jsem si zapamatovala. Jenze pak jsem stejne dostala otazku, o ktere jsem nevedela ale lautr nic.
Co si neduelas, to nemas, ;) Anonym (1. 9. 2007 - 0:27) Sbalit(2)
Co si neduelas, to nemas, ;)
Toť ernie (8. 9. 2007 - 1:20) Sbalit(1)