Kterak můj PowerBook G4 přežil "sudden death syndrome"

Pamětníci mého weblogu si možná pamatují, že jsem si před časem pořídila notebook od Applu poté, co na tom původním odešla deska. Dala jsem za něj vcelku dost peněz a doufala jsem, že Apple dělá dostatečně kvalitní železo na to, aby se mi něco takového nemohlo stát podruhé. Dlouho se zdálo, že to vyjde: moje freya před lety přežila například polití vínem za běhu. Nakonec se ale rozhodla odejít bez rozloučení - ve čtvrtek odpoledne jsem ji chtěla zapnout a místo aby se rozsvítil displej, ozvalo se jen zachrčení větráčku, a pak už nic. Otevřela jsem to, zběžně prohlédla... nikde nic ohořelého, takže to vypadalo na problém na desce. Začala jsem se rozhlížet po servisu s chmurným pocitem, že desku mi nikdo nespraví a nová bude stát tolik co celý notebook, tudíž můžu zbytky freyi s klidným srdcem rovnou rozdat kolegům na náhradní díly. Leč naštěstí jsem nakonec do žádného servisu nestihla zavolat...

Ve čtvrtek totiž také vyšel The Registeru článek, pojednávající o "syndromu náhlé smrti," který postihuje podstatnou část iBooků. Jde o designovou chybu - pokud tomu dobře rozumím, s každým vypnutím a zapnutím se o trochu víc vyčvachtá jedno spojení na desce a nakonec to praskne úplně. Sice nemám iBook, ale chování mé freyi, dvanáctipalcového PowerBooka, nachlup odpovídalo problému popsaném v článku. Ne že by mi to nějak zvlášť pomohlo...

Naštěstí mám v práci jednoho moc šikovného kolegu (zaslouží si nehynoucí čest a slávu, ale raději ho tu nebudu jmenovat, protože to, co dělal, by myslím nechtěl dělat v dohledné době ještě jednou), který se odhodlal k pokusu problematického švába najít a nožičku mu připájet. Samozřejmě to nebylo nic snadného.

Neobyčejně obtížné je už milého PowerBooka rozebrat. Hledaný švábík bydlí na spodní straně desky a abychom ji mohli vyndat, čekalo nás asi dvacet druhů různých šroubků důmyslně ukrytých tu pod nálepkou, tu pod kabelem... a rovněž řada roztomilých zácvaček, a tak podobně. Stručně popíšu jen ty největší zrady: Mezi klávesami F1, F2 a F11, F12 jsou ukryty šroubečky pod nálepkami. Klávesy je při vyndavání velmi snadné zničit. Pod přídavnou pamětí se skrývá dlouhatánský černý šroub, napůl schovaný pod plechem. Velké šrouby na pružinách u chladiče na procesoru není třeba vyndavat - a když už je jednou vyndáte, zbudou vám coby kurvítka, jsou tam připájené a nejdou vrátit zpátky. Na horní straně mřížky, co drží kabely, jsou schované šrouby i pod nimi... a samozřejmě, všechny komponenty je třeba zvedat a odpojovat velmi opatrně - a začíná to už klávesnicí. Je taky potřeba obstarat si co nejkvalitnější chladící pastu, a radši se nechte překvapit, proč.

Je velmi vhodné si úplně od začátku velmi pečlivě poznamenávat, kam přijde který šroubek, protože Apple se vskutku předvedl a na jeho hlavolam vám nebude stačit ani sloní paměť. Vlastně bude obdivuhodný výkon, když dokážete svůj notebook poskládat podle těch plánů.

No a teď už k problému samotnému: Původně jsem si představovala, že když se nám to náhodou podaří spravit, zkusím poskytnout podrobné HOWTO, ale nakonec to úplně nevyšlo. Dánové zmiňovaní na The Register sice problém našli a zveřejnili o něm tiskovou zprávu, bohužel se ale vůbec neobtěžovali naznačit, o jakou součástku vlastně jde a kde na desce leží. K dispozici jsme měli jen fotku z jejich tiskové zprávy - krajní nožičku nějakého švába a kousek od něj nápis C569. Ovšem když jsme kýžený kondenzátor s tímto číslem našli, potkalo nás zklamání - PowerBook není iBook, má trochu jinou desku a součástky jsou přečíslované - okolí toho nápisu fotku vůbec nepřipomínalo. Kolega tedy pojal odvážný plán a proletoval všechny nožičky všech švábů, které se tomu na fotce alespoň trochu podobaly - zkoušet je po jednom jsme nemohli, pokaždé rozložit a složit notebook by nás zabilo a on by to nejspíš ani nevydržel. A na to, abychom prasklinu našli, bychom potřebovali mikroskop. Švába, který nejpravděpodobněji odpovídá tomu objevenému Dány, jsem označila na následující fotce červenou barvou, ale je to zcela bez záruky...

logic board

Těsně před tím, než byl notebook znovu složen, pořídil jeden kolega pár fotek z akce. Pokud vás zajímá, jak vypadá vykuchaný PowerBook, podívejte se - a dobře radím, bez vážného důvodu to doma nezkoušejte, je to peklo.

Skládání samozřejmě trvalo ještě déle než rozkládání... nakonec nám ale zůstal pytlík kurvítek a ...tramtadadáááá... funkční notebook. Poučení? Syndrom náhlé smrti, potká-li Vás až po záruční lhůtě, se dá přežít, ale je k tomu potřeba velmi hodného člověka se svatou trpělivostí, zlatýma rukama a dobrou mikropájkou. A další poučení? Applí notebooky jsou uvnitř, narozdíl od pracovních stanic, bohužel pěkná čuňárna.

Návod na rozebrání ondratoral (10. 5. 2007 - 9:40) Sbalit(1)
Aničko máš můj obdiv, bez návodu bych to rezebírat nechtěl. Jednou jedinkrát jsem rozebíral iBook a bylo to utrpení... Jestli se do podobně odvážné akce pustíš někdy znovu, zkus jet podle blbuvzdorného návodu z I fix it (ale je pravda že mi stejně pár šroubků zbylo).
paráda Martin Stiborský (9. 5. 2007 - 23:33) Sbalit(1)
Rozhodně obdivuju borce který to zvládnul opravit, to musela být radost a oddych po zmáčnkutí ON čudliku že :)
To mi trošku připomíná, Pepca (10. 5. 2007 - 0:09) Sbalit(1)
To mi trošku připomíná, jak jsem našel drobeček cínu zaseklý mezi nožičkama ramky v mém thinkpadu. Zkazilo mi to 140 dení uptime :(
Smekam maertien (10. 5. 2007 - 0:23) Sbalit(1)
Musim rici, ze smekam kloubou i s vlasama. Slusnej vykon. Poustet se do takoveto hardcore pracicky bych nemel odvahu. Kdysi - a neni tomu tak davno, jsem pouzival jako notebooka Compaq Contura Aero 4. Jedna se o krasku s Intel 486SX/33MHz. Mam v tom 12GB disk, redhata 6.0/6.1 a dokonce rozsirenou ramku na 12MB z puvodnich ctyr. Tuto moji lasku jsem schopen rozebrat i slozit ale abych pravdu rekl, vzdycky mi z toho zbyde nejake to ,,kurvitko''. Nebyt toho ze neni baterka a novou nema smysl kupovat bych mel tento stroj asi dodnes. Nyni pouzivam ponekud modernejsi novy hp compaq.

Preju ti Anicko hodne radku zdrojoveho kodu napsaneho na freye.

Btw pokud si dobre pamatuju, byl ten minuly notebook eowyn? Ja jen jestli mne nesali pamet.
Tak to máš můj obdiv, já hanicka (10. 5. 2007 - 8:05) Sbalit(3)
Tak to máš můj obdiv, já mám zrovná svého miláčka ibooka v servisu s porouchaným napájecím konektorem, zítra si pro něj jedu. Která že to klávesa ti chybí (je rozbitá, bych se mohla zeptat kamaráda co má servis a možná by jí sehnal :)
Klavesa mi nechybi zadna, anicka (10. 5. 2007 - 9:25) Sbalit(2)
Klavesa mi nechybi zadna, ale mam rozlamanou jednu z pruzinek, co lezi pod F klavesami - klavesa na ni drzi, ale je spis na ozdobu. Moc me to netrapi, klavesu F12 jsem asi nikdy v zivote nepouzila... ale kdybys umela sehnat pruzinku, nezlobila bych se :-) Diky :-)

Napajeci konektor se mi jeden rozbil taky. Skoncilo to nakupem nove nabijecky, v ktere zas po case odesel napajeci zdroj (mela jsem pitomy napad strcit ji do zasuvky v Pendolinu). Takze ted mam nabijecku zbastlenou ze dvou ruznych a taky to chodi - ale ten konektor je dabelsky, schema jsem videla... a myslim, ze se to fakt spravit neda, takze servis je asi to nejlepsi, cos mohla udelat.
no, v mém případě se hanicka (10. 5. 2007 - 10:37) Sbalit(1)
no, v mém případě se rozbil konektor v ibooku, nabíječka je funkční :) měl špatněj kontakt, že v určité pozici prostě svítil červeně ale nenabíjel, což mne dost trápilo protože ta pozice je zrovna takova ta když ležím v posteli a book mam na nohou :-)

jako náhradní od tauera jsem dostala powerbook G4 15", užívala jsem si to, ale je v dosti hrozném stavu, poškrábaný displej, promačklej plech vlevo dole, celej je dost ošunťelej, má dva vadné pixely (svitící!), mechanika co čte jen dle nálady, ale hlavně disk co dle smartu už selhává, funguje jen nesmíš zapsat data na určíte místo (včera se to málem stalo osudné mému frameworku v php :) Ale naštěstí se vzpamatoval, ale už jedu z ipodu, alespoň bude hladší přenos systému zpátky na ibook :)

Kamarád ze servisu mi odpoveděl, že se podíva a kdyžtak to vyloupne z nějaké nefunkční klávesnice :)
Tak já osobně zkušenosti m4r3k (10. 5. 2007 - 16:14) Sbalit(1)
Tak já osobně zkušenosti s HW bastlením mám, na opravu bych si taky troufl, ale jen pokud bych věděl kterej Integráč je připojen negalvanicky. Kdybych jich měl prohřívat více tak bych to asi nechal na někom jiném. :-) Já si měnil integráky v baterce i s článkama :-) A gratuluju...
zlaty THNKPAD aToM (12. 5. 2007 - 13:45) Sbalit(4)
Ten ma 3 druhy sroubku, kazda dira ma u sebe cislo, kteryze sroubek tam patri a na spodni strane je vylisovano, kolik kterych sroubku je pouzito. Tam neni pro kurvitka moc prostoru (teda, pokud neco takoveho nezavedou soucasni cinsti vlastnici, treba neco jako GO se sroubky...)
ano ano Kralicek (10. 6. 2007 - 23:48) Sbalit(3)
Musim souhlasit, mel jsem model r40. Ten me opustil netusim jak. Protoze nejsem pekna holka, tak kamarad muj notebook prohlasil za neopravitelny, koupil jej na nahradni dily a opravil si jej :) Ja ovsem predtim koupil model t41, ktery vsak nemel wifi kartu. Jiny kolega nekde nasel servisni manual, ze stare r40ky vymontoval wifikartu a namontoval ji do noveho (s prihlednutim k faktu, ze jsme prisli na to, ze novy notebook ma pametovy slot pod klavesnici, sjeli jsme si oba jeste koupit do velkoobchodu gigovou ramlu a rovnou ji tam pridali). T41 mam dodnes. Trosku se mi vikla kabel od zdroje, nicmene, z pocitace mam dojem stability a hardwarove bytelnosti. Bojim se, ze az me opusti, nebudu vedet co si koupit noveho (je uz zalostne zastaraky, jen pentium s procesorem 1.4). V hamerice jsem si sice koupil belaska (macbook) ke kteremu mam velice vrely vztah, ale jeste porad se mi nedari na nem pracovat opravdu efektivne.
kralik: "...koupil jej na lední brtník (4. 7. 2007 - 20:34) Sbalit(2)
kralik: "...koupil jej na nahradni dily a opravil si jej..."
promiň, ale ten postup je úplně fér. na cizím notebuku by nikdo nedělal až desítky hodin, aby ho rozchodil, a ty bys mu pravděpodobně nebyl ochoten ten čas přiměřeně ohodnotit. kdežto pokud se rýpe už ve svojem krámu, je to na jeho triko jak dopadne.
někteří lidi si furt myslí že práce pro známé se nepočítá a nic nestojí. možná se budou se divit, ale stojí. minimálně jiné odřeknuté věci, čas s rodinou, ztracený večer když máš ráno vstávat...
možná dělám zbytečnou kovbojku z věty, která končila smajlíkem. nebo prostě jsem už přehnaně citlivý na věty, které smrdí "čecháčkovstvím".
Klidek, jak znam Kralicka, anicka (4. 7. 2007 - 23:14) Sbalit(1)
Klidek, jak znam Kralicka, nemyslim, ze by nebyl ochotny za praci zaplatit, a dobre :-) Ale nektere prace jsou takovy vopruz, ze se nedelaji za penize, ale bud z lasky nebo pro sebe.

Prikladne ja opravuju pocitace bud kamaradum zadarmo, za cokoladu ci za plysoveho tucnaka a nebo vubec :-)
Prasárna pravíš? Přeci ernie (13. 5. 2007 - 3:59) Sbalit(6)
Prasárna pravíš? Přeci jen je to pro amerikány nejspíš spotřební záležitost.A navíc dneska se téměř nic až na pár mooc drahých věcí , nebo světlých výjimek , celkem nic pořádně nedělá. Kam by výrobce přišel, kdyby jeho výrobky vydržely věčně :)
Mě osobně nejdéle vydržely věci z dob, kdy byly počítače luxusní s velmi drahou záležitosí, třeba 486 někdy z doby kdy začal VL-BUS , made in USA byla funkční ještě před rokem, možná by byla ještě dnes, ale nevím kam jsem jí zakopal, dokonce tu mám i jeden 20MB disk ještě 5.25" i s řadičem a taky nedávno fungoval a jeden 3.5" 40MB, ale ten nepřežil pád ze schodů.
Holt dneska asi není žádoucí dělat věci pořádně, mého Ahtlona jsem reklamoval po třech týdnech a to jsem ho ani nezkoušel taktovat - prostě odmítal se prřepnout do chráněného módu, mobil vydržel 3 dny a šel do křemíkového nebe, multimetr měsíc.
Buď mám smůlu, nebo je to tak...
Jenmom aby to s tím m4r3k (13. 5. 2007 - 9:21) Sbalit(2)
Jenmom aby to s tím multimetrem nebylo tím, že neumíš měřit :)
To , že přestane fungovat ernie (13. 5. 2007 - 17:01) Sbalit(1)
To , že přestane fungovat display není chyba mezi židlí a přívodníma šňůrama :) Vím o čem mluvím několik jsem jich spálil :)
Ale... to, ze to nic anicka (13. 5. 2007 - 11:46) Sbalit(3)
Ale... to, ze to nic nevydrzi, je neprijemne, lec to, jak ten notebook zevnitr vypada, je neco jeste zcela jineho. Zly sen sileneho mechanika. Ale kdo nevidel, neuveri ;)
věřím! zrovna tady mám hanicka (14. 5. 2007 - 19:18) Sbalit(1)
věřím! zrovna tady mám vedle ibooka G4 800Mhz kterého jsem vyměnila za čokoládu jakožto nefunkční, a mé přesně ty syndromy, jdu sehnat mikropajku :)
To, jak to zevnitř vypadá ernie (13. 5. 2007 - 17:10) Sbalit(1)
To, jak to zevnitř vypadá je otázka výrobních nákladů, nikdo nepředpokládá, že se do toho budeš koukat a autorizované servisy mají přesné postupy co a jak rozebrat a zase složit.Je smutné že někteří výrobci mají své výrobky konstruovány tak, aby se dobře skládaly na mašinách při výrobě, ale něco tam vyměnit bez kompletní rozborky a nebo bez speciálního nářadí je téměř nadlidský úkol.

O šílených mechanicích něco vím :) Ale podle fotek to nevypadalo zas tak hrozně.Řečeno slovy jednoho známého lakýrníka : "Na co klempíř nestačí, tak tam se tmel natlačí."
No tedy! Marian Kechlibar (17. 5. 2007 - 11:08) Sbalit(1)
Ještě, že jsem to neopravoval já, to by mi asi explodovalo pod rukama.

Kdo by si pomyslel, že NB za 70 tis bude vyžadovat "kolenní" chirurgii.

Po pravdě, příslušnou opravu by měl Apple hradit sám, pokud si svých zákazníků váží. Jde o zjevnou designovou chybu na jejich straně, to nelze okecat.
hint abr (22. 5. 2007 - 23:55) Sbalit(1)
Dival jsem se na fotky powerbooka a nemuzu se nepodelit o jeden maly hint. Velice se me osvedcilo, kdyz do mapy ty srouby zatlacim, aby se nerozkutalely.
Tak jsem včera vyměňovala hanicka (21. 7. 2007 - 9:11) Sbalit(1)
Tak jsem včera vyměňovala disk ve svém ibooku, tolik šroubu se jentak nevidí :) Naštěstí žádnej nezbyl. A ibook ma rychlejší a tišši disk :)
Re: Kterak můj PowerBook G4 přežil "sudden death syndrome" logojan (15. 10. 2009 - 11:31) Sbalit(1)
zdravím a vím přesně jak je člověku, který si ten svůj powerbook G4 hýčká a najednou má problém. Gratuluji k vyřešení. Já sháním různé náhradní díly, nebo nefunkční G4 15" k rozebrání a použití některých dílů, jako je hdd, packa ůchytu displaye a tělem meka-je vní tyčinka otévírající displayej. no a jiné různé, jako kabel k display od desky na display.
Takže prosím, pokud někdo něco má a nebo má na někoho kontakt, budu neskonale děkovat za něj.
A ještě jedna věc: na netu jsem před měsícem našel zajímavý web, kde se nabízeli různé náhradní díly včetně cen v Kč, org v dolarech. Vždy fotečka, typ a cena. Teď ten web nemůžu najít, bohužel historii jsem omylem vymazel.
Předem děkuji za url, nebo odkaz n stránky s náhradními díly. To co je na webu přes vyhledavač google, není ono.
děkuji, děkuji, děkuji.
e-mail:atelier.vanavcentrum.cz
Re: kto mi vie poradit z power bookom G4 andrej (20. 1. 2010 - 18:06) Sbalit(2)
pls chcem by sosma opítať či by mi niekto vedel poradit . mam taqi problem že počitat fungujeale nenajde mi hdd . a doteraz fungoval bez problemov . v servise mi powedali vraj je nieč o spalene na doske ale men sa t o nezdá lebo nič mu nebolo . dakujema pls odpovede na e-mail
Re: kto mi vie poradit z power bookom G4 anicka (20. 1. 2010 - 18:24) Sbalit(1)
Rozloucit se a koupit novy notebook. Nova deska, kdyz uz ji servisy
dokazou sehnat, byva drazsi nez novy stroj. A se spalenou se uz vetsinou
opravdu nic udelat neda. U sveho prvniho notebooku jsem s podobnym
problemem jsem sehnala cloveka, co byl fakt dobry, ale stejne to
nedokazal spravit. A ze tomu predtim nic nebylo? Inu, to je holt
pomijivost v praxi :-) Tak dlouho se chodi s dzbanem pro vodu... az kus
desky shori.