Kočičí emoce a domácí pohoda

Říká se, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Pevně doufám, že toto rčení se na kočku nevztahuje a realita mi naštěstí zatím dává za pravdu - naše téměř osmiletá Minutka se už naučila používat škrabadlo, žrát granule, pít obyčejnou vodu, vyhýbat se zakázaným místům a okusovat jen vlastní travičku v květináči. Zvládli jsme to společně kombinací pochval a pamlsků, syčení (učím se kočkovsky nadávat) a v případě lotrovin největších mlžidlem na kytky. Ovšem teď nás čeká mnohem těžší úkol.

Včera se k nám nastěhoval maličký kocourek. Dostal jméno Damián a celkem rychle se zabydluje, i když občas ještě zafňuká po domově a po mamince. Pokud jde o dvounožce, byl v našem doupěti radostně přivítán, Minutka se ale k uvítacímu výboru nepřidala. Naopak. Se vzteklým syčením zalezla do své trucovací krabice pod topením a celý večer temně vrčela. Koťátko si z ní ovšem vůbec nic nedělalo, batolilo se po bytě a kdykoliv doputovalo do zorného pole naší kráčmery, vysloužilo si hlasité prskání. Když jsem ji přišla utěšit a pohladit, v polovině případů jsem se dočkala seknutí tlapkou. (Legrace je, že jeden z důvodů pro pořízení koťátka byla snaha zpříjemnit jí osamělé hodiny, když nikdo není doma.)

kocourek Damián

To už nám začínalo být jasné, že zatímco naše nové titěrné klubíčko, z domova vymazlené a s láskou vychovávané má pro strach uděláno, naše obludka se ho kdoví proč bojí. Když se chovala podobně k dvakrát tak velkému kocourovi, co přišel na návštěvu, chápala jsem ji, ale proč teď? Podezírám ji, že si myslí, že kdo má čtyři nohy, je stejně milý a společenský jako kokršpaněl, s kterým strávila většinu života (a jako dvouměsíční mrně mu dala pěkných pár facek, když ji přišel sežrat).

Takže máme doma ublíženou kráčmeru, která nežere, leží pod topením, bojí se vstoupit do místnosti s kotětem (když přiběhne ono k ní, vzteká se) a snažíme se mezi ně nezasahovat a doufat, že si to nějak vyřídí. Snad to bude brzy, protože obluda se zřejmě v noci bála dojít na záchůdek (kocourek ho vzorně používá), a tak teď marně hledáme po bytě zdroj kočičiny. Přemýšlím, jak jim pomoct, ale asi bude potřeba prostě počkat...

...v mezičase se vzdělávám v kočičí etologii (sem tam se dá u nás přijít i k zajímavé knížce), zkouším s našimi zlatíčky komunikovat po kočkovsku a užívám si učení nového jazyka, který není ani lidský, ani programovací. Bohužel mám značný handicap - nemít ocas znamená být v kočičím světě napůl němý :-)

Další fotky našeho klubíčka jsou k vidění tady.

Podobná zkušenost syky (1. 4. 2008 - 18:50) Sbalit(1)
Mám z letošní zimy podobnou zkušenost s naší čtrnáctiletou kočkou... No nezvykli si na sebe do teď, ale už se snášejí a pokud malý kocour nedojde až přímo k ní, tak se už chová rozumně ;-)
Navod Albert (2. 4. 2008 - 0:22) Sbalit(3)
Predpokladam, ze navod na dve kocky jsi cetla, tak ted to chce jen hodne zdaru a chovat se k roztomilemu kotatku jak zla macecha...
No jo, tak mi sklaplo. Stara anicka (3. 4. 2008 - 14:39) Sbalit(1)
No jo, tak mi sklaplo. Stara kocka zacala mrne vyhanet od misek a ze zachodu, takze kdyz se mi dovycural az na kline a bal se jit se napit, musela jsem pritvrdit.

Takze kocku ted na noc a v nepritomnosti zaviram do jejiho pokoje a prestoze jinak ji nechavam, at se s nim honi jak chce, do Damiankova koutku se zachodem a mistickami nesmi. (Coz bylo jednou vynuceno mlzidlem na kytky, tak to ted znechucene respektuje.)

Nejsem z toho stastna, smireni jsem touhle politikou asi oddalila do nenavratna, ale aby mi kote hladovelo nedopustim - ted uz nastesti zase spokojene cura i dlabe.
Jojo, cetla. Zas takova anicka (2. 4. 2008 - 21:03) Sbalit(1)
Jojo, cetla. Zas takova macecha nejsem, ale Minutka snida prvni a kdyz vstanu nebo prijdu, taky jde do naruce prvni.

Snazim se se mezi ne moc necpat, ale kdyz ho chtela vyhnat od misky nebo od zachodu, jemne jsem zakrocila. (Zakryla jsem vyhled sukni, coz nastesti stacilo - kdyz ho nevidi, nevyvadi.)

Jen by me zajimalo, proc si ted Minutka na skrabadle brousi drapy mnohem casteji nez driv... i kdyz asi hlavne proto, ze ho tam nechce pustit, takze jsem dneska musela koupit druhe.
Nebojí se ta původní packet (2. 4. 2008 - 21:00) Sbalit(2)
Nebojí se ta původní kočka, že se jí teď bude dostávát míň pozornosti?
To by znelo logicky, ale ona anicka (2. 4. 2008 - 21:07) Sbalit(1)
To by znelo logicky, ale ona o ni nikdy moc nestala. Obcas si sama prisla nechat se pohladit nebo se uvelebila na kline, ale na dolezani nereagovala zrovna blazene.

Ted se kupodivu mazli daleko vic nez predtim a dostava se ji toho merou vrchovatou, jsem nadsena z toho, ze si ji konecne muzu skoro kdykoliv beztrestne vzit do naruce. Pak s ni chodim po byte a ona me ma jako pozorovatelnu - slidive kouka po celem byte a kdyz zmerci kote, da se do prskani :-)