Když se daří, tak se daří (zatím naštěstí ostatním)

Někdy to bývá tak, že se chce člověk věnovat vážné práci, ale velký Tučňák ho za žádnou cenu nechce nechat. Něco podobného se mi stalo včera, když jsem se konečně dostala k tomu, abych se prohrabala hromádkou čerstvých (a občas už poněkud zahnívajících) bugů a začala je buď spravovat, nebo se tvářit, že s nimi nemám nic společného. Milí brouci se ovšem rozhodli, že budou soutežit o titul nejhloupější chyby...

Docela dlouho to vypadalo, že zvítězí jeden na první pohled poměrně nevinný: Bugreport říkal, že jeden balíček obsahuje špatný zip archiv. Zdá se neuvěřitelné, že by se tam mohl dostat jinak než rovnou z upstreamu, proč bychom něco vyváděli se zipovým archivem? Pouštím si prep fázi ze specu, abych se mohla podívat na rozbalené zdrojáky a zdá se mi podezřelé, že se na spoustu souborů pouští dos2unix, takže se neobtěžuju zkoumáním archivu a dívám se rovnou do specu. Uá! Kohosi totiž napadlo pustit onu nevinnou utilitku na všechny soubory z adresáře plného bohužel nejen skriptů, ale taky binárek všeho druhu (obrázky, archivy...). Takže do potrubí mezi find a dos2unix vkládám ještě věštítko pátrající po textových souborech a svět je zas o něco krásnější.

Nakonec si nechávám bug, který od pohledu na summary vypadá poněkud zapeklitě. Milé ssh dělá v určitých situacích věci, které rozhodně dělat nemá a není vůbec jasné, proč. Autor reportu popisuje velmi pečlivě, jak chybu zreprodukovat a přidává domněnku, že za problém může jeden z našich konkrétních patchů. Čtu si jej, ale vůbec mi není jasné, jak by měl s problémem souviset, vypadá nevinně. Pěknou chvíli chodím kolem horké kaše, než se ukáže, že na první pohled komplikovaný bug je ve skutečnosti vítězem dnešní soutěže - autor staršího patche se rozhodl zavolat jistou funkci v poslední větvi jedné podmínky, místo aby tak učinil až za ní, v každém případě. První větev se ovšem používala tak výjimečně, že se bug skoro nikdy neprojevil... pozornější pohled dokonce ukázal, že si autor nejspíš myslel, že má svůj patch správně - indentace vlastně seděla, jen závorky ne.

S hlasitým vytím odevzdávám onu klasickou jednořádkovou opravu a přitom si všímám, že v jisté nejmenované firemní konferenci, kterou je třeba bedlivě sledovat, přibyla spousta mailů. Většina z nich se věnuje události svědčící o tom, že nejen já mám svůj veselý den... jedna naše kolegyně se vdala (přirozeně za kolegu) a kromě jiného jména si pořídila taky nový login. Jeden z našich adminů však během procesu změny spáchal jakousi poměrně nepochopitelnou chybu způsobivší, že naší kolegyni patřila většina domácích adresářů lidí ve firmě. Zatímco náhodně oloupení o svá data se jen chechtali vytvářejíce vlastní verze AYBABTU, novomanžel se navrácení svého home ihned dožadoval silným argumentem - totiž, prokazatelně jej nabyl ještě před uzavřením manželství.

A tím den pomalu skončil. Nezbylo než poděkovat Tučňákovi, že mi umožnil se tak důkladně pobavit chybami těch ostatních a doufat, že mi to dneska nedá sežrat a nenechá jejich produkci pro změnu na mě :-)

Tak to mě po ránu tak m4r3k (29. 8. 2007 - 10:44) Sbalit(6)
Tak to mě po ránu tak akorát při snídani pobavilo :-)
:wq
Me to moc nepobavilo pac s Johan (29. 8. 2007 - 10:59) Sbalit(5)
Me to moc nepobavilo pac s tim pak bylo moooc prace navic:))
Grr... ;-P anicka (29. 8. 2007 - 11:14) Sbalit(4)
Ve tri mi skonci porada, tak si do te doby zkuste spolu napsat skriptik, ktery by tu katastrofu hned zase spravil :-)
Pak se na to koukneme spolu - tohle neni vec, s kterou je treba se zbytecne drit :-) Moznosti je vic a zadna nemusi byt delsi nez na jeden radek.

BTW, stejne mi porad neni vubec jasne, jak se Vam to vlastne povedlo.
Coz o to to uz bylo opraveno Johan (29. 8. 2007 - 11:23) Sbalit(3)
Coz o to to uz bylo opraveno vcera, akorat Martin udelal prikaz chown -R * o uroven vys nez mel:)))
Ja vim, ze jste to spravili anicka (29. 8. 2007 - 11:29) Sbalit(2)
Ja vim, ze jste to spravili uz vcera, ale podle vseho jste se u toho dost nadreli.

Ted uz neni zadny spech a cemu ublizit, tak si muzete jako cviceni v klidu rozmyslet, jak to priste spravit jednodussim zpusobem :-)
No to není hezké, m4r3k (29. 8. 2007 - 12:08) Sbalit(1)
No to není hezké, předpokládat, že tento chybový stav nastane znovu :-)
:wq
mac os x :) yellowtommy (29. 8. 2007 - 14:38) Sbalit(6)
Ahoj Anicko, chtel jsem se vlastne zeptat jak to delas ted v SUSE s OS X? Vim ze jsi (uz je to ale davno dost) psala o tvem prechodu na OSX (spis trosku neplanovane jak sem pochopil, mel tam byl prece linux :). Uvazuji ze z linuxu, co se desktoptu tedy tyce, prejdu taky na OSX... moc se mi ten OS libi. Precetl jsem skoro cely www.kernelthread.com, coz me uz skoro presvedcilo :) Diky, Martin
Asi po roce jsem zas na OS X anicka (29. 8. 2007 - 16:08) Sbalit(5)
Asi po roce jsem zas na OS X zanevrela, je sice fajn, ale prece jen potrebuju neco trochu jineho. Uz jsem tu o tom pred casem psala.

Na notebooku mam dualboot a OS X pouzivam, kdyz potrebuju dlouho vydrzet na baterku nebo pouzivat wifinu bez kompilovani jadra :-)
to jsi zrala na nejaky yellowtommy (30. 8. 2007 - 10:25) Sbalit(4)
to jsi zrala na nejaky normalni notebook a ne od apple, nebo ten inteli - tam by linux mel snad chodit o neco lepe... nebo ne? ;)
No, jestli ti to nevadi ze z tebe budu chvili tahat rozumy ohledne toho OSX...(pokud ti to vyhovuje vic, tak pres email) bohuzel s tim nemam zadne zkusenosti ani od znamych, ale premyslim o tom ani ne kvuli apple HW, ale protoze je to Unix, ale dle dostupnych informaci se zda byt konecne doladeny jako desktop. na linuxu, specielne na notebooku doladovat ruzne zvrhlosti (neprobudi se z suspendu to disk, uz asi pul roku ladim touchpad aby mi vyhovoval - bohuzel alps na dellu) zerou dost casu nejak, tak si rikam ze OSX ma tohle uz hotove ;) linux je super na servery (kde ho provozuji vyhradne), ale desktop na notebooku furt nejak nevim nevim.. jestli nekdy vubec.. no ale k tomu os x - predpokladam ze jakozto 'klientsky' stroj kde hlavni prace spociva na ssh + http a zbytek jako obyc user, tam je to snad v pohode ne? Netrpi to vecma jako tzv. 'entropie' systemu atd? Coz bych rekl ze linux dost...? Premyslim ze mac osx zkusim znasilnit na normalni inteli stroj, udajne to lze... na zkousku :) kupovat si notebook za 40tis na zkousku neni to prave orechove.. ;) diky za trpelivost :) martin
Kdyztak to probereme po anicka (30. 8. 2007 - 13:05) Sbalit(3)
Kdyztak to probereme po mailu, OK? Napis...

Kazdopadne, at uz myslis entropii systemu cokoliv, myslim, ze Linux nicim takovym netrpi :-)
uz sem napsal vcera, doslo? yellowtommy (31. 8. 2007 - 14:18) Sbalit(2)
uz sem napsal vcera, doslo? adresa je tady z kontaktu... :)
Nezavesujte, jste v poradi anicka (31. 8. 2007 - 17:30) Sbalit(1)
Nezavesujte, jste v poradi :-)
Jen dal a houst! Chceme vic abr (5. 9. 2007 - 22:50) Sbalit(4)
Jen dal a houst! Chceme vic blogpostu o fixovani bugu! Quork :-)
Kdyz ja nemuzu :-) Psat o anicka (6. 9. 2007 - 8:23) Sbalit(3)
Kdyz ja nemuzu :-) Psat o bezpecnostnich chybach, na ktere jeste nevysla oprava, podrobneji nez takhle jaksi nechci, ackoliv by to byla bzunda. A neskodne veci jsou zas vetsinou otrava.

Navic, ackoliv jsme v plnem proudu betatestovani, nemam ted cas na fixovani bugu, misto toho se venuju radostem jako vcerejsi desetihodinovy pohovorovy maraton. (Kdyz jsem prisla domu z prace, byla jsem tak zmatena, ze jsem odemykala schranku klicem od pout...)
Ok, dik za vysvetleni. To s abr (6. 9. 2007 - 19:27) Sbalit(2)
Ok, dik za vysvetleni. To s tema klicema si zive dokazu predstavit :-D Btw pohovorovy maraton je prijimani novych chameleonku nebo "chatovani" s vedenim?
Vedeni, podrizeni, anicka (6. 9. 2007 - 21:12) Sbalit(1)
Vedeni, podrizeni, uchazeci... ale povidanim s uchazeci obvykle stravim nejvic casu. Ale nekdy to byva docela pekne :-)