Japonská posedlost, etapa 4 - jídlo

Na začátku mého průběžného pobláznění rozličnými aspekty japonské kultury bylo nejspíš go, hra, kterou jsem potkala, když mi bylo třináct, a pár let pak nedělala v podstatě nic jiného. V těsném závěsu následovala japonština, jazyk, který se mi dodnes moc líbí. Učila jsem se na základce pod lavicí z prastaré, v knihovně pracně ulovené a zkopírované učebnice od Krouského (od té doby naštěstí vyšla znovu), leč bohužel jsem se nikdy nedobrala podstatněji dál než za hiraganu a věty typu "mák je červený" - Bašó v originále tak zůstal snem na důchod. Někde tam spolu s voláním tichého havrana jsem zaslechla také zen. Bohužel zůstalo spíš jen u hromady knížek, tlesknutí jedné ruky tak zní stále jen kdesi opodál.

Nakonec jsem se vydala po zcela jiné cestě. Navzdory veškeré snaze skončilo rozhodování "japonština nebo matfyz" očekávaným způsobem, překvapení se nekonalo - inu, goisti holt bývají matfyzáky a těmi se, jak známo, člověk rodí. Japonština zůstala zapomenuta, na knihy o zenu se práší v knihovně hned vedle počítačových kuchařek, na go zbude čas skoro stejně zřídka jako na Vánoce... ale po určité době stagnace se má japonská posedlost přehoupla do další fáze. Totiž, na jistou část japonské kultury se najde čas snadno, protože jíst se musí. A zatímco kdysi dávno, když jsem se dostala k japonským dobrotám jen tu a tam při vzácných příležitostech, jakými byly třeba návštěvy japonských profesionálních hráčů, protože mlsání v několika málo japonských restauracích bylo neúnosně drahé, dnes se dá ledacos vyrobit doma a minimálně v Praze jsou suroviny vcelku snadno dostupné.

Když jsem si všimla, že nakládaný zázvor k suši už mají ve svém krámku jako dlaň i naši Vietnamci za mrzkých 35 korun stejně jako lepivou kulatou rýži, nori (řasy na balení maki) se prodávají v obchodě se zdravou výživou na Masaryčce a bambusovou podložku používanou při balení mi přivezl Hrošík z makra, odhodlala jsem se k prvnímu domácímu pokusu. Výborným průvodcem mi byla stránka sushifaq.com, některé hinty jsem ale naplno docenila až po prvním pokusu. Ale to předbíhám.

Příprava rýže na sushi je docela věda a kromě lepivé (což implikuje kulatou) rýže je třeba mít také rýžový ocet na sushi, cukr a sůl. Zatímco poslední dvě položky se v domácnostech vyskytují vcelku běžně, rýžový ocet se neshání snadno. Teď už to umím, dá se koupit třebas v japonských potravinách v Dejvicích, pro první pokus mi ale chyběl. Nicméně, až na barvu se dá s trochou opatrnosti docela dobře nahradit balsamicem... takže když důkladně (minimálně pětkrát) propláchneme a uvaříme rýži, do vychladlé nalejeme trochu octa s rozpuštěným cukrem a solí (dávkování od oka, soli asi čtyřikrát méně než cukru a toho tak dvakrát méně než octa), dostaneme hmotu, z které se dá hňoucat sushi - sushifaq má pěkné obrázky naznačující, jak na to. Stačí jen po plátku nori položeném na podložce rozpatlat tenkou vrstvu této hmoty (je chytré nechat si kus okraje bez rýže, jinak je zamotávání mírné harakiri... totiž pardon, seppuku), kousek od kraje naskládat proužek dobrot, které chceme mít uvnitř (ne doprostřed, jinak budou roličky podobně rozplizlé jako mé první, co jsou k vidění na následující fotce), no a pak to celé opatrně zavineme a nakrájíme. Mňam.

sushi

Protože nejsem Rotschild, abych si kupovala čerstvé ryby, udělala jsem náplň z mražených mořských potvor, granátového jablka, cukrového melounu a jiker (ano, správně, co Delvita dá). Slušna japonská sojovka už se dá naštěstí sehnat skoro všude...

Správného japonského jídla ovšem není bez miso shiro, japonské polévky skládající se z ingrediencí poměrně exotických: Potřebujeme k ní zejména miso (tedy pastu ze sojových bobů, která se v prodává v mnoha barevných i chuťových variantách a jak se ukázalo, mnohé z nich k nám dováží Country Life), dashi (totiž instantní vývar z ryb, řas, obojího nebo něčeho úplně jiného... v neinstantní verzi se dá asi vyrobit i doma, ale pak přijdeme o pohodlí téměř okamžitě hotového jídla) - tuňákové prodává japonský obchůdek, a něco, co se dá sníst hůlkami, než polévka vystydne tak, aby se dala pít. Což může být normální zelenina, tofu, surimi... a ještě všelicos, neměly by ale chybět řasy. Zatím jsem vyzkoušela hijiki z japonského obchůdku a arame z obchodu na Masaryčce, tradiční wakame ještě neumím sehnat. Výborné jsou oboje, arame ale při přípravě poněkud páchnou koncentrovaným mořem. A jak se dělá miso polévka?

Je to snadné: Namočíme řasy ve studené vodě a necháme je nabobtnat, pak přisypeme dashi a dáme vařit, další přísady dosypáváme podle toho, jak dlouho je potřeba je vařit. Mezitím si v troše teplé vody rozmícháme miso (mně zatím nejvíc chutná směs temného hatcho miso a bílého rýžového miso půl na půl), zhruba lžíci na každou misku výsledného produktu. Když jsou řasy a vše ostatní uvařené, odstavíme je a vmícháme roztok miso (jak se ukázalo, není úplně mazané jej vařit). Můžeme si popřát dobrou chuť...

Nejbližší další částí mého ultimátního plánu na výrobu japonských dobrot v domácích podmínkách je experimentálně vyzkoumat, jak se dělá těstíčko na tempuru, ve vzdálenější budoucnosti potom pohackovat nějaký hardware na výrobu sukijaki. Jestli se tedy dříve má japonská posedlost nepřehoupne do nějaké další, takřka nutně postavě prospěšnější fáze... minulý týden jsem si poprvé v životě pořídila bonsaj, jisté možnosti tu tedy jsou :-)

OT: Blogovani maertien(nr) (25. 1. 2008 - 0:31) Sbalit(2)
Ahoj Anicko, co se stalo? Prestala si blogovat? Je to prijemne cteni :) Mej se hezky...
Ale, asi neprestala... ale anicka (25. 1. 2008 - 10:05) Sbalit(1)
Ale, asi neprestala... ale prace a skola zabiraji dost casu na to, abych na blogovani ani nepomyslela. Ale pokud beres vsechno, muzes si precist tohle (i to jsem odkladala skoro mesic)...
Sushi Petr (16. 11. 2007 - 10:33) Sbalit(3)
No promin, ale to "sushi" vypada jako kdyby si ho uz polkla a zase vratila na talir:)).Toho bych se ani nedotknul:))
Prosimte tady se podivej jak to ma vypadat:
http://img137.imageshack.us/img137/1371/dsc0064fw3.jpg
No jo, ale na to se v anicka (16. 11. 2007 - 16:48) Sbalit(1)
No jo, ale na to se v Japonsku studuje deset let :-)
Dockej casu :-)
Ano, ale zato jistě vzniklo Kyo (30. 11. 2007 - 10:12) Sbalit(1)
Ano, ale zato jistě vzniklo v čase O(log N)! ;-)
Jeste Sushi Eating Howto Yenya (16. 11. 2007 - 9:19) Sbalit(10)
To je zajimave - taky jsem tak pred mesicem zkousel poprve delat sushi, a docela to slo. Na miso jsem ovsem nesehnal ingredience. Netusite nekdo jak je to s obsahem jodu v tech rasach a davkovanim? Na mem sacku nori byl big fat warning ze clovek by nemel snist vic nez xx g nori denne. Tak nevim jestli se to treba muze dat diteti. Dcera strasne somrovala ze chcet aky sushi, tak jsem ji dve rolky dal. Ale nevim jestli to neni pro ni nejak skodlive.


Dobra stranka o sushi je taky http://eugeneciurana.com/musings/sushi-eating-HOWTO.html.


-Yenya
Pokud jde o sushi, docela to anicka (16. 11. 2007 - 16:56) Sbalit(8)
Pokud jde o sushi, docela to jde a je to mnamka, jen to jeste musim naucit, aby to drzelo tvar :-) Jak se darilo Tobe?

Pokud jde o miso, az budes mit nekdy cestu do Prahy, stav se v nektere prodejne Country Life, pokud v Brne zadnou nemate. A nebo v prodejne Pont-zdrava vyziva na Masarykove nadrazi.

A s temi rasami je to slozite. Na jednu stranu, asi je dobre byt opatrny. Nejen kvuli jodu, ale i kvuli vselikym svinstvum, kterych je dneska bohuzel more v okoli prumyslovych zemi plne... me treba hodne nepotesilo tohle, pochybuju, ze dalsi rasy na tom budou vyrazne lip.

Na druhou stranu, Japonci tim svoje deti krmi denne a zatim maji stale nejvyssi nadeji na doziti na celem svete :-)
Tvar nebyl problem - mel Yenya (20. 11. 2007 - 17:55) Sbalit(5)
Tvar nebyl problem - mel jsem totiz tu spravnou bambusovou podlozku, kterou se maki motaji. Nekde mozna jeste vyhrabu fotku, az prijdu domu. Jinak zrejme produkty Country Life v Brne prodava www.biosfera.cz (aspon ruzne miso ingredience tam maji - nekdy tam zkusim zajit).


K posedlosti Japonskem: 2. prosince delam v Budapesti zkousky JPLT 4, drz mi palce :-)


-Yenya
Podlozku mam nastesti taky, anicka (20. 11. 2007 - 21:05) Sbalit(4)
Podlozku mam nastesti taky, na prvni pokud to byla bida i s ni, ale na druhy pokus uz to vyslo. Napoprve jsou udelala hned tri pitome chyby: jednak jsem mela moc teplou ryzi, jednak jsem si nenechala volny okraj nori, a konecne jsem si dala vnitrek na zarolovani na blbe misto.

Na druhy pokus to dopadlo podstatne lip, vypadaly jako ze skatulky (heh, vlastne spis jako z obento :-))

Jestli se to podari jeste parkrat zopakovat, pujdu se poprve odvazit zkusit rolicky s ryzi venku. (Zrovna delam treti pokus a pritom vymyslim, co vsechno by se dalo jeste vyzkouset dat dovnitr...)

A palce drzim, dej pak vedet, jake to bylo. Docela by me zajimalo, co tahle vec vlastne obnasi. (Porad doufam, ze se k japonstine vratim nejak poradneji. A driv nez v duchodu.)
Co dát dovnitř? Nenašel Michal (29. 11. 2007 - 4:16) Sbalit(3)
Co dát dovnitř? Nenašel jsem v tu nikde zmínku že bys zkoušela Teriykai kuře (snad se u vás dá treiyaki sauce sehnat). To je tu nejspíš nejběžnější náplň sushi, ale třeba samo teriyaki chicken s rýží je běžně k dostání v každém japonském fast foodu. Jinak sushi je taková japonská obdoba pizzy - taky tam lze dát co tě zrovna napadne ;-)

Pro inspiraci:
- losos (nejlépe čerstvý, nesmažený, tedy "raw", ale nevim jak je v Praze dostupný)
- obalované smažené ústřice, nebo i smažené rybí prsty
- prawns (takové ty velké krevety)
nebo i vegetariánské variace:
- sýr s ananasem a salátem
- tenké lusky kulatých fazolí nebo hrachové lusky
- ...

Až budeš dělat rolky s rýží navrch tak leckdy to bývá obalené třeba v sezamových semínkách nebo v něco-jako-sezamová-semínka-ale-černé.

Jo a ke tvému sushi - zdá se mi že tam té rýže máš moc tenkou vrstvu, tak to pak nedrží tvar :-)
Teriyaki omacka se tu sehnat anicka (29. 11. 2007 - 18:05) Sbalit(2)
Teriyaki omacka se tu sehnat da relativne snadno, ale vubec me tahle kombinace nenapadla, zkusim.
Lososa umim sehnat v nejlepsim pripade uzeneho, cerstvy syrovy nehrozi. Ale i ten je moc fajn.
Velke krevety, kdyz uz se sezenou, jsou drahe jak prase a male padaji ven.
Vegetarianske variace jsou vdecne tema :-)

Jak Te tak posloucham, asi chci taky na Zeland :-) Nechystas se uz zpatky, ze by tam po Tobe zbyl byt a prace? ;-D
Prubni, jestli muzes, makro. BaHnO (30. 11. 2007 - 11:20) Sbalit(1)
Prubni, jestli muzes, makro. Maj lososa v sushi kvalite (alespon to inzerujou). Cena je sice nemala, ale alespon to ma rozumny ufinancovatelny baleni. Maji i tunaka, ale cca 600 Kc/kg, se zasadnim problemem - baleni je okolo 3kg. A kdyz uz sme u machra, i kdyz je to OT, slavky maj za 120kg a muzu se po nich utlouct...
Jeste teda: nikde jsem Yenya (20. 11. 2007 - 18:02) Sbalit(2)
Jeste teda:

nikde jsem nevycetl, jak se to vlastne ji: v Sushi eating howto akorat pisou, ze do sojove omacky by si clovek mel namacet jen ten vnitrek (rybu nebo co), ne treba ryzi (i kdyz zrovna ryze s tou omackou je dobra :-). Taky nevim jak moc ma clovek pred snezenim tu rolku rozebirat, nebo jestli je cilem snist tu jednu sestinu jakoby naraz. Hmm.

-Yenya
Kdyz jsem jedla sushi poprve anicka (20. 11. 2007 - 21:00) Sbalit(1)
Kdyz jsem jedla sushi poprve (bylo to s mou skoromaminkou, ktera ho predtim nejednou jedla v Japonsku), dostalo se mi rady nalit do misticky sojovku, v ni rozmichat wasabi dle chuti, vzit cely valecek/rolicku, namocit, snist, pred dalsim kouskem pojist neco zazvoru. Predpokladam, ze v Japonsku se zpusob pojidani sushi lisi kraj od kraje stejne jako recept na polevku, ale ja to delam takhle. (Posledni dobou tedy vetsinou uplne bez wasabi.)
Dětské sushi Michal (29. 11. 2007 - 4:27) Sbalit(1)
Moje děti jedí sushi alespoň jednou týdně a ještě žijou. A jelikož tu prodávají speciální dětské sushi, které se liší jen tím že má mnohem menší průměr aby se vešlo do malých dětských držtiček, tak se asi počítá s tím že ho děti budou jíst. Akorát Wasabi jim zatím nedávám ;-)
Matfyz a japonofilie Glubo (18. 11. 2007 - 1:27) Sbalit(6)
Je pěkné jak se na matfyzu rozmáhá epidemie japanofílie, příznaky bývají dost obdobné go, anime, japonské, nebo východoasijské jídlo, nadužívání hůlek, japonština, několik zabitých stromků -- akorát to přichází v různém pořadí. Už jsem se asi také nakazil, ono takové špendlíkové go je výborná výbava na přednášky.
Ja bych skoro rekla, ze to anicka (18. 11. 2007 - 9:57) Sbalit(5)
Ja bych skoro rekla, ze to muze byt i obracene... ja jsem treba diky go byla polapena matfyzem, nez jsem zacala hrat, ani jsem nevedela, ze takova skola existuje... ale muj prvni turnaj, konalo se to leta Pane 1997, byl na 17. listopadu :-)

A na prednasky je samozrejme nejlepsi go bez desky, ale kdyz jsem to tuhle po letech zkousela, dopadlo to tragicky - chce to trenovat :-)
Nechapu, proc kazdej spojuje Petr (19. 11. 2007 - 11:39) Sbalit(4)
Nechapu, proc kazdej spojuje Go a Japonsko... Nevim, jestli si toho nikdo neni vedom, ale Go je hra cinska.
To plati nejen pro go, do anicka (19. 11. 2007 - 16:23) Sbalit(3)
To plati nejen pro go, do Japonska se z Ciny dostala asi tak veskera civilizace :-D

Tvrdit, ze go je cinska hra dava proste asi tak stejny smysl, jako rikat, ze buddhismus je indicke nabozenstvi.

A proc _zrovna_ Japonsko? Inu, to je dost divna otazka svedcici o neznalosti ceskych goistickych realii. Rekneme trebas, ze Japonci jsou v Evrope, pokud jde o propagaci go, o dost aktivnejsi nez Cinani nebo Korejci. Neni nahoda, ze se u nas obvykle hraje go podle japonskych pravidel, ze se pro pozice na desce pouzivaji japonska oznaceni, ze prazsky go klub hosti ceskojaponska spolecnost, ze IGF sidli v Japonsku, ze japonsti profesionalove jsou u nas k videni nejcasteji, ze mezi japonskymi profesionaly najdeme Evropany... a to samozrejme jeste nemluvim napr. o v posledni dobe popularnim japonskem goistickem anime :-)

Popravde, moc nechapu, jak je mozne vedet, ze go se narodilo v Cine, a na druhou si nevsimnout cehokoliv z vyse uvedeneho :-D

Takze mi chces tvrdit, ze Petr (20. 11. 2007 - 15:51) Sbalit(2)
Takze mi chces tvrdit, ze BMW je cesky auto, protoze se tu prodava? Nebo vlastne ne, je italsky, protoze se tam prodava taky. Nebo francouzsky? Uz se v tom zacinam nejak ztracet...
Kdepak. Ale mozna by ses anicka (20. 11. 2007 - 16:25) Sbalit(1)
Kdepak. Ale mozna by ses mohl zeptat, co porad kdo mele v souvislosti s BMW o Nemecku, kdyz prvni auto prece bylo sestrojeno ve Francii. Dost divne, ne?

S go je to to same. Zvlast kdyz pouzivame zcela konkretni "znacku" te hry - go je jeji japonske jmeno, a hraje se podle jinych pravidel nez v Cine.

Ale asi uz staci, stejne jenom provokujes :-(
Co bude dalsi krok japonske Michal (18. 12. 2007 - 23:28) Sbalit(1)
Co bude dalsi krok japonske posedlosti? Blowfish?
:-) abr (3. 12. 2007 - 22:56) Sbalit(1)
Srandy kopec :-D
nezral bych to Anonym (5. 12. 2007 - 15:35) Sbalit(6)
rasy bych nezral, protoze coby stredoevropan nejsem na ne zvyklej. kam se hrabou nejaky rasy na poradny knedlo, vepro a poctivy cesky zeli...
ale ten cibulak je Anonym (5. 12. 2007 - 15:36) Sbalit(1)
ale ten cibulak je hezkej.... skoda ze na nem neni to vyse zminene knedlo, zelo, vepro...
Myslim, ze rasy a ryze anicka (5. 12. 2007 - 16:18) Sbalit(4)
Myslim, ze rasy a ryze stredoevropanum vetsinou nijak neublizi. Japoncovo prvni setkani s veproknedlozelem by asi dopadlo podstatne hur. :-)

A moje asi taky, jist takove veci, budu mit metrak a zkazeny zaludek :-)
jakej je rozdil mezi zelim a Anonym (6. 12. 2007 - 12:00) Sbalit(3)
jakej je rozdil mezi zelim a rasama? zeli tu zereme tisic let, kdezto rasy tu nikdy nerostli co ja si pomatuju???? maso je dobry, a knedlik je genialni vec... navic moje babicka rikala, ze zena co neumi knedliky, tak se nikdy nevda...
No jo. Zdalipak by taky anicka (6. 12. 2007 - 21:54) Sbalit(2)
No jo. Zdalipak by taky zakazala vsechny ty pocitace a internety? :-)

Jeste, ze tady tu globalizaci mame :-)
to si pis, ze by je Anonym (12. 12. 2007 - 16:03) Sbalit(1)
to si pis, ze by je zakazala.. celej zivot je k nicemu nepotrebovala a zila taky.... a mozna lepe....
vetsi rozliseni abr (17. 11. 2007 - 19:14) Sbalit(2)
Nebyl by obrazek ve vetsim rozliseni?
No jasne, na nem je teprve anicka (18. 11. 2007 - 9:59) Sbalit(1)
No jasne, na nem je teprve krasne videt, jak je to cele rozpadaci :-) Jsem docela zvedava, jak to dopadne v dalsi iteraci :-)