I s tímhle plebs blues...

"Doporučuji vám dávat pozor, protože ti, co tuto školu dokončí, se tím potom budou živit, a ti, co ji neudělají, se tím budou živit hned," dozvědí se matfyzáci na první přednášce z céčka. Pohříchu jde o tvrzení celkem pravdivé, ale zatímco z úspěšně dokončivších matfyzáků obvykle bývají programátoři pracující na záslužných dílech, ze zbloudilých matfyzáckých duších se zpravidla rekrutují "lepiči." Tedy opičky lepící k sobě třídy v Javě, ASP.NETu a podobných obludnostech, kteří umějí programovat asi tak, jako já počítat integrály.

Existují zkrátka programátorské pozice záslužnější a méně záslužné, zajímavější a méně zajímavé, a na jednoho vizionáře pripadají spousty pilných mravenečků. Určení samozřejmě není jednoznačné a škála je široká: Na jednom konci stojí Tučňákův prorok Linus, na druhém datlové z podivných firem vyvíjejících různé obskurní informační systémy, mezi nimi je bezpočet mezistupňů. A protože práce všeho druhu je mnohem víc než dělného lidu počítačového, každý si může vybrat takovou práci, jaká ho těší. Což samozřejmě platí i o mně, a jak už to bývá, zabydlela jsem se někde uprostřed - datlík by na mě koukal jako na gurua, Linus jako na mravenečka.

Obvykle jsem s tím, co dělám, bývala celkem spokojená: někdy víc, někdy míň, přesto se mi to líbilo a bylo mi fajn: Sedím si takhle zalezlá někde v koutě, nemusím se bavit s nikým kromě osazenstva naší Bugzilly, přehrabuju se ve své hromádce balíčků a snažím se ji nějak zkrotit. Když sesbírám dostatek trpělivosti, dříve nebo později ulovím každého zlého brouka, v mezičase vymýšlím, jak prográmky, o které se starám, vylepšit.

Poslední dobou ale zjišťuju, že už to není, co to bývalo. Stále častěji přemýšlím o tom, jaké by bylo jednou pro změnu napsat nějaký program celý sama. Jaké by bylo umět programovat líp než lovit bugy v cizím kódu. Vymyslet si nějaký problém a týden si s ním hrát, nemuset nikam spěchat. O tom se moc hezky sní, ale hůř se to dělá - při tom všem ostatním už prostě není kdy. Fňuk.

Něco mi říká, že to moje fňukání si zaslouží jedinou reakci: Prostě mě pálí dobré bydlo. Takže asi bude nejlépe zalézt zpátky do kouta ke klávesnici a počkat až mě chuť fňukat přejde, snad spolu s melancholickou podzimní náladou. Kamarádka Bugzilla na to beztak není zvědavá - vstávat, nasedat, jede se dál.

Znáte někdo algoritmické řešení na podzimní depku? :-)

Můžeš místo toho Pepca (7. 11. 2006 - 2:05) Sbalit(1)
Můžeš místo toho obrečet můj domácí servřík, který se po 281 dnech poklidného hučení rebootoval...
depka aToM (7. 11. 2006 - 8:42) Sbalit(1)
Na depku u mne plati:
- otevreny ohen (staci svicka, nejsem pyroman)
- dobre vino XOR (dobra whisky XOR svarak)
- vyhrata postel (nejlepe nekym)
- dobra kniha (vcera jsem docetl How to be good od Nicka Hornbyho, povinne cteni pro dobrodeje i ostatni)
- po 101 Cerveny trpaslik
Pět dnů neplaceného cartesienne (7. 11. 2006 - 14:28) Sbalit(1)
Pět dnů neplaceného volna? (Zjistila jsem, že obrovskou výhodou osob samostatně výdělečně činných je možnost vzít si pár dnů studijního volna, kdykoliv se jim zachce a finanční situace dovolí, aniž by na ně kolegové v práci zírali jako na spadlé z višně.)
...týden si s ním hrát, nemuset nikam spěchat... nula (8. 11. 2006 - 12:33) Sbalit(1)
Jo, tak takhle bych se chtěl mít. Problémů mám vymyšlených dost, ale jednak nejsou na týden, jednak ani ten týden, kdy bych mohl nespěchat, nemám :-(

No nic, jdu programovat...
Porid si mimino ;) Johanka (8. 11. 2006 - 14:14) Sbalit(2)
Pak uz nebudes premejslet nad blbostma :)

Ne vazne - my mame zatim uzasny demo, takze ze me jeste neni vyflusana vystresovana matka pendlujici mezi prackou a prebalovacim pultem, mam cas i chut delat i jiny veci, ale tak nejak jsem toho od okamziku, kdy se narodila, hodila spoustu(TM) za hlavu, nezatezuju se nedulezitejma kravinama a teoretickejma otazkama, kdyz neco chci, tak to udelam, kdyz ne, tak si nestezuju :) Proste kdyz vidim ten uzlicek, tak si teprv uvedomuju, co je opravdu dulezity a ze spoustu problemu jsem videla jen ve svy hlave.
Zenska, ja Ti snad fakt to lizatko nekdy privezu brumla (2. 1. 2007 - 4:56) Sbalit(1)
to se tak krasne cte, ze bych Te snad na rukou nosil. Jen tak dale devcata.
hladas riesenie na aktualny, mirka (8. 11. 2006 - 15:28) Sbalit(1)
hladas riesenie na aktualny, skor kratkodoby stav depky, alebo zhorsujucu sa frustraciu momentalnym stavom? to druhe celkom dobre poznam ... ze vyskum moze byt zaujimavy, ked ma clovek krasne problemky a napady, ako ich elegantne vyriesit. v opacnom pripade cas plynie a vysledky nevidno (na rozdiel od programovania;) teda, na to druhe, myslim, funguje odvaha ist tam kam ta to taha, hoci prechodne mozes mat pocit, ze stracas. a dostatok optimizmu. (viem, ze co sa zmeny prace tyka, je to aj o materialnej situacii a do toho houby vidim.) a na to prve ... ked ta to chyta kratkodobo, moze pomoct ponorenie do hudby (pocuvat/reprodukovat/pripadne tvorit). aspon mne pomaha, skoro vzdy.
Algoritmické řešení? Pachollini (8. 11. 2006 - 18:44) Sbalit(1)
No, zrovna vím nejmíň o dvou firmách, co hledají programátory, dobré :-)
A co YaST ? Bubli (9. 11. 2006 - 22:35) Sbalit(2)
Tak pojd Anicko lopatovat k nam do YaSTarny ;-) Prace jak na kostele, zejmena ted pred releasem, ta spousta blockeru a critical bugu, sem-tam nejaka late featura .. no nenudime se ani chvili ;-) Jen je holt potreba naucit se jeste jeden programovaci jazyk, ale to by pro nekoho kdo umi tak dobre Perlit jako Ty, nemel byt problem ... YaSTarek neni nikdy dost.
Eh, ty mi pripomen, ze jsem anicka (10. 11. 2006 - 9:21) Sbalit(1)
Eh, ty mi pripomen, ze jsem chtela nahlasit nejaky bug na yast-network :-) A nevim, jestli bych ho chtela spravovat :-) Ale treba, mozna, nekdy... ted nemuzu, ted je nas malo.