Hledám inspiraci: Jak na headhuntery?

Říká se, že je u nás daleko víc počítačových pracovních míst než odborníků a na první pohled tomu vše nasvědčuje. Headhunteři jsou celkem aktivní, kontakty shánějí, kde můžou a lákají, jak umějí. Smutnou pravdou při tom všem je, že zrovna mně ve skutečnosti nemají co nabídnout.

Většinou nahánějí lidi pro obří korporace zabývající se vývojem nebo správou různých proprietárních obludností, a ještě přitom mají spoustu požadavků, které sice není až takový problém splnit, ale prostým pohledem na ně je jasné, že autor náborového textu je prostě... z Venuše. Nepotřebuju moc bádání na to, aby mi bylo jasné, že téměř nemám šanci sehnat lepší práci, než mám teď: poloviční úvazek, naprosto flexibilní pracovní doba a vše, co vyprodukuju, je open source. Ještě větší překvápko je, že ve většině případů (pomíjím teď nabídky pro adminy v bankách) bych si moc nepomohla ani finančně (ne že by mi o to doopravdy šlo - nejsem na tom vůbec špatně, navíc rodinu nemám a kočky toho zas tolik neprožerou).

Závěr je tedy celkem jasný, z headhunterů pro mě nic užitečného nekápne, jen zbytečně zdržují a otravují. Bylo by tedy příjemné umět je je nějak efektivně odradit od dalších marných pokusů a v ideálním případě se přitom ještě pobavit na jejich účet. Otrapy typu "operátorův pohůnek," "telefonický marketingový průzkumník" nebo "falešný prodejce Nového prostoru" už mám docela zmáknuté, headhuntery ale ještě neumím.

Pozoruji v zásadě tři strategie. Jednou z nich je model Amway (používají jej zejména vývojáři shánějící nové kolegy a funguje následovně: napíšu si seznam všech lidí, co znám, a zkusím je zkontaktovat), další pak metoda Monte Carlo (typicky HR pracovník, který si někde na webu přečetl, že máte něco společného s počítači a tváří se přesvědčeně, že jste pro něj ten pravý - podle všeho přitom ani sám nerozlišuje, jestli jeho zákazník zrovna potřebuje hackera, admina, grafika nebo klikací opičku na testování), posledním způsobem je potom "akce: sýr v pastičce na myši zdarma" - headhunter se snaží do poslední chvíle předstírat, že vás opravdu jen zve na pizzu a vůbec mu nejde o to vás zaměstnat.

S první strategií neumím zacházet vůbec - když mi někdo, koho jsem pár let neviděla, zničehonic zavolá, jestli se u jeho úžasného zaměstnavatele nechci zabývat Oraclem, bývá mi smutno, protože kdyby mu aspoň trochu záleželo na něčem jiném než na sobě samém, mohl věnovat pět minut googlení a sám přijít na to, že to asi není neodolatelná nabídka. U druhé mám pocit, že nejlepší je hrát mrtvého brouka, protože dělat cokoliv jiného by bylo jako mluvit do dubu (a ne, i kdybych tu práci sháněla, k takovému mimoňovi na pohovor nepůjdu). Na třetí je asi nejvýhodnější reagovat vyžírkovsky, ale nějak na to nemám žaludek. Celková bilance je prachbídná: zkoušejí to pořád znovu a znovu.

Nezbývá tedy, než zkusit vytahat nějaké zkušenosti z ostatních. Už v tom umíte chodit? Jak se zbavujete headhunterů vy?

Re: Hledám inspiraci: Jak na headhuntery? pepca (27. 8. 2008 - 22:36) Sbalit(1)
Když jsem měl teďka nedávno pizzu, musel jsem si aktualizovat informace o maximální propustnosti svých tělesných otvorů.
Re: Hledám inspiraci: Jak na headhuntery? qk (27. 8. 2008 - 23:07) Sbalit(1)
No tak s tim problem nemam, asi nejsem zase takovy guru (nebo treti skupina se doslechla co jsem schopen prozrat) :)
Re: Hledám inspiraci: Jak na headhuntery? nijel (28. 8. 2008 - 8:16) Sbalit(1)
No já jsem si trochu naběhl svojí leností a při hledání nové práce jsem kdesi (tuším cvonline.cz) dal svůj životopis. V zápětí se ozvalo spousta lidí, kteří mi vnucovali atraktivní vyvoj v .NETu a podobných zvěrstvech, ale kupodivu z toho vypadlo i pár zajímavých nabídek. Výhodu to má v tom, že už teď podle prvních pár slov poznám o co volajícímu jde a pošlu ho do háje velmi rychle :-).
Re: Hledám inspiraci: Jak na headhuntery? David Majda (28. 8. 2008 - 9:17) Sbalit(2)
Headhunteři mě taky štvou. Většinou úplně ignoruju neadresné maily, na maily adresné obvykle odpovím, že nemám zájem a nepřeju si být nadále kontaktovám - ale nevím, jak moc je tahle taktika úspěšná. Naopak na adresné nabídky přímo od konkrétních společností (ano, i takové jsou) vždycky slušně odpovím - neberu je jako otravky.
Re: Hledám inspiraci: Jak na headhuntery? Anicka Bernathova (28. 8. 2008 - 11:17) Sbalit(1)
> Naopak na adresné nabídky přímo od konkrétních společností (ano, i
> takové jsou) vždycky slušně odpovím - neberu je jako otravky.

Je fakt, že když mi prvně psali z Googlu, připadala jsem si polichocena
a odpověděla jsem jim sice odmítavě, ale hezky. Nicméně marná sláva,
jsou firmy, kterým radši neodpovídám nic, protože bych nezvládla nebýt
přinejmenším rýpavá - ono je hezké psát adresně a nabízet něco, co ten
adresát podle všeho, co o sobě píše na webu, přijme leda v nejhorším snu
:-)

Re: Hledám inspiraci: Jak na headhuntery? m1c4a1 (28. 8. 2008 - 14:15) Sbalit(2)
S headhuntery problémy nemám. Když jsem hledal práci, ozýval se mi furt někdo, jakmile jsem našel, agentury se ozývat přestaly.
technik Pavel (18. 12. 2008 - 22:06) Sbalit(1)
Ahoj...tím to bych Vás chtěl požádat o radu.Dostal jsem na Vás stránku,že mi prej seženete práci...tak to teda skusím.V dubnu nebo v květnu se nám bude zavírat fabrika....v ní jsem dělal technika v tiskovém oboru...tiskly jsme tu kelímky a víčka na másla....a ke svému oboru zedník se mi moc nechce vracet.....Tak tím to bych Vás chtěl požádat jestli by jste mi nemohly sehnat nějakou tu práci.Díky moc Pavel
Re: Hledám inspiraci: Jak na headhuntery? maertien (29. 8. 2008 - 1:29) Sbalit(1)
Resim to tim, ze na kazdy telefonat reaguji pravdive. Reknu, ze jsem maximalne vytizen a ze jsem spokojen se svou aktualni pozici a nehodlam na tom nic menit. Presne, jak si psala ty. Casova flexibilita, dobre vztahy, open source, zajimava prace + velice nadprumerny prijem.
Re: Hledám inspiraci: Jak na headhuntery? Yenya (2. 9. 2008 - 13:09) Sbalit(2)
Nastesti mi volaji jen ti, co rovnou reknou co jsou zac. Obvykle reknu ze nemam zajem, ale mam u toho takovou osobni zabavu - snazim se poznat pro jakou firmu toho zamestnance hledaji. Treba jedna headhunterka se tvarila jako hrad v Karpatech a rikala, ze hledaji pro vyvojove stredisko firmy kterou fakt nemuze jmenovat nekoho se znalosti UNIXu a architektury x86_64 (je to uz par let zpatky). Byla dost prekvapena, kdyz jsem ji rekl ze si nebudeme zastirat, o koho jde. Jeste dalsi dobra odpoved je, at poslou konkretni nabidku s konkretnimi castkami mailem - to vyfiltruje tak 2/3 headhunteru.

-Yenya
Re: Hledám inspiraci: Jak na headhuntery? Anicka Bernathova (2. 9. 2008 - 13:18) Sbalit(1)
>takovou osobni zabavu - snazim se poznat pro jakou firmu toho
>zamestnance hledaji.

Hehe. To delavam taky :-) Nektere firmy veru nejde nepoznat :-)

Re: Hledám inspiraci: Jak na headhuntery? Věroš (3. 9. 2008 - 0:06) Sbalit(1)
Obvykle říkám, že nejbližší dva roky nemám zájem. Jen by mne zajímalo, co se stane v květnu, kdy počítadlo vytimeoutuje (rozuměj: první lovci lebek se ozvali před dvěma roky).

PS: Je potřeba pro pozici, která začíná "seňor" umět španělsky?
Spatny postoj, pripravuj je o cas ty jirkaqwe (6. 9. 2008 - 14:45) Sbalit(1)
S headhuntery problem nemam, klidne bych jim mohl jednoho kamose doporucit (sezere toho za 4-5 lidi, ikdyz na to vubec nevypada), ale bohuzel neni informatik.

Zkus to radsi brat tak ze je ty pripravujes o cas a ne oni tebe a headhunery o tom presvedcit. Je to proste souboj vule, tim, ze chces rozhovor ukoncit davas najevo slabost a to ze tvuj cas je cenny a jsi tedy ta prava.

Zkus rozhovor zamerne protahovat a pokud poznas, ze uz bude chtit headhunter rozhovor, ukoncit nedovolit mu to a jeste ho par minut podusit a pak dat na blog score jednotlivych headhunteru. Tento postup mam vyzkouseny na Jehovisty (ne jehoVisty), kdyz byli u nas v panelaku. (Jen ten blog o tom nemam.)
hledame C++ programatory CC (4. 6. 2010 - 13:55) Sbalit(1)
hledame C++ / C# programatory s plynulou anglictinou. Blize mailem.