C++ a úprkem vprk

Tento článek je jen vysvětlením pro spolužáky, případně přednášejícího. Vy ostatní na něm nejspíš neshledáte mnoho zajímavého. :-)

Na dnešní první přednášce z C++ se odehrál celkem zajímavý incident: Přibližně po hodině obecného povídání o céčkových normách apod. se objevil na slajdech první skutečný kód, jakýsi pětiřádkový helloworld. Vzápětí se kdesi vzadu v posluchárně zvedla jakási dívčí postava a začala uhánět směrem ke dveřím a pryč. Přednášející krátce předtím povídal něco ve smyslu, že lidi, kteří už někdy něco v céčku programovali, to teď budou muset chvíli vydržet, jeho slova ale nejspíš zanikla v hurónském smíchu.

Elektroničtí poštovní holubi mi přinesli pokračování příběhu: Přednášející se prý nevzmohl na víc než poznámku, že to bylo hustý (kupodivu: vzhledem k tomu, s jakou chutí péroval každého, kdo přišel pozdě, bych hádala, že se nad dalším vyrušením rozohní víc) a spolužáci pak dlouze diskutovali o tom, kdo to vlastně byl. Eh, přiznávám se, byla jsem to já.

Zdá se ale, že nikdo nepochopil, proč jsem to udělala: V těch pěti řádcích kódu se vyskytoval klikyhák #include <conio.h>. Zaúpění "conio.h" před tím, než jsem vystřelila ven, se zřejmě do předních lavic nedoneslo. Tak tedy: nevyděsila by vás céčková přednáška, kde už první helloworld neviděl céčkovou normu ani z rychlíku? :-)

Omlouvám se za narušení přednášky a doufám, že potom pokračovala dál dle plánu. Leč myslím, že už tam raději příště nepůjdu, bojím. Místo toho se pokusím doufat, že jsem se při hackování openSUSE naučila céčko dost na to, abych z něj udělala i zkoušku :-) Snad ta zkouška nebude těžší než třeba tohle :-)

prednasky nic/moc qk (20. 2. 2007 - 19:41) Sbalit(4)
No ono mi prijde ze na matfyzu prednasky o C a potom C++ za moc nestaly. Z obou sem mel bez problemu za jedna i zapocty v pohode, i kdyz tam byli obcas nektere horsi veci. Nejvic sem se o tom presvedcil pri ziskavani zapoctu pri programovani v unixu, kde sem mel vse tykajici se ciste unixu (jako read/write, open/close, pipy nebo forky) v poradku, ale ciste ceckovych veci nebyli udelany nejlip(ne ze by nefungovali) (a jsem vdecny ze sem na ne byl upozornen, takze se mi bude zase lip psat). Celkove bych rekl ze je hlavne Cecko na matfyzu dost opomijeno.
Jenom jeste muzu mit dotaz qk (20. 2. 2007 - 19:44) Sbalit(3)
Jenom jeste muzu mit dotaz kdo to prednasi letos?
Zavoral a Bednarek, ja jsem anicka (20. 2. 2007 - 19:46) Sbalit(2)
Zavoral a Bednarek, ja jsem se byla podivat na prednasce prvniho jmenovaneho.
nj, tak Zavorala sem mel na qk (20. 2. 2007 - 19:56) Sbalit(1)
nj, tak Zavorala sem mel na C a Bednarka na C++ a oba bych rekl ze nic moc, i kdyz bednarek mi prisel lepsi (i kdyz ma podivnou uchylku v templatech - viz jeho interpret pro prekladace, kdybys chtela poslu ti link). A s normama jsou normalne na stiru, na principech prekladacu, jim jejich kod z 3 pokazdy po oprave nesel na linuxu (a to sem dokonce zkousel i Yackobuv doporucovanej icc). Pro predstavu se muzes kouknout na stranku na mnozstvi jejich bugu co opravovali (a to uz cast meli hotovou z predchozich let jen se prechazelo z C na C++).
Ahááá! Martin Petr (20. 2. 2007 - 21:47) Sbalit(2)
Jo takhle! Už chápu :o))) Já myslel, že sis třeba jen v tom okamžiku vzpomněla, že musíš někam jít, a čirou náhodou kvůli tomu vystřelila z posluchárny právě ve chvíli, kdy se objevila první ukázka programu v C :o) To s tim conio.h mi opravdu nedošlo, s Céčkem jsem si sice nějakou dobu hrál, ale nic velkého to nebylo a normy mě opravdu nezajímaly (nehledě na to, že jsem tehdy byl stejně na Windows :o)).

vzhledem k tomu, s jakou chutí péroval každého, kdo přišel pozdě, bych hádala, že se nad dalším vyrušením rozohní víc
Opravdu mu ten tvůj úprk vzal vítr z plachet, takže se na nic víc nezmohl :o)

spolužáci pak dlouze diskutovali o tom, kdo to vlastně byl
To teda jo, kromě těch, kterým jsem už stihnul osvětlit, co že to mezi nás na přednášky chodí za slečnu ;o)

Omlouvám se za narušení přednášky a doufám, že potom pokračovala dál dle plánu
Netřeba se omlouvat, já děkuju za probuzení, už jsem totiž trochu klímal ;o) I když pak jsem se k tomu zase vrátil, protože přednáška sice podle plánu pokračovala, ale nic zajímavého jsem se stejně nedozvěděl... ale chodit tam určitě budu dál, protože o Céčku mám znalosti velmi malé...

A na přednášky určitě choď! Akorát z nich pak neutíkej, pořádně to Zavoralovi nandávej ;o)
Tak ja zas v pulce semestru anicka (20. 2. 2007 - 22:29) Sbalit(1)
Tak ja zas v pulce semestru treba na skok zajdu :-) Ale jen opatrne... co kdybych se nahodou nakazila neportabilnim programovanim, a pak me vyhodili z prace :-)

Ale jinak spis planuju chodit radeji na jedno cviko, co je v dalsim bloku na Karlove a pred nim se poradne vyspat (stejne jsem mela v planu jit z te prednasky driv, abych se stihla prepravit, ale byvalo by to jeste deset minut pockalo :-))
vzhledem k tomu, s jakou qk (21. 2. 2007 - 11:08) Sbalit(1)
vzhledem k tomu, s jakou chutí péroval každého, kdo přišel pozdě to delal i za nas, potom se cimdal vic vytacel, az asi od 6.prednasky zacal chodit pokazde o 10-15 pozdeji, aby se nerozciloval :)
Dochazka na prednasky maertien-anonymous (21. 2. 2007 - 18:10) Sbalit(3)
Mel bych otazku. Uvazuju o tom, ze pujdu na matfyz. Zajimalo by me, jak je to tam s povinnosti dochazky na prednasky. Muj bratranec v brne prednasky tak nejak ignoruje. Kdyby mi to naky student osvetlil, byl bych moc vdecny :)
Prednasky jsou nepovinne, Eddie (21. 2. 2007 - 19:59) Sbalit(1)
Prednasky jsou nepovinne, obcas se ale hodi tam zajit :) Cviceni zalezi na konkretnim cvicicim, ale casto je take dochazka nepovinna (na cvika se ale take vyplati chodit).
Není to povinné Martin Petr (21. 2. 2007 - 19:59) Sbalit(1)
Na přednášky chodit nemusíš, alespoň teda o žádné povinné nevím. Ani si nedovedu představit, jak by se kontrolovala absence na přednášce o několika desítkách posluchačů :o)

Jinak to bývá na některých cvičeních, ale v těchto případech to závisí na cvičícím, jestli je přiměřená účast na cvičeních podmínkou pro zápočet nebo se zápočet dává za úkoly/písemky/... . Často se ale účast na cvičeních požaduje (někde je dokonce zápočet dáván právě jen za účast - no, neber to ;o)).

Pojď na matfyz, pojď. Já z něho měl nejdřív bázeň, ale lepší škola prostě neexistuje :o) Když by mě nedejbože vylili, tak se tam vrátím, there is no other way. :o)))
Aha! Eddie (21. 2. 2007 - 19:56) Sbalit(5)
Tak konecne chapu. Aspon ze byla sranda :)

Jinak to conio.h me taky prekvapilo, nastesti jsem to ale vydrzel. Na druhou stranu pouziti getch() v helloworldu neni zadny zlocin, funkcne tam docela sedi a vetsina lidi to stejne behem peti minut vypusti z hlavy. Jinak zdrojak samozrejme ANSI/ISO C splnuje, kterapak norma jazyka zakazuje pouziti nestandardnich knihoven? ;) Ale kdyz uz jsme u toho, neni nic horsiho nez v praxi potkat ortodoxniho standardouctivace :D

Pote co jsem zjistil, ze prednaska bude vlastne o C a ne o C++ (o kteremzto muze jen malokdo tvrdit, ze ho dokonale ovlada), jsem dospel k tomu, ze take nebudu moc castym navstevnikem prednasek :)
kterapak norma jazyka anicka (21. 2. 2007 - 21:20) Sbalit(4)
kterapak norma jazyka zakazuje pouziti nestandardnich knihoven?

Samozrejme, ze zadna... ale kdyz se snazime predstirat, ze ucime studenty "jak se programuje doopravdy," tak bychom je IMHO minimalne meli ucit psat portabilni kod.

Mne zas tak moc nevadi, ze conio.h neni v norme... ale vis kolik totalne nepouzitelneho kodu uz bylo zahozeno proto, ze nejaky dobrak pouzival knihovnu dostupnou jen v borlandi implementaci prekladace pro jednu konkretni platformu?

A navic, stejne si myslim, ze kdyz na prvni prednasce predvadime nejaky jazyk, tak bychom meli proste predvadet ten jazyk :-)

Pokud jde o C++, neverim, ze existuje nekdo, kdo jej dokonale ovlada. Dokonce neverim ani v existenci takoveho kompilatoru. (Zkouska z C++ asi bude fakt maso...)
Dokonale? :) MJ (21. 2. 2007 - 21:27) Sbalit(1)
Já nevěřím ani v to, že ono "dokonale" je korektně definováno :-) Před pár lety se mi poštěstilo sledovat různé diskuse na gcc-čkových mailing-listech a autoři kompilátoru se nezřídka velice zdlouhavě a klopýtavě dohadovali o tom, co nějaká pasáž v normě C++ přesně znamená, a často se ukázalo, že norma si protiřečí.

(V tom není C++ samo, třeba Ada nejdřív vznikla na papíře a teprve pak se při psaní kompilátoru ukázalo, že je neimplementovatelná, neb v normě je spor :) )
zkouska qk (22. 2. 2007 - 8:56) Sbalit(1)
No zkouska z C++ je cokoliv jen ne maso. Ani jsem se na to nekoukl a na zkousce sem mel za 20 minut vsechno bezchybne hotovo a uprimne nejsem zadnej C++ guru, porad radsi pouzivam makra misto preprocesorovy kontroly pomoci templatu, porad nerad pouzivam vicenasobnou dedicnost (jedine ji uznavam kdyz se pouzivaj predci jako interfaci ala java) a navic spousta triku neznam, ale kazdej kdo je schopen prevest myslenku z hlavy do kodu musi podle mne dat tu zkousku. jinak por nejaky odhad co na zkousce bude se vyplati kouknout na starsi zadani, protoze se moc nemeni, treba na forum.matfyz.info
neni lukas (1. 3. 2007 - 15:58) Sbalit(1)
|| Zkouska z C++ asi bude fakt maso...

Neni, staci si poradne procvicit testove otazky z minulych let (protoze zustavaji +- stejne), v pripade OOP/C++ to je u socketky dane dohromady.

U obou prednasek (C/C++ i OOP) je spis problem v zapoctovem testu, tam zalezi hodne na zadani a suverene to muzou zvladat snad jen ti, kteri chodi na ACMacke Praktikum a tak jsou na "programovani na cas" zvykli.
Rozruch? m1c4a1 (24. 2. 2007 - 20:19) Sbalit(3)
To opravdu vzbudilo takovej rozruch, když někdo odejde na matfyzu z přednášky? :-) U nás přichází/odchází stále někdo a nikdo se nad tím nepozastavuje, pokud je potichu. Nebo mi to jen z toho články a diskuze tak přijde?
Tam slo o to, ze to Eddie (24. 2. 2007 - 20:57) Sbalit(1)
Tam slo o to, ze to vypadalo, jako kdyby z te prednasky utekla. A tim utekla myslim utekla pred prednasejicim :)
No, pokud někdo odejde Martin Petr (24. 2. 2007 - 23:32) Sbalit(1)
No, pokud někdo odejde před koncem předášky, tak to problém není (pokud nepřednáší takovej Zavoral :o)). Tady jde o to, že Aniččin odchod byl úprkem v právém smyslu toho slova. :o) Navíc, kvůli dunivým schodům uprostřed posluchárny, i doprovázený patřičným zvukovým doprovodem, který probudil i dřímající jedince jako mě. ;o)
Tohle mi něco připomíná... M4r3k (26. 2. 2007 - 15:41) Sbalit(4)
Tohle mi připomíná hodiny MIT u nás na škole. :-) Třeba když pan Inženýr rozdělí instrukce v assembleru mikroprocesoru MCS51 do skupin a dvě z nich jsou:

  • logické operace
  • boolovské operace

a když pak píše ty instrukce tak s překvapením zjistí, že to jsou vlastně tytéž. :-)
A jeste to uci Stanke, nebo Anydot (27. 2. 2007 - 19:24) Sbalit(3)
A jeste to uci Stanke, nebo uz tam neni?
Hihi, on tady chodí i M4r3k (1. 3. 2007 - 18:49) Sbalit(2)
Hihi, on tady chodí i bývalý student SPŠMO (současná SPŠEI). Stanke stále učí, ale je tam i nový pan Ing. a toho mám já. Pan Ing. Eduard Polák.
STANKE :D Urgi (2. 6. 2008 - 21:32) Sbalit(1)
Vy jste všichni byli na Kratochvílce? :D Stanke je masakr.
Tenhle zdrojak je lepsi? lukasm (7. 3. 2007 - 1:48) Sbalit(1)
Tenhle zdrojak je lepsi?

http://www.jeffpalm.com/fox/index.html