Bye, bye, cenzoři!

Když se na síti poprvé objevily zprávy o tom, že Vodafone se rozhodl fušovat totalitním vládám do řemesla a začal svévolně cenzurovat internet, okamžitě jsem se rozhodla, že i když mám pocit, že jeho tarify jsou nejspíš nejlevnější a dosud jsem svého exoskara měla celkem ráda, svoboda je důležitější než peníze a tohle nehodlám podporovat. Než jsem se rozhoupala k akci, ještě to trvalo pár měsíců...

Kdo zná moje telefonní číslo (nechť si jej laskavě nechá pro sebe), je mu naprosto jasné, že nemám sebemenší chuť jej měnit. Nezbylo tedy, než vyhlédnout si nějakého jiného operátora (triviálně - kyslíci jsou přirozeně mimo hru od začátku) a vyzkoušet, jak funguje přenos čísla. A výsledek? Šlo to tak snadno, že skoro nebude ani o čem vyprávět :-)

Prostě stačilo cestou ze školy zajít do růžového obchodu, pořídit si kartu "Přecházím na Twist" (s tím, že další tarify prozkoumám časem, jak je znám, stejně budou celí žhaví mi nějaký vnutit, rozhodně tedy není kam spěchat), která je v podstatě zadarmo (tři stovky a kredit tři stovky), získat magický "kód přenesení čísla" a zavolat svému milovanému operátorovi, ať si laskavě svůj cenzurovaný internet (jo, používám to GPRS jenom na šifrovačkách, ale i kdyby ani to ne... však vy víte) strčí, kam slunce nesvítí. Vlastně bych to ani neventilovala, kdyby se ta paní sama nezeptala... z odezvy ale hádám, že to neslyšela poprvé, podruhé ani potřetí. Vodafone si na to dal limit pět pracovních dnů.

Uplynul téměř týden (jinými slovy, stihl to na fous přesně), než přišla SMS, že Vodafone mé číslo ráčil laskavě uvolnit. Pak už stačilo jen přeťukat na webu T-mobilu nějaká čísla dle instrukcí na krabičce s kartou, počkat další týden, než číslo "v nejbližším možném termínu" přenesou, přečíst si Vodafoní SMS na rozloučenou (prý doufají, že se brzy vrátím... jo, hned jak si přestanou hrát na Číňany) a tramtadadá... ode dneška mám T-mobile.

Teprve dnes dopoledne jsem se začala zajímat o to, kolik mě to vlastně bude stát, a strávila nějakou hodinku přehrabováním ceníků. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistila, že se svou spotřebou na tom asi s vhodnou kombinací tarifu a týdenních balíčků budu líp, než předtím, kdy jsem měla tarif, který byl tak výhodný, že Vodafone zaměstnává paní, aby přesvědčila zákazníky, že ho mají změnit (samozřejmě se už dávno nedá získat), asi netřeba rozvádět.

Tak doufejme, že mi ta spokojenost vydrží déle než pár dnů :-)

Re: Bye, bye, cenzoři! Žabák (7. 12. 2008 - 12:06) Sbalit(5)
> Teprve dnes dopoledne jsem se začala zajímat o to, kolik mě to vlastně bude stát, a strávila nějakou hodinku přehrabováním ceníků. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistila, že se svou spotřebou na tom asi s vhodnou kombinací tarifu a týdenních balíčků budu líp, než předtím, kdy jsem měla tarif, který byl tak výhodný, že Vodafone zaměstnává paní, aby přesvědčila zákazníky, že ho mají změnit (samozřejmě se už dávno nedá získat), asi netřeba rozvádět.

Aha, a podělíš se, jakou kombinaci jsi vykoumala? Já jsem už byl znechucený tím tarifním bludištěm T-Mobilu (druhé místo; vedou České dráhy) a chtěl to vokouknout u Vodafonu. Teď si to asi rozmyslím.

A vůbec, jaká cenzura? Máš odkaz?
Re: Bye, bye, cenzoři! anicka (7. 12. 2008 - 12:50) Sbalit(1)
> Aha, a podělíš se, jakou kombinaci jsi vykoumala? Já jsem už byl
> znechucený tím tarifním bludištěm T-Mobilu (druhé místo; vedou České
> dráhy) a chtěl to vokouknout u Vodafonu. Teď si to asi rozmyslím.

Můžu, ale co je dobré pro mě, nemusí být dobré pro Tebe. Já zjistila, že
kombinace twistového tarifu Mých 5 a kecacího balíčku Girls Talk mi
bohatě stačí - počet lidí, s kterými pravidelně komunikuju, se do pěti
vejde (a spíš volám, smsky se s okousanými nehty píšou blbě) a maminka
má taky T-mobile, takže spláchnout obvyklý půlhodinový pokec dvakrát
týdně po deseti korunách plus 19 korun týdně je luxusní.

> A vůbec, jaká cenzura? Máš odkaz?

Ty nečteš Peterku? Chyba! :-)
Já to asi vůbec poprvé četla tady:
http://www.lupa.cz/clanky/stalo-se-je-cenzura-internetu-uz-i-vnbspcr/

Následuje samozřejmě spousta dalších dějství...

Re: Bye, bye, cenzoři! mj (7. 12. 2008 - 13:02) Sbalit(1)
> A vůbec, jaká cenzura? Máš odkaz?

Zrovna dneska vyšel docela zajímavý článek na Živě (http://www.zive.cz/Bleskovky/Wikipedia-na-blacklistu-kvuli-detskemu-pornu/sc-4-a-144742/default.aspx) o tom, jak se na blacklist, který používají i Vodafoni, dostala docela nevinná stránka z Wikipedie.
Re: Bye, bye, cenzoři! anicka (7. 12. 2008 - 13:05) Sbalit(2)
> vokouknout u Vodafonu. Teď si to asi rozmyslím.

Ale tak kdyby se našla silná osobnost, pořidivší si připojení od
Vodafone a následně je žalovala za podvod, klamavou reklamu či tak něco
(zrovna teď je v metru reklama na _celý_ internet zdarma :-), vůbec by
to nebylo k zahození :-)

Já jen zatím nemám čas napravovat veškeré zlo světa, tak se pokouším se
toho aspoň neúčastnit.

Re: Bye, bye, cenzoři! maertien (11. 12. 2008 - 8:39) Sbalit(1)
Oni to urcite budou mit podchycene v nejakem paragrafu smlouvy.. v nejakych obchodnich podminkach, nebo v necem takovem.. proste neco u ceho si vyhrazuji zmenu a takove ty klasicke recicky. Tohle je dan za globalizaci, bohuzel...
Re: Bye, bye, cenzoři! maertien (8. 12. 2008 - 0:30) Sbalit(1)
Kdyz jsem o tom cetl, ze vodafone zavadi filtrovani obsahu uzivatelum, bylo mi z toho celkem smutno. Jakoby nestacily povinnosti ISP logovat aktivitu uzivatelu a na pozadani povinnost ta data predat policii. Je to hnus.
Re: Bye, bye, cenzoři! edois (16. 12. 2008 - 12:15) Sbalit(1)
Mno, podle dnešního článku na lupě se budeš muset s cenzurou smířit nebo přejít k O2 (a vzhledem k tomu, že píšeš, že jsou mimo hru už od začátku, jsem dost zvědav, jak to nakonec vyřešíš)..
Re: Bye, bye, cenzoři! fronema (16. 12. 2008 - 18:17) Sbalit(2)
hehe přesně to jsem udělala také. po té co mi přestali fungovat i docela nevinné stránky (třeba stránky o pokeru) jsem také udělala mému oblíbenému vodafonu, který jsem měla celý život a byla jsem s ním spokojená, pápá.
taky jsem to řekla ty paní co se mnou mluvila ale upřímně pochybuju že by se něco změnilo vždyt je přece tak chválihodné chránit lidi před nechutnostma z internetu.... chjo...
Re: Bye, bye, cenzoři! anicka (16. 12. 2008 - 19:54) Sbalit(1)
> hehe přesně to jsem udělala také

No jo. Tak teď počkat půl roku, a pak znova. Zbývají jen pitomí kyslíci,
ale radši diletanty než cenzory :(

Re: Bye, bye, cenzoři! Zabak (19. 12. 2008 - 9:27) Sbalit(1)
Diky moc za pripomenuti Peterky, toho se vyplati studovat porad. Prisel jsem diky nemu na vhodny tarif (Vodafone, 17Kc za jednotlive dny: http://earchiv.cz/b08/b1106001.php3 ). A taky se zda, ze trochu povolili srouby: http://earchiv.cz/b08/b1118001.php3 . I kdyz Anicce to bude asi vadit dal.
Re: Bye, bye, cenzoři! carnero (11. 1. 2009 - 16:53) Sbalit(2)
Odejdeš od jednoho operátora který cenzuruje. Chápu důvody, pěkně si je popsala - tedy ten jeden důvod. Ale nesmírně vtipné na tom je, že přejdeš k operátorovi, který oznámil stejné chování a který cenzurovat začne nebo již začal. Ukázkový omyl :D
Re: Bye, bye, cenzoři! anicka (11. 1. 2009 - 17:06) Sbalit(1)
> který oznámil stejné chování a který cenzurovat začne nebo již začal.
> Ukázkový omyl :D

Race condition :-) O pár dnů... :(

Teď stejně půl roku nemůžu nic dělat, a pak se holt uvidí, asi abych
začala znovu.

Jsem zvědavá, jestli se to někde zastaví nebo jestli nakonec skončím bez
telefonu :-)