Bednautils - nástroj, jehož účelem je být k ničemu

Protože se po Matrixu nějak roztrhl pytel s lidmi, co hledají po webu naše bednautilky, myslím, že bych měla poskytnou k tomuto udělátku nějaký komentář. Jde o nástroj určený k luštění šifer, o kterých si myslíme, že na šifrovacích hrách nemají co dělat. Takže namísto abychom si ho sušili jako týmové know how, dáváme jej volně k dispozici doufajíce, že už brzy nikomu k ničemu nebude.

Co to vlastně umí? Je toho překvapivě málo: Jedinými užitečnými vlastnostmi jsou schopnosti rotovat text a přičítat nebo odečítat klíče. Pokud klíč máme, urychlí ruční práci, pokud klíč nemáme, může nám pomoct jej lousknout - k tomu se hodí ještě nějaký minimalistický skriptík a slovník. Slovník nějaký máme, ještě lepší plánujeme, zveřejňovat jej nehodláme - chceme se vyhnout možnosti, že bude existovat univerzální slovník, to by měli autoři šifer moc jednoduché.

K urychlení luštění libovolných šifer se může hodit tisknutí očíslované abecedy, funkce předstírající frekvenční analýzu textu a porovnávání s češtinou je zatím dobrá leda na zmatení nepřítele, jinak k ničemu. Ale máme s ní velké plány...

V krátkodobém horizontu plánujeme dodělat do bednautilek podporu wildcardů (to aby se s tím snadno luštilo se znalostí části klíče, což by se nám bývalo hodilo na Matrixu). V dlouhodobějším výhledu hodláme přidat analýzu bigramů a trigramů, potom bude udělátko trochu užitečné i bez slovníku.

Další nápady přijímáme radostně, patche ještě radostněji. Na případné dotazy "proč to není v Javě, aby to mohlo chodit i na mobilu" si prosím odpovězte sami :-)

At zije kontrola pravopisu pepca (19. 4. 2008 - 1:05) Sbalit(1)
At zije kontrola pravopisu !

ps: Tento komentar nema s pravopisem, ani jeho kontrolou nic spolecneho.