Ale ne, už zase!

Neví co chce, a nedá pokoj dokud to nedostane - tohle se říká o většině ženských, o mně to navíc i platí, aspoň pokud jde o vysokoškolská studia. Pamětníci možná vědí, že problém "který studijní program na matfyzu si vybrat" jsem na svých webových stránkách s různými výsledky řešila už na základní škole. (Velký Tuxi, rok 1998 se zdá být tak blízko... a přitom jsem ještě byla pod zákonem.) Oscilovala jsem mezi všemi možnostmi s frekvencí jedna změna názoru za půl roku a Tučňák dal, že ve chvíli, kdy bylo nutné vyplnit přihlášku, jsem zrovna zatoužila po matematice.

V prvním semestru se to ještě nepoznalo. Jednotlivé programy se od sebe skoro neliší, jen snad naše analýza byla o něco výživnější než u kolegů fyziků a informatiků. Lingebra všude stejná - nuda. Programování všude stejně zpascalené - šeď. Dojem zachraňuje zejména božská diskrétka s Nešetřilem. Prokousáváme se tím, jak se dá - s kolegy z ŠMF zakládáme VIP klub a scházíme se ke společnému počítání příkladů z analýzy, aby nás nevyhodili. Jsme poslední ročník procházející registrací už po prvním semestru, ale šlo to zvládnout překvapivě hladce...

V druhém semestru už bylo hůř. S analýzou přituhlo, a já si poprvé začala pořádně uvědomovat, jak moc mě to nebaví. Namlsávám se na kryptografické přednášce a říkám si, že stačí vytrvat a bude lépe - nutím se do toho, jak se dá, ale druhým semestrem analýzy procházím se sluchovými orgány značně zkrvavenými, potůčky krve se musely z malostranské budovy, kde jsem krutě zkoušela u zkoušky, valit snad až ke Karlovu mostu.

Následovalo roční přerušení studia. Sice jsem koncem onoho osudného léta měla v úmyslu nechat matematiku plavat a pustit se do informatiky, ale dlouhá pauza přesvědčení narušila: dva roky to ještě vydržím, říkala jsem si. Houby s voctem: z celé výuky mě bavila jenom algebra a složitost, na analýze jsem úpěla a na statistice skřípala zuby (druhá věc je, že kdyby nás to učil někdo jiný, třeba by nebylo tak zle). Navíc se ukázalo, že zkombinovat práci a denní studium zvládne jedině superman. Nezbylo než vyvěsit bílou vlajku - mezi programy se na matfyzu přecházet nedá, ale přijímačky to jistí. Přihlášku jsem odevzdala včas, byť na poslední chvíli, na přijímačky jsem se dostavit nezapomněla: povedlo se mi tedy splnit všechny nutné podmínky pro přijetí do prvního ročníku. Skoro stejně jako tři roky předtím, jen na informatiku a kombinované studium. Chtělo se mi tam i nechtělo - představa té honičky nebyla úplně příjemná... ale z matfyzu se přece neutíká bez trubky od kamen.

Kombinované studium se od denního na první pohled liší jen v tom, že není třeba chodit na tělocvik. Na druhý už je ale situace o něco optimističtější: člověk může nebo nemusí chodit kdy chce a kam chce, a přestože má nakonec stejné povinnosti jako na denním, cesta k jejich splnění je o mnoho snazší. Cvičící na nás sice hledí jako na mírné exoty, ale jsou vstřícní a radí ochotně. Navíc když mají jednotlivé paralelky na stejnou přednášku různé vyučující, není problém vybrat si tu správnou přednášku.

Mile mě překvapilo, že mi uznali všechny předměty absolvované v prváku na matice, o jejichž uznání jsem žádala: dokonce i ty dvě trojky z analýzy. Díky tomu se v tomto semestru musím prokousat jen principy počítačů. Rozhodla jsem se ale udělat si strejčka a začala chodit na neprocedurální programování, což je náramná psina. Hraní s Prologem mě zatím baví, ale mnohem víc se těším na nějakou lispovitou obludku: přece jen, po té dlouhé době, co v naší distribuci maintainuju slib a pošťuchuju se s guilem, už bych se s tím konečně měla naučit.

Pud sebezáchovy mi říká, že bych se měla sem tam vyskytnout aspoň na cvičení z analýzy: po té dlouhé době už si nepamatuju vůbec nic a probuzení v třetím semestru analýzy by mohlo být kruté. První cvičení bylo slastně osvěžující: už dávno se mi nestalo, že bych na analýze dokázala udržet krok s tabulí od začátku do konce. Když se mi to bude dařit dost dlouho, třeba mě to začne i bavit, kdoví...

Zkrátka, reinkarnace dokončena, dojmy z nové matfyzácké existence zatím veskrze pozitivní. Ale ještě si povíme, až přijde zkouškové...

na tom neprocedurálku si matejcik (16. 10. 2006 - 23:46) Sbalit(5)
na tom neprocedurálku si lispu moc neužiješ, prožene to skrze něj asi za jednu přednášku a jde se na haskell. ovšem ten taky stojí za to .e)
...ovšem záliba v prologu? no proti gustu žádný dišputát, ale prolog?
...ovšem záliba v prologu? jano (17. 10. 2006 - 7:09) Sbalit(1)
...ovšem záliba v prologu? no proti gustu žádný dišputát, ale prolog?
pico?!? What kind of person uses pico?
ale no, mirka (17. 10. 2006 - 8:30) Sbalit(3)
ved prolog je krasna vec. (do lispu som nikdy neprenikla, si pamatam akurat zatvorky, ktore kazdy vyzdvihuje, ked sa o nom hovori.) pre anicku: kto vas uci? kryla alebo hric? s krylom je sranda pocas semestra, no potom ... hmmm;) docku treba napisat poriadne, aby po tretom riadku neprehlasil, ze tomu nerozumie. odovzdavat mu ju na trikrat zasa taka sranda nie je.
Mame Kryla a jsem tomu rada. anicka (17. 10. 2006 - 14:09) Sbalit(2)
Mame Kryla a jsem tomu rada. Prednasky jsou pekne, navic s Janem si to radsi rozdam na gobanu nez u zkousky.

A myslim, ze trocha dokumentace navic me, toho casu spravkyni ctyricetimegoveho balikarskeho manualu, urcite nerozhodi ;o)
Teda Aničko, ty máš ale Marian Kechlibar (31. 10. 2006 - 9:14) Sbalit(1)
Teda Aničko, ty máš ale talent na dvojsmyslná vyjádření :o))))))))
pé es matejcik (16. 10. 2006 - 23:47) Sbalit(2)
...nechtěla bys udělat automatické vyplńování polí jako jméno, mail, stránka? nějak mě nebaví to tam furt datlit (teda ne že bych extra komentoval, ale tak víš co)
Jestli to tam pujde anicka (17. 10. 2006 - 8:24) Sbalit(1)
Jestli to tam pujde dohackovat nejak snadno, proc ne. Ale kdyby ses zaregistroval jako uzivatel, bylo by to jednodussi ;)
Treti a ctvrty semestr analyzy Snoopy (17. 10. 2006 - 7:55) Sbalit(1)
Jako absolvent matematiky muzu rict, ze mi analyza ve tretim a ctvrtem rocniku prisla jednodussi (a taky jsem si zlepsil znamky :-) ). Jednim duvodem muze byt obsah prednasek, druhym duvodem rozsah prednasek. Alespon u nas uz to ve ctvrtem semestru byly pouze dve hodiny tydne a nikoli ctyri jako v prvnim rocniku.
mne sa zda, ze posledny krat ktx (17. 10. 2006 - 19:38) Sbalit(1)
mne sa zda, ze posledny krat bola registracia hned po prvom semestri o rok neskor, boli trochu zmiernene podmienky (mohla chybat matalyza), ale tiez to bola zabava :o
Pracovat při škole by Black Wolf (26. 10. 2006 - 16:46) Sbalit(6)
Pracovat při škole by neměl být zas takový problém, jen je třeba si vybrat správnou (=dostatečně jednoduchou) školu. Já zkusil Univerzitu Palackého v Olomouci - zatím to vypadá v pohodě, snad to tak i zůstane (a když ne, budu holt bez titulu:)).
A to zas ne, bud MFF nebo anicka (26. 10. 2006 - 17:31) Sbalit(2)
A to zas ne, bud MFF nebo nic. Z jine skoly bych nemela zadnou radost...
Mít radost ze školy? Ale Black Wolf (26. 10. 2006 - 21:14) Sbalit(1)
Mít radost ze školy? Ale fuj, to je perverzní...
Já studuju kvůli tomu že vizitka bez titulu vypadá blbě;) a jako vedlejší efekt předpokládám, že se tam třeba dozvím něco nového, na co bych se za normálních okolností ani nepodíval, protože bych to nikdy nepotřeboval (zatím jedinou takovou věcí je funkcionální programování, jinak momentálně bereme to co už umím).
Honiči titulů m1c4a1 (29. 10. 2006 - 13:02) Sbalit(3)
Hmm, tak já si vejšku nevybíral podle toho, jak bude snadná na prolezení nebo jak u ní půjde pracovat. To dělají jen honiči titulů.
Nehoním tituly, spokojím Black Wolf (29. 10. 2006 - 20:41) Sbalit(1)
Nehoním tituly, spokojím se s jedním;) Tudíž si nepřeji být nazýván honičem titulů, nýbrž honičem titulu:D
Nepopírám že jedním z důvodů proč studuji je, že vizitka (potažmo cedulka na dveřích či profil na firemním webu) vypadá lépe s titulem než bez něj. Tím druhým důvodem je, že dneska má vysokou každý blbec, tak by bylo vhodné aby jí měli i ti chytří;)))
omyl brumla (2. 1. 2007 - 4:42) Sbalit(1)
dnes je vhodne mit titul z duvodu pitomych podminek prijimani (asi neplati pro pragl) nemas papir? ani k pohovoru te nepozveme.