Adoptuj balíček, zachraň naše mozkové buňky!

Z openSUSE se postupně stává čím dál otevřenější distribuce: nabízíme ke stažení alfa verze distribucí, máme veřejně přístupnou bugzillu... a v neposlední řadě nabízíme členům open source komunity i možnost podílet se na vývoji věcí, na kterých pracujeme přímo v SUSE. Tým, v kterém pracuju, se rozhodl přispět se svojí troškou do mlýna - pokud tedy máte chuť přidat se aspoň na chviličku k tvůrcům openSUSE, čtěte dál.

V balíkářském týmu máme na starosti něco přes 1500 distribučních balíků a naším hlavním, ne však právě lehkým úkolem je postarat se o to, aby všechny správně fungovaly a rozumně spolupracovaly se zbytkem distribuce, čerstvé a přitom odladěné. Pokud máte pocit, že jsou to poněkud protichůdné požadavky, nemýlíte se. O slastech a strastech života balíkáře ale píšu jinde.

Výhoda je, že naše práce se dá poměrně snadno přerozdělit mezi víc lidí. A protože máme zbrusu nový (a už i vcelku dobře použitelný) build service, může ji stejně dobře jako my dělat i kdokoliv z komunity. Tento článek je tedy výzva: Pojďte se k nám přidat!

Jak by to mohlo probíhat? Na své wiki stránce jsme zveřejnili seznam balíčků, které bychom rádi udržovali v build service ve spolupráci s lidmi z open source komunity. Stačí tedy prolistovat seznam, najít balíček svému srdci milý, kontaktovat uvedeného správce... a pak už se jen věnovat vylepšování oblíbeného balíčku. Aktualizovat jej, vyjde-li nová verze. Podílet se na opravování chyb nahlášených do bugzilly a prosazování oprav do upstreamu. Přidávat dokumentaci, konfigurační soubory, užitečné skripty a vymýšlet nejrůznější způsoby, jak jej ještě lépe integrovat do distribuce a zpříjemnit práci s ním uživatelům. Zkrátka, práce se najde moře.

Naše balíčky v současné době nejsou zanedbané - chyby spravujeme rychle, aktualizujeme pravidelně, ale na další vylepšování už mnoho času nezbývá, protože každý z nás má těch balíčků v péči zhruba dvě stovky. Vyberete-li si jediný, nemusí vám práce na něm zabrat mnoho času, a přece být užitečná. Hádám, že to celé může být zajímavé zejména pro lid studentský, po zkušenostech lačnící a volným časem oplývající.

A co z toho budete mít? Inu, znáte to - čest, slávu, uznání, záznam v changelogu... a taky spoustu zkušeností (my vás v případných potížích samozřejmě plavat nenecháme a budeme vám radit se vším, jak jen budeme umět), které můžete časem prodat někde jinde. A kdyby se vám to náhodou zalíbilo, můžete to k nám jít časem dělat i za peníze.

Jak moc musím být.. m4r3k (22. 5. 2007 - 22:49) Sbalit(3)
Jak moc musím být geekem, abych něco takového zvládal? :)
Primerene :-) Pokud je tedy anicka (22. 5. 2007 - 23:07) Sbalit(2)
Primerene :-) Pokud je tedy ke cteni manualu treba geekovitosti.
Pochybuju o tom, že správa m4r3k (22. 5. 2007 - 23:12) Sbalit(1)
Pochybuju o tom, že správa balíků je jen o čtení manuálu.. Ale ve čtení manuálů, v tom praxi mám :)
Buildservice nijel (23. 5. 2007 - 8:47) Sbalit(4)
Dokonce jsem měl snahu se do build service přihlásit, ale zatím mě nikdo neschválil. Jak dlouho to většinou trvá?
Nevim, zjistim - ja to anicka (23. 5. 2007 - 9:01) Sbalit(1)
Nevim, zjistim - ja to samozrejme dostala automaticky. S nekym mimo SUSE jsem to zatim absolvovala jen jednou a to byly radove hodiny.
Jako kdo ses tam prihlasil? anicka (23. 5. 2007 - 22:55) Sbalit(2)
Jako kdo ses tam prihlasil? Umim to urychlit rucne...
Stejně jako tady, nijel. nijel (24. 5. 2007 - 9:13) Sbalit(1)
Stejně jako tady, nijel. Ale i tak by mě zajímalo jaká je standardní doba :-).
SUSE -> open SUSE -> super open SUSE markinfo (23. 5. 2007 - 13:36) Sbalit(4)
Co vlastně "přinutilo/přimělo" jít SUSE tímto "open" směrem? Snaha ušetřit, udržet krok s jinými distribucemi nebo v tom byly jiné důvody?
... přimělo Novel jít se markinfo (23. 5. 2007 - 13:38) Sbalit(1)
... přimělo Novel jít se SUSE tímto ....
Snaha dohnat a předehnat nijel (23. 5. 2007 - 17:01) Sbalit(1)
Snaha dohnat a předehnat Redhat s Fedorou :-).
Ja to muzu posoudit dost anicka (23. 5. 2007 - 22:51) Sbalit(1)
Ja to muzu posoudit dost tezko, kdyz jsem prisla do SUSE, uz jsme tim smerem pomalicku sli, ale hadam, ze se tak stalo pote, co SUSE koupil Novell.
Anicko, trochu mimo tema: HM (24. 5. 2007 - 11:43) Sbalit(3)
Anicko, trochu mimo tema: Toho systemaka/administratora uz jste nejakeho sehnali ? Jestli ano, nemusite cist dal.
Porad mne to vrta hlavou, zda by nestalo za to tam z te Plzne prece jen jezdit :-)
Jste atraktivni firma - teda aspon pro me...porad neodbytne dorazi myslenka, az budu mit cestu do Prahy se tam zastavit na "informativni" rozhovor :)
Bohuzel, uz zas mame plny anicka (24. 5. 2007 - 22:40) Sbalit(2)
Bohuzel, uz zas mame plny stav... volnych mist na vyvojarskych pozizich mame porad spoustu, ale adminy uz mame.
Tak to sundejte z Webu - Anonym (25. 5. 2007 - 13:30) Sbalit(1)
Tak to sundejte z Webu - viz. http://www.suse.cz/jobs/administrator.html
Takove neaktualni nabidky mohou dost lidi zbytecne pripravit o cas.
Tak suse uz dnes chodi zebrotou? dejf (22. 6. 2007 - 13:34) Sbalit(2)
Ja se touhle kupanii asi nikdy neprestanu bavit :) Kazdy kdo cetl Toma Sawyera presne vi, jak natrit plot, aniz by se jeden uspinil a jeste na tom vydelat... Ano zkusenosti jeden jiste ziska, ale proc pomahat nejakemu projektu v ramci suse a ne primo v hlavnim stromu to moc nechapu - prijde mi to krkolomne a nelogicke. Vim, ze nektere projekty ma na triku suse primo, le tech neni zase tolik...
Pokud chce nekdo pomahat anicka (23. 6. 2007 - 15:44) Sbalit(1)
Pokud chce nekdo pomahat svemu oblibenemu projektu, pusti se do toho v upstreamu. Pokud chce nekdo pomoct sve oblibene distribuci, muze udelat treba to, o cem pisu. Co je na tom divneho a nelogickeho? :-)