Menstruační kalíšek podruhé - často kladené otázky

Toto je další výprava do oblasti dámské intimní hygieny. Pánům doporučuju, aby tento článek nechali plavat, a místo toho si přečetli třebas článek o pitvání notebooku.

Před časem jsem napsala článeček o svém, tehdy zbrusu novém, menstruačním pohárku. Kupodivu si našel docela slušné množství čtenářů, či přesněji řečeno čtenářek - vede na něj nejeden odkaz z nejrůznějších internetových diskusí, kde jsou netradiční hygienické pomůcky důkladně rozebírány, leč zkoušeny obvykle s obavami a rozpačitostí. Málokterá účastnice se odhodlá vyzkoušet, málokterá uživatelka jít s kůží na trh... takže to zbylo na mně. Následující text je souborem často kladených otázek na téma "jak používat menstruační kalíšek" a pokusů o odpovědi. (Pokud vás zajímá, proč jej vůbec používat, můžete si přečíst můj starší článek.) Disclaimer: Vše, co následuje, jsou moje osobní zkušenosti, ne nutně obecně platné pravdy.

1. Jak se to může vejít dovnitř? Vždyť je to tak velké...

Bez problému. Dovnitř se to vkládá na čtyřikrát přeložené, takže to nezabere o moc víc místa než prst. A tam vevnitř, kde se to rozvine, už je zase místa spousta.

2. Není to celé poněkud nechutné? Neumím si představit tu manipulaci... vyplachování, vyvařování... a co časová náročnost?

Ve skutečnosti je to o dost čistší než manipulace s vložkami (tampóny jsem nepoužívala, takže srovnáním nemůžu sloužit). Chytnu, zmačknu, zatáhnu, držím stále stejným směrem, zvednu, vyleju krev, naliju vodu, vyliju vodu, přeložím, zastrčím. Krve se vůbec nedotknu, a když nechci, nemusím se na ni ani dívat. S vložkou mi to přišlo o dost složitější, přímému kontaktu s krví se tam navíc bohužel čas od času nedalo vyhnout vůbec (stačí, aby se ten krám pokrčil nebo posunul... a radši rovnou zapomenout na světlé prádlo). Rozhodně umím rychleji vylít kalíšek než vyměnit vložku. (Napoprvé ale prosím nečekejte zázraky - všechno je třeba se naučit, poprvé vám to bude nejspíš trvat o chlup déle, na konci prvního cyklu už to bude pohoda. Když jsem se to naučila i já, neschopná i naučit se háčkovat, tak se to vážně musí naučit každý.)

Vyvařit stačí jednou za cyklus, úplně na konci měsíčků. Žádná věda - stačí uvařit vodu a na pět minut tam kalíšek hodit - deset minut měsíčně tomu bez problémů může věnovat kdokoliv, obtížnost je srovnatelná s uvařením polévky z pytlíku. Odměnou získáte sterilní pomůcku, o čemž se vám u vložek a tamponů plných zbytků z umělých hnojiv může jenom zdát, takže tak :-)

Pokud chcete minimalizovat údržbu, kupte si kalíšek, který je zcela hladký. Já jsem si pořídila MoonCup, který má lehce členitý povrch a pokud jej chci umýt pořádně, je třeba jej nějakou chvíli držet pod proudem vody (jednou za den bohatě stačí). Oproti tomu, například Lunette je prý zcela hladký, takže by tento problém měl eliminovat.

Mimochodem, nemůžu si pomoct, ale nedávno jsem to po delší době zas zkusila a zjistila, že mi teď už přijde používání vložek jako děsná špína :-) A ten smrad teď v létě...

3. Jak s tím mám zacházet v práci, ve škole... všude tam, kde nemám k dispozici vodu na toaletě?

Inu, tohle je asi jediná lehká komplikace s používání kalíšku - bez trochy vody se neobejdete a je třeba na to myslet. Na druhou stranu, voda se obvykle shání podstatně snáze než tampóny nebo vložky, takže nejde o žádný skutečný problém. Stačí opravdu maličko, já si například obvykle nosím v práci s sebou malý plastový kelímek. (Přesněji řečeno, potřebovala jsem dělat něco takového jen párkrát, mimo první dva dny cyklu mi bohatě stačí postarat se o kalíšek ráno a večer, během něj ještě jednou mezi tím, navíc přes den na něj stejně obvykle úplně zapomenu.)

Na tematických serverech se často vyskytuje rada, že nemáme-li vodu, můžeme si vystačit s toaletním papírem. Tu zjevně napsal někdo, kdo vůbec nemá ponětí o konzistenci takové napůl sražené krve - táhne se jak rozteklý sýr. Takže zatímco při normální manipulaci s kalíškem se jí nedotknete, takhle by se vám to skoro určitě nepovedlo. Tedy je rozhodně lépe v nouzi poprosit hajzlbábu o skleničku, než se snažit hrát fujtajblíky s kusem hajzlpapíru.

Mimochodem, pokud někdo řeší jako problém, co počít v práci, mám pro něj dobrou zprávu: Stydlivější typy obvykle tampóny a vložky na toalety potupně pašují, s vodou nic takového není třeba dělat :-) 4. Opravdu to nevyteče? Jak to může fungovat třeba vleže? A co plavání?

Opravdu nic nevyteče, kalíšek bez problémů vydrží i desítku hodin sladkého spánku. Nevím, jak to funguje, myslím si ale zhruba tohle: Kromě toho, že kalíšek slouží jako špunt, je rozumně orientován i vsedě a vleže, aspoň při pohledu na anatomický obraz to tak vypadá. Při plavání navíc vzniká podtlak, takže to je úplná brnkačka.

Kalíšek samozřejmě začne protékat, když je úplně plný - jednou se mi to během druhého dne cyklu povedlo, když jsem si na něj vzpomněla až za deset hodin (mimochodem, zjistila jsem, že přes den mívám krvácení mnohem intenzivnější než v noci). Od té doby si dávám pozor, a je dobře, mnohem lépe než s vložkami, s kterými se mi různé nehody stávaly ne zcela zřídka.

5. Výrobce píše, že 30 ml je třetina veškeré menstruační krve. To nemůže být pravda, vždyť krvácím jak prase!

Taky se mi to úplně nezdálo, tak jsem jednou zkoušela sčítat - vyšlo mi, že těch kalíšků během jedné periody naplním přibližně pět. Takže na jednu stranu, v mém případě to pravda není, na druhou, pořád se toho vejde dost na to, aby bohatě stačilo vylévat po osmi hodinách během prvních dvou dnů, a pak už jen v rámci ranní a večerní hygieny. (Jiné dámy ale říkají, že jim to stačí ráno i večer v kterékoliv fázi, takže mám možná jenom opravdu nadprůměrně silné krvácení.)

6. Je pravda, že kalíšek kladně ovlivňuje menstruační bolesti, délku a intenzitu měsíčků?

Nevšimla jsem si. Spotřebu paralenů mám konstantní, na obvyklých pěti dnech se taky nic nezměnilo. Na druhou stranu, moc si neumím představit, že by pohárek mohl tyhle věci jakkoliv ovlivnit, takže jsem to ani neočekávala a nijak mě to nezaskočilo.

7. Mně se to stejně pořád nezdá...

Pokud je tomu tak proto, že máte nějaké další nejasnosti, pokračujte prosím do bodu devět. V opačném případě nemohu dále sloužit, díky za investovaný čas a nelamte si s tím hlavu.

8. Prima, chci to vyzkoušet! Kterou značku?

Těžko říct. Já nezkoušela nic jiného než MoonCup, ale když se tak dívám na fotky těch ostatních kalíšků, mám dojem, že je to asi úplně jedno. MoonCup je příjemně levný, Lunette by mohl být příjemně bezúdržbový... a jinak na tom asi nezáleží. Pokud si zakládáte sbírku alergií, má smysl se vyhnout kaučukovému Keeperu, ostatní pohárky, o kterých vím, se dělají ze silikonu.

9. Zajímá mě neco úplně jiného.

Skvělé, stačí zeptat se v komentáři, pokud to budu umět, pokusím se odpovědět.

Už to máme doma. gabika (16. 11. 2007 - 15:21) Sbalit(2)
No dievčatá, už to máme doma.
Objednávala som lunette A aj B velkosť.
Oba sú pekné hladké, majú pekný tvar malých zvončekov, farba silikonu je jemná biela. Nemá ten žltý nádych ako popisujete že má mooncup. Tyčinka nieje okrúhla ale jemne sploštená. Menší má dlhšiu tyčinku. Má menší primer a je aj o dosť kratší. A navyše čo ma prekvapilo, je aj podstatne mäkší ako jeho väčšia varianta. Takže skutočne sa dajú použiť aj pre mladé slečny.

Pre mňa bol ten väčší kalíšok, takže prvý pokus sa na nečisto (alebo ešte zatial na čisto) konal včera večer.
Moje skúsenosti sú také, že som si ho predstavovala z mäkšieho a poddajnejšieho materiálu.
Vkladanie: podarilo sa. Vyberanie: veľa strachu, ale podarilo sa celkom v dobrom čase. (Žiadne dolovanie 15 minút sa nekonalo)
Ak by som si mala vybrať medzi tým mať ho alebo nie, tak ho radšej nemám. Pri prvom použití ho je cítiť asi ako tampón s tvrdšou tyčinkou. Takže tyčinka asi pôjde preč, len som sa neodhodlala či celkom alebo aký kúsok.
Sprostredkované poznatky z menšieho kalíška sú: vkladanie: v pohode, vyberanie: v pohode, (predsa len, mladšie z nás asi nemajú také presudky ako my) Akurát tu bola sťažnosť, že tyčinka je dlhá. Takže asi tiež pôjde preč.

http://www.pientenparhaaksi.fi/product_details.php?p=252
http://www.amandasintima.se/prismodell.html

...tie stranky pridavam len koli obrazkom.
Ja jsem ze sveho kalisku anicka (16. 11. 2007 - 16:59) Sbalit(1)
Ja jsem ze sveho kalisku tycinku ubirala z opatrnosti postupne. Bylo to cim dal pohodlnejsi, ale porad jsem o nem trochu vedela. V okamziku, kdy padla za vlast cela, se stal zazrak a ja kalisek naprosto prestala vnimat. Coz ma za nasledky ta zapomenuti na deset hodin, ale jinak je to super. Takze hned jak si budes jista, ze umis kalisek chytit za spodni cast a vyndat, tycinku ustrihni a nejspis budes mit take po starostech.
Používám kalíšek už Anonym (13. 6. 2007 - 17:15) Sbalit(2)
Používám kalíšek už asi 6 měsíců a musím říct,že je geniální. Všechno je tak snadné, je to prostě SUPER, doporučuji všem ženám. Mariola
sexistko! s0 (20. 6. 2007 - 13:27) Sbalit(1)
sexistko!
tak mirka (13. 6. 2007 - 22:24) Sbalit(13)
na rozdiel od minula som tentokrat napriek zasade "lepsie nevediet" na link na clanok o nebezpecnosti tamponov v predchadzajucom prispevku klikla .... a radsej som si hned objednala ten poharik :)
Ktery? ;) Pokud mas neco anicka (14. 6. 2007 - 8:19) Sbalit(12)
Ktery? ;) Pokud mas neco jineho nez ja, budu moc zvedava na zkusenosti ;)
lunette ... ja som hrozne mirka (14. 6. 2007 - 11:04) Sbalit(11)
lunette ... ja som hrozne leniva, tak ma "takmerbezudrzbovost" laka
hodlám si také pořídit Helena (14. 6. 2007 - 23:55) Sbalit(10)
hodlám si také pořídit pohárek,
zatím jsem všude četla hlavně o tom mooncupu, tak by mě zajímaly zkušenosti s lunette, jestli je opravdu lepší (tedy vyžaduje-li méně údržby...). Přece jen rozdíl 300 Kč je dost velký. Tak jestli jsi ochotna předat dál své zkušenosti s používáním, budu ráda.
Helena
noo, tusim dostat sa k mirka (19. 6. 2007 - 10:41) Sbalit(9)
noo, tusim dostat sa k lunette nebude tak lahke ako sa zdalo. slak by trafil paypal, nech mi niekto netvrdi, ze im information retrieval funguje (pre vysvetlenie: ucet tam mam dva roky, ale hrozne dlho som ho nepouzila, takze som zabudla udaje. novy ucet na tu istu kreditku sa registrovat neda (a teda ma engine odmietne), zato pri verifikacii pomocou cisla kreditky dostanem odpoved, ze nie je registrovana, takze login a heslo mi neprezradi a neprezradi, ufff ...).
Huh, kde to kupujes? Resp., anicka (19. 6. 2007 - 10:48) Sbalit(8)
Huh, kde to kupujes? Resp., v ktere casti sveta se momentalne nachazis, nejde tam nahodou koupit v lekarne? :-) (pry je to na zapade celkem bezne)

A pokud jsi nahodou doma, tady ho dostanes postou na fakturu. (Tam jsem kupovala svuj MoonCup.)
zatial som sa mrkla akurat mirka (21. 6. 2007 - 10:54) Sbalit(7)
zatial som sa mrkla akurat na stranku lunette (finska firma), kde je zoznam krajin, kde sa predava v lekarni a Dansko medzi nimi nie je. co sa tyka objednavky online, platba je mozna akurat cez paypal. ale mozno stranka neposkytuje uplnu info, a stoji za to sa v tej lekarni opytat. to mozem skusit, no i tak ma ten paypal stve.
tady ho koupis fakt docela levne:) Tess (26. 6. 2007 - 10:25) Sbalit(6)
Jestli muzu radit, tak doporucuju objednat Mooncup/Lunette na www.menstruacnikalisek.cz Da se tam platit i bankovnim prevodem (inet banking) a v ramci CR ti kalisek doruci do 3 dnu:) Ja mam Mooncup a jsem zcela spokojena:) Napred jsem taky premyslela o Lunette kvuli hladkemu povrchu, ale procetla jsem hodne moc diskuzi a musim rict, ze to asi bude hooodne individualni. Pro me byl padnym argumentem vicekrat potvrzeny fatk, ze Lunette je o neco vetsi, co do objemu poharku (a taky malinko delsi) a a zavedeny pusobi malinko vetsi podtlak nez Mooncup. Nektere zenske si pak stezovaly na bolesti v podbrisku a jine potvrzovaly, ze na velikosti kalisku (resp. na tom, zda uzivatelka uz rodila nebo ne) hodne zaklezi. Nejvice bylo spokojenych s Mooncupem, take proto, ze si muzes tu stopku zkratit podle vlastniho uvazeni a podle toho, co tvemu telu vyhovuje nejvic. Lunette je sice hladsi, ale je proste vetsi:) a bohuzel aky drazsi...
Hadam, ze Mirka ted spis anicka (26. 6. 2007 - 11:25) Sbalit(3)
Hadam, ze Mirka ted spis potrebuje vymyslet, jak ho koipit v Dansku :-)
:) mirka (27. 6. 2007 - 21:26) Sbalit(2)
zatial robim osvetu v lekarnach ... a mozno sa mi firmy raz podakuju za rozbehnutie biznisu v DK.
Urcite to nejde posilat z Petra (6. 8. 2007 - 15:11) Sbalit(1)
Urcite to nejde posilat z Cech do Danska, teda aspon ne podle pravidel fair play :-) Jedine, ze by mel dostributor z Cech smlouvu s vyrobcem, ze muze prodavat i v Dansku. To se obavam, ze tomu tak nebude.
Jinak taky se pridavam k tomu, ze poharek je SUPER!!! Lepsi nez jsem si myslela, vazne o menstruaci ted vubec nevim. A to jsem si nemohla vynachvalit drive tampony - ted mi prijdou silene a hlavne nehygienicke.
Kupovala jsem na www.poharek.cz, servis taky bezvadnej.
Re: tady ho koupis fakt docela levne:) Kebusa (21. 1. 2009 - 19:05) Sbalit(2)
Tess, nemůžeš dát odkaz, kde si kdo stěžoval na bolesti v podbřišku? Už už jsem ho chtěla koupit a teď ty tohle :-(
Re: tady ho koupis fakt docela levne:) galthea (7. 12. 2010 - 15:00) Sbalit(1)
jako že s kalíškem bolesti přišli? já tom mám obráceně, já jak začala používat kalíšek tak už nemám křeče...
PROSIIIIM lienka (17. 6. 2007 - 13:25) Sbalit(2)
ja uz o kalisku viem straasne vela, aj z anglickych, nemeckych stranok, od americkych gynekologov ktory su proti hormonom aj tamponom, nasla som aj dakych imunologov ktori to chvalia atd atd len stale sa neviem dopatrat k jednej veci a dostavam protichodne odpovede, mam 26 a som PANNA mozem ho pouzivat???? chcela by som ho straaasne pretoze pretoze, jednoducho pretoze vsetko co je o tom napisane plus moje chronicke zapaly. niekde pisu ze panny stopercentne mozu inde zas presny opak tak ako? inac doktorka ma vysetruje malymi gynekologyckimi zrkadlami - ak by to bola plahcujuca okolnost. tak mozem?? VELKA VDAKA
Neco mi rika, ze na tohle je anicka (17. 6. 2007 - 20:33) Sbalit(1)
Neco mi rika, ze na tohle je lepe ptat se sve lekarky... :-) Kazdopadne, na jednom z webu, kde to prodavaji, maji vyjadreni gynekolozky a stoji tam "vhodny pro vsechny, ktere mely vaginalni pohlavni styk"

Totiz takhle - kalisek urcite pouzivat muzes. Jenze, jestli si jeste dobre pamatuju, jak vypada panenska blana, po jeho prvnim pouziti, nejpozdeji po prvnim vyndavani, uz asi technicky nebudes panna - zalezi, jestli se s tim smiris nebo ne. (Wikipedia muj nazor podporuje, jak se tak divam na obrazky.) A asi to napoprve nebude nic zvlast prijemneho...
K tomu panenstvi... Johanka (20. 6. 2007 - 22:12) Sbalit(1)
..jisteze to jde, zacatky asi budou krusne, ale tim snazsi pak budou zacatky sexualniho zivota :) Proste dojde k odpaneni kaliskem ;) (nepredpokladam, ze na nej budouci prvni sexualni partner bude zarlit :)).

Ja prichazela o panenstvi dva roky :) a nakonec jsem si stejne musela pomoct sama, no a definitivne me bolesti pri styku zbavil az kalisek, takze myslim, ze kdybych to mela opakovat, radeji bych zvolila to opacne poradi.
Mooncup Herminka (29. 6. 2007 - 15:07) Sbalit(5)
O Mooncupu jsem se dočela asi před 3 lety na nápelce na vysokoškolské WC a nechtěla jsem věřit vlastním očím - zdálo se mi to nechutné a aplikace neproveditelná :-D Ale čím víc o něm čtu, tím víc jsem pro něj navrtaná a skoro na 100% si ho chci koupit :)
jen mi nedochází jedna věc: jak to, že plný kalíšek proteče? On se nějak díky tomu odcucne nebo co? Měla jsem za to, že při přeplnění zůstane "nadbytečná krev" mimo kalíšek v pochvě (stejně jako např. vleže). Tak jak to je? :)
Chtěla jsem samozřejmě Herminka (29. 6. 2007 - 15:09) Sbalit(1)
Chtěla jsem samozřejmě napsat "na nálepce na vysokoškolském WC" - nálepka byla v angličtině a odkazovala na stránky http://mooncup.co.uk/, protože tehdy u nás mooncup asi ještě nebyl k dostání.
Nejpravdepodobnejsi duvod je anicka (7. 7. 2007 - 14:23) Sbalit(3)
Nejpravdepodobnejsi duvod je ten, ze kalisek prece jen netesni na sto procent. A zatimco kdyz krev jen stece po stene dolu, je vsechno v poradku a nic neunikne, v okamziku, kdy zacne krev neustale pri chuzi splouchat pres okraj, prece jen sem tam neco protece ven.

Neco mohou taky delat malicke otvory tesne pod obrubou (ty jsou tam proto, aby se pri vyndavani odsal vzduch), ale to hadam nebude ta hlavni pricina.
Aničko, díky ;-) Měl by Herminka (12. 7. 2007 - 12:07) Sbalit(1)
Aničko, díky ;-) Měl by mi přijít každým dnem :-D
Odpověď: Kalíšek přetekl Dana (16. 7. 2007 - 12:17) Sbalit(1)
..a nemohlo by to být váhou, která je při plném kalíšku největší a kalíšek se pak odcucne?
PS: O koupi kalíšku uvažuji.
Slunecni zena Orinka (27. 6. 2007 - 11:55) Sbalit(6)
cusik, totalne jsi me presvedcila, ze mooncup ma fakt svoje kouzlo pro nase dny nevabne. Tak jsem si ho objednala minuly tyden ve ctvrtek ze slunecni zeny(lina orka to chtela mit hned a ani ji nenapadlo hledat neco jineho),zaplatila(jsem fakt duverivy blb:-/) a ted cekam a cekam, napsala jsem jim totiz, at me zkontaktuji, az budou kalisek posilat. A nic se nedeje...jsem prilis netrpeliva? Za jak dlouho Ti tvuj kalisek prisel?
Mne prisel kalisek docela za anicka (27. 6. 2007 - 13:19) Sbalit(5)
Mne prisel kalisek docela za dlouho, protoze to bylo kolem Vanoc, dosly a pak nejakou dobu trvalo, nez prisly nove. Kazdopadne, nikdo po mne nechtel zadne placeni predem, kontaktovali me hned a prubezne podavali zpravy, ze se kalisek jeste toula... a jakmile dorazil, hned mi ho poslali s fakturou. Platila jsem az po prevzeti zbozi.

Jak to delaji ted?
Maji to bud na dobirku, nebo Orinka (27. 6. 2007 - 18:30) Sbalit(4)
Maji to bud na dobirku, nebo platbou predem...no ja celkem casto platim predem(vzdyt rikam...duverivy blb:-)), zatim se mi to nevymstilo. No ale kazdopadne jsi mne uklidnila:-) Doufam ze do pristiho obdobi moji vnitrni bourky mi dojde,celkem se tesim, až nebudu muset hazet do kose svinstvo a menstruacni prebytky.
Drzim palce a kdybys nahodou anicka (27. 6. 2007 - 20:03) Sbalit(3)
Drzim palce a kdybys nahodou mela problemy, dej mi prosim vedet, abych nedoporucovala neco, co nefunguje.

Kazdopadne, nez se zacnes desit, zkus pouzit kontaktni telefon, ktery maji na webu :-)
v pohoooo...pani uz Orinka (28. 6. 2007 - 6:58) Sbalit(2)
v pohoooo...pani uz zareagovala na me vykriky a napsala mi mail, ze kalisek bude vyexpedovany do konce tydne...takze asi klidne doporucuj dal, vypada ze je to ok:-)
tak už ke mne konečně Orinka (11. 7. 2007 - 9:15) Sbalit(1)
tak už ke mne konečně kalisek docestoval,takze vse v pohode:-)
Také jsem zrovna Helena (15. 11. 2007 - 14:55) Sbalit(1)
Také jsem zrovna řešila,
který kalíšek si pořídit. Pravda, řešila jsem to již rok,
protože kojím a dosud jsem ho nepotřebovala. Na
doporučení kamarádky jsem objednala právě Lunette a už ho mám doma (ještě nevyzkoušený, tak uvidím jak mi to s ním půjde). Kamarádka
zkoušela snad všechny dostupné kalíšky a tvrdí, že Lunette je
nejlepší, nejlépe se s ním manipuluje. Také jej začali vyrábět
ve dvou velikostech, takže do 30 let bez porodu doporučují
ten menší, jinak větší. Na některých stránkách se dá sehnat již za 850 Kč. Přeji
hodně úspěchu při výběru. Helena
Vrelé "díky" Aničko. gabika (12. 11. 2007 - 15:16) Sbalit(3)
Nedá mi, aby som sa nepoďakovala. Aj práve vďaka tomuto tvojmu článku som sa rozhodla.
Trvalo mi to neuvertelných pár víkendových hodín strávených pri počítači.
Prehrabala som sa všetkými diskusiami ktoré som kde kade našla od piatku do nedele. A v nedelu sme už objednávali.
Rozhodla som sa nakoniec pre Lunette. možno práve aj pre to, že je takmer bezúdržbový ako to niektoré nazvali. Chcela som sa opýtať, na lunette je na obrázkoch viditelne dve dierky pod povrchom. Ako je to v skutočnisti? Ako pri Lunette a ako pri mooncup? Je to len pre moju zvedavosť, pretože pre mňa už je rozhodnuté a neviem sa dočkať kedy bude balíček doma.
ahoj, Lunette jsem jeste anicka (13. 11. 2007 - 21:44) Sbalit(2)
ahoj,

Lunette jsem jeste porad nevidela (i kdyz nemit pocit, ze je to plytvani, asi si ho koupim a zkusim ze zvedavosti), takze nevim vic nez pisi diskutujici dole. Mooncup ma trochu vystouply okraj a pod nim tri miniaturni dirky, trochu je to videt na tomto obrazku.
Lunette gabika (14. 11. 2007 - 13:10) Sbalit(1)
Ale ale, nebuď netrpezlivá, veď si ho o desať rokov kúpiš :)))
Asi by som si kupila tiež mooncup. Ale keďže som mala na výber, tak Fínsko je predsa len môjmu srdcu bližšie. A páči sa mi aký je hladký.
No porozprávam potom zážitky, aj keď zase nebudem mať skúsenosti s mooncupom, takže žiadne objektívne porovnávanie ale len osobné subjektívne poznatky.
Zaujímavé, ako zažívam eufóriu, tak ako ostatné nadchnuté dievčence a teším sa na prvé vyskúšanie a vôbec neviem sa dočkať "kedy to dostanem"
holky jsou super Marcela (24. 7. 2007 - 21:06) Sbalit(1)
Koupila jsem si kalisek pres www.kalisek.cz a byla jsem nadsena servisem:) Stranku maj dve holky, ktery se venujou asi jen tomu a jsou do toho fakt moc nadseny! Maj nabidku osobniho predani kalisku, tak jsem se nakonec s jednou sesla a jeste jsme asi pul hodky kecaly:) Takze ja jsem nadsena nejen z kalisku (ktery jsem vyzkousela zatim pri jedne menstruaci), ale i z toho servisu:) navic me presvedcilo mnozstvi info, ktere maji na strankach
proteka, co s tim? Nuny (24. 7. 2007 - 22:11) Sbalit(2)
No, cim to bude???
Pouzivam MoonCup již 2 mesice. Je mi 35, nerodila jsme vaginalne, ale cisarem. Koupila jsme si vetsi MoonCup, ale první cyklus mne tlacil v podbrisku. Nebylo to nic dramatickeho, jen o nem clovek vedel. Byla jsem vsak jinak nadsena- zadne vlozky, zejmena ted v lete:-)))Cistota. Manipulace mne nevadi,zvladam tam i zpet, ale nechapu, jak holky, co jej inzeruji pisi, ze se neuspini. Ja jsems prominutim jak reznik pri vyndavani, ale mam u sebe vodu, takze to zvladnu. Ten podtlak jsem vyresila tim, ze jsme si objednala mensi velikost, uvidime, jeste nedorazil. Ale mezitim nastal 2. cyklus, tesila jsem se, ted jsem trochu vic zklamana, nebot proteka i kdyz je zaplneny zcela minimalne. Nosim proto stale slipovku. Je mi to lito, chtela jsem, abych mohla dole dychat. Cim to muze byt? Myslim, ze polohou nikoliv, stalo se to vicekrat a ruzne jej upravuji. Jake jsou Vase zkusenosti, chce to jinou znacku ?
Diky Nuny
Myslim, ze na tohle by mohlo anicka (25. 7. 2007 - 9:36) Sbalit(1)
Myslim, ze na tohle by mohlo pomoct posilovani svalu panevniho dna, videla jsem v knihkupectvi nejake knizky s povidanim, jak na to. A dost mozna by po nejake dobe zabralo i brisni tancovani.
Lunette Eva (10. 11. 2007 - 20:53) Sbalit(1)
Již několik měsíců používám kalíšek Lunette. Jsem s ním moc
spokojená a doporučuji kamarádkám. A ti, co ho hned zavrhnou, neví
o co přichází :-) Koupila jsem ho na
http://www.scoutdoor.cz/menstruacni-kalisky/
Kalíšek Eváček (7. 2. 2008 - 13:36) Sbalit(2)
Kalíšek zkouším druhý cyklus, mám lunette. Jsem ráda, že jsem si ho koupila, i když 100% mně neochrání od menšího úniku krve. Jeho vyšší cena mne neodradila, jelikož po deseti měsíčním používání se mi náklady na pořízení vrátí zpět, než co bych dala za vložky. V nejsilnějších dnech ho sice musím vylévat každou hodinu, ale to bych vložky musela taky. Rozhodně se s ním ušetří. O hygieně domácnosti ani nemluvím-ty mraky použitých vložek nevábně zapáchajících v koši. Vyndávání a zasunování kalíšku mi chvilku zabere, ještě nemám tu zručnost. Zatím mám domácí zkušenosti tak nevím nevím jak na veřejných záchodcích. Minulý měsíc jsem měla nějaký divný výtok, tak snad to nebylo po používání kalíšku - pečlivě jsem dbala na hygienu - ruce jsem si drhla pomalu jak doktor pře operací. V naší rodině je spousta děvčat tak jsem takový pokusný králík. Jsem velice ráda za jakýkoliv názor a zkušenost. Ahoj
S tim protekanim by mohlo anicka (7. 2. 2008 - 16:49) Sbalit(1)
S tim protekanim by mohlo trochu pomoct posilovani svalu panevniho dna. Ja nastesti tyhle problemy zatim nemela, ale mozna za to vdecim nekolika rokum s brisnimi tanci.

S vytoky jsem nastesti taky problem nemela (a s hygienou to neprehanim, staci voda a mydlo), ale pokud tenhle problem pretrvava, urcite by to mel videt doktor. Infekci si clovek poridi ani nevi jak, a ani pritom nemusi pachat neco necudneho - staci to spolecne WC.
Divacup? Fleur (15. 9. 2007 - 10:36) Sbalit(7)
Ahoj, uvazuji, ze si kalisek poridim. Ale nevim ktery... Ty pouzivas mooncup? Nevis jak je na tom Divacup a Lunette? Me se hodne libil Divacup, ale pak jsem se nekde docetla, ze je tuzsi, mene poddajny a ze pry proteka. Zajimalo by me co je na tom pravdy. Dokonce jsem se ptala na jednom e-shopu, jestli je Divacup oproti Mooncupu a Lunette opravdu o tolik tuzsi (pricemz oni meli v popisu napsane, ze je to ten nejtenci kalisek) a oni mi odpovedeli, ze jo a doporucili mi Lunette - jenze se nemuzu zbavit dojmu, ze mi doporucili to nejdrazsi... Navic mi Lunette doporucili pry proto, ze je pro me nejvhodnejsi, protoze je nejmensi (je mi 20 a samozrejme jsem jeste nerodila). Jenze v popiscich zase maji, ze prave Lunette pojme nejvice ml. Jsem z toho jelen. Budu rada, kdyz mi poradis, protoze opravdu netusim, kde je zakopan pes... Dekuju
Obavam se, ze ja Ti moc anicka (16. 9. 2007 - 21:07) Sbalit(6)
Obavam se, ze ja Ti moc neporadim. Sahla jsem po Mooncupu celkem nahodne (jako jediny jsem jej umela jakz takz rychle sehnat a byla jsem zvedava), a kupovat dalsi kalisky se mi nechce, experiment by to byl zajimavy, ale trochu drahy. Takze bohuzel nemuzu nez zopakovat, ze znam jenom Mooncup, ktery se mi tuhy nezda, ani mi neproteka.

Kazdopadne - to, ze je neco tenci jeste nutne neznamena, ze to nemuze byt tuzsi.

A kdybych si mela vybirat dneska, naslepo a jen podle informaci na webu, vyberu si Lunette, protoze ma odmerku (umet merit presne silu mesicku mi prijde zajimave), a navic je hladsi nez Mooncup nebo Divacup. I kdyby byl drazsi, urcite to nebude o tolik, aby to vzhledem k desetilete zivotnosti nebyl smesny rozdil.
Lunette Fleur (17. 9. 2007 - 16:59) Sbalit(5)
Moc dekuju za odpoved. Ja jsem nakonec doopravdy sahla po Lunette a uz vcera jsem ho objednala.
Ze zacatku se mi proste celkove zamlouval Divacup, ale na spouste cizich diskuzi jsem se docetla, ze tem holkam tece. (A to, ze by si jej vsechny spatne zavadely mi prislo nepravdepodobne..) Divacup ke kalisku take dodava textilni tasticku - ta ma hezkou vinovou barvu a jeste je na ni odznacek ve tvaru kyticky - coz sice vypada hezky, ale docetla jsem se, ze ten sacek je vyroben z nejake umelotiny, ktera se nikdy nerozlozi. Coz mi prijde jako paradox (ekologicky kalisek X neekologicky doplnek). Muj pritel me postuchuje, ze by pro me mel byt dulezity kalisek a ne tasticka.... Kdyz to, ale proste vezmu kolem a kolem, tak vyhrava Lunette... Navic finske vyrobce povazuji za duveryhodne...
Ja bych to videla jeste anicka (19. 9. 2007 - 10:55) Sbalit(4)
Ja bych to videla jeste trochu jinak: chybejici maly umelohmotny sacek uz asi prirodu doopravdy nespasi, ale poharku v nem dobre nebude. Ja mam k MoonCupu pytlicek bavlneny a myslim, ze to ma rozumny duvod - po mesicnim skladovani v neprodysne umelotine bych ho do sebe strkat nechtela.

Dej pak prosim vedet, jak jsi dopadla s Lunette, zadnou opravdovou referenci na nej jeste nemam.
Tak mam za sebou prvnich par Fleur (6. 10. 2007 - 23:15) Sbalit(3)
Tak mam za sebou prvnich par menstruacnich dni s Lunette. Kdyz mi kalisek prisel, tak me prekvapilo, jak je hrozne malicky. Velikosti mi pripomina stamprle. Nevim jestli muzou fotky tak zvetsovat, ale vsude mi pripadal velikostne akorat jako dlan bez prstu - ten muj je ale tak na polovic (musim teda zminit, ze na fotkach jsem videla jen mooncup a divacup - ale ve velikosti by nemel byt takovy rozdil). Uplne prvni pouziti bylo trosku obtizne - ale jde jen prijit jak na to... Skladani i zavedeni bylo bez problemu, ale s vyndanim byl trosku problem. Po chvili jsem prisla na to, ze se proste musim dostourat k vrchnimu okraji (coz pri velikosti kalisku neni problem) a narusit podtlak. Od te doby vsechno zvladam rychle. Zajede, vyjede, omyji a zase zajede :) Potvrzuji to, ze je "bezudrzbovy". Jde krasne omyt. Celkove si ho nemuzu vynachvalit...

* ale jde jen o to, prijit Anonym (6. 10. 2007 - 23:17) Sbalit(1)
* ale jde jen o to, prijit jak na to...
Prima, diky za informace. S anicka (7. 10. 2007 - 10:34) Sbalit(1)
Prima, diky za informace.

S Mooncupem se oproti tomu nemusi delat zadne velke prostocviky, staci trochu zmacknout dno a odsaje se sam, zjevne jsou dirky pod okrajem uzitecne. Ale snadnost myti Ti zavidim :-)
Nejdříve jsem si o Danka (16. 8. 2007 - 17:17) Sbalit(1)
Nejdříve jsem si o menstruačním kalíšku přečetla v časopise, potom jsem prolezla všechny internetové stránky, které se o něm zmiňují. Když jsem přečtla samá pozitiva, rozhodla jsem se, že menstruační kalíšek vyzkouším. Po objednávce na internetu mi přišel do týdne, cena mi nepřipadala vzhledem k cenám tamponů nijak závratná. Menstruační kalíšek nezklamal, jsem jím nadšená a tak jej doporučuji všem svým kamarádkám...:-)
Díky chuanita (6. 9. 2007 - 12:25) Sbalit(1)
Díky, velmi zajímavý článek, docela jsi mě nakopla, asi ho pořídím :-)
Konečně i jiná odezva na kalíšek než "fuuuj".
Mmch. já spotřebuju tak 1 vložku a 3 tampony za měsíc :-P
Jak jej dobře dostat ven Anonym (12. 8. 2008 - 23:14) Sbalit(3)
Ahoj, dneska jsem zkoušela poprvý MoonCup. Zavést mi šel v pohodě, celkem mě sice tlačil, ale nebylo to tak hrozný. Ale jak ho dostáváte ven. Jsem snad čtvrt hodiny probrečela, jsem ho nemohla vytáhnout ven, byl přicuclej. A když jsem za něj tahala, abych ho dostala ven, tak to děšně bolelo.
Tahat silou ho nejde, to anicka (14. 8. 2008 - 0:50) Sbalit(1)
Tahat silou ho nejde, to opravdu bolí. Musíš ho chytit za spodek (opravdu za spodek, ne za šťopku), trochu zmáčknout, tím se odsaje, a pak už to jde (ale spíš než taháním je lépe to dělat krouživým pohybem). Ta šťopka je tam jen pro zlost, když ji ustřihneš, už nebudeš mít jinou možnost než to vyndat správně :-)

Pokud tlačí, máš nejspíš buď moc dlouhou šťopku nebo ho strkáš moc hluboko.

Chce to cvik, já cvičila v Anonym (17. 8. 2008 - 18:01) Sbalit(1)
Chce to cvik, já cvičila v dřepu ve vaně, taky jsem s nim po překvapivě snadném nasazení zápasila při vyndavání. Navíc nosim docela dlouhé nehty, takže nějaké zmáčknutí kalíšku mi dělalo problém :-) ale taky jsem se to naučila.CHce to opravdu jen cvik a po nějakém třetím pokusu a dvaceti minutách proseděných ve vaně jsem našla ten správnej fígl :-)
Re: Menstruační kalíšek podruhé - často kladené otázky martina (29. 1. 2009 - 18:33) Sbalit(2)
A nemáte někdo zkušenost s českým LadyCupem? Koukala jsem, že vyrábí i barevné varianty, což mě osobně zas tak nebere, beztak je stále schovaný někde uvnitř;-)
Re: Menstruační kalíšek podruhé - často kladené otázky EyBee (8. 6. 2009 - 15:16) Sbalit(1)
já ho mám a nemůžu si stěžovat. Barevný jsem nezkoušela - příjde mi že průhledný stačí a navíc je perfektně vidět že je čistý.
Jinak je hladký, takže umytí je otázka vteřiny, jen zvenku dole má výstupky aby neklouzal a šel vyndat. Můžu jen doporučit.
Re: Menstruační kalíšek podruhé - často kladené otázky bora (17. 9. 2009 - 12:44) Sbalit(1)
Baby, skúste aj pohárik Meluna - www.meluna.eu
Je to nemecký pohárik, je dostupný v siedmych farbách a štyroch vyhotoveniach (tyčinka, gulička, krúžok a úplne bez "držiačika"). Momentálne je v dvoch veľkostiach, chystajú aj tretiu. Sú to poháriky najmenšie zo všetkých na "tejto guli" ponúkaných. Mám najmenší - s krúžkom, je úplne dopohody, plánujem si ešte kúpiť stredný na svoj najsilnejší deň, lebo sa naň počas používania naozaj veľmi ľahko zabúda kvôli pohodlnosti nosenia. Je hladký, nemá žiadne odskoky alebo čiarky označujúce objem, umýva sa úplne ľahko a jeho cena je s ostatnými neporovnateľná.
Pohárik stojí 12,- € + poštovné v EÚ 2,25 €.
Re: Menstruační kalíšek podruhé - často kladené otázky Hela (9. 2. 2010 - 11:47) Sbalit(1)
Ahojky, už skoro rok používám kalíšek. Jsem s ním moc spokojená. Vypozorovala jsem však, že ke konci mentruace je muj děložní čípek směrem dolů. Kamarádka mě straší, že bych mohla kvůli tomu mít v budoucnu problém s donošením mimča. Je to možné? Díky za odpověď.
Re: Menstruační kalíšek podruhé - často kladené otázky Kakouske (24. 7. 2017 - 10:27) Sbalit(1)
No já se ho do dneška nenaučila používat - asi správně... prostě mi protéká, at delám, co dělám... ale prý jsou vychytávky ve velikostech - no možná mám špatnou - našla jsem dobrá článek tady: https://magazin.safelove.cz/jak-vybrat-spravnou-velikost-menstruacniho-kalisku-snadno-a-bez-starosti/
Možná mu dám ještě šanci a zkusím sehnat jinou velikost. :D
Re: Menstruační kalíšek podruhé - často kladené otázky ema (3. 9. 2015 - 16:23) Sbalit(2)
Holky poraďte prosím,
koupila jsem si kalíšek a nejde mi vytvořit podtlak. ať ho sroluju jakkoli,nikdy se mi uvnitř nerozevře,takže krev vytéká všude kolem. Nevím jak to zařídit,aby se rozroloval. Nikdo s tímhle problémy neměl, tak jsem uplně bezradná. Díky moc
Re: Menstruační kalíšek podruhé - často kladené otázky zuz (16. 5. 2016 - 12:26) Sbalit(1)
Tvůj příspěvek už je půl roku starej, tak hádám, že už ses to naučila, ale přesto...taky ho občas zavádím desetkrát, než se rozvine. Jednoznačně mám vyzkoušený, že musí být umytej teplou vodou a že se snadněji rozvine během menstruace než mimo ni. Mně obvykle pro rozevření stačí otáčet s ním kolem osy, nebo trochu povytáhnout, dokud se nepřicucne, nebo ho tam poskládat prstem (prstem se dostat až k lemu kalíšku a objet ho kolem dokola). Jestli sedí dobře poznáš otáčením za spodní část. Pokud se točí snadno, je rozvinutej a protékat nebude. Trénuj ;-)
Re: Menstruační kalíšek podruhé - často kladené otázky xxx (22. 1. 2016 - 20:29) Sbalit(3)
Zdravím všechny,

možná už mi zde nikdo neodpoví, ale chci to zkusit. Má někdo zkušenosti s tím, že kalíšek mu samovolně vylézá ven, podobně, jako když třeba tlačíme na WC? Když chodím, sedím, ležím, kalíšek cítím, jak vylézá ven. Není to šťopka, ale samotný kalíšek. Vždycky se ho snažím zatlačit hlouběji, ale má tendence se vracet ven. Navíc, když na něj takto tlačím, abych ho zatlačila, netěsní mi potom. Někde jsem četla, že při menstruaci se snižuje děložní hrdlo a mění tvar dělohy. Máte s tím někdo zkušenost a radu? Děkuji.
Re: Menstruační kalíšek podruhé - často kladené otázky anicka (23. 1. 2016 - 18:41) Sbalit(2)
Podle mě to chce posílit pánevní dno. Po porodech mi kalich dělal něco podobného, ale pár týdnů cvičení stačilo.

Re: Menstruační kalíšek podruhé - často kladené otázky xxx (24. 1. 2016 - 11:32) Sbalit(1)
Děkuji,
sice po porodu ještě nemám, ale možné to je.
Re: Menstruační kalíšek podruhé - často kladené otázky Madlenka (30. 11. 2013 - 23:52) Sbalit(2)
Zdravím,
koupila jsem si kalíšek GynCup. Dnes jsem ho poprvé zkoušela, se zaváděním nebyl problém, ale mám pocit, že se nerozevřel. Žádný podtlak jsem necítila, dal se v pohodě vytáhnout a protékal. Obkroužení kalíšku jsem zkoušela,ale nic se nestalo. Zdálo se mi, že je tam takový trochu zplasklý, jak kdyby se nemohl rozevřít. Nemáte někdo nějakou fintu co s tím?
Díky
Re: Menstruační kalíšek podruhé - často kladené otázky Janka (20. 2. 2014 - 11:44) Sbalit(1)
Ahoj Madlenka,
tiež sa mi to dvakrát stalo. Myslím si, že možno potrebuješ menšie kalíšok. Akú si kúpila veľkosť??
Re: Menstruační kalíšek podruhé - často kladené otázky Tinka (5. 9. 2013 - 1:10) Sbalit(1)
dobrý článek:-)

www.ruzovyslon.cz/eroticke-pomucky/menstruacni-kalisek/

ale osobní zkušenosti moc nemám,pro mě jsou pohodlné vložky
Krvácení po prvním pokusu s kalíškem L. (4. 4. 2013 - 21:47) Sbalit(3)
Dneska jsem poprvé nanečisto zkusila zavést kalíšek. Povedlo se. Pak jsem se ho pokusila vyndat. Nejdřív jsem měla pocit, že ho nemůžu pořádně nahmatat. Pak se to podařilo, díky tyčce jsem ho trochu vysunula a snažila se ho zmáčknout.. podtlak se přerušil, ale i přesto bylo vyndání dost bolestivé a začala jsem krvácet (mimo cyklus). Máte někdo stejnou zkušenost? Je to normální? Díky
Re: Krvácení po prvním pokusu s kalíškem anicka (4. 4. 2013 - 21:50) Sbalit(2)
Nikdy se mi nic podobného nestalo, ani jsem o ničem takovém doteď neslyšela. :(
Stát se to mně, asi pro jistotu zajdu k doktorce.

Re: Krvácení po prvním pokusu s kalíškem Kateřina (25. 6. 2013 - 13:42) Sbalit(1)
Je možné, že si se během manipulace a vyndávání poranila nehtem a proto si krvácela. Je důležité ho zavádět úplně dolu, ne jak jsme zvykle z tamponu. Já ho poprvé také zavedla hluboko a pak měla co dělat, abych ho vyndala. Taky jsem se trochu poranila. Je potřeba prohlédnout, fouknout do kalíšku a ujistit se, že ty dírky jsou funkční. Potom zmáčknout/promáčknout spodek kalíšku a zrušit ten podtlak, jinak je velmi silný a táhne jakoby tu stěnu pochvy. Je potřeba ho vyndávat jemně kývavými pohyby do stran, pokud máš tu stěnu citlivou...
Kdybys měla chuť se ještě na něco zeptat, napiš mi, nebo koukni na moje stránky je tam mnoho zajímavých informací a zkušeností od ostatních žen. Katka
http://www.mujmenstruacnikalisek.cz/
Re: Menstruační kalíšek podruhé - často kladené otázky Katka (18. 9. 2010 - 11:33) Sbalit(1)
Dobrý den,

mám také kalíšek Lunette a , měla jsem ho zatím na 2 menstruace byla jsem s ním spokojená. Teď ho mám potřetí a nechápu čím to je, ale nějak protéká. Můžete mi prosím nějak poradit? Zavádím ho pořád stejně, nic jsem neměnila. Ale prostě nějak netěsní.

Děkuji za odpověď a přeju hezký den,