Odpověď na příspěvek

VŠE informatik Filip Jirsák (15. 9. 2007 - 19:57)
zeptejte se svého VŠE informatika, co je třebas takový dnskový MX záznam a uvidíte proč

Ten, komu říkáte „VŠE informatik“ klidně může odrecitovat, co to MX záznam je, ale nebude chápat souvislosti – a klidně se bude pokoušet ověřovat MX záznamy odesílatele e-mailu v rámci plamenného boje proti spamu (bohužel se mi nikdy nepodařilo zjistit, které MX záznamy ověřuj). Nemyslím ale, že to nutně souvisí s typem školy. Spíš to souvisí s přístupem dotyčného k práci (a vlastně všeobecně s jeho přístupem k čemukoli) – a podle založení si pak ti lidé vyberou tu kterou školu. Styl myšlení, který potřebuje programátor nebo analytik, stejně asi nemůže naučit nějaká škola za 4 roky (pokud vůbec není už v 18 pozdě na to, aby se člověk takovému stylu myšlení naučil – ono je to dáno asi hodně výchovou už v dětství).

Na VŠE jsem si třeba dobře uvědomil, proč nemůže fungovat výuka analýzy problému na vymyšlených příkladech (a proč vlastně nemůže fungovat klasický školský způsob výuky analytického myšlení) – při analýze je důležité vidět celý kontext i nepodstatných detailů, a teprve z toho vybírat, co je podstatné a co ne. Což samozřejmě nemůže fungovat na příkladu, kde už to podstatné a nepodstatné oddělil někdo předemnou. Jako zkušenost k tématu „jak vlastně vypadá analytické myšlení“ to pro mne bylo dost podstatné (ovšem z hlediska VŠE to samozřejmě bylo kouzlo nechtěného).

Ona totiž informatika nemusí být jen počítače, dráty, programování a sítě, ale obecněji to může znamenat analýzu problémů, vůbec popis problému, popis toho, co někdo (třeba zákazník) vlastně chce. A zrovna v tomhle může něco jako „ženský přístup“ najít docela uplatnění (třeba i proto, že zákazník-muž bude mít tendency technické věci ženě popisovat podrobněji, protože ona tomu přeic nemůže rozumět). Škoda jen, že tohle se asi nikde neučí (protože ten dříve zmíněný talent není všechno, určitě je dobré vědět i to, jakým způsobem ten talent vlastně funguje a jak jej má člověk využívat).

VŠE informatik, ještě stále studující, minimálně dva MX záznamy s různou prioritou ke každé spravované doméně mající, přičemž každý z MX záznamů k jedné doméně odkazuje na fyzicky různé stroje v jiné síti v geograficky jiné lokalitě ;-)
Předmět:
Jméno:
E-mail:
Jaké je hlavní město Madagaskaru?

Text příspěvku: