Odpověď na příspěvek

Omlouvám se, že se vám Klárka (14. 9. 2007 - 22:39)
Omlouvám se, že se vám pletu do diskuze, ale přeci jen si musím přilejt trochu toho oleje ;-). Ono něco jako sociální role vážně existuje. A to, že v našich končinách neobsahuje řetězy a je celkem volně definovaná, takže se do ní dá vecpat i v kalhotách, bez zmalovanýho ksichtu a s diplomem z přírodních věd, je celkem fajn. My máme místo řetězů jenom holčičí časopisy a očekávání našeho okolí ;-).

Ano, není náhoda, že se v některých profesích víc koncentruje jedno pohlaví a v jiných to druhé. Důvody ale vždycky nejsou rozumné. Chápu, že horník musí být osoba fyzicky zdatná a tak, takže to v naprosté většině bude splňovat chlap. Na druhou stranu znám ještě jedno povolání, které má podobné požadavky, a kolik zdravotních bratrů jste potkaly? Já zatím jednoho. V sanitě a měl vestu s nápisem "sestra". Ale flamů na tohle téma je na webu tolik, že to snad ani nemá cenu znovu propírat.

Celkem věřím, že se ve výzkumu v computer science neni diskriminace, ať už jenom žen nebo přímo matek. Ona je taky pravda, že alespoň v našem oboru je to v tomhle směru stále lepší a lepší, především pokud jsi skutečně velmi zdatný programátor. Vystrč ale růžky jenom trochu mimo akademickotechnickou oblast a rozhodně nedostaneš tvarůžek ;-).

Svého času jsem se ucházela o práci v několika firmičkách v jednom okresním městečku a těch historek, co jsem si o diskriminaci nahrabala :-). V jedné mi dokonce přímo řekli, že mám smůlu, páč jsem holka :-). A i když mám skvělou práci, všichni moji bezprostřední nadřízení mou maličkost neobyčejně podrželi (ani nevím, zda si to zasloužím), stejně jsem netušila, kolik věcí nemůžu dělat, protože přeci "musím myslet především na miminko/dítě".

A když už jsme u té diskriminace, taky jsem se v poslední době v IT začala setkávat s něčím, co zavání pozitivní diskriminací. Když se u pohovorů objeví holka, dost šéfů je ochotných jí vzít, i když třeba není zase tak dobrá (ale úplně blbá zase bejt nemůže, protže nějakou práci odvést musí). Né že by byli nějak pro rovnost a tak. Prostě je momentálně v IT "in" mít v týmu babu.

Jinak dámy, jsem feministka a hlásím se k tomu. Nemyslím si, že je to sprosté slovo. Už jenom kvůli všem těm ženským, který pochcípaly na tuberu v textilkách a při jiné skvěle placené práci v dobách divokého evropského kapitalismu, a kvůli té spoustě paličatých slečen, kvůli kterým můžeme studovat na vejšce. Ale pokud jde o zmiňované stránky, prostě to není ono. Když jsem to prolejzala, měla jsem pocit, že čtu Cosmogirl nebo něco podobnýho. Nehledě na to, že všichni v IT JSOU PODIVÍNI :-D (pardon, mají poruchu osobnosti).
Předmět:
Jméno:
E-mail:
Jak se píše L morseovkou (A by bylo .-)?

Text příspěvku: